Actions

Namestitev

From LimeSurvey Manual

This page is a translated version of the page Installation - LimeSurvey CE and the translation is 33% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎Türkçe • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎occitan • ‎polski • ‎português do Brasil • ‎slovenščina • ‎svenska • ‎русский • ‎中文(中国大陆)‎ • ‎中文(繁體)‎ • ‎日本語
Pomni: Ta navodila za namestitev so za različico 2.0 ali starejšo. Navodila za starejše različice lahko najdete tukaj
Note: These installation instructions are for version 2.0 or later. Older instructions for 1.92 can be found here and update instructions can be found here.

LimeSurvey projekt ponuja dva načina namestitve:

 • Na vaš lasten spletni strežnik:
  V tem primeru sledite navodilom na tej strani s korakom 1.
 • Na vaš lokalni namizni PC s OS Windows:
  Običajno se LimeSurvey namešča na lokalni PC, če uporabnik želi ustvarjati ankete neposredno na svojem računalniku (večinoma zaradi hitrosti ali razlogov testiranja) in jih kasneje prenese na nameščen LimeSurvey na spletnem strežniku. V ta namen smo pripravili poseben paket za LimeSurvey, ki vsebuje spletni strežnik, podatkovno bazo in LimeSurvey aplikacijo in navodila kako ga namestiti.

Prepričajte se, da lahko uporabljate LimeSurvey na vašem spletnem strežniku

Preverite če vaš strežnik zadošča naslednjim zahtevam. Večino teh zahtev lahko preverite med samo namestitvijo.

Help.pngThe minimum set of requirements will also be checked during the installation process!

Zahteva:

 • Najmanj 200 MB prostora na disku
 • MySQL 4.1.0 ali novejša "'ALI"' Microsoft SQL Server 2005 ali novejša "'ALI"' Postgres 8.1 ali novejši
 • "'PHP 5.3 ali novejša."' z naslednjimi modules/knjižnice omogočen:
  • mbstring (Multibyte Niz Funkcij) razširitev knjižnice (glej tudi Namestitev FAQ)
  • ZOP podatkovne zbirke, gonilnik za MySQL (pdo_mysql ali pdo_mysqli) ali Postgres (pdo_pgsql) ali MSSQL (pdo_sqlsrv za Windows in pdo_dblib za Linux)
  • Prav tako domnevamo, na splošno, da so vsi PHP privzete knjižnice, ki so omogočene (kot so razpršitev, seje, itd.).
Opomba: Če želite vzpostaviti povezavo z MSSQL podatkovno bazo na strežniku Windows server s pomočjo Linux dblib ZOP gonilnika, mora biti pravilno konfiguriran FreeTDS. Za podporo, si oglejte [Troubleshooting].

PHP dodatki po želji:

V večini primerov vam bo lahko pomagal pri teh dodatnih komponentah vaš ponudnik spletnega prostora ali vaš sistemski administrator.

Če želite uporabljati Microsoft's IIS server, si pomagajte z "Installation of LimeSurvey on a Windows XP machine" in "Installation on XP with IIS".

Ie kompatibilnost

Za potrebe anketiranja preko spletne strani trenutno podpiramo IE7 in vse novejše primerljive brskalnike kot so FF, Chrome, Opera, itd. Za administriranje anketnega sistema trenutno podpiramo IE9 in vse novejše primerljive brskalnike kot so FF, Chrome, Opera, itd. Ne podpiramo nobene IE različice, ki teče v Intranet-načinu ali združljivostnem-načinu!

For the administration part, we currently support Edge and all newer comparable browsers like FF, Chrome, Opera etc. with activated JavaScript. We do not support any Internet Explorer versions in the administration part anymore.

Screen sizes

We support any reasonable screen size for survey taking (360px x 640px and up). The minimum supported screen resolution for the LimeSurvey administration page is 1280px x 1024px.

Gostovanje za LimeSurvey

LimeSurvey bi moral delovati pri večini ponudnikov gostovanj, ki zagotavljajo PHP in MYSQL. V kolikor želite že nameščeno verzijo LimeSurvey-a, premislite o uporabi LimeService, sicer pa preverite naš seznam LimeSurvey-kompatibilnih ponudnikov gostovanj.

Prenesite si LimeSurvey paket

Prenesite si zadnji stabilni LimeSurvey zip paket (tu se nahajajo tudi gzip, bz2 in 7zip paketi) in ga shranite na svoj lokalni disk.

Razpakirajte si LimeSurvey paket

Razširite zip datoteko v primerno mapo z uporabo vašega prilubljenega programa za razširjanje. Ko razširite datoteko se prepričajte, da ste razširili tudi mapno zgradbo datotek (to je običajno dejanje večine programov za razširjanje). Ime mape namestitvenih datotek ne sme vsebovati ( ali ) znakov, lahko pa vsebuje znak za presledek.

Pridobite podatke o vašem strežniku

Za uspešno namestitev LimeSurvey-a na vaš spletni strežnik morate poznati naslednje:

 • Vaš načrtovan URL spletne strani, kjer se bodo nahajale vaše skripte (nekaj podobnega kot: http://my.domain.com/limesurvey)
 • Mesto (fizično mapo) na vašem disku na serverju, kjer se bodo nahajale vaše skripte(nekaj podobnega kot: /home/usr/htdocs/limesurvey)
 • IP/net lokacijo vašega serverja za podatkovno bazo(običajno: localhost)
 • Če vaš server za podatkovno bazo uporablja nestandardna vrata, pridobite informacijo o pravih vratih.
 • Vaše uporabniško ime in geslo za vaš strežnik podatkovne baze
 • Pri večini ponudnikih ne morete ustvariti podatkovne baze s skripto, pač pa jo morate ustvariti sami.Če je v vašem primeru tako, ustvarite podatkovno bazo(na primer limesurvey) sami.

Namestite datoteke na vaš spletni strežnik

Uporabite vaš FTP program, povežite se na vaš spletni server in ustvarite mapo za shranjevanje vaših skript. Potem naložite datoteke z uporabo mapne zgradbe, v kateri se nahajajo. Poskrbite, da boste naložili datoteke v binarnem načinu (preverite nastavitev vašega FTP programa). Zavedajte se, da nalaganje v ASCII načinu lahko privede do nepričakovanih napak, prav tako se lahko napačno namestijo slike.

Nastavite dovoljenja za mape

Da bodo skripte delovale pravilno, potrebujejo določen dostop do nekaterih map - to se nanaša predvsem za Linux/*nix sisteme.

 • Mapa "/limesurvey/tmp" ter vse njene podmape in datoteke, ki se uporabljajo za uvoz in nalaganje, morajo vključevati pravico Branja & Pisanja na vašem spletnem strežniku.
 • Mapa "/limesurvey/upload/" ter vse njene podmape in datoteke morajo prav tako vključevati pravico Branja & Pisanja na vašem spletnem strežniku, da bo omogočeno nalaganje slik in medijskih datotek.
 • Mapa "/limesurvey/application/config/" prav tako potrebuje pravico Branja & Pisanja na vašem spletnem strežniku.
 • Ostale mape so lahko nastavljene le na Branje. Morda si boste želeli nastaviti pravico "Branje" (Read only) vsake posamezne datoteke v mapi /limesurvey/admin.
Notice.png
 Hint: Če uporabljate Linux, so nastavitve pravic odvisne od nastavitev vašega spletnega strežnika. Na primer, če uporavljate Apache HTTPD na CentOS-u, uporabite chmod -R 755 <directory> ; chown -R apache <directory>. To bo omogočilo vsakomur, da ima dostop do branja in vaš spletni strežnik bo imel pravico pisanja. Za več informacij o Linux pravicah poglejte navodila na povezavi http://www.linux.com/learn/tutorials/309527-understanding-linux-file-permissions.


Ustvari uporabnika za podatkovno bazo

LimeSurvey bo ustvaril podatkovno bazo in tabele v njej. Da lahko to stori, bo potreboval uporabniško ime in geslo za uporabnika podatkovne zbirke. V splošnem priporočamo ustvarjanje uporabnika podatkovne zbirke z naslednjimi pravicami:

- MySQL: SELECT, CREATE, INSERT, UPDATE, DELETE, ALTER, DROP, INDEX

- PostgreSQL: SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, TRUNCATE, TRIGGER

- Microsoft SQL Server:

Zaženite skripto za namestitev

V spletnem brskalniku odprite stran "http://your.example.com/limesurvey/admin". Če ste vse nastavili pravilno, se bo zagnala namestitvena skripta LimeSurvey-a - samo sledite navodilom. Sistem vas bo vprašal, če ustvari podatkovno zbirko in/ali ustvari tabele znotraj nje. LimeSurvey nato ustvari potrebne table v podatkovni zbirki.

Povežite se prvič v odzadje (administracijo) portala

Ko se je namestitev zaključila, ste namestitev opravili! Zaženite brskalnik in vnesite URL do vaše strani za administracijo. V kolikor uporabljate "limesurvey" za mapo, v katero shranjujete datoteke, bo le ta nekaj podobnega kot "http://www.example.com/limesurvey/admin".

Morali bi videti prijavno okno. Osnovni podatki za prijavo (če se niso spreminjali med namestitvijo), so

Uporabniško ime: admin

User: admin Password: password

</syntaxhighlight>

Pozvani boste, da spremenite osnovno geslo ko se uspešno prijavite. Zabavajte se!

Further configuration

Caching

LimeSurvey uses the Yii file cache by default, but it can be configured to use other cache engines. Possible other caches are:

 • Memcached
 • Redis
 • WinCache
 • XCache

Please see the Yii documentation for full description.

Since LimeSurvey 4.0.0 you also have the possibility to cache calculations in the ExpressionScript. This can provide a significant speed-up depending on survey complexity. To enable the emcache, add this in your config.php file (components array):

'emcache' => array('class' => 'CFileCache'),

As with the main Yii cache, other cache systems can be used.

Help.png The emcache is not compatible with randomized surveys, and will be automatically turned off in such cases.

Kaj če imam probleme...

V večini primerov bodo namestitve potekale tako kot je navedeno v navodilih, včasih pa boste kot pri vseh ostalih računalniških programih naleteli na kakšno posebnost. Žal je preveč možnosti pri namestitvah, da bi lahko vse navedli tukaj. Če imate težave, najprej preverite Namestitvene FAQ. če ne najdete vaš odgovor tam, potem prosim posredujte vaš problem in sporočila o napakah vLimeSurvey forums na limesurvey.org ali se pridružite IRC channel: