Actions

Монтаж - LimeSurvey CE

From LimeSurvey Manual

This page is a translated version of the page Installation - LimeSurvey CE and the translation is 98% complete.
Outdated translations are marked like this.
Забележка: Тези инструкции за инсталиране са за версия 2.0 или по-нова. По-стари инструкции за 1.92 можете да намерите тук, а инструкции за актуализиране можете да намерите тук.

Общи

Проектът LimeSurvey предоставя два начина за инсталиране на LimeSurvey:

 • На вашия уеб сървър:
  В този случай просто следвайте инструкциите на тази страница, като започнете от стъпка 1.
 • На вашия локален компютър с Windows:
  Обикновено искате да инсталирате LimeSurvey на вашия локален компютър само ако искате да създавате анкети локално (главно поради причини за скорост или разработка/тест) и да ги качите по-късно във вашата жива инсталация на LimeSurvey на уеб сървър. За целта подготвихме специален пакет LimeSurvey, който включва уеб сървъра, базата данни, приложението LimeSurvey и инструкции как да го инсталирате.

Уверете се, че можете да използвате LimeSurvey на вашия уебсайт

Уверете се, че вашият сървър отговаря на следните допълнителни изисквания.

Template:Забележка

Минималният набор от изисквания за LimeSurvey 6.x:

 • Минимум 250 MB дисково пространство.
 • MariaDB 10.3.38 или по-нова версия ИЛИ MySQL 8 или по-нова 'ИЛИ Microsoft SQL Server 2008 или по-нова версия ИЛИ Postgres 12 или по-нова версия.
 • Изисквания за версията на PHP:
  • LS 6.x от PHP 7.4.x до 8.1.x ! N!** LS 5.x от PHP 7.2.5 до 8.0.x
  • LS 3.x от PHP 5.5.9 до 7.4.x
 • Настройката на php.ini `short_open_tag` трябва да бъде зададена на `ON`
 • Следните PHP модули/библиотеки трябва да бъдат активирани:
  • mbstring (Multibyte String Functions) разширение библиотека.
  • PDO драйвер за база данни за MySQL (pdo_mysql или pdo_mysqli) или Postgres (pdo_pgsql) или MSSQL (pdo_sqlsrv за Windows и pdo_dblib за Linux).
  • Освен това приемаме като цяло, че всички PHP библиотеки по подразбиране са активирани
 • ** хеш
   • сесия
   • openssl или mcrypt
   • информация за файла
   • SimpleXML
   • и т.н.
Забележка: Ако се свързвате от Linux към MSSQL база данни на Windows сървър, като използвате драйвера dblib PDO, тогава основният FreeTDS трябва да бъде настроен правилно. Вижте страницата Отстраняване на проблеми за повече информация.

Допълнителни PHP разширения:

 • Инсталирана GD-Library' с поддръжка на FreeType' е необходима за captcha, хубави диаграми в статистиката или за качване на изображения чрез HTML редактора - вижте [https:/ /php.net/manual/image.setup.php PHP GD-Library Extension документация]
 • IMAP (доста стандартен) е необходим за [[Система за проследяване на отпадане на имейл|система за проследяване на отпадане на имейл] ] - вижте PHP IMAP Extension документация
 • Необходим е инсталиран LDAP за импортиране на участници в анкетата с помощта на LDAP - вижте [https:/ /php.net/manual/en/book.ldap.php PHP LDAP документация]
 • Zip (доста стандартен) е необходим за качване на шаблон, импортиране на .zip архивирани ресурси и експортиране в Excel - вижте PHP Zip Extension документация
 • Zlib (доста стандартен) е необходим за ComfortUpdate - вижте [https ://php.net/manual/zlib.setup.php Документация за PHP Zlib разширение]

В повечето случаи вашият доставчик на уеб сървър или системен администратор ще могат да ви помогнат с тези незадължителни компоненти.

Ако искате да стартирате IIS сървъра на Microsoft, погледнете Инсталиране на XP с IIS също може да помогне.

Съвместимост с браузър

За анкетата, в момента поддържаме IE11 (интранет режимът е изключен) и всички по-нови сравними браузъри като Edge, FF, Chrome, Opera и т.н. с активиран JavaScript.

'За административната част, в момента поддържаме Edge и всички по-нови сравними браузъри като FF, Chrome, Opera и др. с активиран JavaScript. Вече не поддържаме никакви версии на Internet Explorer в административната част.

Размери на екрана

Ние поддържаме всеки разумен размер на екрана за провеждане на проучване (360px x 640px и повече). Минималната поддържана разделителна способност на екрана за страницата за администриране на LimeSurvey е 1280px x 1024px.

Хостинг за LimeSurvey

LimeSurvey трябва да работи с повечето хостинг компании, които предоставят PHP и MySQL. Ако искате готова инсталирана версия на LimeSurvey, можете да опитате LimeSurvey Cloud, в противен случай разгледайте нашия списък на LimeSurvey-съвместими хостинг компании.

Изтеглете пакета LimeSurvey

Изтеглете най-новия стабилен zip пакет на LimeSurvey (има също налични пакети gzip, bz2 и 7zip за ваше удобство) и го запазете на вашия локален диск.

Разопаковайте пакета LimeSurvey

Разкомпресирайте zip файла в специална директория/папка, като използвате предпочитания от вас софтуер за компресиране. Когато декомпресирате файла, уверете се, че декомпресирате структурата на директорията с файловете (това е поведението по подразбиране за повечето програми за компресиране). Името на пътя за инсталационната директория не трябва да включва специални знаци '(' или ')', но може да включва символа интервал.

Събирайте информация за вашия сървър

Ще трябва да знаете следните неща, за да инсталирате LimeSurvey на вашия уеб сървър правилно:

 • Вашият URL адрес на уебсайта, където ще се намират вашите скриптове (напр. http://my.domain.com/limesurvey).
 • Местоположението на физическия диск на вашия сървър, където ще се намират вашите скриптове (напр. /home/usr/htdocs/limesurvey).
 • IP/мрежното местоположение на сървъра на вашата база данни (т.е. localhost ').
 • Ако вашият сървър на база данни използва нестандартен порт, разберете кой порт е.
 • Вашето потребителско име и парола за вашия сървър на база данни.
 • При повечето доставчици не можете оставете скрипта да създаде базата данни, но трябва да го направите сами. Ако използвате такъв доставчик, моля, създайте сами база данни (например limesurvey).

Качете файловете на вашия уеб сървър

Използвайки вашата FTP програма (напр. FileZilla), свържете се с вашия уеб сървър и създайте директория за съхранение на вашите скриптове. След това качете файловете, като използвате структурата на директорията, в която се намират. Уверете се, че качвате файловете в двоичен режим (проверете настройките на вашата FTP програма). Моля, обърнете внимание, че качването в режим ASCII може да доведе до необичайни грешки (напр. грешка „класът не е намерен“ по време на инсталацията), също така изображенията може да не бъдат качени правилно.

Задаване на разрешения за директория

За да работи правилно скриптът, той се нуждае от определен достъп до някои директории - това се отнася особено за Linux/*nix системи.

 • Директорията "/limesurvey/tmp" (и всички нейни поддиректории и файлове) се използват за импортиране и качване и трябва да бъдат настроени на Четене и запис за вашия уеб сървър.
 • Директорията "/limesurvey/upload/" (и всички нейни поддиректории и файлове) трябва също има Четене и писане за вашия уеб сървър, за да активирате качването на картинни и медийни файлове.
 • Директорията "/limesurvey/application/config/" също се нуждае от Четене и запис разрешения за вашия уеб сървър.
 • Другите директории могат да бъдат зададени на Само за четене. Може да пожелаете в Linux/Unix да зададете разрешенията за всеки файл в директорията /limesurvey/admin на Само за четене.

Template:Предупреждение

Създайте потребител на база данни

LimeSurvey ще създаде база данни и таблиците в нея. За да може да направи това, ще са необходими потребителското име и паролата на потребител на база данни. Обикновено препоръчваме да създадете потребител на база данни със следните разрешения:

- MySQL: ИЗБОР, СЪЗДАВАНЕ, ВМЪКВАНЕ, АКТУАЛИЗИРАНЕ, ИЗТРИВАНЕ, ПРОМЯНА, ПУСКАНЕ, ИНДЕКС

- PostgreSQL: SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, TRUNCATE, TRIGGER

- Microsoft SQL Server: Неизвестно - ако можете да намерите тази информация, моля, попълнете я.

Стартирайте инсталационния скрипт

Отидете на "example.org/limesurvey/admin". Ако сте конфигурирали всичко правилно, инсталаторът на LimeSurvey трябва да стартира - просто следвайте инструкциите. Ще бъдете попитани дали желаете да създадете базата данни и/или да създадете таблиците в базата данни. След това LimeSurvey ще създаде необходимите таблици в базата данни.

Свържете се с административния скрипт за първи път

Готови сте, когато инсталацията приключи! Отворете браузъра си и въведете URL адреса на администрацията на LimeSurvey. Ако приемем, че сте използвали „limesurvey“ като име на директория за съхраняване на файловете, това ще бъде нещо като „http://www.example.com/limesurvey/admin“.

Трябва да получите екран за вход. Идентификационните данни за вход по подразбиране (ако не са променени по време на инсталацията) са:

Потребител: admin
Парола: парола

Ще бъдете подканени да промените паролата по подразбиране, след като влезете. Забавлявайте се!

Допълнителна конфигурация

Кеширане

LimeSurvey използва файловия кеш на Yii по подразбиране, но може да бъде конфигуриран да използва други кеш машини. Възможни други кеш памети са:

 • Memcached
 • Redis
 • WinCache
 • XCache

Моля, вижте Yii документация за пълно описание.

От LimeSurvey 4.0.0 вие също имате възможност да кеширате изчисления в ExpressionScript. Това може да осигури значително ускоряване в зависимост от сложността на изследването. За да активирате emcache, добавете това във вашия файл config.php (масив от компоненти):

'emcache' => масив('клас' => 'CFileCache'),

Както при основния кеш на Yii, могат да се използват други кеш системи.

Template:Забележка

Ами ако имам проблеми...

Както всички компютърни програми, през повечето време нещата ще работят точно както се казва в инструкциите, но понякога просто не. Има твърде много възможни причини нещата да не вървят по план, за да бъдат описани тук. Ако имате проблеми, първо вижте Често задавани въпроси за инсталиране. Ако не намерите своя отговор там, моля, публикувайте проблема си и всички съобщения за грешка във форумите на LimeSurvey, отворете -us support билет (само за клиенти, използващи LimeSurvey Cloud), или се присъединете към нашия Discord канал.