Actions

Vraagtype - Datum

From LimeSurvey Manual

This page is a translated version of the page Question type - Date and the translation is 100% complete.

Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎español • ‎français • ‎日本語 • ‎Nederlands • ‎slovenščina

Korte beschrijving

Dit vraagtype kan gebruikt worden om een bepaalde datum te laten invoeren, of alleen een tijd of voor zowel een datum als een tijd. De datum en tijd kunnen direct worden ingevoerd of geselecteerd worden in een kalender of geselecteerd worden met dropdownlijsten. Je kunt kiezen voor validatie, en een minimale en een maximale datum. Er worden meerdere formaten voor datum en tijd ondersteund. Enkele van deze functies zijn pas beschikbaar vanaf versie 2.05+.

D Date DD.jpg Datetime.jpg Timepicker.jpg

Hoofd instellingen

Verplicht (mandatory)

Beschrijving

Met deze optie kun je instellen dat alle onderdelen van de vraag beantwoordt moeten worden. Als je een vraag hebt met subvragen en je wilt niet alle onderdelen verplicht maken, gebruik dan de optie min_answers.

Geldige waarden

 • Ja
 • Nee (standaard)Relevantie vergelijking

Notice.png
Tip: De functie is beschikbaar vanaf versie 1.92


Beschrijving

Als de waarde 1 of true is dan is de vraag relevant en wordt de vraag getoond bij het invullen van de enquête. En anders niet. Bij alle vragen kun je een relevantie vergelijk specificeren. Dit vervangt de condities, het ondersteunt veel meer complexe logica.

Syntax markering in kleur

Wanneer je de relevantie vergelijking opslaat, dan wordt het geëvalueerd en met kleur gemarkeerd. De fouten worden met een kleur aangegeven waardoor je de fouten gemakkelijker ziet,

Geldige waarden

De vergelijking gebruikt de syntax die beschreven is in de Expressie Beheer, zonder de omringende accolades.

Voorbeelden

Voorbeelden van het met kleur markeren, oftewel syntax highligting.


Speciale instellingen

Omgekeerde antwoord volgorde (reverse)

Beschrijving

Toon antwoordopties in omgekeerde volgorde.

Beschikbare opties

 • Ja
 • Nee (standaard)Willekeurig indelen groep (random_group)

Notice.png
Tip: De functie is beschikbaar vanaf versie 1.92
Important.png
Attentie : De volgorde wordt niet vastgelegd. Je kunt de respondent dus niet de optie geven om later verder te gaan met invullen. Deze beperking zal in een volgende versie worden opgelost.

Beschrijving

Plaats vragen in een groep waarbinnen de vragen in een willekeurige volgorde getoond worden.

Geldige waarden

Geef een tekst op (bijvoorbeeld: 'groep1'). Alle vragen die deze tekst hebben krijgen een willekeurige plaats.Toon dropdown velden (dropdown_dates)

Beschrijving

Met dit vraagattribuut wijzig je de presentatie van het datum vraagtype naar dropdown velden voor dag/maand/jaar.

Beschikbare opties

 • Ja
 • Nee (standaard)De vraag altijd verbergen (hidden)

Beschrijving

Als je met een URL een vraag al ingevuld toont, dan kun je er met deze instelling ook voor zorgen dat de vraag helemaal niet getoond wordt aan de deelnemer. Deze instelling gaat voor wat met condities is ingesteld, de vraag wordt helemaal niet opgenomen op de pagina. Als je een vraag alleen wilt verbergen (bijvoorbeeld om even snel een waarde op te slaan) gebruik dan in de vraag broncode embedded JavaScript.

Notice.png
Tip: De vraag wordt niet getoond in HTML, het kan worden ingesteld met een vergelijking of enquête URL, maar niet met JavaScript

Beschikbare opties

 • Ja
 • Nee (standaard)Minumum datum (date_min) (Nieuw in 2.05 )

Beschrijving

Dit vraagattribuut kan gebruikt worden om een minimale waarde te bepalen voor een vraag met een kalender (formaat Y-m-d of een Engelse tekst). Het geldt zowel voor de popup-variant als voor de dropdownlijsten. Als in de expressie de vraag in hetzelfde scherm gebruikt dan wordt het jaar niet gewijzigd.

Date validation.jpg

Geldige waarden

 • Elke datum in het formaat YYYY-MM-DD (bijv., 2013-08-24)
 • Elke waarde voor jaar
 • Een Engelse tekst : "now", "-10 years", "tomorrow"
 • Referentie aan een andere datum/tijd vraag (bijv., geboortedatum)
 • Expressies, met expressies kun je dynamisch een startdatum bepalen. Voorbeeld: je kunt een datum van een vorige vraag gebruiken + 3 dagen als het minimum voor de huidige vraag, door: date("Y-m-d",strtotime(vertrekdatum)+3*60*60*24).Maximum datum (date_max) (Nieuw in 2.05 )

Beschrijving

Dit vraagattribuut kan gebruikt worden om een maximale waarde te bepalen voor een vraag met een kalender (formaat Y-m-d of een Engelse tekst). Het geldt zowel voor de popup-variant als voor de dropdownlijsten. Als in de expressie de vraag in hetzelfde scherm gebruikt dan wordt het jaar niet gewijzigd.

Geldige waarden

 • Elke datum in het formaat YYYY-MM-DD (bijv., 2013-08-24)
 • Elke waarde voor jaar
 • Een Engelse tekst : "now", "-10 years", "tomorrow"
 • Referentie aan een andere datum/tijd vraag (bijv. geboortedatum)
 • Expressies, Hiermee kan een datum worden bepaald. Voorbeeld: je kunt een datum van een vorige vraag gebruiken + 365 dagen als het maximum voor de huidige vraag, door: date("Y-m-d",strtotime(vertrekdatum)+365*60*60*24).Datum/Tijd formaat

Beschrijving

Dit vraagattribuut kan gebruikt worden om een datumformaat te specificeren. Standaard wordt het datumformaat van de enquête gebruikt.

Geldige waarden

De formaten d/dd m/mm yy/yyyy H/HH M/MM en de "-./:" tekens zijn toegestaan voor dag/maand/jaar/uur/minuten resp. zonder of met voorloopnul. Voorbeelden: "yyyy-mm-dd", "dd.mm.yyyy HH:MM", "HH:MM" (alleen de tijd) of "yyyy/mm" (alleen maand en jaar).
Vraag validatie vergelijking (em_validation_q)

Notice.png
Tip: De functie is beschikbaar vanaf versie 1.92


Beschrijving

Deze vergelijking wordt gebruikt om de hele vraag te valideren. Als de invoer van een vraag niet voldoet, dan wordt de em_validation_q_tip getoond met de .em_q_fn_validation CSS style om de fout te markeren. Deze is standaard verborgen (hidden), zie template.css.

Het belangrijkste verschil van deze optie en die bij subvragen, is dat hier een foutboodschap kan worden getoond. Bij subvragen worden fouten aangegeven met de achtergrondkleur.

Geldige waarden

 • Een vergelijking die de syntax gebruikt die beschreven is in de Expressie Beheer, zonder de omringende accolades.
 • Een vergelijking, die de Expressie Beheer syntax gebruikt, zonder de omringende accolades.

Voorbeeld

 • Je wilt demografische informatie verzamelen van gebruikers met een meerdere korte teksten vraag, en je wilt valideren dat de gebruiker een goed e-mailadres en telefoonnummer invult.

Voorbeeld met ongeldige gegevens:

Validation-invalid-both.jpg

Voorbeeld met geldige gegevens:

Validation-invalid-phone.jpg

Hoe moet je de vraag wijzigen om de informatie in te voeren:

Validation-gui.jpg

En hier een stukje van het "Enquête logica bestand" waarmee je de nauwkeurigheid van je expressie kunt controleren en of er syntax fouten zijn:

Validation-logic.jpg

Zoals je kunt zien controleert de validatie vergelijking dat zowel het e-mailadres als het telefoonnummer of leeg of voldoen aan een reguliere expressie filter.

De validatie tip is de tekst die getoond moet worden als het telefoonnummer of het e-mailadres ongeldig zijn.

Kijk voor voorbeelden op ons forum: https://www.limesurvey.org/forum/can-i-do-this-with-limesurvey/111858-validate-phone-and-email-in-multiple-short-text

Notice.png
Tip: LET OP, LimeSuvey gebruikt de Perl syntax voor reguliere expressies, ze moeten dus beginnen en eindigen met een / (slash)!
Vraag validatie vergelijking tip (em_validation_q_tip)

Notice.png
Tip: De functie is beschikbaar vanaf versie 1.92


Beschrijving

Als je em_validation_q gebruikt, dan is dit de optionele boodschap die als 'tip' getoond wordt.

Geldige waarden

 • elke tekst

Voorbeeld

 • Het voorbeeld staat bij de Vraag validatie. Je kunt daar zien hoe er met maatwerk kan worden aangegeven wat er als tip wordt getoond als er een fout wordt gemaakt door de gebruiker.Subvraag validatie vergelijking (em_validation_sq)

Notice.png
Tip: De functie is beschikbaar vanaf versie 1.92


Beschrijving

Deze vergelijking wordt gebruikt om elke subvraag afzonderlijk te valideren. Als de invoer van een subvraag niet voldoet, dan wordt de achtergrondkleur roze (gebruik van de .em_sq_fn_validation CSS style) om de fout te markeren. Dit is een aanvulling op de normale reguliere expressie validatie.

Geldige waarden

De vergelijking gebruikt de syntax die beschreven is in de Expressie Beheer, zonder de omringende accolades.

Voorbeelden

Stel je hebt een vraag met meerdere korte teksten en je wilt e-mailadressen verzamelen. Je zou een reguliere expressie kunnen gebruiken om de syntax te valideren, maar dat betekent dan niet dat de domeinnaam bestaat. Je kunt een functie toevoegen aan Expressie beheer met de naam validateEmail() die de DNS lookup service gebruikt om het bestaan van het domein te controleren.

Nog een voorbeeld, je wilt alleen veelvouden van 3 toestaan, de vergelijking wordt dan:

(this / 3) == floor(this/3)

De gereserveerde variabele this wordt automatisch vervangen door een referentie naar het actieve invoerveld.Subvraag validatie tip (em_validation_sq_tip)

Notice.png
Tip: De functie is beschikbaar vanaf versie 1.92


Beschrijving

Als je em_validation_sq gebruikt, dan is dit de optionele boodschap die als 'tip' getoond wordt.

Geldige waarden

 • elke tekst

Voorbeeld

 • In het voorbeeld met het valideren van e-mailadressen, kan de tip zijn : "Het e-mailadres dat u opgaf is ongeldig. Probeert u het nog eens."Forceer nieuwe pagina (page_break)

Beschrijving

Dit attribuut is alleen actief als je een enquête gaat afdrukken. Je kunt een nieuwe pagina forceren voor de vraag. (In de Opera browser is dit niet nodig, die handelt dit zelf af.)

Beschikbare opties

 • Ja
 • Nee (standaard)


Datum en Expressie Beheer: Geavanceerde validatie en calculatie

Vanaf Limesurvey versie 2.05+ is het gemakkelijk om om datums te valideren (zie bovenstaande). Gebruik deze opties. Je kunt ook rekenen met datums door Expressie beheer te gebruiken en de functie strtotime() (Nieuw in 2.0 build 130515). Het bepaald voor een gegeven datum het aantal seconden vanaf 1-1-1970. Voorbeeld: als je in een vraagtekst het aantal dagen sinds een vertrekdatum (die bekend is door een eerdere vraag) wilt tonen, dan kun je de expressie {(strtotime("now")-strtotime(vertrekdatum))/60/60/24} gebruiken. De functie strtotime() werkt met veel maar niet met alle datumformaten. Het standaardformaat van Limesurvey (MM-DD-YYYY) is hiervoor niet geschikt. Gebruik in je enquête een van de volgende datumformaten: YYYY-MM-DD, YYYY/MM/DD, DD.MM.YYYY, MM/DD/YYYY, DD-MM-YYYY.

Important.png
Een datum wordt in Limesurvey opgeslagen als een string (tekstformaat). Vanaf versie 2.05+, converteert Expressie Beheer alle datums die in een expressie gebruikt worden naar het formaat "yyyy-mm-dd HH:MM:SS". Hierdoor kunnen datums in een expressie gemakkelijk met elkaar vergeleken worden (bijvoorbeeld: "date1>date2"). Als je de datum nodig hebt zoals die in de vraag getoond is, gebruik dan het ".shown" attribuut (bijv.: "Dus je bent geboren op {birthdate.shown}. Klopt dat?")