Actions

Проблеми и решения

From LimeSurvey Manual

This page is a translated version of the page Problems & solutions and the translation is 100% complete.


Template:Забележка


Excel

Промяна на отговорите в Excel преди импортиране

За да извършите множество промени във вашия документ с отговори, можете да изберете да експортирате и отворите файл в Excel. Направете промени в данните (с изключение на горните два реда!) и след това запазете документа като .txt файл. Ако го запишете като .csv, Excel използва разделители със запетаи по подразбиране, които не могат да бъдат импортирани обратно в LimeSurvey. Като го записва като .txt файл, Excel записва редактирания документ като файл, разделен с разделители, който импортира обратно в LimeSurvey.


Редактирайте .csv с Excel

По принцип не препоръчваме да използвате Excel за редактиране на експортираните .csv файлове, защото Excel прави някои промени във вътрешната структура на данните на csv файла, което води до неуспешно импортиране. Ако все пак искате да използвате Excel, трябва да настроите разделителя за Excel на запетая в System Control (Windows системи).

Ако не знаете как да го направите, но вече сте редактирали документа си и сте го запазили като .csv, опитайте предложеното заобиколно решение тук.


Excel - експортиране ограничено до 255 колони

Поради ограниченията в Excel (версии по-ниски и равни на 2003), LimeSurvey може да експортира само 255 колони едновременно. Microsoft предложи заобиколно решение като VB макрос.

Въпреки че по-новите електронни таблици (Excel >= 2007, OpenOffice) могат да показват повече от 255 колони, вътрешният модул, използван от LimeSurvey, все още не може да експортира повече от 255 колони.

Възможни са две заобиколни решения:

  • Или експортирайте в CSV и импортирайте файла във вашия софтуер за електронни таблици
  • Използвайте множество експортирания (избирайки най-много 250 колони наведнъж), след което обединете експортираните резултати


Excel/.csv - експортирането е неуспешно

Ако не можете да експортирате вашите данни в excel или в .csv файл, моля, опитайте да изчистите кеша на браузъра си и бисквитките.


CSV

CSV по подразбиране е 255 колони

Когато експортирате големи проучвания, LimeSurvey ограничава експорта до първите 255 колони по подразбиране. За да заобиколите това, просто маркирайте всички набори от данни за експортиране.


SPSS експортиране

Възможни съобщения за грешка в SPSS

ГРЕШКА. име на командата: Получаване на данни

Ако получите съобщение за грешка ГРЕШКА. име на командата: Получаване на данни. 2267 Липсва неочакван токен., моля, редактирайте четвъртия ред на вашия синтаксисен файл, така че да сочи към абсолютния път на файла с данни като

C:\spss\Data\limesurvey\SPSS\survey_35276_SPSS_data_file.dat


Грешка: „Текстовата стойност не може да бъде преобразувана в текущия локал на сървъра“

Тази грешка може да възникне, ако се опитате да отворите експортиран синтактичен файл в SPSS 16. Решението е да принудите SPSS да интерпретира синтактичния файл като unicode.

Отворете SPSS. Отидете на Редактиране > Опции > Кодиране на знаци за данни и синтаксис. Променете опцията на "unicode".


Други проблеми и решения

Копиране на отговорите в различна анкета (използване на токени)

  1. Създайте нова анкета, добавете фиктивен отговор, експортирайте файла с отговори, отворете в Excel. Това създава формата за новия файл за импортиране.
  2. Експортирайте отговорите от старата анкета, включително токени, отворени в Excel.
  3. Използвайте тези данни, за да създадете работен лист на Excel за импортиране на стандартен файл с токени (напр. Име, Фамилия, Токен, Имейл адрес, Състояние на имейл (OK), Език (En)). Запазете като .csv и импортирайте токени в новата анкета в LimeSurvey.
  4. В Excel копирайте полетата за отговори от старите отговори на анкетата, които искате в новата анкета (включително токен) в съответната колона на Excel на новата анкета формат.
  5. Запазете като .txt файл.
  6. Използвайте VVImport, за да импортирате новите данни в новото проучване.
  7. Възможните грешки при импортиране включват формат на датата - някои системни полета за дата не позволяват NULL стойност, някои го правят. Ако датата изглежда добре, но дава грешка, използвайте формата на клетката на Excel „2009-12-01“.