Actions

Versie PRO en versie CE

From LimeSurvey Manual

This page is a translated version of the page LimeSurvey PRO vs LimeSurvey CE and the translation is 100% complete.

Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎français • ‎italiano • ‎português do Brasil • ‎日本語


Inleiding

Voordat we beginnen over LimeSurvey PRO (LimeSurvey Professional) en LimeSurvey CE (LimeSurvey Community Edition), is het belangrijk om het verschil te weten tussen LimeSurvey en LimeSurvey GmbH. Het eerste staat voor de webserver georiënteerde software die onder de GNU General Public License v2 (GPL v2 en hoger) vrij beschikbaar is. Het andere is het bedrijf dat zorgt voor het coördineren van de ontwikkeling van de LimeSurvey software en dat betaalde diensten rond LimeSurvey ontwikkelt en die aanbiedt (hosting, eigen sjablonen, add-ons, technische ondersteuning, enz.).

LimeSurvey is open-source software dat door iedereen vrij kan worden gebruikt, aangepast en gedistribueerd voor commercieel, privé of educatief doeleinden. Met uitzondering van de naam en het logo die een beschermd merk zijn.

Help.png LimeSurvey is open-source software. De gehele code is dus beschikbaar. GitHub : https://github.com/LimeSurvey/LimeSurvey

Om LimeSurvey te installeren op de eigen computer (voor ontwikkelaars) of op een server zijn er minimale vereisten waaraan voldaan moet worden. De installatie wordt hier uitgebreid beschreven.

Als de installatie voor u te lastig of te tijdrovend is, er is natuurlijk toch wel wat kennis nodig om valkuilen te voorkomen kunt u gebruik maken van de diensten van LimeSurvey GmbH. LimeSurvey GmbH biedt bijvoorbeeld PRO hosting services aan waarmee u als gebruiker direct toegang heeft tot een werkende en actuele LimeSurvey installatie.


Provsce.png


Help.png Termen als hosting services, self-hosted software, en personal server komen hier regelmatig voorbij. In onze blog gaan we dieper op deze concepten in.

Versie PRO en versie CE

In onderstaande tabel noemen we de belangrijkste verschillen tussen deze diensten:


Verschillen
LimeSurvey PRO LimeSurvey CE
Hosting verzorgt door LimeSurvey. In 5 minuten een werkende installatie. De gebruiker zorgt voor de hosting.
U kunt kiezen uit de abonnementen: FREE, BASIC, EXPERT en ENTERPRISE. U kunt de gratis versie gebruiken of een van de premium packages (incl. functie ComfortUpdate, toegang tot oudere versies en veel beschikbare sjablonen).
U gebruikt altijd de nieuwste stabiele versie. U kunt de nieuwste versie gebruiken maar ook kiezen om een oudere versie te gebruiken.
Inclusief technische ondersteuning bij de betaalde packages. Inclusief technische ondersteuning van ComfortUpdate bij de premium packages.
Bevat alle functies van LimeSurvey. Bevat alle functies van LimeSurvey.
LimeSurvey PRO bevat knoppen voor de beperking wat het aantal responsen en de opslag betreft, zoals bij het abonnement is aangegeven. LimeSurvey CE kent deze beperking niet, de ruimte wordt beperkt door de ruimte op uw computer dan wel server.
Geen toegang tot server. Dat betekent dat u geen third-party plugins/extensions kunt toevoegen. Dat bepaalt uzelf met de instellingen en het gebruik van extensions/add-ons.
De functie ComfortUpdate zorgt voor de upgrade. De functie ComfortUpdate zorgt voor de upgrade. Maar dat kan ook handmatig.
U hoeft geen tijd te besteden aan het hosten en het instellen van de server of de installatie. Ideaal voor doehetzelfers met technische kennis. Onze handleiding is daarbij een prima ondersteuning.
Betrouwbare respons, ook door het abonnement da automatisch verlengd wordt. Dat wordt bepaald door uw server en de configuratie.
U bent flexibel omdat u tot 3 dagen voor de verlenging kunt kiezen voor beëindiging van het abonnement. De software draait op uw servers. Dat wordt bepaald door uw eigen provider.
Dit is maar een samenvatting van de hoofdfuncties van deze twee versies van LimeSurvey. Uitgebreidere beschrijvingen staan hier: LimeSurvey PRO en LimeSurvey CE.


LimeSurvey CE

We nemen nu aan dat je kiest voor LimeSurvey CE en die versie wilt installeren op je server. Om LimeSurvey CE te downloaden klik in LimeSurvey op de tab Resources en kies Download:


LimeSurvey.org - Project - Downloads.png


Je krijgt dan de pagina:


Project - Downloads - Display.png


De volgende boxen worden getoond:

  • LimeSurvey PRO: Als je klikt op de knop create installation wordt je gevraagd om eerst een LimeSurvey.org account aan te maken om toegang te krijgen tot je on-line LimeSurvey installatie. Lees eerst de LimeSurvey PRO beknopte handleiding.
  • LimeSurvey CE: je kunt in verschillende bestandsformaten de software van LimeSurvey downloaden, maar ook een uitvoerbaar bestand (meestal de laatste link) kiezen. Je ziet dat er stabiele versies zijn en en testversies. Voor normaal gebruik kies je altijd de meest recente stabiele versie, of je moet ons willen helpen met testen door de meest recente development release te installeren.
Help.png Als je de allerlaatste ontwikkelingen wilt volgen, volg ons dan op GitHub.
  • Templates: Je kunt hier voorbeelden van enquêtes, labelsets en sjablonen in verschillende talen vinden. Alle sjablonen gemaakt door gebruikers. Je kunt ook eigen werk delen met andere gebruikers van LimeSurvey.
  • Extensions: LimeSurvey ondersteunt plugins en extensions. Je kunt hier een overzicht zien wat er aan third-party extensions beschikbaar is. (Je kunt ook een eigen bijdrage doen en die hier laten vermelden).
Important.png
  Alleen LimeSurvey CE ondersteunt third-party plugins! Indien je in LimeSurvey Pro een extensie wilt gebruiken kun je om ondersteuning vragen.

LimeSurvey PRO

Lees eerst de beknopte handleiding over hoe u een LimeSurvey PRO account aanvraagt en hoe u uw eerste enquête aanmaakt.

Help.png In de video wordt uitgelegd hoe je voor LimeSurvey een professional account aanmaakt.

Wat heb ik nodig?

Er is misschien wel teveel informatie in een keer. Doe een kosten - baten analyse. Belangrijke aspecten zijn:

  • Geld: bijvoorbeeld de kosten om een server te laten draaien. Dat kan goedkoop, maar denk ook aan de LimeSurvey installatie en de server configuratie. Zeker als je complexe enquêtes wilt maken en additionele plugins wilt gebruiken (of die zelfs wilt laten maken).
  • Mensen: als je complexe dingen wilt doen, moet je dat door eigen mensen laten doen of laat je dat door gespecialiseerde bedrijven doen. Bekijk de LimeSurvey PRO diensten en de bijbehorende ondersteuning.
  • Tijd: Tijd is beperkt. Tijd is bij elke beslissing belangrijk.

Bedenk wat je wilt en wat je organisatie zelf kan als je kiest tussen LimeSurvey PRO en LimeSurvey CE.

In het algemeen is LimeSurvey PRO eenvoudig, geen download of configuratie nodig. Probeer het eerst eens rustig uit en neem dan een van de beschikbare abonnementen. Als er al een webserver actief is probeer dan LimeSurvey CE. We hebben hier ook mooie abonnementen bij met eenvoudige upgrades en aangepaste sjablonen.

Help.pngJe kunt aanvullende ondersteuning en informatie vinden bij onze partners: https://www.limesurvey.com/.

Nog vragen?

We hebben een enthousiaste groep gebruikers. U kunt hier ook vragen stellen en zaken bespreken op onze LimeSurvey forums of via het IRC channel: