Actions

Večjezična anketa

From LimeSurvey Manual

This page is a translated version of the page Multilingual survey and the translation is 100% complete.


Uvod

LimeSurvey vsebuje vgrajen pripomoček, ki omogoča hitro in enostavno prevajanje anket. Ta pripomoček je zasnovan tako, da človeškemu prevajalcu olajša prevajanje ankete iz osnovnega jezika v kateri koli določen ciljni jezik.

Ta razdelek wikija na hitro pokrije, kako je mogoče ustvariti večjezično anketo. Vodnik pokriva teme, kot so:


Primer, analiziran v razdelku wiki, lahko prenesete tukaj: LS3 večjezični vzorec ankete. Razpakirajte jo in uvozite datoteko .lss v svoj primerek LimeSurvey.


Dodajanje dodatnih jezikov

Privzeti jezik ankete je tisti, ki ste ga izbrali v polju za osnovni jezik. Privzeto je to jezik, konfiguriran v globalnih nastavitvah vašega primerka.

Če želite preveriti, kateri jezik je osnovni, odprite podokno z nastavitvami splošne ankete in poiščite polje za osnovni jezik. V našem primeru je osnovni jezik "angleščina". Če želite začeti dodajati nove jezike, v katere želite prevesti anketo, glejte polje za dodatne jezike. V našem primeru so bili izbrani še trije jeziki: francoščina, nemščina in italijanščina.Ko končate, ne pozabite klikniti na gumb '"Shrani", ki se nahaja na zgornji desni strani zaslona.

Zdaj, če preverite zgornjo orodno vrstico, lahko opazite, da se je poleg "Predogled ankete" pojavila majhna puščica. To pomeni, da je anketo mogoče predogledati v različnih jezikih:Če dostopate do plošče pregled, se prikažejo štiri dodatne povezave anket. Ustrezajo nedavno dodanim jezikom:


Prevajanje nizov

Če želite začeti prevajati nize, odprite urejevalnik vsakega od svojih vprašanj. Na spodnjem posnetku zaslona lahko opazite, da so nad poljem kode vprašanja prikazani trije dodatni jeziki:Kliknite katero koli izmed njih in začnite prevajati polje z vprašanji.

Ista vrsta "jezikovne vrstice" se nahaja na številnih drugih mestih, kot so besedilni elementi in plošče z nastavitvami politik podatkov, besedilna polja za odgovore in podvprašanja itd. Vendar je lahko prevajanje polj s to metodo težavno, če je vaša anketa dolga in ne želite ničesar zamuditi. Zato našim uporabnikom močno priporočamo uporabo orodja za hitro prevajanje. Za dostop do njega kliknite katero koli nastavitev, povezano z anketo (kot je »Pregled«) -> Orodja -> Hitro prevajanjeOrodje za hitro prevajanje

Orodje za hitro prevajanje je bilo zasnovano posebej za tiste, ki delajo z večjezičnimi anketami. Po dostopu se bo naložila naslednja plošča:Prva možnost, prevedi v, vam daje možnost, da iz svojega osnovnega jezika izberete jezik, v katerega želite prevesti.

Naslednje možnosti se nanašajo na prevod vsebine vaše ankete. Nanašajo se na:

Template:Opomba


Ko končate s prevajanjem teh polj, ne pozabite klikniti na gumb '"Shrani", ki se nahaja v zgornjem desnem delu plošče.


Pregled večjezične ankete

Če želite preveriti svoje delo, uporabite gumb za predogled. Pozdravna stran bo videti takole:Ko je pozdravna stran naložena, lahko opazite preklop med dvema jezikoma. LimeSurvey vašim respondentom ponuja možnost, da spremenijo jezik navodil, čeprav ste z njimi delili ustrezno povezavo za določen jezik. Na zgornji desni strani vaše ankete bo tudi preklopnik jezikov.

V primeru, da želite skriti dva gumba za "preklop jezika", uredite temo ankete. Za več podrobnosti si oglejte pododdelek wiki namigi in nasveti.


Template:Opomba


Namigi in nasveti

  • Če želite uporabnikom podeliti dovoljenja za prevajanje za dostop do orodja za hitro prevajanje, preverite naslednji pododdelek wiki.
  • Funkcija "Samodejno prevajanje" uporablja spletno storitev Google translate za samodejno prevajanje ankete. Za dostop do te funkcije morate pod globalnimi nastavitvami vnesti ključ API-ja Google Translate. Google trenutno zaračuna $2 za 1 milijon znakov, predloženih v prevod.


Kako skriti preklopnik jezikov pred pozdravno stranjo

V primeru, da se odločite začeti večjezično anketo, boste na pozdravni strani opazili spustni meni, ki vašim anketirancem omogoča, da izberejo jezik, v katerem želijo izpolniti vašo anketo:


Datoteka:Language switcher show languages.png


Vendar pa v nekaterih primerih želite skriti ustrezno možnost. Preklopnik jezikov lahko skrijete na več načinov. Način "vejice" je prikazan spodaj.

Do Teme dostopajte iz globalnega konfiguracijskega menija:


Datoteka:Language switcher themes.png


Za urejanje želene teme kliknite na gumb Urejevalnik tem:


Datoteka:Language switcher theme editor.png


Template:Opomba


Na levi strani zaslona poiščite datoteko language_changer.twig.


Datoteka:Location language switcher twig.png


Pojdite v vrstico, ki vsebuje naslednjo funkcijo:

{% if aSurveyInfo.alanguageChanger.show == true %}

Komentirajte (zamenjajte "%" z "#") in kopirajte naslednjo vrstico pod njim:

{% if false == true %}


Vrstica naj bi na koncu izgledala takole:Kliknite »Kopiraj v lokalno temo in shrani spremembe«.


Dostopite do svoje ankete in izberite urejeno temo na plošči splošne nastavitve. Zdaj bi morala biti pozdravna stran videti takole:Kako skriti preklopnik jezikov v zgornjem meniju

Če želite skriti zgornji preklopnik jezikov, bomo sledili skoraj enakim korakom, kot je opisano zgoraj. Za urejanje moramo samo dostopati do prave datoteke twig. Ponovno dostopajte do teme, ki jo želite spremeniti, nato pa pojdite na Zaslon, ki se nahaja v zgornjem desnem delu okna in izberite Navigacija s spustnega seznama. Zdaj na levi strani okna poiščite "language_changer_top_menu.twig". Kliknite nanj in komentirajte:

{% if aSurveyInfo.alanguageChanger.show == true %}

Pod njim dodajte naslednjo vrstico:

{% if false == true %}

Na desni strani zaslona ne bo prikazan preklopnik jezikov: