Actions

Многоезично проучване

From LimeSurvey Manual

This page is a translated version of the page Multilingual survey and the translation is 100% complete.


Въведение

LimeSurvey съдържа вградено средство, което позволява бърз и лесен превод на анкети. Това средство е предназначено да улесни човешкия преводач да преведе анкета от основния език на който и да е целеви език.

Този уики раздел накратко описва как може да се създаде многоезично проучване. Ръководството обхваща теми като:


Примерът, анализиран в целия wiki раздел, може да бъде изтеглен от тук: LS3 multilingual survey sample. Разархивирайте го и импортирайте .lss файла във вашето копие на LimeSurvey.


Добавяне на допълнителни езици

Езикът по подразбиране на анкетата е този, който сте избрали в полето за основен език. По подразбиране това е езикът, конфигуриран в глобалните настройки на вашето копие.

За да проверите кой език е основният, влезте в общ панел с настройки на проучването и потърсете полето за основен език. В нашия пример основният език е "английски". За да започнете да добавяте нови езици, на които искате да преведете анкетата, вижте полето за допълнителни езици. В нашия пример са избрани три други езика: френски, немски и италиански.След като сте готови, не забравяйте да кликнете върху бутона '"Запазване", разположен в горната дясна част на екрана.

Сега, ако проверите горната лента с инструменти, можете да забележите, че се появи малка стрелка до „Преглед на анкетата“. Това означава, че анкетата може да бъде визуализирана на различни езици:Ако влезете в панела общ преглед, се показват четири допълнителни връзки към проучването. Те съответстват на наскоро добавените езици:


Превод на низове

За да започнете да превеждате низове, влезте в панела за редактор на всеки ваш въпрос. Можете да видите на екранната снимка по-долу, че три допълнителни езика се показват над полето с код на въпроса:Кликнете върху който и да е от тях и започнете да превеждате полето за въпрос.

Същият тип "езикова лента" се намира на много други места, като например в текстовите елементи и панелите с настройки на правилата за данни, текстовите полета за отговори и подвъпроси и т.н. Въпреки това преводът на полета с помощта на този метод може да се окаже труден, ако анкетата ви е дълга и искате да не пропуснете нищо. Ето защо горещо препоръчваме на нашите потребители да използват инструмента за бърз превод. За достъп до него щракнете върху която и да е настройка, свързана с проучване (като „Общ преглед“) -> Инструменти -> Бърз преводИнструмент за бърз превод

Инструментът за бърз превод е специално създаден за тези, които работят с многоезични проучвания. След достъп ще се зареди следният панел:Първата опция, превод на, ви дава възможност да изберете езика, на който желаете да превеждате, от вашия основен език.

Следващите опции се отнасят до превода на съдържанието на вашето проучване. Те се отнасят до:

Template:Забележка


След като приключите с превода на тези полета, не забравяйте да кликнете върху бутона '"Запазване", намиращ се в горната дясна част на панела.


Многоезичен преглед на проучването

За да проверите работата си, използвайте бутона за преглед. Страницата за добре дошли ще изглежда така:Може да се наблюдава превключване на два езика, след като се зареди началната страница. LimeSurvey предлага възможността на вашите респонденти да променят езика на инструкциите, въпреки че сте споделили с тях съответната връзка за конкретен език. Превключвател на език също ще бъде разположен в горната дясна част на вашата анкета.

В случай, че искате да скриете двата бутона за превключване на език, редактирайте темата на вашата анкета. За повече подробности вижте подраздел за съвети и съвети в wiki.


Template:Забележка


Съвети и съвети

  • Ако искате да предоставите на потребителите разрешения за превод за достъп до инструмента за бърз превод, проверете следния wiki подраздел.
  • Функцията "Автоматичен превод" използва уеб услугата Google translate за автоматичен превод на анкета. Трябва да въведете вашия API ключ на Google Translate в глобалните настройки, за да получите достъп до тази функция. В момента Google таксува $2 за 1 милион знака, изпратени за превод.


Как да скриете превключвателя на езика от началната страница

В случай, че решите да стартирате многоезично проучване, на началната страница ще видите падащо меню, което позволява на вашите респонденти да изберат езика, на който желаят да попълнят вашето проучване:Въпреки това, в определени сценарии искате да скриете съответната опция. Има много начини, по които можете да скриете превключвателя на езика. Начинът "клонка" е показан по-долу.

Достъп до Теми от глобалното Конфигурационно меню:Кликнете върху бутона Редактор на теми, за да редактирате желаната тема:Template:Забележка


Погледнете от лявата страна на екрана за файла language_changer.twig.Отидете на реда, който съдържа следната функция:

{% if aSurveyInfo.alanguageChanger.show == true %}

Коментирайте го (заменете "%" с "#") и копирайте следния ред под него:

{% if false == true %}


Редът трябва да изглежда така в крайна сметка:Кликнете върху „Копиране в локална тема и запазване на промените“.


Влезте в анкетата си и изберете редактираната тема от панела общи настройки. Сега началната страница трябва да изглежда така:Как да скриете превключвателя на езика, разположен в горното меню

За да скрием горния превключвател на език, ще следваме почти същите стъпки, както е описано по-горе. Просто трябва да имаме достъп до правилния twig файл, за да го редактираме. Отворете отново темата, която искате да промените, след което отидете на Екран, който се намира в горната дясна част на прозореца и изберете Навигация' от падащия списък. Сега погледнете от лявата страна на прозореца за "language_changer_top_menu.twig". Кликнете върху него и коментирайте:

{% if aSurveyInfo.alanguageChanger.show == true %}

Добавете следния ред под него:

{% if false == true %}

От дясната страна на екрана няма да се показва превключвател на език: