Actions

Upravljalnik izrazov

From LimeSurvey Manual

This page is a translated version of the page Expression Manager and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎Tiếng Việt • ‎dansk • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎magyar • ‎polski • ‎português do Brasil • ‎română • ‎slovenščina • ‎български • ‎中文 • ‎日本語
Opomba: Ta funkcija je dosegljiva v LimeSurvey-u 1.92 ali novejši.

Vodnik za hitri začetek

Pregled

Ko prilagajate svoje ankete, običajno potrebujete način, da določite naslednje:

 1. Navigacija/Razvejanje – dovolite, da odgovori subjekta spremenijo vrstni red zastavljenih vprašanj
 2. 'Tailoring/ Piping - kako ubesediti vprašanje (na primer sklicevanje na prejšnje odgovore ali spreganje stavkov glede na število ali spol vaših predmetov) ali kako ustvariti poročila po meri (kot so rezultati ocenjevanja ali prilagojeni nasveti).
#'Validacija – zagotavljanje, da odgovori izpolnjujejo določena merila, kot so najmanjše in največje vrednosti, ali ujemanje z vnosnim vzorcem

Expression Manager (EM) ponuja intuitiven način za določanje logike za vsako od teh funkcij. Skoraj vse, kar lahko zapišete kot standardno matematično enačbo, je veljaven izraz, tudi če kličete funkcije. EM trenutno omogoča dostop do 80 funkcij in ga je mogoče enostavno razširiti, da podpira več. Omogoča tudi dostop do vaših spremenljivk z uporabo človeku berljivih imen spremenljivk (namesto imen SGQA).

Naslednji razdelki prikazujejo glavna mesta, kjer se uporablja Expression Manager

Ustreznost (nadzor navigacije/razvejanje)

Nekatere ankete uporabljajo "Pojdi na logiko", tako da če odgovorite na vprašanje 1 z možnostjo C, potem skočite na vprašanje 5. Ta pristop je zelo omejujoč, saj ga je težko preveriti in se zlahka prekine, ko morate preurediti vprašanja. EM uporablja Boolovo relevantno enačbo za določanje vseh pogojev, pod katerimi bi lahko bilo vprašanje veljavno. Če je vprašanje relevantno, se prikaže vprašanje, sicer ni uporabno, vrednost NULL pa je shranjena v bazi podatkov. To je podobno tistemu, kar lahko storite prek urejevalnika pogojev, vendar vam EM omogoča enostavno določanje veliko bolj zapletenih in zmogljivih kriterijev (in omogoča uporabo imena spremenljivke namesto poimenovanja SGQA).

Ta slika prikazuje en način za pregled logike ustreznosti za anketo. Izračunava indeks telesne mase. Enačba ustreznosti je prikazana v oglatem oklepaju takoj za imenom spremenljivke (ki je zelene barve). Torej je ustreznost teže, teže_enot, višine in višine enot 1, kar pomeni, da so ta vprašanja vedno postavljena. Vendar pa je relevantnost za ITM {!is_empty(height) in !is_empty(weight)}, kar pomeni, da bo ITM izračunan samo, če subjekt vnese vrednost za višino in težo (s čimer se izognemo tveganju deljenja z ničlo napaka). Poleg tega je vprašanje Poročilo prikazano samo, če preiskovanec odgovori na vsa štiri glavna vprašanja (višina, višina_enote, teža, teže_enote).

Datoteka:tutorial1.jpg

Ustreznost je prikazana in jo je mogoče urejati na naslednjih mestih:

Ogled/urejanje Ustreznost na ravni vprašanja

Ta enačba izračuna indeks telesne mase (ITM). Vpraša se le, ali oseba najprej vnese svojo višino in težo.

Datoteka:tutorial2.jpg

To je zaslon za urejanje vprašanja ITM.

Datoteka:tutorial3.jpg

Upoštevajte, da ne uporabite zavitih oklepajev, ko vnašate enačbo ustreznosti.

Ogled/urejanje ustreznosti na ravni skupine

To je vzorčna popisna raziskava. Prva stran vpraša, koliko ljudi živi z vami, in to shrani v spremenljivko "cohabs". Ta stran je prikazana samo, če imate več kot enega sostanovalca (torej je prikazana za drugo osebo, ki živi z vami), prav tako pa je prikazana samo, če ste navedli, kako je oseba ena povezana z vami (p1_rel).

Datoteka:tutorial4.jpg

Kot lahko vidite, ima skupina tudi kriterije ustreznosti na ravni vprašanja, tako da se vsako vprašanje pojavi šele, ko odgovorite na vprašanje pred njim (npr. {!is_empty(p1_sex)}). EM za vas združuje ustreznost na ravni skupine in vprašanja. Vprašanja v skupini se zastavljajo samo, če je pomembna skupina kot celota. Nato se zastavi samo podmnožica vprašanj znotraj skupine, ki so pomembna.

Tukaj je zaslon za urejanje ustreznosti na ravni skupine za to vprašanje:

Datoteka:tutorial5.jpg

Upoštevajte, da ne uporabite zavitih oklepajev, ko vnašate enačbo ustreznosti.

Krojenje/Piping

EM vam omogoča preprosto in zapleteno pogojno prilagajanje vaših vprašanj. Včasih potrebujete preprosto zamenjavo, na primer: "Rekel si, da si kupil [ Izdelek]. Kaj vam je bilo pri tem najbolj všeč?". Včasih potrebujete pogojno zamenjavo, kot je " [ Gospod Gospa.] [ Priimek], bi bili pripravljeni izpolniti našo anketo?". V tem primeru želite uporabiti g. ali gospa glede na spol osebe. Drugič potrebujete še bolj zapleteno zamenjavo (na primer na podlagi matematičnega izračuna) EM podpira vsako od teh vrst krojenja/cevovodov.

Pogojne enačbe

Primer indeksa telesne mase prikazuje zmožnost izračuna ITM osebe, čeprav ji dovolite, da svojo višino in težo vnese v metričnih ali nemetričnih enotah.

Datoteka:tailoring7.jpg

Tu je weight_kg {if(weight_units == 'kg', teža, teža * .453592)}. Ta funkcija if() pomeni, da če je subjekt vnesel težo v kilogramih, uporabite to vrednost, sicer pomnožite vneseno vrednost (ki je bila v funtih) z 0,453592, da jo pretvorite v kilograme. Spremenljivka height_m uporablja podoben pristop za izračun višine osebe v metrih, tudi če je vnesla svojo višino v palcih.

ITM izračuna formulo teže kot {teža_kg / (višina_m * višina_m)}.

Nazadnje poročilo pogojno prilagodi sporočilo subjektu in mu pove, kaj je vnesel. ("Rekli ste, da ste visoki 2 metra in težki 70 kg.")

Čeprav na zgornji sliki ni dobro prikazano, weight_status uporablja ugnezdene stavke if(), da kategorizira osebo kot prenizko telesno težo do zelo debelo. Njegovo enačbo si lahko ogledate v prikazu Logic View

Datoteka:tailoring8.jpg

V oknu za urejanje tega vprašanja lahko vidite dve stvari:

 1. Tailoring mora obdati izraze z zavitimi oklepaji
 2. Izrazi lahko zajemajo več vrstic, če želite, kot v tem primeru, olajšati branje ugnezdena pogojna logika.

Datoteka:tailoring9.jpg

Prilagojena vprašanja, odgovori in poročila

Opomba: dinamično prilagajanje morda ne bo delovalo, če so možnosti odgovora na voljo v izbirnih poljih na isti strani z vprašanji. To je posledica dejstva, da krojaški vstavki a oznaka, ki ni veljavna znotraj izbranih možnosti.

Ta primer prikazuje poročilo ITM.

Datoteka:tailoring10.jpg

Tukaj je okno za urejanje istega vprašanja.

Datoteka:tailoring11.jpg

Kot lahko vidite, je vse v zavitih oklepajih obravnavano kot izraz, zato je sintaksa poudarjena (barvno kodirana) na prejšnji sliki. Če bi imeli kakršne koli tipkarske napake (na primer napačno črkovana ali nedefinirana imena ali funkcije spremenljivk), bi EM prikazal napako, kot je ta, ki kaže, da je height_unit nedefinirano ime spremenljivke (pravzaprav je height_units), rnd() pa je nedefinirana funkcija (pravilno ime funkcije je round()). V obeh primerih so napake obdane z rdečim poljem, da jih lažje opazimo in odpravimo.

Datoteka:tailoring12.jpg

Opazite lahko tudi, da lahko hitro ustvarite kompleksna poročila, kot je tabela vnesenih vrednosti ali prilagojeni nasveti.

Zapomnite si, da mora vsako prilagajanje obdati izraze z zavitimi oklepaji, tako da LimeSurvey ve, kateri deli vprašanja so prosto besedilo in katere je treba razčleniti z upraviteljem izrazov.

Potrjevanje

EM nadzoruje, kako deluje večina naprednih možnosti vprašanj. Ti nadzorni vidiki, kot so najmanjše/največje število odgovorov; min/max posamezne vrednosti; min/max vsota vrednosti; in preverjanje, ali se vnesene vrednosti ujemajo z določenimi vzorci nizov. Še naprej vnašate te napredne možnosti vprašanj kot običajno. Vendar pa se zdaj katera koli vrednost v enem od teh polj šteje za izraz, tako da lahko imate minimalna/največja merila s kompleksnimi pogojnimi razmerji do drugih vprašanj.

V vseh teh primerih, ker se možnost naprednega vprašanja vedno obravnava kot izraz, pri določanju ne uporabite zavitih oklepajev.

Strani Vzorčne ankete prikazujejo številne delujoče primere uporabe izrazov za validacije.

Uvod

LimeSurvey uporablja nov modul Expression Manager (EM), ki bo LimeSurveyju omogočil podporo za bolj zapleteno razvejanje, ocenjevanje, validacijo in prilagajanje. Zamenjal bo način, kako LimeSurvey upravlja zamenjave, pogoje in ocene v ozadju. Prav tako bo znatno pospešil obdelavo, saj odpravlja večino branj baze podatkov med izvajanjem. EM je razvil dr. Thomas White (TMSWhite).

Ta stran wiki je dokončna referenca za sintakso in funkcionalnost Expression Managerja.

Ključne definicije

 1. Izraz': Vse, kar je obdano z zavitimi oklepaji
  • Dokler ni praznega prostora takoj za začetnim oklepajem ali pred zaključnim zavitim oklepajem
  • Vsebino izrazov ovrednoti EM, tako da lahko vsebujejo matematične formule, funkcije ter zapleteno obdelavo nizov in datumov.
 2. 'Krojenje': včasih imenovano "cevovod", je to proces pogojno spreminjanje besedila
  • Imate dostop do vseh 'nadomestnih polj', podatkov o udeležencih in podatkov o odzivih.
  • Imate tudi lažji dostop do vprašanj, odgovorov in njihovih lastnosti.
 3. Enačba 'Relevantnost': nov atribut vprašanja, ki nadzoruje vidnost vprašanja
  • Če obstaja enačba relevantnosti, potem je vprašanje prikazano le, če je relevantnost ocenjena kot res.
  • Interno, vsi array_filter in array_filter_exclude ukazi postanejo relevantni na ravni podvprašanja
 4. Equation Vrsta vprašanja: Nova vrsta vprašanja, ki shranjuje izračune ali poročila v zbirko podatkov
  • Je kot vprašanje Boilerplate, vendar se njegova vsebina shrani v baze podatkov, tudi če nastavite "Vedno skrij to vprašanje"
 5. Koda vprašanja: To je prednostno ime spremenljivke za EM
  • To je lahko opisno ime, ki označuje namen vprašanja , kar olajša branje zapletene logike
  • Veljavne kode vprašanj se NE smejo začeti s številko, zato, ko uporabljate kodo vprašanja za oštevilčenje vprašanj, preprosto uporabite »q1«, »q1a« ali »g1q2«.! N!#*To je tisto, kar trenutno postane ime spremenljivke, če izvozite podatke v SPSS ali R, tako da, če izvajate statistično analizo, ste to verjetno že naredili edinstveno.

Ali moram uporabiti EM?

Kratek odgovor je Ne (a tudi da).

EM je popolnoma nazaj združljiv z obstoječimi raziskavami. Če torej z veseljem uporabljate pogoje in ocene v slogu, ki ga je LimeSurvey uporabljal v različicah <= 1.91+, lahko to počnete še naprej.

Vendar pa EM popolnoma nadomesti način, na katerega LimeSurvey interno obravnava pogoje. Čeprav lahko še vedno uporabljate urejevalnik pogojev za ustvarjanje in upravljanje pogojev, jih bo LimeSurvey 1.92 pretvoril v enakovredne enačbe ustreznosti. Kot del nadgradnje bo LimeSurvey 1.92 samodejno pretvoril vse obstoječe pogoje v enačbe ustreznosti.

To bi vam moralo dati najboljše iz obeh svetov – lahko nadaljujete z uporabo LimeSurvey, kot ste navajeni, vendar boste videli ekvivalent Relevance Equation, tako da lahko postopoma preidete neposredno na Relevance Equations, kadar koli se vam zdi primerno.

Ali lahko kombiniram uporabo pogojev in ustreznosti?

ja Za nekatera vprašanja lahko uporabite urejevalnik pogojev, za druga pa urejevalnik ustreznosti. Ko shranite vprašanje, se pogoji samodejno pretvorijo v ustreznost.

Upoštevajte, da predpostavljamo, da če uporabljate urejevalnik pogojev, želite, da ti pogoji prepišejo vsako ročno vneseno enačbo ustreznosti. Torej, če imate obstoječe pogoje in želite ročno urediti ustreznost, najprej izbrišite pogoje za to vprašanje. Natančneje, kopirajte ustvarjeno enačbo ustreznosti v urejevalnik besedil, uporabite meni Pogoji, da izbrišete vse pogoje za to vprašanje (s čimer boste izbrisali tudi ustreznost), nato uredite vprašanje in prilepite ustvarjeno enačbo ustreznosti iz urejevalnika besedil nazaj v polje ustreznosti za to vprašanje (in shranite vprašanje). Če obstaja dovolj povpraševanja po izbrisu pogojev brez izbrisa ustvarjene enačbe pomembnosti, lahko dodamo postopek množične pretvorbe.

Kako naj izbiram med pogoji in ustreznostjo?

Tukaj je seznam prednosti in slabosti vsakega sloga:

Slog Prednosti Slabosti
Pogoji 1. Lep GUI za ustvarjanje preprostih pogojev
2. GUI je dobro dokumentiran in ga razume skupina za podporo
1. Podpira samo preproste primerjave in ne pogojuje dobro IN/ALI
2. Kaskadni pogoji delujejo neredno
3. Počasen - podatkovna baza je intenzivna, zato lahko upočasni dolge ankete
4. Nekateri so poročali o težavah s pogoji ponovnega nalaganja
5. GUI se ne prilagaja dobro, če je vprašanj na desetine, stotine ali tisoče
6. Pretvorba anket v papirni obliki je morda počasna, ker morajo uporabljati imena SGQA
7. Pogosto potrebujejo programerja za kodiranje logike po meri, potrebne za kompleksno razvejanje
Ustreznost 1. Podpira zelo kompleksno logiko, vključno z 80+ funkcijami in matematičnimi/niznimi operaterji
2. Popolna podpora za kaskadno logiko
3. Hitro – brez dodatnih klicev baze podatkov, zato podpira 1000+ anket z vprašanji
4. Brez težav z logiko ponovnega nalaganja, saj ne zahteva kod SGQA
5. Označevanje sintakse meri na 1000+ anket z vprašanji
6. Enostaven in hiter za uporabo za skupine, ki želijo računalniško obdelati obstoječe papirnate ankete.
7. Preprosto podpira polstrukturirane intervjuje in epidemiološke raziskave, ne da bi potrebovali programerje
1. Brez GUI za preproste pogoje - namesto tega uporabite označevanje sintakse
2. Novo, zato podporne ekipe še niso obvladale EM.

Bistvo je, da če ste zadovoljni z delovanjem LimeSurvey 1.91+, ni razloga, da bi spreminjali svoje početje.

Katere so druge prednosti uporabe EM?

Tukaj je nekaj drugih razlogov, zakaj bi morda želeli uporabiti EM.

 1. Izračuni - ustvarite lahko poljuben izračun, ki vam pade na pamet:
  • Imate dostop do vseh običajnih matematičnih operatorjev in funkcij
  • Imate dostop do 70+ matematičnih funkcij, funkcij za obdelavo datumov in nizov
  • Razvijalcem je dokaj enostavno dodati nove funkcije, če jih uporabniki potrebujejo
 2. Shranjevanje izračunov v zbirko podatkov
  • Zdaj lahko izračunate preproste in zapletene izračune in/ali ocene na lestvici IN jih shranite v zbirko podatkov, ne da bi potrebovali JavaScript.
  • Za to uporabite vrsto vprašanja Equation.
 3. Ocene
  • Zdaj lahko ustvarite ocene ali lestvice rezultatov iz katere koli vrste vprašanja, ne samo iz podmnožice, ki je bila prej podprta
  • Uporabite lahko prilagoditev za prikaz tekočih ali skupnih rezultatov ocenjevanja, kjer koli je to potrebno – tudi na isti strani
  • Imate več nadzora nad poročili, ustvarjenimi na podlagi teh ocenjevalnih rezultatov
  • Ocenjevalne rezultate lahko shranite v bazo podatkov, ne da bi potrebovali JavaScript
  • Ocenjevalne rezultate lahko skrijete, ne da bi potrebovali JavaScript ali CSS
 4. Nadomestna polja
 5. *Namesto uporabe {INSERTANS:SGQA} lahko uporabite samo kodo vprašanja - to olajša branje in preverjanje.
  • S tem se tudi izognete pogosti potrebi po urejanju vprašanj za spreminjanje kode SGQA, da bo vse delovalo .
 6. Prilagoditev - besedilo lahko pogojno prikažete na podlagi drugih vrednosti
  • Uporabite ustrezen naslov za zadevo, na primer (npr. »Pozdravljeni [ G./Mrs.] Smith")
  • Izdaj slovnično pravilne stavke, ki temeljijo na ednini/množini: (npr. "Imaš 1 otroka" proti "Imaš 2 otroka")
  • Ustrezno spreženi glagoli in zaklanjajte samostalnike glede na spol in množino osebka.
 7. Novi atributi spremenljivk - za prilagajanje lahko dostopate do naslednjega:
  • (brez pripone) - vzdevek za qcode.code
  • . koda - izbrana koda odgovora na vprašanje, če je relevantno (sicer prazno), ali besedilna vrednost, če ni kodirano vprašanje
  • .NAOK - enako kot .code, vendar je lahko del izračunov ali seznamov tudi če je nepomembno
  • .value - vrednost ocene za vprašanje, če je relevantno (sicer prazno), ali besedilna vrednost, če ni kodirano vprašanje -- na voljo, če so ocene omogočene za anketo, sicer vedno zero
  • .valueNAOK - enako kot .value, vendar je lahko del izračunov ali seznamov, tudi če ni pomembno
  • .shown - odgovor, kot je prikazan uporabniku (to počne {INSERTANS:xxx} )
  • .qid - ID vprašanja
  • .gid - ID skupine
  • .sgqa - vrednost SGQA za vprašanje
  • .jsName - pravilno ime spremenljivke javascript za vprašanje, ne glede na to, ali je definirano na tej ali drugi strani
  • .qseq - zaporedje vprašanj (začenši z 0)
  • .gseq - zaporedje skupine (začenši z 0)
  • . obvezno - ali je vprašanje obvezno (Y/N)
  • .question - besedilo vprašanja
  • .relevance - enačba relevantnosti za vprašanje
  • .grelevance - enačba relevantnosti za skupino
  • .relevanceStatus - ali je vprašanje trenutno relevantno ali ne (logična vrednost (lahko se razlikuje v PHP in JS))
  • .type - vrsta vprašanja (koda z enim znakom)!N !#Dinamične spremembe na strani
  • Vsa ustreznost, izračuni in prilagajanje delujejo dinamično na strani – tako spremembe vrednosti takoj posodobijo stran
  • Vaša vprašanja se torej dinamično pojavljajo/izginejo glede na to, ali so ustrezni
  • Vprašanja so tudi dinamično prilagojena glede na odgovore na strani, tako da lahko vidite tekoče vsote, prilagojene stavke in prilagojena poročila.
 8. Nov zaslon za vnos podatkov
  • Poleg uporabe trenutnem sistemu za vnos podatkov, lahko preprosto uporabite Survey-All-In-One.
  • To podpira ustreznost in prilagajanje na strani, tako da lahko uradniki za vnos podatkov hitro pregledajo in bodo morali vnesti samo ustrezne odzive
  • To je lahko ključnega pomena, če mora vaša oseba za vnos podatkov videti prilagoditev, ki je tudi dinamična.
 9. Odpravlja potrebo po večini JavaScripta po meri
  • EM enostavno podpira zapletene izračune, točkovanje , prilagajanje in pogojna logika.
  • Nekatere stvari bodo še vedno potrebovale JavaScript (na primer postavitve po meri in pogojno skrivanje podelementov vprašanj), vendar lahko vaš JavaScript uporablja funkcije EM, tako da lahko dostopate do vprašanj z njihovo Qcode namesto SGQA in dostop do katere koli zgoraj navedene lastnosti vprašanja.

Katere so druge uporabne nove funkcije, ki jih omogoča EM?

Ne glede na to, ali boste še naprej uporabljali urejevalnik pogojev ali ročno sestavljali enačbe ustreznosti, boste prejeli te dodatne prednosti:

 1. Ustvarite lahko bolj zapletena merila za preverjanje veljavnosti
  • Vse napredne atribute vprašanj (kot so max_answers, min_num_value_n, max_num_value) lahko uporablja izraze. Tako je mogoče vaša najmanjša/največja merila preprosto prilagoditi glede na predhodne odgovore, tudi če so na isti strani.
  • EM obravnava tudi vsa preverjanja, ki temeljijo na regularnih izrazih, tako da lahko robustno kombinirate preg in enačbo- na podlagi atributov vprašanj.
 2. Enostavno prerazvrščanje (ali brisanje) vprašanj in skupin
  • Pred različico 1.92 niste mogli prerazporediti vprašanj ali skupin, če je LimeSurvey menil, da bi se takšno prerazporejanje lahko pokvarilo pogojih, v katerih so bili uporabljeni. Podobno ne morete izbrisati vprašanj, če so bila od njih odvisna katera koli druga vprašanja.
  • Z označevanjem sintakse EM je preprosto videti in potrditi, ali poskušate uporabiti vprašanja, preden so navedena. Tako vam zdaj omogočamo, da vprašanja in skupine preuredite ali izbrišete, kadar koli želite. EM bo posodobil vse označevanje sintakse, da vam bo pokazal morebitne napake.
  • Pogled vprašanj za ponovno vrstni red je bil izboljšan za pomoč pri takem pregledu. Zdaj prikazuje enačbo pomembnosti vprašanja in njegovo prilagajanje, tako da lahko takoj vidite, ali katera koli spremenljivka postane rožnata (kar pomeni, da se uporabi, preden se razglasi).
 3. Navigacijski indeks vprašanj/skupin je vedno na voljo in točen
  • Pred različico 1.92 ti indeksi niso bili na voljo, če so bili zapleteni pogoji
  • Z EM lahko zagotovimo, da so točni.
  • Subjekt lahko celo skoči nazaj na prejšnje vprašanje, spremeni odgovor , nato skočite naprej (ali pošljite)
   • Pri skoku naprej bo EM ponovno preveril vsa vmesna vprašanja/skupine.
   • Če katero koli vprašanje postane nepomembno, bo v zbirki podatkov razglašeno za NULL. tako da so vaši podatki interno skladni
   • Če kakršna koli vprašanja postanejo pomembna ali na novo ne izpolnjujejo obveznih ali pravil preverjanja, se bo EM ustavil na tej strani in prisilil uporabnika, da odgovori na ta vprašanja, preden skoči na končni cilj.
#Samodejna pretvorba pogojev v ustreznost
  • Ko nadgradite svojo zbirko podatkov, bodo za vse obstoječe ankete, ki imajo pogoje, ustvarjene enačbe ustreznosti
  • Kadar koli uvozite anketo, bodo po potrebi ustvarjene enačbe ustreznosti
  • Kadar koli dodate, izbrišete ali spremenite pogoje, bo EM ustvaril ustrezno enačbo ustreznosti.
 1. Priročno označevanje sintakse
  • Ko EM prikaže enačbo pomembnosti, bo prikazal Qcode, tudi če vnesli ste kodo SGQA, saj predvidevamo, da bo to lažje brati.
  • Vse spremenljivke so barvno kodirane, da pokažejo, ali so bile deklarirane pred ali za trenutnim vprašanjem (ali pred ali za trenutno skupino). To vam omogoča hitro odkrivanje in popravljanje primerov, ko poskušate uporabiti spremenljivke za ustreznost (vključno z array_filter), prilagajanje ali validacijske enačbe, preden jih objavite.
  • Poleg tega, če z miško premaknete nad barvno kodirano spremenljivko , boste videli najpomembnejše metapodatke o tem vprašanju. To vključuje zaporedje skupine #, zaporedje vprašanja #, kodo Q, besedilo vprašanja in vse razpoložljive izbire odgovorov (če gre za vrsto vprašanja z oštevilčenimi možnostmi odgovorov).
   • Seznam izbir odgovorov uporablja to sintakso : 'odgovori':{ključ:val, ... }.
   • ključ ima sintakso 'lestvica~koda', kjer je lestvica lestvica odgovorov (npr. za dvojno lestvico) in koda je koda odgovora.
   • val ima sintakso 'prikazana vrednost', kjer je vrednost vrednost ocene (če uporabljate ocene, drugače koda)(npr. Qcode.value) in prikazano je prikazana vrednost, kot jo vidi subjekt (npr. Qcode.shown)
   • To pomeni, da lahko številne raziskave uporabljajo izračune, ne da bi potrebovali način ocenjevanja. Če ste našteli možnosti odgovorov, ki so edinstveni, nedecimalni in nenegativni, lahko preprosto izračunate vrednosti Qcode.code.
 2. Enostaven pregled celotne logike in vsebine ankete
  • Obstaja nova funkcija Prikaži logiko ankete, ki vam omogoča ogled vsega o anketi (ali skupini ali vprašanju) na eni strani.
  • Prikaže podrobnosti na ravni skupine, vprašanja, podvprašanja in odgovora za izbran obseg (anketa v primerjavi s skupino v primerjavi z vprašanjem)
  • Prikaže tudi ustreznost, ustreznost na ravni podvprašanja (za array_filter in array_filter_exclude) in ustvarjeno validacijsko enačbo (za preg in morebitna validacijska pravila, kot je najmanjša/največja vsota/število vrednosti) in vsi atributi vprašanj, ki niso prazni.
  • Vse je skladenjsko označeno, tako da lahko vidite morebitne sintaksne napake (kot so neuravnoteženi oklepaji ali uporaba spremenljivk, preden so bile deklarirane)
  • Skladnja- Highligting podpira hitro navigacijo in urejanje ankete.
   • Če kliknete ime spremenljivke, se odpre okno brskalnika (ali zavihek), ki vam prikaže to vprašanje in vam omogoča urejanje.
   • Če kliknete ime skupine, se odpre okno (ali zavihek) brskalnika, ki prikazuje pogled za preurejanje skupine, tako da lahko preprosto premikate vprašanja.
   • Vsi atributi vprašanja so sintaktično označeni. To vam omogoča nastavitev in ogled izrazov v naprednih možnostih vprašanj (na primer določanje največjega/najmanjšega števila/vsote vrednosti na izrazu)
  • Avtor EM je uporabil podoben pogled (malo čistejši), da je svojim sodelujočim epidemiologom in institucijam omogočil Nadzorni odbor potrdi in odobri ankete s tisoči vprašanj v zelo razvejanih in prilagojenih strukturiranih intervjujih

Začetek

Najboljši način, da začnete z EM je:

 • Namestiti najnovejšo stabilno različico s http://www.limesurvey.org/en/download
 • Uvoziti in raziskati vzorčne ankete .
 • Raziščite primere uporabe in navodila in primere po korakih.
 • Raziščite dokumentacijo EM (ta stran)! N!*Preglejte vgrajeno zbirko testov EM
  • V kateri koli anketi pod orodji izberite možnost EM
  • Razpoložljive funkcije navajajo 70+ funkcij in sintakso
  • Preizkusi enot izoliranih Izrazi
   • prikazuje primere uporabe vseh funkcij in operatorjev EM ter rezultatov PHP in JavaScript
   • upoštevajte, da obstaja nekaj funkcij, ki ustvarjajo različne rezultate v različicah PHP in JavaScript, zato vam ta stran omogoča ustrezno načrtujte svojo EM logiko.

Katero funkcionalnost razširi/zamenja Expression Manager? (LimeSurvey <= 1,91+)

Pogoji => Ustreznost

Pogoji so nadzorovali, katera vprašanja so vidna. Splošna sintaksa je bila Vrednost operaterja SGQA, na primer 111X2X3 == "Y". Pogoje je bilo mogoče kombinirati z IN ali ALI, vendar je bilo mešanje IN in ALI težko. Sami pogoji so bili shranjeni v ločeni tabeli, velik del kode LimeSurvey pa je bil namenjen upravljanju pogojev. Zaradi obsežnega dostopa do baze podatkov lahko obdelava velikega števila pogojev povzroči opazne težave z delovanjem. Poleg tega, ko so bili vprašanjem ali skupinam dodeljeni pogoji, jih pogosto ni bilo dovoljeno preurediti ali izbrisati.

Ocenjevanja => Enačbe in mikro krojenje

Ocene uporabnikom omogočajo ustvarjanje rezultatov na lestvici iz zbirke vprašanj. Vendar se na trenutni strani niso mogli dinamično spremeniti in njihove vrednosti niso bile shranjene v zbirki podatkov.

Zamenjave => Mikro krojenje

Uporabniki lahko prilagodijo nekatera sporočila in vprašanja na podlagi predhodnih odgovorov. Vprašanje je lahko na primer: »{TOKEN:FIRSTNAME}, rekli ste, da je {INSERTANS:111X3X4} vaš najljubši šport«. Vendar pa ni bilo mogoče izvesti pogojnega prilagajanja (kot recimo »gospod« ali »gospa«, odvisno od spola osebe) ali spregati glagolov ali zavrniti samostalnikov brez modnega JavaScripta. Avtorji so lahko izvajali ankete, za katere se je zdelo, da prilagajajo vprašanja, vendar so zahtevala ločena vprašanja za vsako permutacijo in zapletene pogoje za odločitev, katera vprašanja prikazati.

Potrjevanje

Vprašanje je mogoče potrditi z regularnimi izrazi ali najmanjšimi/največjimi vrednostmi ali pustiti, da odgovor SGQA služi kot najmanjša ali največja vrednost. Vendar validacije ne morejo temeljiti na izračunih drugih spremenljivk brez modnega JavaScripta.

Enačbe

Enačbe niso bile podprte brez modnega JavaScripta.

Enačba Vrsta vprašanja

Enačb ni bilo mogoče shraniti v zbirko podatkov (npr. končnega rezultata za oceno) brez modnega JavaScripta.

Kako bo Expression Manager nadomestil/razširil to funkcionalnost?

Expression Manager je nov osrednji modul znotraj LimeSurvey, ki omogoča veliko lažjo podporo vrsti kompleksne funkcionalnosti, ki je prej zahtevala JavaScript po meri. Prav tako nadomešča način, na katerega LimeSurvey trenutno upravlja pogoje in ocene.

Nova terminologija pri sklicevanju na Expression Manager (EM)

EM "razmišlja" o svoji funkcionalnosti v naslednjih izrazih:

 • Relevance-based Branching - če je vprašanje relevantno, ga postavite, sicer ne (npr. naredite ga nevidnega in označite kot NULL v bazi podatkov). Na voljo je novo polje Ustreznost za vse vrste vprašanj in tudi za vsako skupino (tako da lahko nabor pogojev uporabite za celotno skupino, ne da bi morali kopirati isti pogoj za vsako vprašanje in/ali združiti skupino in pogoj na ravni vprašanja logic).
 • Tailoring - Ko veste, katera vprašanja je treba postaviti, krojenje (včasih imenovano piping) določa, kako naj se vprašanje postavi. To vam omogoča ne samo podporo preproste zamenjave (kot je {TOKEN:FIRSTNAME}), ampak tudi spreganje glagolov in sklanjanje samostalnikov glede na spol ali število vaših subjektov. Prav tako vam omogoča, da spremenite sporočilo, ki ga pošljete subjektu glede na to, ali je odgovoril (ali kako je odgovoril) na druga vprašanja.
 • Equations'' - EM doda novo vrsto vprašanja, imenovano Equation, ki shrani rezultat izraza. Rezultati teh enačb se izračunajo in zapišejo v bazo podatkov, tudi če jih skrijete na strani. Tako so uporabne za skrite izračune točkovanja, navigacijo na podlagi zapletenih enačb, ocene in poročila, ki jih je treba ustvariti in zlahka dostopna v bazi podatkov.

Ustreznost in kaskadna ustreznost

Vsaka vrsta vprašanja ima zdaj možnost Ustreznost, ki nadzira, ali je vprašanje prikazano. EM obdela vsako od enačb ustreznosti v vrstnem redu, v katerem naj bi se pojavile v anketi. Če je izraz resničen (ali manjka – za podporo starim anketam), bo vprašanje prikazano. Če ni relevantno, bo vprašanje skrito, vrednost pa bo v zbirki podatkov označena z NULL. Če v skupini ni ustreznih vprašanj, bo celotna skupina preskočena.

Poleg tega, če je katera od spremenljivk v izrazu nepomembna, potem je izraz vedno ovrednoten kot false. To omogoča kaskadno ustreznost, tako da vam ni treba pisati zelo dolgih enačb ustreznosti za vsako vprašanje.

Recimo, da imate 5 vprašanj Q1-Q5 in želite prikazati samo Q2, če je bil odgovor na Q1, in Q3, če je bil odgovor na Q2 itd. Enačbe ustreznosti so lahko:

Koda vprašanja Ustreznost Vprašanje
Q1 1 Kako ti je ime?
Q2 Q1 {Q1}, koliko si star?
Q3 Q2 Torej, star si {Q2} let. Ste poročeni?
Q4 Q3 == "Y" {Q1}, koliko časa ste poročeni?
Q5 Q4 Koliko otrok imaš, {Q1}?

Izračuni ustreznosti delujejo tudi v JavaScriptu – tako da bi lahko vsa zgornja vprašanja postavili na eno stran in bi še vedno delovalo po pričakovanjih. Pravzaprav EM popolnoma nadomešča način, kako EM obdeluje formate anket Anketa vs. Skupina vs. Vprašanje naenkrat. Zdaj vsi uporabljajo popolnoma enak navigacijski mehanizem, tako da delujejo enako ne glede na slog raziskovanja.

Dokler ste na isti strani, bodo vsi podatki, ki ste jih vnesli, še vedno tam, samo skriti. Torej, če vnesete nekaj informacij, nato izberete možnost, ki jih naredi nepomembne, nato pa jih znova naredite ustrezne, bodo vaši odgovori še vedno na voljo. Vendar takoj, ko se premaknete na drugo stran, bodo vsi nepomembni odgovori izgubljeni zaradi celovitosti nabora podatkov.

Ustreznost na ravni skupine

Expression Manager podpira tudi ustreznost na ravni skupine. To olajša izvajanje zanke. Recimo, da želite zbrati informacije o do 10 subjektih (kot so izdelki ali ljudje v gospodinjstvu), pri čemer najprej določite, koliko subjektov potrebuje nadaljnje ukrepanje (na primer tako, da vprašate, koliko ljudi živi v gospodinjstvu, ali da ljudi preverijo kateri izdelki so jim všeč z dolgega seznama). Ko veste, koliko subjektov potrebuje nadaljnje ukrepanje, lahko uporabite ustreznost na ravni skupine, kot je {count >= 1}, {count >=2}, ... {count >= 10} za vsako od 10 skupin spremljanja. gor vprašanja. Znotraj vsake skupine imate lahko pogojno logiko na ravni vprašanja (npr. dodatna vprašanja glede spola ali starosti za vsak predmet). Vprašanje in enačbe ustreznosti na ravni skupine se povežejo z IN, da se določi, katera naj bo prikazana.

Krojenje / Piping

Karkoli v zavitih oklepajih se zdaj obravnava kot izraz (z eno izjemo, ki je opisana spodaj). Izrazi imajo dostop do vseh polj LimeReplacementFields, vseh spremenljivk (prek več vzdevkov), vseh tipičnih operatorjev enačb (matematičnih, logičnih in primerjalnih) in na desetine funkcij (ki delujejo celo dinamično na strani odjemalca).

Z uporabo teh enačb lahko naredite stvari, kot so:

 1. Pogojno prikažite prilagojena sporočila anketirancem na podlagi predhodnih odgovorov
 2. Ustvarite ocene in pokažite rezultate ocenjevanja (ali pogojno razvejajte ali prikažite sporočila) na podlagi teh rezultatov, vse brez uporabe samega modula za ocenjevanje
 3. Spregajte glagole in zavrnite samostalnike v vprašanjih, odgovorih in poročilih.
 4. Prikažite povzetke odgovorov pred stranjo »Pokažite svoje odgovore« na koncu ankete

Enačbe

Obstaja nova vrsta vprašanja, imenovana Enačba. Je kot Boilerplate vprašanja, le da shrani vrednost tega, kar je prikazano v bazi podatkov. Torej, če besedilo Equation Question vsebuje izračun ocene, bi bila ta vrednost shranjena v zbirki podatkov v spremenljivki, ki jo je mogoče prikazati v javnih ali zasebnih statistikah.

To rešuje običajno zahtevo za shranjevanje rezultatov ocenjevanja v bazi podatkov

Sintaksa

Vse, kar je v zavitih oklepajih, se zdaj obravnava kot izraz (z eno izjemo: ne sme biti presledkov na začetku ali na koncu – to je potrebno za zagotovitev, da upravitelj izrazov ne poskuša obdelati vdelanega JavaScripta).

Upoštevajte, da je v redu, če izrazi obsegajo več vrstic, če za začetnim zavitim oklepajem ali pred zaključnim zavitim oklepajem ni presledka. To je še posebej koristno za ugnezdene stavke if(), kot je ta:

{if(is_empty(PFTotals),
 '',
 if(PFTotals >= -5 && PFTotals <= -4,
 'Zelo mehko',
 if(PFTotals >= -3 && PFTotals <= -2,
 'Mehko',
 if(PFTotals == -1,
 'Nekoliko mehko',
 if(PFTotals == 0,
 'Zmerno',
if(PFTotals == 1,
 'Nekoliko težko',
 if(PFTotals >= 2 && PFTotals <= 3,
 'Hard',
 if(PFTotals >= 4 && PFTotals <= 5,
 'Zelo težko',
 ''
 )
 )
 )
 )
 )
 )
 )
)}
Expression Manager podpira naslednjo sintakso:
 • Vsi standardni matematični operatorji (npr. +,-,*,/,!)
 • Vsi standardni primerjalni operatorji (npr. <,<=,==,!=,>,>=, plus ti ustrezniki: lt,le,eq,ne,gt,ge)
 • Oklepaji (da lahko združite podizraze)
 • Pogojni operatorji (npr. &&,| | in ti ustrezniki: in,ali)
 • Nizi z enojnimi in dvojnimi narekovaji (ki lahko vsak vdela nize z drugo vrsto narekovajev)
 • Operator vejice (tako ima lahko seznam izrazov in samo vrne končni rezultat)
 • Operator dodelitve (=)
 • Vnaprej določene spremenljivke (za sklicevanje na vprašanja, atribute vprašanj in odgovore) - npr. vse kode SGQA
 • Vnaprej določene funkcije (obstaja že 70+ in jih je preprosto dodati več)

Operaterji

Sintaksa EM sledi običajni prednosti operatorja:

Raven Operator(ji) Opis
1 () oklepaji za združevanje ali klicanje funkcij
2 ! - + unarni operatorji: ne, negacija, unarni-plus
3 * / krat, deli
4 + - plus , minus
5 < <= > >= lt le gt ge relativne primerjave
6 == != eq ne primerjave enakosti
7 in logično IN
8 ali logično ALI
9 = dodelitev operator
10 , vejica operator

Opozorilo z operatorjem plus (+)

Zaradi skladnosti med JavaScriptom in PHP operater plus (+) sešteva, če sta oba operanda številska, vendar združuje, če sta oba dela neštevilska niza. Vendar pa priporočamo uporabo funkcije join() za veriženje in funkcije sum() za seštevanje, saj je s tem vaš namen jasnejši in se izognete nepričakovanim rezultatom, če ste pričakovali nize, a namesto tega dobili številke (ali obratno obratno).

Opozorilo z neujemanjem med številom in nizom ter abecedno primerjavo

Ko želite primerjati vrednost z relativnimi primerjavami ali primerjavami enakosti, bodite pozorni na neujemanje vrste. Vrednost, ki jo vnese uporabnik, ali izbrana koda odgovora se lahko uporabi kot številka, če je očitno številka. Če eno od vrednosti obdate z " , bo primerjava vsiljena kot besedilo (abecedna primerjava). Če želite primerjati številčno, številke nikoli ne obkrožite z narekovaji, " .

Na primer Q0.NAOK > "50" velja, če je Q0.NAOK številsko vprašanje z vrednostjo 9. To je zato, ker bo operator > domneval, da gre za abecedno primerjavo in ne za številko.

Če želite zagotoviti primerjavo celoštevilske vrednosti, lahko uporabite intval(Q0.NAOK) > 50 , samo zapomnite si, če Q0.NAOK ni število (prazno ali niz), potem intval(Q0. NAOK) === 0. Za primerjavo vrednosti niza ("A" < "B") neposredno uporabite strcmp: strcmp(Q0.NAOK,"B") ali strcmp(Q0.NAOK,"A5") .

Previdno pri uporabi operatorja dodelitve (=)

Opomba: izogibajte se uporabi operatorjev dodelitve, razen če je to nujno potrebno, saj lahko povzročijo nepričakovane stranske učinke. Če na primer spremenite vrednost prejšnjega odgovora, se kaskadna ustreznost in logika preverjanja veljavnosti med tem vprašanjem in trenutnim vprašanjem ne izračunata znova, tako da lahko na koncu dobite notranje neskladne podatke (npr. vprašanja, na katera ostane odgovor, vendar bi morala imeti bila NULLed ali vprašanja, ki so preskočena, a bi nanje morali odgovoriti). Na splošno velja, da če želite spremenljivki dodeliti vrednost, ustvarite vrsto vprašanja Equation in uporabite izraz za nastavitev njene vrednosti. Vendar pa ljudje redko potrebujejo tega operaterja, zato smo ga dali na voljo.

Da bi vas opozorili na ta operator, je v sintaksnih enačbah prikazan z rdečo pisavo (da ga ne zamenjate z "==")

Uporaba operatorja dodelitve

Glavni razlogi, zakaj boste morda želeli uporabiti dodelitev, so:

 • Nastaviti morate privzeto vrednost za vprašanje, ki ne sprejema privzetih vrednosti prek enačbe (kot je seznam radio, kjer vam uporabniški vmesnik omogoča izbiro ene od možnosti odgovora, ne dovoljuje pa vnosa enačbe). Vendar bodite previdni, saj LimeSurvey ne bo mogel potrditi, da vaša enačba ustvari enega od dovoljenih odgovorov za to vprašanje.
 • Odgovor na prejšnje vprašanje morate na silo spremeniti na podlagi kasnejšega odgovora
 • Potrebujete zapleteno kvoto: uporabite eno skrito posamezno izbiro za kvoto in jo nastavite z dodelitvijo
 • itd...

V ta namen lahko uporabite vse sisteme upravljanja izrazov.

Template:Opozorilo

Template:Opozorilo

Nekaj primerov:

 • Nastavite odgovor na kratko besedilno vprašanje z malimi črkami: {QCODE=strtolower(QCODE.NAOK)}
 • Nastavite privzeti odgovor na vrsto vprašanja niza na začetku ankete: {Q1_SQ1=((is_empty(Q1_SQ1.NAOK),"A99",Q1_SQ1.NAOK)}
 • Nastavite privzeti odgovor na vrsto vprašanja v polju besedila na začetku ankete: {Q1_SQY1_SQX1 = ((is_empty(Q1_SQY1_SQX1.NAOK),"Inserted answer", Q1_SQY1_SQX1.NAOK)}
 • Nastavite odgovor s pogojem: {QCODE=if(YesNo="Y","A1","")}

Varnost XSS

Z omogočenim XSS nekaterih sistemov za upravljanje izrazov ni mogoče uporabiti:

 • začetek oznake HTML v izrazu, vendar končanje v drugem izrazu
 • uporaba kompleksnega izraza v URL-ju.

Primer in rešitev

 • {if( 1 ,"","")}information{if( 1 ,"","")} je poškodovana z varnostjo XSS, tukaj lahko uporabite {if(1,"

<strong>information</strong>","information")}

 • <a href="/script.php?value={if(QCODE == "Y","yes","no")}">next</a> , here you can use an equation question because using a complete question code is OK : <a href="/script.php?value={EQUATION.NAOK}">next</a> information","information")} {if(1,"
 • <a href="/script.php?value={if(QCODE == "Y","yes","no")}">next</a> , here you can use an equation question because using a complete question code is OK : <a href="/script.php?value={EQUATION.NAOK}">next</a>

Dostop do spremenljivk

Expression Manager omogoča dostop samo za branje do spremenljivk, ki jih morda potrebujemo. Za združljivost s prejšnjimi različicami omogoča dostop do naslednjega:

 • TOKEN:xxx - vrednost TOKEN-a (npr. TOKEN:FIRSTNAME, TOKEN:ATTRIBUTE_5) (samo za NEanonimne ankete).
 • INSERTANS:SGQA - prikazna vrednost odgovora (npr. "Da"). Za Expression Manager je enako kot pri uporabi {QCODE.shown}.
 • Vse {XXX} vrednosti, ki jih uporabljajo predloge.
 • V besedilu vprašanja lahko zamenjate {QID} z ID-jem vprašanja in {SGQ}, ki ga nadomesti SGQA vprašanja

Poleg tega vam Expression Manager omogoča sklicevanje na spremenljivke s kodo vprašanja (stolpec 'naslov' v tabeli vprašanj v bazi podatkov). To je tudi oznaka spremenljivke, ki se uporablja, ko izvozite podatke v SPSS, R ali SAS. Na primer, če imate vprašanja o imenu, starosti in spolu, lahko te spremenljivke imenujete »ime«, »starost« in »spol« namesto »12345X13X22«, »12345X13X23«. ' in 12345X13X24. To olajša branje enačb vsem in potrdi logiko, poleg tega pa omogoča mešanje vprašanj, ne da bi morali slediti številkam skupin ali vprašanj.

Pomembno: Varno je le sklicevanje na spremenljivke, ki se pojavljajo na prejšnjih straneh ali vprašanjih.

Poleg tega vam Expression Manager omogoča dostop do številnih lastnosti vprašanja:


Sintaksa Pomen Primer Primer Rezultat
Qcode vzdevek za Qcode.code {implode(',',name,gender )} 'Tom','M'
Qcode.code izbrana koda odgovora na vprašanje, če je ustrezna (sicer prazna), ali besedilna vrednost, če ni kodirano vprašanje {implode(',',name.code,gender.code)} 'Tom','M'
Qcode.NAOK enako kot Qcode - glejte razpravo o NAOK {gender.NAOK} 'M'
Qcode.value vrednost ocene za vprašanje, če je relevantno (sicer prazno), ali vrednost besedila, če ni kodirano vprašanje {gender.value} '1'
Qcode.valueNAOK enako kot Qcode.value - glej razpravo o NAOK {gender.valueNAOK} '1 '
Qcode.shown prikazana vrednost za vprašanje {implode(',',name.shown,gender.shown)} - Qcode.question besedilo vprašanja {gender.question} 'Kakšen je vaš spol?'
Qcode.mandatory ali je vprašanje je obvezno (Y/N) {gender.mandatory} 'N'
Qcode.qid notranja številka vprašanja (ne zaporedna številka) {gender.qid} 337
Qcode.type tip vprašanja {gender.type} 'G'
Qcode.jsName pravilno ime javascript za vprašanje, ne glede na to, ali je navedeno na tej strani ali zunaj nje {gender.jsName} 'java1827X3X337'
Qcode.gid notranja številka skupine (ne zaporedna številka) {gender.gid} 3
Qcode.qseq zaporedna številka vprašanja, začenši z 0 {gender.qseq} 5
Qcode.gseq zaporedna številka skupine, začenši z 0 {gender.gseq} 1
Qcode.relevanceStatus ali je vprašanje trenutno relevantno (0 ali 1 ) {gender.relevanceStatus} 1
Qcode.relevance enačba ustreznosti na ravni vprašanja {gender.relevance} '!is_empty(name)'
Qcode.grelevance enačba ustreznosti na ravni skupine {gender.grelevance} 'num_children >= 5'
Qcode.sgqa vrednost SGQA za to vprašanje {gender.sgqa} '1827X3X337'

Težava z urejevalnikom HTML

Template:Opozorilo

Če uporabljate urejevalnik HTML, so nekateri znaki nadomeščeni z entitetami HTML.

 • & z &
 • < z <
 • > z >

Če uporabljate urejevalnik HTML, morate uporabiti :

 • in za &
 • lt for <
 • le for <=
 • gt for >
 • ge za >=

Poimenovanje spremenljivke Qcode

Tukaj so podrobnosti o tem, kako sestaviti Qcode (in dostopati do nekaterih lastnosti) glede na vrsto vprašanja. Na splošno so kode Q zgrajene kot:

QuestionCode . '_'. ID podvprašanja. '_'. ScaleId

Za komentar in drugo sta kodi vprašanja QuestionCode_comment in QuestionCode_other

Tip Opis Koda SubQs Možnosti odgovorov Lestvice Koda odgovora Odgovor je prikazan Ustreznost
5 5 Izbirni gumbi za izbiro točke Q1 1-5 {Q1} {Q1.shown} {Q1==3}
B Matrika (izbira 10 točk) izbirni gumbi Q2 |1-10 {Q2_L2} {Q2_L2.shown} {Q2_L2==7}
A Matrika (izbira 5 točk) izbirni gumbi Q3 |1–5 {Q3_1} {Q3_1.shown} {Q3_1>=3}
1 Matrika (prilagodljive oznake) dvojna lestvica Q4 sq1-sq5 0 :a1-a3 1:b1-b3 {Q4_sq1_0} {Q4_sq1_1.shown} {Q4_sq1_1=='b2'}
H Matrika (prilagodljiva) - Oblika stolpca Q5 1-5 s,m,t {Q5_1} {Q5_1.shown} {Q5_1=='s'}
F Matrika (prilagodljiva) – oblika vrstice Q6 |1–5 {Q6_F3} {Q6_F3.shown} {Q6_F3==4}
E Matrika (povečanje/enako/zmanjšanje) radijskih gumbov Q7 1- 7 I,S,D {Q7_4} {Q7_4.shown} {Q7_4=='D'}
: Matrika (Multi Flexi) 1 do 10 Q8 ls1,todo ,ls2 min,max,avg {Q8_ls1_max} {Q8_ls2_avg.shown} {Q8_ls2_min==7}
; Array (Multi Flexi) Besedilo Q9 hp,st,sw 1.,2.,3. {Q9_hp_3rd} {Q9_hp_3rd.shown} {Q9_hp_3rd=='Peter'}
C Array (Da/Negotovo/Ne) Radio-Buttons Q10 1–5 D,N,U {Q10_1} {Q10_1.shown} {Q10_3=='Y'}
X Standardno vprašanje Q11 {Q11.shown}
D Datum Q12 {Q12} {Q12.shown}
* Enačba Q13 {Q13} {Q13.shown} {Q13>5}
~124~ Nalaganje datoteke (zabeleženo število naloženih datotek) Q14 {Q14} {Q14>0}
G Spustni seznam za spol Q15 M,Ž {Q15} {Q15.shown} {Q15=='M'}
U Ogromno prosto besedilo Q16 {Q16} {Q16.shown} {strlen(Q16)>100}
I Jezikovno vprašanje Q17 {Q17} {Q17.shown} {Q17=='en'}
! Seznam – spustni meni Q18 1-5 {Q18} {Q18.shown} {Q18==3}
L Spustni seznam/seznam radijskih gumbov Q19 AZ {Q19} {Q19.shown} {Q19=='X'}
O Seznam s spustnim seznamom komentarjev/seznam izbirnih gumbov + besedilno polje Q20 AF {Q20},{Q20comment} {Q20.shown} {Q20=='B'}
T Dolgo prosto besedilo Q21 {Q21} {Q21.shown} {strstr(Q21,'hello')>0}
M Potrditveno polje z več možnostmi Q22 | {Q22_E}, {Q22_other} {Q22_E.shown}, {Q22_other.shown} {Q22_E=='Y'}
P Več možnosti s potrditvenim poljem za komentarje + Besedilo Q23 AF {Q23_D}, {Q23_Dcomment} {Q23_D.shown} {!is_empty(Q23)}
K Vprašanje z več številkami Q24 jaz,mama,oče {Q24_self} {Q24_self.shown} {Q24_self>30}
Q Večkratno kratko besedilo Q25 AF {Q25_B} {Q25_B.shown} {substr(Q25_B,1,1)=='Q'}
N Vrsta številskega vprašanja Q26 {Q26} {Q26.shown} {Q26 > 30}
R Slog razvrstitve Q27 1-4 {Q27_1} {Q27_1.shown} {Q27_1==3}
S Kratko prosto besedilo Q28 {Q28} {Q28.shown} {Q28=='moje'}
Y Da/Ne radijski gumbi Q29 {Q29} {Q29.shown} {Q29=='Y'}

Rezervirane spremenljivke 'this', 'self' in 'that'

Precej pogosto želite ovrednotiti vse dele vprašanja, na primer prešteti, koliko podvprašanj je bilo odgovorjenih, ali sešteti ocene. Včasih želite obdelati samo določene vrstice ali stolpce vprašanja (na primer pridobiti vsote vrstic ali stolpcev in jih shraniti v bazo podatkov). Zaradi teh rezerviranih spremenljivk je ta postopek relativno neboleč.

Spremenljivka 'ta' se uporablja izključno v naprednih možnostih vprašanj »Enačba za preverjanje veljavnosti celotnega vprašanja« in »Enačba za preverjanje veljavnosti podvprašanja«. Razširi se na imena spremenljivk vsake celice znotraj teh vprašanj. Torej, če se želite prepričati, da je vsak vnos večji od tri, nastavite »Enačbo potrjevanja podvprašanja« na (to > 3).

Spremenljivki 'jaz' in 'ta' sta močnejši in služita kot makra, ki se razširita pred obdelavo enačb. Možnosti sintakse so:

 • self
 • self.suffix
 • self.sub-selector
 • self.sub-selector. pripona

pripona je katera koli običajna pripona qcode (npr. NAOK, vrednost, prikazano)

podizbirnik je eden izmed:

 • komentarjev - samo podvprašanja, ki so komentarji (npr. iz izbire več s komentarjem in seznama s komentarjem)
 • brez komentarjev - samo podvprašanja, ki niso komentarji
*sq_X - kjer je X identifikator vrstice ali stolpca. Izbrana so samo podvprašanja, ki se ujemajo z vzorcem X. Upoštevajte, da se iskanje izvaja po celotnem identifikatorju kode, nato se sq_X ujema in vključuje podvprašanja nX, X, Xn (npr. če uporabljate sq_1, so bila vključena podvprašanja a1, 1a, 1, 11 ali 001). Bodite pozorni na vrsto vprašanja z dvojno lestvico, kjer sta kodi podvprašanj QCODE_SQCODE_1 in QCODE_SQCODE_1, in na vrsto vprašanja za razvrščanje, kjer je koda podvprašanj QCODE_1,QCODE_2 ....
 • nosq_X – kjer je X identifikator vrstice ali stolpca. Izbrana so samo podvprašanja, ki se ne ujemajo z vzorcem X. Upoštevajte, da se iskanje izvaja po celotnem identifikatorju kode, nato se ujema nosq_X in ne vključuje podvprašanj nX, X, Xn

Primeri:

 • Je bil kateri koli del vprašanja odgovorjen? {count(self.NAOK)>0}
 • Kakšna je ocena za to vprašanje? {sum(self.value)}

Te lahko uporabite tudi za pridobivanje skupnih vrednosti vrstic in stolpcev. Recimo, da imate niz števil z vrsticami AE in stolpci 1-5.

 • Kakšna je skupna vsota? {sum(self.NAOK)}
 • Kolikšna je vsota vrstice B? {sum(self.sq_B.NAOK)}
 • Kolikšna je vsota stolpca 3? {sum(self.sq_3.NAOK)}

Spremenljivka 'that' je podobna spremenljivki 'self', vendar vam omogoča, da se sklicujete na druga vprašanja. Njegova sintaksa je:

 • that.qname
 • that.qname.suffix
 • that.qname.pod-izbirnik' '
 • that.qname.podizbirnik.pripona

qname je ime vprašanja brez razširitev podvprašanja. Torej, recimo, da ustvarite vprašanje "q1", to je njegovo "qname"

Primeri:

 • Ali ste odgovorili na kateri koli del vprašanja q1? {count(that.q1.NAOK)>0}
 • Kakšna je ocena za q2? {sum(that.q2.NAOK)}
 • Kolikšna je skupna vsota q3? {sum(that.q3.NAOK)}
 • Kolikšna je vsota vrstice C v q4? {sum(that.q4.sq_C.NAOK)}
 • Kolikšna je vsota stolpca 2 v q4? {sum(that.q4.sq_2.NAOK)}

Spremenljivki 'jaz' in 'to' se lahko uporabita pri kateri koli ustreznosti, validaciji ali prilagajanju.

Eno opozorilo je, da ko uporabite funkcijo Pokaži logično datoteko, vam bo prikazala razširjeno vrednost 'sebe' in 'to'. To vam omogoča, da vidite dejansko enačbo, ki bo ustvarjena, tako da lahko vi (in upravitelj izrazov) preverite, ali spremenljivke obstajajo. To se morda zdi zmedeno, saj lahko vidite precej dolge enačbe. Vendar, če uredite vprašanje, boste videli prvotno enačbo z uporabo 'sebe' in/ali 'to'

Upoštevajte tudi, da teh spremenljivk ne smete uporabljati, če (a) želite izrecno poimenovati vsako spremenljivko, uporabljeno v enačbi, ali (b) uporabite spremenljivke, ki nimajo podvprašanj (npr. vprašanja z enim odgovorom). V teh primerih je predpona spremenljivke s 'to' pretirana in tvegate, da boste dobili nepričakovane rezultate.

Uporaba NAOK

NAOK --> "Ni primerno" (NA) je v redu (OK)

Uporaba NAOK pomeni, da so vse ali nekatere spremenljivke nepomembne (npr. "Ni uporabno" (NA) je v redu (OK)).

Ko vstavite neko spremenljivko iz vprašanja v katero koli enačbo: če je to vprašanje (ali podvprašanje) skrito zaradi pogoja: to onemogoči vse enačbe.

Na primer: count(Q1_SQ1,Q1_SQ2,Q1_SQ3,Q1_SQ4) poda vedno prazen niz, če je eno podvprašanje Q1 filtrirano. Število označenih podvprašanj v takem vprašanju lahko preštejete s count(Q1_SQ1.NAOK,Q1_SQ2.NAOK ,Q1_SQ3.NAOK,Q1_SQ4.NAOK). Če je podvprašanje skrito :Upravitelj izrazov vrne prazen niz.

Brez NAOK : če je eno vprašanje ali eno podvprašanje skrito : Expression Manager vrne vedno prazen niz, enako kot false.

Prikazano .vedno uporablja sistem NAOK (prazen niz, če je skrit), če pa potrebujete kodo odgovora: vedno je dobro dodati .NAOK za kodo vprašanja. Razen če ga potrebujete in veste, kaj počnete.

Drug primer in informacije so na voljo na Preglasitev kaskadnih pogojev

Dostop do funkcij

Expression Manager omogoča dostop do matematičnih, nizovnih in uporabniško definiranih funkcij, kot je prikazano spodaj. Za te funkcije ima ekvivalente PHP in JavaScript, tako da delujejo enako na strani strežnika (PHP) in strani odjemalca (JavaScript). Dodajanje novih funkcij je preprosto.

Implementirane funkcije

Trenutno so na voljo naslednje funkcije:

Function Meaning Syntax
abs Absolute value number abs(number)
acos Arc cosine number acos(number)
addslashes Quote string with slashes string addslashes(string)
asin Arc sine number asin(number)
atan Arc tangent number atan(number)
atan2 Arc tangent of two variables number atan2(number, number)
ceil Round fractions up number ceil(number)
checkdate Returns true(1) if it is a valid date in gregorian calendar bool checkdate(month,day,year)
convert_value Convert a numerical value using a inputTable and outputTable of numerical values number convert_value(fValue, iStrict, sTranslateFromList, sTranslateToList)
cos Cosine number cos(number)
count count the number of answered (non-blank) questions in the list number count(arg1, arg12, ..., argN)
countif Count the number of answered questions in the list equal to the first argument number countif(matches, arg1, arg2, ... argN)
countifop Count the number of answered questions in the list which pass the criteria (arg op value) number countifop(op, value, arg1, arg2, ... argN)
date Format a local date/time string date(format [, timestamp=time()])
exp Calculates the exponent of e number exp(number)
fixnum Display numbers with comma as radix separator, if needed string fixnum(number)
floor Round fractions down number floor(number)
gmdate Format a GMT date/time string gmdate(format [, timestamp=time()])
html_entity_decode Convert all HTML entities to their applicable characters (always uses ENT_QUOTES and UTF-8) string html_entity_decode(string)
htmlentities Convert all applicable characters to HTML entities (always uses ENT_QUOTES and UTF-8) string htmlentities(string)
expr_mgr_htmlspecialchars Convert special characters to HTML entities (always uses ENT_QUOTES and UTF-8) string htmlspecialchars(string)
expr_mgr_htmlspecialchars_decode Convert special HTML entities back to characters (always uses ENT_QUOTES and UTF-8) string htmlspecialchars_decode(string)
idate Format a local time/date as integer string idate(string [, timestamp=time()])
if (Updated in 3.0.2 ) Excel-style if(test,result_if_true[,result_if_false = ""]) if(test,result_if_true[,result_if_false = ""])
implode Join array elements with a string string implode(glue,arg1,arg2,...,argN)
intval Get the integer value of a variable int intval(number [, base=10])
is_empty Determine whether a variable is considered to be empty bool is_empty(var)
is_float Finds whether the type of a variable is float bool is_float(var)
is_int Find whether the type of a variable is integer bool is_int(var)
is_nan Finds whether a value is not a number bool is_nan(var)
is_null Finds whether a variable is NULL bool is_null(var)
is_numeric Finds whether a variable is a number or a numeric string bool is_numeric(var)
is_string Find whether the type of a variable is string bool is_string(var)
join (New in 2.0 build 130129) Join elements as a new string join(arg1, arg2, ... argN)
list Return comma-separated list of non-blank values string list(arg1, arg2, ... argN)
listifop (New in 3.16.1 ) Return a 'glue'-separated list of the specified question property (retProp) from questions in the list which pass the criteria (cmpProp op value) string listifop(cmpProp, op, value, retProp, glue, sgqa1, sgqa2, ... sgqaN)
log The logarithm of number to base, if given, or the natural logarithm. number log(number,base=e)
ltrim Strip whitespace (or other characters) from the beginning of a string string ltrim(string [, charlist])
max Find highest value number max(arg1, arg2, ... argN)
min Find lowest value number min(arg1, arg2, ... argN)
mktime Get UNIX timestamp for a date (each of the 6 arguments are optional) number mktime([hour [, minute [, second [, month [, day [, year ]]]]]])
modulo-function The modulo function is not supported yet. You can use the floor() function instead floor(x/y)==(x/y)
nl2br Inserts HTML line breaks before all newlines in a string string nl2br(string)
number_format Format a number with grouped thousands string number_format(number)
pi Get value of pi number pi()
pow Exponential expression number pow(base, exp)
quoted_printable_decode Convert a quoted-printable string to an 8 bit string string quoted_printable_decode(string)
quoted_printable_encode Convert a 8 bit string to a quoted-printable string string quoted_printable_encode(string)
quotemeta Quote meta characters string quotemeta(string)
rand Generate a random integer, see this example int rand() OR int rand(min, max)
regexMatch compare a string to a regular expression bool regexMatch(pattern,input)
round Rounds a number to an optional precision number round(val [, precision])
rtrim Strip whitespace (or other characters) from the end of a string string rtrim(string [, charlist])
sin Sine number sin(arg)
sprintf Return a formatted string string sprintf(format, arg1, arg2, ... argN)
sqrt Square root number sqrt(arg)
stddev Calculate the Sample Standard Deviation for the list of numbers number stddev(arg1, arg2, ... argN)
str_pad Pad a string to a certain length with another string string str_pad(input, pad_length [, pad_string])
str_repeat Repeat a string string str_repeat(input, multiplier)
str_replace Replace all occurrences of the search string with the replacement string string str_replace(search, replace, subject)
strcasecmp Binary safe case-insensitive string comparison int strcasecmp(str1, str2)
strcmp Binary safe string comparison int strcmp(str1, str2)
strip_tags Strip HTML and PHP tags from a string string strip_tags(str, allowable_tags)
stripos Find position of first occurrence of a case-insensitive unicode string (starting by 0, return false if not found) int stripos(haystack, needle [, offset=0])
stripslashes Un-quotes a quoted string string stripslashes(string)
stristr Case-insensitive strstr string stristr(haystack, needle [, before_needle=false])
strlen Get string length int strlen(string)
strpos Find position of first occurrence of an unicode string (starting by 0, return false if not found) int strpos(haystack, needle [ offset=0])
strrev Reverse a string string strrev(string)
strstr Find first occurrence of a string string strstr(haystack, needle[, before_needle=false])
strtolower Make a string lowercase string strtolower(string)
strtotime Parse about any English textual datetime description into a Unix timestamp int strtotime(string)
strtoupper Make a string uppercase string strtoupper(string)
substr Return part of an unicode string string substr(string, start [, length])
sum Calculate the sum of values in an array number sum(arg1, arg2, ... argN)
sumifop Sum the values of answered questions in the list which pass the criteria (arg op value) number sumifop(op, value, arg1, arg2, ... argN)
tan Tangent number tan(arg)
time Return current UNIX timestamp number time()
trim Strip whitespace (or other characters) from the beginning and end of a string string trim(string [, charlist])
ucwords Uppercase the first character of each word in a string string ucwords(string)
unique Returns true if all non-empty responses are unique boolean unique(arg1, ..., argN)

Funkcije, ki so načrtovane ali obravnavane

Druge funkcije, ki so načrtovane (ali se obravnavajo), vendar še niso izvedene, vključujejo naslednje. Nekateri od teh so namenjeni za nazaj združljivost z drugim raziskovalnim orodjem.

isSpecial(X)||vrne true, če je odgovor tipa *UNASKED*, *NA*, *REFUSED*, *INVALID*, *UNKNOWN* ali *HUH*||
Sintaksa Pomen Komentarji
e() vrne vrednost e
formatDate(X, PAT) vrni vrednost niza datuma X, oblikovano v skladu z vzorcem zapisa podatkov Java PAT
formatNumber(X,PAT) vrni vrednost niza števila X, oblikovano v skladu s številko Java vzorec formata PAT
getAnsOption(X) Osnovni vtičnik ExpressionAnswerOptions
getAnsOption(X,Y) Osnovni vtičnik ExpressionAnswerOptions
getRelevance(X) vrne enačbo pomembnosti za vprašanje X
getStartTime() vrne datum, ki ustreza sistemskemu času, ko se je intervju začel
getType(X) vrne ime niza podatkovnega tipa - npr. *NA*, če jeNA()
gotoFirst() skoči na prvi ustrezen niz vprašanj - to krši normalni tok sistema
gotoNext() skoči na naslednji niz vprašanj relevantna vprašanja - to krši običajni tok sistema
gotoPrevious() skoči na prejšnji niz relevantnih vprašanj - to krši normalen tok sistema - isAsked(X) vrne true, če odgovor ni niti *NA*, *INVALID*, niti *UNASKED*
isInvalid(X) vrne true, če odgovor je tipa *INVALID*
isNA(X) vrne true, če je odgovor tipa *NA*
isNotUnderstood(X) vrne true, če je odgovor tipa *HUH*
isRefused(X) vrne true, če je odgovor tipa *REFUSED*
isUnknown(X) vrne true, če je odgovor tipa *UNKNOWN*
jumpTo(X) skoči v skupino, ki vsebuje imenovano vprašanje -- to krši običajno tok sistema
jumpToFirstUnasked() skok na prvo nepostavljeno vprašanje in tako zaobide prejšnja odgovorjena vprašanja , kar krši normalni tok sistema
lastIndexOf(X,Y) vrne zadnji indeks (osnova 0) niza Y v nizu X. Vrne -1, če Y ni v X
list(X,.. .) niz, ki vsebuje z vejicami ločen seznam pozitivnih vrednosti z "in", ki ločuje zadnji dve
mean(X,...) vrne povprečje seznama vrednosti
numAnsOptions(X) vrne število možnosti odgovora, ki jih ima vprašanje X
orlist(X,...) niz, ki vsebuje seznam pozitivnih vrednosti, ločenih z vejicami, z "ali" loči zadnji dve
parseDate(X,PAT) vrne datumsko vrednost niza X, razčlenjeno z datumom Java vzorec formata PAT
parseNumber(X,PAT) vrne številsko vrednost niza X, razčlenjenega z vzorcem formata števila Java PAT
showAllResponsesExcept( questionList ,attributeList,attributeTitleList) questionList = s črto ločen seznam identifikatorjev vprašanj; attributeList = s črto ločen seznam atributov (kot je vprašanje #, naslov, besedilo, vrsta - tako da se lahko odločite, kaj želite prikazati); attributeTitleList = z navpičnimi črtami ločen seznam glav tabel, tako da lahko internacionalizirate poročilo.
showTheseResponses( questionList,attributeList,attributeTitleList) questionList = z navpičnimi črtami ločen seznam identifikatorjev vprašanj; attributeList = s črto ločen seznam atributov (kot je vprašanje #, naslov, besedilo, vrsta - tako da se lahko odločite, kaj želite prikazati); attributeTitleList = s črto ločen seznam glav tabel, tako da lahko internacionalizirate poročilo.

Upravitelj izrazov ve, katere spremenljivke so lokalne

Da pravilno zgradi JavaScript za stran, mora Expression Manager vedeti, katere spremenljivke so nastavljene na strani in kakšen je njihov ID JavaScript (npr. za document.getElementById(x)). Prav tako mora vedeti, katere spremenljivke so nastavljene na drugih straneh (da lahko zagotovi, da so potrebne<input type='hidden' value='x'> polja so prisotna in poseljena).

Kaskadni pogoji

Če je katera od spremenljivk nepomembna, bo celotna enačba nepomembna (napačna). Na primer, v naslednji tabeli N/A pomeni, da ena od spremenljivk ni bila ustrezna

Operator Primer a b Rezultat
+ (enarni) +a N/V false
! !a N/A false
== (ali eq) a == b N/A 5 false
== (ali eq) a == b N/A 0 false
== (ali eq) a == b N/A N/A false
!= (ali ne) a != b N/A 5 false
!= (ali ne) a != b N/A N/A false
!= (ali ne) a != b N/A 0 false
> (ali gt) a > b N/A 5 false
>= (ali ge) a >= b N/A 5 false
< (ali lt) a < b N/A 5 false
<= (ali le) a <= b N/A 5 false
in a in b N/A 5 false
in a in b N/A N/A - ali a ali b N/A N/A false
ali a ali b N/A 5 false
+ a + b N/A 5 false
* a * b N/A 5 false
/ a / b 5 N/A false
() (a) N/A false
(exp) (a && b) N/A 5 false
|(b + b) > (a && b) N/A 5 false
funkcija vsota(a,b,b) N/A 5 false
funkcija max(a,b) N/A 5 false
funkcija min(a,b) N/A 5 false
funkcija implode(', ',a,b,a,b) N/A 5 - funkcija if(a,a,b) N/A 5 false
funkcija je_prazna(a) N/ A false
funkcija je_prazna(a) 0 (ali prazno) true
funkcija !je_prazna(a) N/A false

Preglasitev kaskadnih pogojev

Recimo, da želite prikazati seštevek vseh ustreznih odgovorov. Lahko poskusite uporabiti enačbo {sum(q1,q2,q3,...,qN)}. Vendar se to interno prevede v LEMif(LEManyNA('q1','q2','q3',...,'qN'),,sum(LEMval('q1'),LEMval('q2') ,LEMval('q3'),...,LEMval('qN'))). Torej, če je katera od vrednosti q1-qN nepomembna, bo enačba vedno vrnila false. V tem primeru bo vsota () prikazovala 0, dokler ne odgovorite na vsa vprašanja.

Da bi se temu izognili, lahko vsaki spremenljivki dodamo pripono ".NAOK" (kar pomeni, da je Not Applicable OK). V takih primerih se pojavi naslednje vedenje. Recimo, da imate spremenljivko q1.NAOK

 1. q1 ni dodan členu LEManyNA()
 2. LEMval('q1') bo še naprej preverjal, ali je odgovor ustrezen, in vrnil '' če ni (zato bodo posamezni nepomembni odgovori prezrti, vendar ne bodo razveljavili celotnega izraza).

Torej je rešitev tekočega skupnega problema uporaba enačbe sum(q1.NAOK,q2.NAOK,q3.NAOK,...,qN.NAOK).

Uporaba pripone .NAOK avtorjem omogoča tudi oblikovanje anket, ki imajo več možnih poti, vendar se pozneje združijo na skupne poti. Recimo, da subjekti na anketo odgovorijo na način, ki je izven običajnega obsega odgovorov. Avtor bi lahko subjekte opozoril, da morda ne bodo dobili veljavnih rezultatov, in jih vprašal, ali res želijo nadaljevati z raziskavo. Če odgovorijo z Da, bodo prikazana preostala vprašanja. Pogoj za "preostala vprašanja" bi preverjal, ali je bil odgovor na začetne odgovore znotraj običajnega obsega ALI ali je preiskovanec rekel pritrdilno na vprašanje, ki je pomembno le, če je odgovoril zunaj običajnega obsega.

Kako Expression Manager podpira pogojno mikro krojenje?

Tukaj je primer mikrokrojenja (kjer Question Type=='expr' pomeni enačbo):

Koda vprašanja Ustreznost Vrsta vprašanja Vprašanje
ime 1 besedilo Kako ti je ime?
age 1 text Koliko si star?
značka !is_empty(age) expr {(starost<16) ali (starost>80)}
agestop značka sporočilo Oprosti, {name}, tudi ti si {if( (starost<16),'young',if( (starost>80), 'star','srednjih let') ) } za ta test.
otroci !značka dano Imate otroke?
starši 1 expr {!badage && kids=='Y'}
numKids starši text Koliko otrok imate?
kid1 starši && numKids >= 1 besedilo Koliko je star vaš prvi otrok?
kid2 starši && numKids >= 2 besedilo Koliko je star vaš drugi otrok?
kid3 starši && numKids >= 3 text Koliko je star vaš tretji otrok?
kid4 starši && numKids > = 4 text Koliko je star vaš četrti otrok?
kid5 starši && numKids >= 5 text Koliko je star vaš peti otrok?
sumage 1 expr {sum(kid1.NAOK,kid2.NAOK,kid3.NAOK,kid4.NAOK,kid5.NAOK)}
poročilo |yesno {name}, rekli ste, da ste stari {age} in da imate {numKids}. Vsota starosti vaših prvih {min(numKids,5)} otrok je {sumage}

Vsa ta vprašanja so lahko na eni strani (npr. v isti skupini), prikazana pa bodo le ustrezna vprašanja. Poleg tega, ko vnesete starost otrok, se izraz sum() v zadnjem vprašanju dinamično posodablja na strani.

<html>Upravitelj izrazov zagotavlja to funkcionalnost tako, da vsak izraz obda z imenovanim element. Vsakič, ko se vrednost spremeni, znova izračuna izraz, ki bi se moral pojaviti v njej element in regenerira zaslon. Na isti strani imate lahko na desetine ali celo stotine takšnih prilagojenih izrazov in stran jih bo ponovno prikazala vse ob eni sami osvežitvi zaslona.

Preslikava LimeSurvey 1.91+ v funkcijo Expression Manager

Stara funkcija Nova funkcija Komentarji
Pogoji Ustreznost - Ocene Enačba Vsak rezultat ocenjevanja je mogoče prestrukturirati v enačbo. To zagotavlja, da se rezultat zapiše v zbirko podatkov, poleg tega pa vam omogoča ogled dinamičnih sprememb vrednosti rezultata na trenutni strani
Zamenjave Upravitelj izrazov Jedrni mehanizem sprejme vhodni niz in vse v zavitih oklepajih obravnava kot izraz - tako obravnava vse vrste zgodovinskih zamenjav. Da ne bi pokvaril vdelanega JavaScripta, Expression Manager obdeluje samo vsebino med zavitimi oklepaji, če (a) v zavitih oklepajih ni presledka na začetku ali na koncu – npr. {expr} je izraz, vendar {expr}, {expr }, in {expr} nista izraza. Poleg tega Expression Manager ne obdeluje vsebine znotraj lastnih nizov (npr. {list('hi','there {braces}')} ustvari "hi there {braces}"). Prav tako ignorira ubežne zavite oklepaje (npr. \{to ni izraz\})
Preverjanje Upravitelj izrazov Načrt je, da vzamemo trenutne najmanjše/največje atribute vprašanja in imamo upravitelja izrazov jih obdelati. Tako so lahko najmanjše/maksimalne vrednosti same izrazi

Označevanje sintakse

Za pomoč pri vnosu in preverjanju izrazov EM zagotavlja označevanje sintakse z naslednjimi funkcijami:

Vrste in pomen označevanja sintakse

Barva Vzorec Pomen Namig Komentarji
rjavo ozadje Vzorec celotna enačba nič Vse, kar je v zavitih oklepajih, kar je prepoznano kot enačba (npr. ni uvodne ali končne črte), bo barvno kodirano s rjavim ozadjem, da se bo lažje razlikovalo od okoliškega besedila
krepko rdeče besedilo 'Vzorec Napaka Nekaj pojasnil o napaki Lahko je neznana spremenljivka ali napaka v funkciji, .... Anketa je lahko popolnoma pokvarjena, to ne ni prikazan javnemu uporabniku.
modro besedilo Vzorec ime funkcije pomen in dovoljena sintaksa imena funkcij ali stvari, ki bi morale biti funkcije, ker jim sledi začetni oklepaj, so predstavljene v krepkem modrem besedilu. Opisi orodij prikazujejo pomen in dovoljeno sintakso za funkcijo.
sivo besedilo Vzorec string brez nizi z enojnimi in dvojnimi narekovaji so prikazani v sivem besedilu
cyan text Vzorec nastavljena spremenljivka na isti strani, [ ime ali koda SGQA]: vprašanje; vrednost; Seznam odgovorov, ki prikazuje kode za vsako vrednost Katera koli spremenljivka, ki je nastavljena na isti strani kot trenutno vprašanje, je prikazana v cian besedilu, kar kaže, da jo je mogoče posodobiti v javascriptu. Opis orodja prikazuje njegovo ime (če ste uporabili INSERTANS:xxx) ali kodo SGQA (če ste uporabili nov sistem poimenovanja), dejansko vprašanje in njegovo trenutno vrednost (ali prazno, če ni nastavljeno). Če vrsta vprašanja pričakuje odgovore iz nabora oštevilčenih vrednosti, je preslikava kod v prikazane vrednosti prikazana.
zeleno besedilo Vzorec spremenljivke, nastavljene na prejšnji strani [ ime ali koda SGQA]: vprašanje; vrednost; Seznam odgovorov, ki prikazuje kode za vsako vrednost Katera koli spremenljivka, ki je nastavljena na prejšnji strani, je prikazana s krepkim zelenim besedilom. Opis orodja prikazuje njegovo ime (če ste uporabili INSERTANS:xxx) ali kodo SGQA (če ste uporabili nov sistem poimenovanja), dejansko vprašanje in njegovo trenutno vrednost (ali prazno, če ni nastavljeno). Če vrsta vprašanja pričakuje odgovore iz nabora oštevilčenih vrednosti, je preslikava kod v prikazane vrednosti prikazana.
krepko roza besedilo Vzorec nastavljena spremenljivka na poznejši strani na splošno: prazna na začetku ankete, lahko pa se zapolni z indeksom ali premakne prejšnjo [ ime ali koda SGQA]: vprašanje; vrednost; Seznam odgovorov, ki prikazuje kode za vsako vrednost Vsaka spremenljivka, ki je nastavljena na naslednji strani, je prikazana v krepkem rožnatem besedilu. Opis orodja prikazuje njegovo ime (če ste uporabili INSERTANS:xxx) ali kodo SGQA (če ste uporabili nov sistem poimenovanja), dejansko vprašanje in njegovo trenutno vrednost (ali prazno, če ni nastavljeno). Če vrsta vprašanja pričakuje odgovore iz nabora oštevilčenih vrednosti, je preslikava kod v prikazane vrednosti prikazana.
krepko rumeno besedilo Vzorec nadomestna vrednost limete vrednost Nizovi zamenjave apna (kot {TOKEN:xxx}, {PRIVACY_MESSAGE}) so prikazani v krepkem rjavem besedilu.
rdeče besedilo Vzorec operator dodelitve (=) opozorilno sporočilo Če uporabite enega od operatorjev dodelitve (=), bo ta operator prikazan v rdečem besedilu. To naj bi pomagalo preprečiti nenamerno ponovno dodelitev vrednosti, ko ste dejansko želeli preveriti, ali je a == b namesto nastavitve vrednosti a = b.
običajno črno besedilo Vzorec ločila brez Vsa druga ločila v izrazu so prikazana kot običajno črno besedilo.
besedilo v rdečem polju obkroža krepka rdeča črta napaka napaka v sintaksi opis napake Vse odkrite napake v sintaksi so prikazane tako, da napako obdajo z rdečim poljem. Opis orodja prikazuje napako. Primeri vključujejo neujemajoče se oklepaje, uporabo nedefiniranih funkcij, posredovanje napačnega števila argumentov funkcijam, slabo strukturirane izraze (npr. manjkajoči operatorji med spremenljivkami), poskus dodelitve nove vrednosti spremenljivki, ki je samo za branje, poskus dodelitve vrednosti ne- spremenljivk ali z uporabo nepodprte sintakse. Upoštevajte, da lahko sistem za odkrivanje napak v sintaksi sporoči samo eno napako v izrazu, tudi če je napak več; če pa so odkrite kakršne koli napake, bo prikazana vsaj ena napaka.

Dodatno branje

Vzorčne ankete Expression Manager

Use Cases and HowTos

Step-by-Step examples

Referenca za razvijalce

Casovni načrt/stanje/seznam opravil