Actions

Kifejezéskezelő

From LimeSurvey Manual

This page is a translated version of the page Expression Manager and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎Tiếng Việt • ‎dansk • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎magyar • ‎polski • ‎português do Brasil • ‎română • ‎slovenščina • ‎български • ‎中文 • ‎日本語
Megjegyzés: Ez a funkció csak a LimeSurvey 1.92 vagy újabb verziójában érhető el.

Gyors indítási útmutató

Áttekintés

A felmérések testreszabásakor általában a következők megadására van szükség:

 1. Navigáció/elágazás - hagyja, hogy egy alany válaszai megváltoztassák a kérdések feltevésének sorrendjét
 2. Szabás/ Piping - hogyan fogalmazza meg a kérdést (például utaljon korábbi válaszokra, vagy mondatokat konjugáljon az alanyok száma vagy neme alapján), vagy hogyan készítsen egyedi jelentéseket (például értékelési pontszámokat vagy személyre szabott tanácsokat).
#Érvényesítés - annak biztosítása, hogy a válaszok megfeleljenek bizonyos feltételeknek, mint például a minimális és maximális értékek, vagy megfeleljenek egy bemeneti mintának

Az Expression Manager (EM) intuitív módot biztosít az egyes szolgáltatások logikájának megadására. Szinte minden, amit szabványos matematikai egyenletként felírhat, érvényes kifejezés, még akkor is, ha függvényeket hív meg. Az EM jelenleg 80 funkcióhoz biztosít hozzáférést, és könnyen bővíthető további támogatásra. Ezenkívül lehetővé teszi a változók elérését ember által olvasható változónevek (nem pedig SGQA-nevek) használatával.

A következő szakaszok bemutatják azokat a fő helyeket, ahol az Expression Managert használják

Relevancia (Navigáció/Elágazás vezérlése)

Egyes felmérések "Goto Logic"-ot használnak, így ha az 1. kérdésre a C opcióval válaszol, akkor ugorjon az 5. kérdésre. Ez a megközelítés nagyon korlátozó, mivel nehéz ellenőrizni, és könnyen megszakad, ha újra kell rendeznie a kérdéseket. Az EM egy Boole-féle relevanciaegyenletet használ az összes olyan feltétel meghatározására, amelyek mellett egy kérdés érvényes lehet. Ha a kérdés releváns, akkor a kérdés megjelenik, ellenkező esetben nem alkalmazható, és a NULL érték kerül tárolásra az adatbázisban. Ez hasonló ahhoz, amit a Feltételek szerkesztővel lehet megtenni, de az EM lehetővé teszi sokkal összetettebb és erőteljesebb kritériumok egyszerű megadását (és lehetővé teszi a változónév használatát az SGQA elnevezés helyett).

Ez a kép a felmérés relevancialogikájának áttekintésének egyik módját mutatja be. Kiszámolja a testtömegindexet. A relevanciaegyenlet szögletes zárójelben látható közvetlenül a változó neve után (ez zöld színű). Tehát a súly, a súly_egységek, a magasság és a magasság_egységek relevanciája mind 1, ami azt jelenti, hogy ezeket a kérdéseket mindig felteszik. A BMI relevanciája azonban {!is_empty(height) és !is_empty(weight)}, ami azt jelenti, hogy a BMI csak akkor kerül kiszámításra, ha az alany megad egy értéket a magasságra és a súlyra is (ezzel elkerülhető a nullával való osztás kockázata hiba). Ezenkívül a Jelentés kérdés csak akkor jelenik meg, ha az alany mind a négy fő kérdésre válaszol (magasság, magasság_egységek, súly, súlyegységek).

Tutorial1.jpg

A relevancia a következő helyeken látható és szerkeszthető:

Kérdésszintű relevancia megtekintése / szerkesztése

Ez az egyenlet kiszámítja a testtömegindexet (BMI). Csak akkor kérdezik meg, ha a személy először adja meg a magasságát és súlyát.

Tutorial2.jpg

Ez a BMI kérdés szerkesztési képernyője.

Tutorial3.jpg

Vegye figyelembe, hogy nem használja a kapcsos zárójeleket a relevanciaegyenlet megadásakor.

Csoportszintű relevancia megtekintése / szerkesztése

Ez egy minta népszámlálási felmérés. Az első oldal megkérdezi, hány ember él veled, és ezt a "cohabs" változóban tárolja. Ez az oldal csak akkor jelenik meg, ha egynél több élettársa van (tehát az Önnel együtt élő második személynél), és csak akkor jelenik meg, ha megadta, hogy az Első személy milyen kapcsolatban áll Önnel (p1_rel).

Tutorial4.jpg

Amint látható, a csoportnak vannak kérdésszintű relevanciakritériumai is, így minden kérdés csak akkor jelenik meg, ha már megválaszoltad az előtte lévő kérdést (pl. {!is_empty(p1_sex)}). Az EM egyesíti a csoport és a kérdés szintű relevanciát az Ön számára. Egy csoportban csak akkor tesznek fel kérdéseket, ha a csoport egésze releváns. Ezután a csoporton belüli kérdéseknek csak a releváns részhalmazát teszik fel.

Az alábbi képernyőn szerkesztheti a kérdés csoportszintű relevanciáját:

Tutorial5.jpg

Vegye figyelembe, hogy nem használja a kapcsos zárójeleket a relevanciaegyenlet megadásakor.

Szabás/Csőszerelés

Az EM segítségével könnyedén elvégezheti kérdései egyszerű és összetett feltételes testreszabását. Néha egyszerűen csak helyettesítésre van szüksége, például azt mondja: „Azt mondta, hogy vásárolt [ Termék]. Mi tetszett a legjobban benne?". Néha szükség van feltételes helyettesítésre, mint például " [ Mr Mrs.] [ Vezetéknév], hajlandó lenne kitölteni a kérdőívünket?". Ebben az esetben a személy neme alapján szeretné használni a Mr. vagy Mrs. kifejezést. Más esetekben még bonyolultabb helyettesítésre van szükség (például matematikai számításon alapuló) Az EM támogatja az ilyen típusú szabás/csövek mindegyikét.

Feltételes egyenletek

A Body Mass Index példája azt mutatja, hogy egy személy BMI-je kiszámítható, még akkor is, ha megengedi, hogy magasságát és súlyát metrikus vagy nem metrikus egységekben adja meg.

Tailoring7.jpg

Itt a súly_kg értéke {if(súly_egységek == 'kg', súly, súly * .453592)}. Ez az if() függvény azt jelenti, hogy ha az alany kilogrammban adta meg a súlyt, használja ezt az értéket, ellenkező esetben a bevitt értéket (amely fontban volt) szorozza meg 0,453592-vel, hogy kilogrammra váltsa. A height_m változó hasonló megközelítést használ a személy méterben mért magasságának kiszámításához, még akkor is, ha a magasságát hüvelykben adta meg.

A BMI a súlyképletet a következőképpen számítja ki: {súly_kg / (magasság_m * magasság_m)}.

Végül a jelentés feltételesen az alanyhoz szabja az üzenetet, elmondja neki, mit írt be. ("Azt mondtad, hogy 2 méter magas vagy és 70 kg.")

Bár a fenti képen nem látható jól, a weight_status beágyazott if() utasításokat használ az alulsúlyostól a súlyosan elhízottig kategorizálandó személyhez. Az egyenletét a Logikai megjelenítése nézetben láthatja

Tailoring8.jpg

A kérdés szerkesztőablakban két dolgot láthat:

 1. A testreszabásnak a kifejezéseket göndör kapcsos zárójelekkel kell körülölelnie
 2. A kifejezések több sort is átívelhetnek, ha – mint ebben az esetben – könnyebben olvasni szeretné a beágyazott feltételes logika.

Tailoring9.jpg

Személyre szabott kérdések, válaszok és jelentések

Megjegyzés: Előfordulhat, hogy a dinamikus testreszabás nem működik, ha a válaszlehetőségek elérhetővé teszik ugyanazon a kérdésoldalon a kiválasztott mezőkben. Ez abból adódik, hogy a szabóbetétek a címke, amely nem érvényes a kiválasztott beállításokon belül.

Ez a példa a BMI jelentést mutatja be.

Tailoring10.jpg

Itt van ugyanennek a kérdésnek a szerkesztő ablaka.

Tailoring11.jpg

Amint láthatja, a kapcsos zárójelben lévő bármit kifejezésként kezel a rendszer, így a szintaxis kiemelve (színkóddal van ellátva) az előző képen. Ha bármilyen elírási hibája van (például hibásan elírt vagy nem definiált változónevek vagy függvények), az EM ilyen hibát jelez, ami azt mutatja, hogy a magasság_egysége egy nem definiált változónév (valójában magasság_egységek), az rnd() pedig egy nem definiált függvény. (a megfelelő függvény neve: round()). A hibákat mindkét esetben piros doboz veszi körül, hogy könnyebben észrevehető és kijavítható legyen.

Tailoring12.jpg

Azt is láthatja, hogy gyorsan létrehozhat összetett jelentéseket, például táblázatot a megadott értékekről vagy személyre szabott tanácsokat.

Ne feledje, hogy minden testreszabásnak a kifejezéseket göndör kapcsos zárójelekkel kell körülölelnie, hogy a LimeSurvey tudja, hogy a kérdés mely részei szabad szövegek, és melyeket kell a Kifejezéskezelőn keresztül elemezni.

Érvényesítés

Az EM szabályozza a legtöbb speciális kérdésopció működését. Ezek az ellenőrzési szempontok, mint a válaszok minimális/maximális száma; min/max egyedi értékek; min/max összegértékek; és annak ellenőrzése, hogy a beírt értékek egyeznek-e a megadott karakterlánc-mintákkal. A szokott módon folytathatja a speciális kérdésbeállítások megadását. Mostantól azonban az egyik mezőben lévő bármely érték kifejezésnek minősül, így rendelkezhet min/max kritériumokkal, amelyek összetett feltételes kapcsolatokkal rendelkeznek más kérdésekhez.

Mindezekben az esetekben, mivel a speciális kérdés opció mindig kifejezésnek minősül, nem használ kapcsos zárójeleket a megadásakor.

Az Mintafelmérések oldalain számos működő példa látható a kifejezések érvényesítésre való használatára.

Bevezetés

A LimeSurvey az új Expression Manager (EM) modult használja, amely lehetővé teszi, hogy a LimeSurvey támogassa a bonyolultabb elágazásokat, értékeléseket, érvényesítést és testreszabást. Felváltja azt, ahogyan a LimeSurvey kezeli a cseréket, feltételeket és értékeléseket a háttérben. Jelentősen felgyorsítja a feldolgozást is, mivel kiküszöböli a legtöbb futásidejű adatbázis-olvasást. Az EM-t Dr. Thomas White (TMSWhite) fejlesztette ki.

Ez a wiki oldal az Expression Manager szintaxisának és funkcióinak végleges hivatkozása.

Kulcsdefiníciók

 1. Kifejezés: Bármi, amit göndör kapcsos kapcsok vesznek körül
  • Amíg nincs szóköz közvetlenül a nyitó kapcsos zárójel után vagy a záró göndör kapcsos zárójel előtt
#*A kifejezések tartalmát az EM értékeli ki, így tartalmazhatnak matematikai képleteket, függvényeket, valamint összetett karakterlánc- és dátumfeldolgozást.
 1. Szabályozás: Néha "piping"-nek nevezik, ez a folyamat szöveg feltételes módosítása
  • Hozzáférhet minden 'cseremezőhöz', résztvevői adathoz és válaszadathoz.
  • Könnyebben hozzáférhet a kérdésekhez, válaszokhoz és azok tulajdonságaihoz is.
 2. 'Relevancia Egyenlet: A kérdés láthatóságát szabályozó új kérdésattribútum
  • Ha van relevanciaegyenlet, akkor a kérdés csak akkor jelenik meg, ha a relevancia értéke igaz.
  • Belsőleg minden array_filter és array_filter_exclude a parancsok alkérdés szintű relevanciává válnak
 3. Equation Kérdés típusa: Új kérdéstípus, amely számításokat vagy jelentéseket ment az adatbázisba
  • Ez olyan, mint egy Boilerplate kérdés, de a tartalma a az adatbázist akkor is, ha beállította a "Mindig elrejteni ezt a kérdést"
 4. Kérdéskód: Ez az EM preferált változóneve
  • Ez lehet a kérdés célját jelző leíró név , ami megkönnyíti az összetett logika olvasását
  • Az érvényes kérdéskódok NEM kezdődhetnek számmal, ezért ha a kérdéskódot használja a kérdések számozására, egyszerűen használja a "q1", vagy a "q1a" vagy a "g1q2" kifejezést.
  • Jelenleg ez lesz a változónév, ha adatokat exportál SPSS-be vagy R-be, tehát ha statisztikai elemzést végez, valószínűleg már egyedivé tette ezt.

Kell használnom az EM-t?

A rövid válasz: Nem (de igen).

Az EM teljesen visszafelé kompatibilis a meglévő felmérésekkel. Tehát, ha örömmel használja a feltételeket és az értékeléseket abban a stílusban, amelyet a LimeSurvey az 1.91-nél újabb verziókban használt, akkor továbbra is ezt teheti.

Az EM azonban teljesen felváltja azt, ahogyan a LimeSurvey belsőleg foglalkozik a feltételekkel. Bár továbbra is használhatja a Feltételszerkesztőt feltételek létrehozásához és kezeléséhez, a LimeSurvey 1.92 konvertálja ezeket a megfelelő Relevanciaegyenletekké. A frissítés részeként a LimeSurvey 1.92 automatikusan konvertálja az összes létező feltételt relevanciaegyenletté.

Ez mindkét világból a legjobbat nyújtja – a megszokott módon továbbra is használhatja a LimeSurvey-t, de látni fogja a Relevanciaegyenlet megfelelőjét, így fokozatosan áttérhet közvetlenül a Relevanciaegyenletekre, amikor csak jónak látja.

Keverhetem a Feltételek és a Relevancia használatát?

Igen. Egyes kérdésekhez a Feltételek szerkesztőt, másokhoz a Relevancia szerkesztőt használhatja. A feltételek a kérdés mentésekor automatikusan Relevancia értékre konvertálódnak.

Ne feledje, feltételezzük, hogy ha a Feltételek szerkesztőt használja, azt szeretné, hogy ezek a Feltételek felülírjanak minden kézzel bevitt Relevancia egyenletet. Tehát, ha meglévő Feltételei vannak, és manuálisan szeretné szerkeszteni a Relevancia elemet, kérjük, először törölje az adott kérdés feltételeit. Pontosabban, másolja át a generált relevanciaegyenletet egy szövegszerkesztőbe, használja a Feltételek menüt a kérdés összes feltételének törléséhez (ami a relevancia is törli), majd szerkessze a kérdést, és illessze be a generált relevanciaegyenletet a szövegszerkesztőből a kérdés relevancia mezőjét (és mentse el a kérdést). Ha elegendő igény van a feltételek törlésére a generált relevanciaegyenlet törlése nélkül, hozzáadhatunk egy tömeges átalakítási folyamatot.

Hogyan válasszak a Feltételek és a Relevancia között?

Itt van egy lista az egyes stílusok előnyeiről és hátrányairól:

Stílus Előnyök Hiányok
Feltételek 1. Szép grafikus felület az egyszerű feltételek megteremtéséhez
2. A grafikus felhasználói felület jól dokumentált és a támogatási csapat megértette
1. Csak az egyszerű összehasonlításokat támogatja, és nem tesz megfelelő feltételeket ÉS/VAGY
2. A lépcsőzetes feltételek rendszertelenül működnek
3. Lassú - adatbázis-intenzív, így lelassíthatja a hosszú felméréseket
4. Néhányan problémákat jelentettek az újratöltési feltételekkel kapcsolatban
5. A grafikus felhasználói felület nem skálázódik jól, ha több tucat, száz vagy ezer kérdés van
6. Lassú lehet a papíralapú felmérések konvertálása, mivel SGQA-neveket kell használniuk
7. Gyakran szükség van egy programozóra a komplex elágazáshoz szükséges logika egyedi kódolásához
Relevancia 1. Támogatja a nagyon összetett logikát, beleértve 80+ függvényt és matematikai/karakterlánc operátorokat
2. Tökéletes támogatás a lépcsőzetes logikához
3. Gyors - nincs extra adatbázis-hívás, így támogatja a 1000+ kérdésfelmérést
4. Nincs probléma a logika újratöltésével, mivel nem igényel SGQA kódokat
5. Szintaxis-kiemelés skálák 1000+ kérdés felmérések
6. Könnyen és gyorsan használható olyan csoportok számára, akik a meglévő papíralapú felméréseket szeretnék számítógépesíteni.
7. Egyszerűen támogatja a félig strukturált interjúkat és epidemiológiai felméréseket, programozók nélkül.
1. Egyszerű feltételekhez nincs grafikus felhasználói felület – használjon helyette szintaxiskiemelést
2. Új, tehát a támogató csapatok még nem sajátították el az EM-et.

A lényeg az, hogy ha elégedett a LimeSurvey 1.91+ működésével, nincs okunk változtatni azon, amit csinál.

Milyen egyéb előnyei vannak az EM használatának?

Íme néhány egyéb ok, amiért érdemes lehet használni az EM-t.

 1. Számítások – bármilyen számítást létrehozhat, ami eszébe jut:
  • Hozzáférhet az összes gyakori matematikai operátorhoz és függvényhez
  • Több mint 70 matematikai, dátum- és karakterlánc-feldolgozó függvényhez férhet hozzá
  • A fejlesztők meglehetősen könnyen adhatnak hozzá új függvényeket, ha a felhasználóknak szükségük van rá
 2. Számítások tárolása az adatbázisban
  • Most már kiszámolhatja egyszerű és összetett számításokat és/vagy skálapontszámokat, ÉS tárolja azokat az adatbázisban anélkül, hogy JavaScriptre lenne szüksége.
  • Ehhez az Egyenlet kérdéstípust használja.
 3. Értékelések
  • Mostantól értékeléseket hozhat létre. vagy skálázhatja a pontszámokat bármilyen kérdéstípusból, nem csak a korábban támogatott részhalmazból
  • A Testreszabás segítségével bárhol megjelenítheti a futási vagy összesített értékelési pontszámokat – akár ugyanazon az oldalon is
  • Több irányítást biztosít. az értékelési pontszámok alapján generált jelentések felett
  • Az értékelési pontszámokat JavaScript nélkül tárolhatja az adatbázisban
  • Az értékelési pontszámokat JavaScript vagy CSS nélkül is elrejtheti
 4. Csere mezők
 5. *Az {INSERTANS:SGQA} használata helyett csak a kérdéskódot használhatja – ez megkönnyíti az olvasást és az érvényesítést.
  • Ezzel elkerülhető az SGQA-kód módosításához szükséges általános kérdések szerkesztése, hogy minden működjön. .
 6. Szabályozás - feltételesen jeleníthet meg szöveget más értékek alapján
  • Használja a megfelelő címet egy tárgyhoz, például (pl. "Hello [ Mr./Mrs.] Smith")
  • Nyelvtanilag helyes mondatok kiírása egyes/többes szám esetén: (pl. "1 gyermeked van" vs. "2 gyermeked van")
  • Igék megfelelő ragozása és elutasítsa a főneveket az alany neme és pluralitása alapján.
 7. New Variable Attributes – a következőket érheti el a testreszabáshoz:
  • (utótag nélkül) – a qcode.code
  • álneve. kód - a kérdés kiválasztott válaszkódja, ha az releváns (egyébként üres), vagy a szöveges érték, ha nem kódolt kérdés
  • .NAOK - ugyanaz, mint a .code, de számítások vagy listák része lehet akkor is, ha irreleváns
  • .érték - a kérdés értékelési értéke, ha releváns (egyébként üres), vagy a szöveges érték, ha nem kódolt kérdés -- elérhető, ha a felméréshez engedélyezve vannak az értékelések, egyébként mindig zero
  • .valueNAOK - ugyanaz, mint a .value, de része lehet számításoknak vagy listáknak még akkor is, ha irreleváns
  • .shown - a válasz a felhasználó számára megjelenített formában (ezt teszi az {INSERTANS:xxx})
  • .qid - a kérdés azonosítója
  • .gid - a csoportazonosító
  • .sgqa - a kérdés SGQA értéke
  • .jsName - a megfelelő JavaScript-változó neve a kérdéshez, függetlenül attól, hogy ezen az oldalon van-e definiálva
  • .qseq - a kérdéssor (0-tól kezdődően)
  • .gseq - a csoportsor (0-tól kezdődően)
  • . kötelező - kötelező-e a kérdés (I/N)
  • .kérdés - a kérdés szövege
  • .relevancia - a kérdésre vonatkozó relevanciaegyenlet
  • .relevancia - a relevanciaegyenlet csoporthoz
  • .relevanceStatus - aktuális-e a kérdés vagy sem (boolean (PHP-ban és JS-ben eltérő lehet))
  • .type - a kérdés típusa (az egykarakteres kód)
 8. Dinamikus változtatások az oldalon
  • Minden relevancia, számítás és testreszabás dinamikusan működik egy oldalon – így az értékek változásai azonnal frissítik az oldalt
  • Tehát kérdései dinamikusan jelennek meg/eltűnnek el attól függően, hogy relevánsak
  • A kérdések dinamikusan is testreszabottak az oldalon lévő válaszok alapján, így láthatja a futó összesítéseket, testreszabott mondatokat és testreszabott jelentéseket.
 9. Új adatbeviteli képernyő
  • A használat mellett A jelenlegi adatbeviteli rendszerben csak a Survey-All-In-One-t használhatja.
  • Ez támogatja az oldal relevanciáját és testreszabását, így az adatbeviteli ügyintézők gyorsan átlapozhatják, és csak a releváns válaszok
  • Ez kritikus lehet, ha az adatbevitelt végző személynek látnia kell a testreszabást, ami szintén dinamikus.
 10. Kiküszöböli a legtöbb egyéni JavaScript használatát
  • EM könnyen támogatja a bonyolult számításokat, pontozást , testreszabás és feltételes logika.
  • Bizonyos dolgokhoz továbbra is szükség lesz JavaScriptre (például egyéni elrendezésekre és feltételesen elrejtve a kérdés-alelemekre), de a JavaScript használhatja az EM függvényeket, így az SGQA helyett a Qkódjukkal érheti el a kérdéseket , és elérheti a fent felsorolt kérdéstulajdonságok bármelyikét.

Milyen más hasznos új funkciót engedélyez az EM?

Függetlenül attól, hogy továbbra is használja a Feltételszerkesztőt, vagy manuálisan állítja össze a Relevanciaegyenleteket, a következő további előnyöket élvezheti:

 1. Létrehozhat összetettebb érvényesítési feltételeket
  • Az összes speciális kérdés attribútum (például max_answers, min_num_value_n, max_num_value) használhat kifejezéseket. Tehát a minimális/maximális feltételek könnyen beállíthatók az előzetes válaszok alapján, még akkor is, ha ugyanazon az oldalon vannak.
  • EM kezeli az összes reguláris kifejezés alapú érvényesítést is, így a preg és az egyenlet erőteljesen kombinálható. alapú kérdésattribútumok.
 2. Kérdések és csoportok egyszerű átrendezése (vagy törlése)
  • Az 1.92-es verzió előtt nem lehetett átrendezni a kérdéseket vagy csoportokat, ha a LimeSurvey úgy gondolta, hogy az ilyen átrendezés megszakadhat felhasználási körülmények között. Hasonlóképpen nem törölhetett kérdéseket, ha bármilyen más kérdés is függött volna tőlük.
  • Az EM szintaxiskiemelő funkciójával könnyen látható és ellenőrizhető, hogy megpróbál-e kérdéseket használni, mielőtt deklarálnák őket. Így mostantól bármikor átrendezheti vagy törölheti a kérdéseket és csoportokat. Az EM frissíti az összes szintaxiskiemelést, hogy megmutassa a lehetséges hibákat.
  • Az újrarendezési kérdések nézetét továbbfejlesztettük, hogy segítse az ilyen áttekintést. Most megmutatja a kérdés relevanciaegyenletét és testreszabását, így azonnal láthatja, hogy valamelyik változó rózsaszínűvé válik-e (azaz a deklaráció előtt használatosak).
 3. A kérdés/csoportos navigációs index mindig elérhető és pontos
  • Az 1.92-es verzió előtt ezek az indexek nem voltak elérhetők, ha bonyolult feltételek voltak
  • Az EM-vel garantálni tudjuk, hogy pontosak.
  • Az alanyok akár vissza is ugorhatnak egy korábbi kérdésre, módosíthatják a választ , majd ugorjon előre (vagy küldje be)
   • Előre ugráskor az EM újra érvényesíti az összes közbeeső kérdést/csoportot.
   • Ha bármely kérdés irrelevánssá válik, akkor az adatbázisban NULLÁ lesz. hogy az adatok belsőleg konzisztensek legyenek
   • Ha bármely kérdés relevánssá válik, vagy újonnan nem teljesíti a kötelező vagy érvényesítési szabályokat, az EM megáll ezen az oldalon, és arra kényszeríti a felhasználót, hogy válaszoljon ezekre a kérdésekre, mielőtt a végső rendeltetési helyére ugorna.
#A feltételek automatikus konvertálása relevanciássá
  • Ha frissíti az adatbázist, minden létező, feltételekkel rendelkező felméréshez relevanciaegyenleteket generálnak
  • Amikor importál egy felmérést, szükség szerint relevanciaegyenletek jönnek létre.
  • A feltételek hozzáadásakor, törlésekor vagy módosításakor az EM generálja a megfelelő relevanciaegyenletet.
 1. Kényelmes szintaxis kiemelés
  • Amikor az EM megjeleníti a relevanciaegyenletet, akkor is megjeleníti a Qcode-ot, ha SGQA kódot írt be, mivel feltételezzük, hogy ez könnyebben olvasható lesz.
  • Minden változó színkóddal van ellátva, hogy megmutassa, hogy az aktuális kérdés előtt vagy után (vagy az aktuális csoport előtt vagy után) deklarálták-e. Ezzel gyorsan észlelheti és kijavíthatja azokat az eseteket, amikor a relevancia (beleértve a tömbszűrőt), a testreszabási vagy az érvényesítési egyenleteket próbálja használni, mielőtt deklarálná azokat.
  • Ezenkívül, ha az egeret a színkódolt változó fölé viszi , látni fogja a kérdés legfontosabb metaadatait. Ez magában foglalja a csoportsorozatot, a kérdéssorszámot, a Qcode-ot, a kérdés szövegét és az összes elérhető válaszlehetőséget (ha ez egy felsorolt válaszlehetőséget tartalmazó kérdéstípus).
   • A válaszlehetőségek listája ezt a szintaxist használja : 'answers':{key:val, ... }.
   • key szintaxisa: 'scale~code', ahol a scale a válasz skála (pl. kettős skála esetén), és a code a válaszkód.
   • val szintaxisa 'value~shown', ahol az érték a az értékelési érték (ha értékeléseket használ, egyébként "kód") (pl. Qcode.value), és a "shown" az alany által látott megjelenített érték (pl. Qcode.shown)
   • Ez azt jelenti, hogy sok felmérés használhat számításokat anélkül, hogy értékelési módra lenne szüksége. Ha olyan válaszlehetőségeket sorol fel, amelyek egyediek, nem decimálisak és nem negatívak, egyszerűen elvégezheti a számításokat a Qcode.code értékek alapján.
 2. A felmérés teljes logikájának és tartalmának egyszerű áttekintése
  • Van egy új Survey Logic megjelenítése funkció, amely lehetővé teszi, hogy egyetlen oldalon mindent megtekintsen a felmérésről (vagy csoportról vagy kérdésről).
  • Megjeleníti a csoport, kérdés, alkérdés és válasz szintű részleteket a kiválasztott hatókörhöz (felmérés vs. csoport vs. kérdés)
  • Megjeleníti a relevanciát, a részkérdés-szintű relevanciát (a tömbszűrő és a tömb_szűrő_kizárása esetén), valamint a generált érvényesítési egyenletet (a preg-hez és bármely érvényesítési szabályhoz, mint a min/max összeg/szám értékek), és az összes nem üres kérdésattribútum.
  • Minden szintaktikailag kiemelve van, így láthatja a lehetséges szintaktikai hibákat (például a kiegyensúlyozatlan zárójeleket vagy a változók deklarálása előtti használatát)
  • A szintaxis- A highligting támogatja a gyors navigációt és a felmérés szerkesztését.
   • Ha egy változó nevére kattint, megnyílik egy böngészőablak (vagy lap), amely megjeleníti a kérdést, és lehetővé teszi a szerkesztést.
   • Ha rákattint egy csoport nevére, megnyílik egy böngészőablak (vagy lap), amely a csoport átrendezési nézetét mutatja, így könnyedén mozgathatja a kérdéseket.
   • Az összes kérdésattribútum szintaxisa is kiemelve van. Ez lehetővé teszi a kifejezések beállítását és megtekintését a speciális kérdésbeállításokon belül (például az értékek max/min számának/összegének egy kifejezésre való alapozása)
  • Az EM szerzője hasonló nézetet használt (kicsit tisztább), hogy lehetővé tegye az együttműködő epidemiológusok és intézményi kutatók számára. A felülvizsgáló testület több ezer kérdést tartalmazó felméréseket érvényesít és engedélyez a rendkívül elágazó és személyre szabott strukturált interjúk során

Első lépések

Az EM használatának megkezdésének legjobb módja:

 • Telepítse a legújabb stabil verziót a http://www.limesurvey.org/en/download
 • Importálja és fedezze fel az minta felméréseket .
 • Fedezze fel az használati eseteit és a HowTos és lépésről lépésre.
 • Fedezze fel az EM dokumentációt (ez az oldal)
 • Vizsgálja meg a beépített EM tesztcsomagot
  • Az eszközök alatt válassza ki az EM opciót bármelyik felmérésből
  • Az Available Functions listázza a 70+ függvényt és a szintaxist
  • Az Isolated egységtesztjei Kifejezések
   • példákat mutat be az összes EM-függvény és operátor használatára, valamint a PHP és JavaScript eredményekre
   • megjegyzendő, hogy kevés olyan függvény van, amely eltérő eredményeket generál a PHP és a JavaScript verziókban, ezért ezen az oldalon ennek megfelelően tervezze meg az EM logikáját.

Milyen funkciókat terjeszt ki/cserél az Expression Manager? (LimeSurvey <= 1,91+)

Feltételek => Relevancia

A feltételek szabályozták, hogy mely kérdések láthatók. Az általános szintaxis az „SGQA operator Value” volt, például „111X2X3 == „Y””. A feltételeket együtt lehetett AND-mal vagy VAGY-val megadni, de az ÉS-ek és a VAGY-ok keverése nehéz volt. Magukat a feltételeket egy külön táblázatban tárolták, és a LimeSurvey kódjának nagy részét a feltételek kezelésének szentelték. A kiterjedt adatbázis-hozzáférés miatt a nagyszámú feltétel feldolgozása észrevehető teljesítményproblémákat okozhat. Továbbá, ha már feltételeket rendeltek kérdésekhez vagy csoportokhoz, gyakran nem volt lehetősége átrendezni vagy törölni azokat.

Értékelések => Egyenletek és mikroszabás

Az értékelések segítségével a felhasználók skálapontszámokat hozhatnak létre kérdések gyűjteményéből. Az aktuális oldalon azonban nem tudtak dinamikusan változni, és értékeik nem kerültek tárolásra az adatbázisban.

Csere => Mikroszabás

A felhasználók személyre szabhatnak néhány üzenetet és kérdést az előzetes válaszok alapján. Például a következő kérdés lehet: „{TOKEN:FIRSTNAME}, azt mondtad, hogy {INSERTANS:111X3X4} a kedvenc sportod”. Azonban nem volt lehetséges feltételes testreszabás (például mondjuk „Mr.” vagy „Mrs.” a személy nemétől függően), vagy igék konjugálása vagy visszautasítás főnevek képzeletbeli JavaScript nélkül. A szerzők végrehajthattak olyan felméréseket, amelyek úgy tűnt, hogy testre szabják a kérdéseket, de minden permutációhoz külön kérdésekre volt szükség, és összetett feltételekre volt szükség ahhoz, hogy eldöntsék, melyik kérdést jelenítsék meg.

Érvényesítés

A kérdés érvényesíthető reguláris kifejezésekkel vagy minimális/maximális értékekkel, vagy hagyhatja, hogy egy SGQA válasz szolgáljon minimális vagy maximális értékként. Az érvényesítések azonban nem alapulhattak más változók számításán a képzeletbeli JavaScript nélkül.

Egyenletek

Az egyenletek nem támogatottak díszes JavaScript nélkül.

Egyenlet Kérdés típusa

Az egyenleteket nem lehetett elmenteni az adatbázisba (pl. egy értékelés végső pontszáma) díszes JavaScript nélkül.

Hogyan váltja fel/kibővíti az Expression Manager ezt a funkciót?

Az Expression Manager a LimeSurvey új alapmodulja, amely sokkal könnyebbé teszi az olyan típusú összetett funkciók támogatását, amelyek korábban egyéni JavaScriptet igényeltek. Felváltja a LimeSurvey jelenlegi állapot- és értékelési módját is.

Új terminológia a Kifejezéskezelőre (EM) hivatkozva

Az EM a következő kifejezésekben "gondolja" a funkcionalitását:

 • Relevancia alapú elágazás - ha egy kérdés releváns, akkor tedd fel, ellenkező esetben ne (pl. tedd láthatatlanná, és jelöld meg mint NULL az adatbázisban). Van egy új Relevancia mező minden kérdéstípushoz, és minden csoporthoz is (így egy egész csoportra alkalmazhat egy feltételkészletet anélkül, hogy ugyanazt a feltételt minden kérdésre másolnia kellene, és/vagy kombinálnia kellene a csoport- és kérdésszintű feltételes feltételeket logika).
 • Szabályozás - Ha már tudja, hogy mely kérdéseket kell feltenni, a testreszabás (néha "csővezetéknek" is nevezik) meghatározza, hogyan kell feltenni a kérdést. Ezzel nem csak az egyszerű helyettesítést (például {TOKEN:FIRSTNAME}) támogathatja, hanem az igék ragozását és a főnevek deklinációját is az alanyok neme vagy száma alapján. Azt is lehetővé teszi, hogy módosítsa az üzenetet, amelyet egy alanynak küld, attól függően, hogy válaszolt-e (vagy hogyan válaszolt) más kérdésekre.
 • Equations - Az EM egy új kérdéstípust ad hozzá egyenlet néven, amely tárolja az eredményt egy kifejezésről. Az egyenletek eredményeit a rendszer kiszámítja és beírja az adatbázisba, még akkor is, ha elrejti őket az oldalon. Így hasznosak rejtett pontozási számításokhoz, összetett egyenleteken alapuló navigációhoz, értékelésekhez és jelentésekhez, amelyeket elő kell állítani és könnyen elérhetők az adatbázisban.

Relevancia és lépcsőzetes relevancia

Mostantól minden kérdéstípus rendelkezik egy Relevancia opcióval, amely szabályozza, hogy a kérdés megjelenjen-e. Az EM az egyes relevanciaegyenleteket abban a sorrendben dolgozza fel, ahogyan a felmérésben meg kell jelenniük. Ha a kifejezés igaz (vagy hiányzik – a korábbi felmérések támogatása érdekében), a kérdés megjelenik. Ha nem releváns, akkor a kérdés el lesz rejtve, és az érték NULL lesz az adatbázisban. Ha egy csoportban nincs releváns kérdés, a teljes csoportot kihagyjuk.

Ezen túlmenően, ha egy kifejezésen belül bármely változó irreleváns, akkor a kifejezés mindig hamisra értékelődik. Ez lehetővé teszi a Cascading Relevance-t, így nem kell nagyon hosszú relevanciaegyenleteket írnia minden kérdéshez.

Tegyük fel, hogy 5 Q1-Q5 kérdése van, és csak a Q2-t szeretné megjeleníteni, ha az Q1-re válaszolt, és a Q3-at, ha a Q2-re válaszolt, stb. A relevanciaegyenletek a következők lehetnek:

Kérdéskód Relevancia Kérdés
Q1 1 Mi a neved?
Q2 Q1 {Q1}, hány éves vagy?
Q3 Q2 Tehát, Ön {Q2} éves. Házas vagy?
Q4 Q3 == "Y" {Q1}, mióta vagy házas?
Q5 Q4 Hány gyereke van, {Q1}?

A relevancia-számítások JavaScriptben is működnek – így a fenti kérdéseket egy oldalon felteheti, és továbbra is a várt módon fog működni. Valójában az EM teljesen felváltja azt, ahogyan az EM feldolgozza a Survey vs. Group vs. Question-at-time felmérési formátumokat. Mostantól mindegyik pontosan ugyanazt a navigációs motort használja, így a felmérés stílusától függetlenül ugyanúgy működnek.

Amíg ugyanazon az oldalon van, minden megadott adat továbbra is ott marad, csak rejtve. Tehát, ha megad bizonyos információkat, majd kiválaszt egy olyan lehetőséget, amely irrelevánssá teszi azokat, majd ismét relevánssá teszi, válaszai továbbra is elérhetők lesznek. Amint azonban egy másik oldalra lép, minden irreleváns válasz elveszik az adatkészlet integritása miatt.

Csoportszintű relevancia

Az Expression Manager a csoportszintű relevanciát is támogatja. Ez megkönnyíti a hurkok megvalósítását. Tegyük fel, hogy legfeljebb 10 entitásról (például termékekről vagy egy háztartásban élő emberekről) szeretne információkat gyűjteni, ahol először meg kell határoznia, hogy hány entitást igényel nyomon követés (például megkérdezi, hány ember él egy háztartásban, vagy megkéri az embereket, hogy ellenőrizzék mely termékeket kedvelik egy hosszú listából). Miután tudta, hány entitást igényel nyomon követés, használhatja a csoportszintű relevanciát, például a {count >= 1}, {count >=2}, ... {count >= 10} mind a 10 követési csoporthoz. kérdéseket feltenni. Az egyes csoportokon belül lehet kérdésszintű feltételes logika (pl. nem vagy életkor specifikus utókérdések minden tantárgyhoz). A kérdés- és a csoportszintű relevanciaegyenletek ÉS-egyenletek együtt vannak annak meghatározására, hogy melyiket kell megjeleníteni.

Szabás / csőszerelés

A göndör kapcsos zárójelen belüli bármit a rendszer kifejezésként kezel (az alábbiakban ismertetett kivétellel). A kifejezések hozzáférnek az összes LimeReplacementFields mezőhöz, az összes változóhoz (több álnéven keresztül), az összes tipikus egyenletoperátorhoz (matematikai, logikai és összehasonlítás), és több tucat függvényhez (amelyek még az ügyféloldalon is dinamikusan működnek).

Ezekkel az egyenletekkel a következőket teheti:

 1. Feltételesen jelenítsen meg személyre szabott üzeneteket a válaszadóknak a korábbi válaszok alapján
 2. Kiértékelések létrehozása és az értékelési eredmények megjelenítése (vagy feltételesen elágazás vagy üzenetek megjelenítése) ezen eredmények alapján, minden magának az Értékelések modulnak a használata nélkül
 3. Igék ragozása és főnevek elutasítása a kérdésekben, válaszokban és jelentésekben.
 4. A válaszok összefoglalóinak megjelenítése a „Válaszok megjelenítése” oldal előtt a felmérés végén

Egyenletek

Létezik egy új kérdéstípus, az egyenlet. Olyan ez, mint egy Boilerplate kérdések, kivéve, hogy az adatbázisban megjelenített értékek értékét tárolja. Tehát, ha az Egyenletkérdés szöveg egy értékelési számítást tartalmaz, akkor ez az érték egy változóban kerül tárolásra az adatbázisban, amely megjeleníthető a nyilvános vagy privát statisztikákban.

Ez megoldja az értékelési pontszámok adatbázison belüli tárolására vonatkozó gyakori kérést

Szintaxis

Minden, ami a kapcsos zárójelben található, kifejezésnek számít (egy kivétellel: nem szabad szóközök lenni az elején vagy a végén – ez azért szükséges, hogy a Kifejezéskezelő ne próbálja meg feldolgozni a beágyazott JavaScriptet).

Ne feledje, hogy a kifejezések több sort is átívelhetnek, amíg nincs szóköz a nyitó kapcsos kapcsos vagy a záró kapcsos kapcsos zárójel előtt. Ez különösen hasznos az ehhez hasonló beágyazott if() utasításoknál:

{if(is_empty(PFTotals),
 '',
 if(PFTotals >= -5 && PFTotals <= -4,
 'Nagyon lágy',
 if(PFTotals >= -3 && PFTotals <= -2,
 'Soft',
 if(PFTotals == -1,
 'Kissé lágy',
 if(PFTotals == 0,
 'Mérsékelt',! Ha <= 5,
 'Nagyon kemény',
 ''
 )
 )
 )
 )
)}
Az Expression Manager a következő szintaxist támogatja:
 • Minden szabványos matematikai operátor (pl. +,-,*,/,!)
 • Minden szabványos összehasonlító operátor (pl. <,<=,==,!=,>,>=, plusz ezekkel az egyenértékekkel: lt,le,eq,ne,gt,ge)
 • Zárójelek (az alkifejezések csoportosításához)
 • Feltételes operátorok (pl. &&,| | és ezek megfelelői: and,or)
 • Egyszeres és dupla idézőjeles karakterláncok (amelyek mindegyike beágyazhat karakterláncokat a másik idézőjeltípussal)
 • Vessző operátor (tehát lehet egy kifejezéslista, és csak a végeredményt adja vissza)
 • Hozzárendelési operátor (=)
 • Előre definiált változók (kérdésekre, kérdésattribútumokra és válaszokra hivatkozva) - pl. az összes SGQA kód
 • Előre definiált függvények (már 70+ van, és könnyen hozzáadható)

Operátorok

Az EM szintaxis a normál operátori prioritást követi:

Szint Operátor(ok) Leírás
1 () zárójelek csoportosításhoz vagy függvények hívásához
2 ! - + unáris operátorok: nem, tagadás, unáris-plusz
3 * / szor, oszd
4 + - plusz! , mínusz
5 < <= > >= lt le gt ge relatív összehasonlítások
6 == != eq ne egyenlőségi összehasonlítások
7 és logikai ÉS
8 vagy logikai VAGY
9 = hozzárendelés operátor
10 , vessző operátor

Figyelmeztetés plusz operátorral (+)

A JavaScript és a PHP közötti konzisztencia érdekében a plusz operátor (+) összeadást végez, ha mindkét operandus numerikus, de összefűzi, ha mindkét rész nem numerikus karakterlánc. Mindazonáltal 'javasoljuk a join() függvény használatát az összefűzéshez és a sum() függvényt az összeadáshoz, mert így egyértelműbbé válik a szándékod, és elkerülhető a váratlan eredmény, ha karakterláncokat vártál, de helyette számokat kaptál (vagy fordítva).

Figyelmeztetés a szám és a karakterlánc közötti eltérésre és az alfabetikus összehasonlításra

Ha az értéket relatív vagy egyenlőségi összehasonlításokkal szeretné összehasonlítani, ügyeljen a típuseltérésekre. A felhasználó által beírt érték vagy a kiválasztott válaszkód használható számként, ha egyértelműen szám. Ha az egyik értéket a " karakterrel veszi körül, akkor az összehasonlítást szövegként (alfabetikus összehasonlítás) kényszeríti ki. Ha numerikusan szeretne összehasonlítani, soha ne tegye a számot idézőjelbe, " .

Például Q0.NAOK > "50" akkor igaz, ha a Q0.NAOK numerikus kérdés 9 értékkel. Ennek az az oka, hogy a > operátor azt feltételezi, hogy alfabetikus összehasonlítás, és nem numerikus.

Az egész értékek összehasonlításához használhatja intval(Q0.NAOK) > 50 , csak ne feledje, ha a Q0.NAOK nem szám (üres vagy karakterlánc), akkor az intval(Q0. NAOK) === 0. A karakterlánc értékének összehasonlításához ("A" < "B") használja az strcmp közvetlenül: strcmp(Q0.NAOK,"B") vagy strcmp(Q0.NAOK,"A5") .

Vigyázat az Assignment Operator használatával kapcsolatban (=)

Ne feledje, kerülje a hozzárendelési operátorok használatát, hacsak nem feltétlenül szükséges, mert váratlan mellékhatásokat okozhatnak. Ha például megváltoztatja egy korábbi válasz értékét, akkor a kérdés és az aktuális kérdés közötti lépcsőzetes relevancia és érvényesítési logika nem kerül újraszámításra, így belsőleg inkonzisztens adatokhoz juthat (pl. olyan kérdések, amelyek megválaszolva maradnak, de NULL volt, vagy olyan kérdések, amelyeket kihagytak, de meg kellett volna válaszolni). Általában, ha értéket szeretne hozzárendelni egy változóhoz, hozzon létre egy Egyenlet kérdéstípust, és egy kifejezést használjon az értékének beállításához. Vannak azonban ritka esetek, amikor az embereknek valóban szükségük van erre az operátorra, ezért elérhetővé tettük.

Az operátorral kapcsolatos óvatosság érdekében piros betűtípussal jelenik meg a szintaktikai egyenletekben (hogy ne keverje össze a "=="" jellel)

A Hozzárendelés operátor használata

A főbb okok, amelyek miatt érdemes hozzárendelést használni, a következők:

 • Meg kell adnia az alapértelmezett értéket olyan kérdéseknél, amelyek nem fogadják el az alapértelmezett értékeket egyenlet segítségével (például listarádió, ahol a felhasználói felület lehetővé teszi az egyik válaszlehetőség kiválasztását, de nem ad meg egyenletet). Legyen azonban óvatos, mert a LimeSurvey nem fogja tudni ellenőrizni, hogy az egyenlet az adott kérdésre a megengedett válaszok egyikét generálja-e.
 • Kényszeresen módosítania kell egy korábbi kérdésre adott választ egy későbbi válasz alapján
 • Összetett kvótára van szüksége: egyetlen rejtett kvótát használjon, és állítsa be a hozzárendeléssel
 • stb...

Erre a célra az összes kifejezéskezelő rendszert használhatja.

Important.png  A hozzárendelés csak PHP-ben történik. Ez nem frissít egyetlen értéket sem ugyanazon az oldalon, hanem csak akkor, ha a felhasználó a következő, előző, mentés… gombbal navigál.


Important.png  Ha nem használsz equation question típust erre a célra: a hozzárendelés csak az aktuális oldal logikájának befejezése után történik meg. A javasolt módszer mindig egy egyenletkérdés használata.


Néhány példa:

 • Válasz beállítása egy rövid szöveges kérdésre kisbetűvel: {QCODE=strtolower(QCODE.NAOK)}
 • Állítson be alapértelmezett választ egy tömbkérdéstípusra a felmérés elején: {Q1_SQ1=((is_empty(Q1_SQ1.NAOK),"A99",Q1_SQ1.NAOK)}
 • Alapértelmezett válasz beállítása tömbszöveges kérdéstípusra a felmérés elején: {Q1_SQY1_SQX1 = ((is_empty(Q1_SQY1_SQX1.NAOK),"Inserted answer", Q1_SQY1_SQX1.NAOK)}
 • Válasz beállítása a következő feltétellel: {QCODE=if(YesNo="Y","A1","")}

XSS biztonság

Az XSS engedélyezése esetén bizonyos kifejezéskezelő rendszerek nem használhatók:

 • HTML címkét kezd a kifejezésben, de egy másik kifejezésre végződik
 • összetett kifejezést használ az URL-ben.

Példa és megoldás

 • {if( 1 ,"","")}information{if( 1 ,"","")} működik az XSS biztonsággal, itt használhatja {if(1,"

<strong>information</strong>","information")}

 • <a href="/script.php?value={if(QCODE == "Y","yes","no")}">next</a> , here you can use an equation question because using a complete question code is OK : <a href="/script.php?value={EQUATION.NAOK}">next</a> information","information")} {if(1,"
 • <a href="/script.php?value={if(QCODE == "Y","yes","no")}">next</a> , here you can use an equation question because using a complete question code is OK : <a href="/script.php?value={EQUATION.NAOK}">next</a>

Hozzáférés a változókhoz

Az Expression Manager csak olvasási hozzáférést biztosít azokhoz a változókhoz, amelyekre szükségünk lehet. A visszamenőleges kompatibilitás érdekében hozzáférést biztosít a következőkhöz:

 • TOKEN:xxx - egy TOKEN értéke (pl. TOKEN:FIRSTNAME, TOKEN:ATTRIBUTE_5) (Csak NEM anonim felméréshez).
 • INSERTANS:SGQA - a válasz megjelenített értéke (pl. "Igen"). Az Expression Manager esetében ugyanaz, mint a {QCODE.shown} használatával.
 • Minden {XXX} sablonok által használt érték.
 • A kérdéses szövegben használhatja a {QID} helyettesítését a kérdésazonosító és az {SGQ} helyett a kérdés SGQA-ja

Ezenkívül az Expression Manager lehetővé teszi a változókra a Question Code (az adatbázison belüli kérdéstáblázat „címe” oszlopa) keresztüli hivatkozását. Ez az a változócímke is, amelyet az adatok SPSS-be, R-be vagy SAS-ba történő exportálásakor használnak. Például, ha kérdései vannak a névvel, életkorral és nemmel kapcsolatban, akkor ezeket a változókat nevezheti "name", "age" és "gender"-nek az "12345X13X22", "12345X13X23" helyett. ", és "12345X13X24". Ez mindenki számára megkönnyíti az egyenletek olvasását és a logika érvényesítését, valamint lehetővé teszi a kérdések megkeverését anélkül, hogy nyomon kellene követnie a csoportok vagy a kérdések számát.

Fontos: Csak az előző oldalakon vagy kérdésekben előforduló változókra lehet hivatkozni.

Ezenkívül az Expression Manager lehetővé teszi a kérdés számos tulajdonságának elérését:


Szintaxis Jelentés Példa Példa Eredmény
Qcode a Qcode.code aliasa {implode(',',name,gender)} 'Tom','M'
Qcode.code a kérdés kiválasztott válaszkódja, ha releváns (egyébként üres), vagy a szöveges érték, ha nem kódolt kérdés {implode(',',név.kód,nem.kód)} 'Tom','M'
Qcode.NAOK ugyanaz, mint a Qcode - lásd a következő tárgyalását NAOK {gender.NAOK} 'M'
Qcode.value a kérdés értékelési értéke, ha releváns (egyébként üres), vagy a szöveges érték, ha nem kódolt kérdés {gender.value} '1'
Qcode.valueNAOK ugyanaz, mint a Qcode.value - lásd a NAOK-ról szóló vitát {gender.valueNAOK} '1 '
Qcode.shown a kérdés megjelenítési értéke {implode(',',name.shown,gender.shown)} - Qcode.question a kérdés szövege {gender.question} 'Mi a neme?'
Qcode.kötelező a kérdés kötelező (I/N) {gender.mandatory} 'N'
Qcode.qid a belső kérdésszám (nem a sorszám) {gender.qid} 337
Qcode.type a kérdés típusa {gender.type} 'G'
Qcode.jsName a helyes JavaScript-név a kérdéshez, függetlenül attól, hogy ezen az oldalon vagy azon kívül deklarálva {gender.jsName} 'java1827X3X337'
Qcode.gid a belső csoportszám (nem a sorszám) {gender.gid} 3
Qcode.qseq a kérdés 0-tól kezdődő sorszáma {gender.qseq} 5
Qcode.gseq a csoport sorszáma, 0-tól kezdődően {gender.gseq} 1
Qcode.relevanceStatus , hogy a kérdés aktuális-e (0 vagy 1 ) {gender.relevanceStatus} 1
Qcode.relevance a kérdésszintű relevanciaegyenlet {gender.relevance} '!is_empty(name)'
Qcode.grelevance a csoportszintű relevanciaegyenlet {gender.grelevance} 'num_children >= 5'
Qcode.sgqa az SGQA értéke ez a kérdés {gender.sgqa} '1827X3X337'

HTML-szerkesztő probléma

Template:Figyelmeztetés

Ha HTML-szerkesztőt használ, néhány karaktert HTML-entitások helyettesítenek.

 • & &
 • < <
 • > >

Ha HTML szerkesztőt használ, akkor a :

 • és az &
 • lt for-t kell használnia <
 • le for <=
 • gt for >
 • ge for >=

Qcode változó elnevezése

Íme a Qcode felépítésének (és bizonyos tulajdonságok elérésének) részletei a kérdés típusa szerint. Általában a Qcode-ok a következőképpen épülnek fel:

QuestionCode. '_' . SubQuestionID . '_' . ScaleId

A comment és other kérdéskódja: QuestionCode_comment és QuestionCode_other

Típus Leírás Kód SubQ-k Válasz opciók Mérleg Válaszkód Válasz látható Relevancia
5 5 Pontválasztási rádiógombok Q1 1-5 {Q1} {Q1.shown} {Q1==3}
B Tömb (10 pontos választás) rádiógombok Q2 |1-10 {Q2_L2} {Q2_L2.shown} {Q2_L2==7}
A Tömb (5 pontos választás) rádiógombok Q3 |1-5 {Q3_1} {Q3_1.shown} {Q3_1>=3}
1 Tömb (rugalmas címkék) kettős léptékű Q4 sq1-sq5 0 :a1-a3 1:b1-b3 {Q4_sq1_0} {Q4_sq1_1.shown} {Q4_sq1_1=='b2'}
H Tömb (rugalmas) - Oszlopformátum Q5 1-5 s,m,t {Q5_1} {Q5_1.shown} {Q5_1=='s'}
F Tömb (rugalmas) - Sorformátum Q6 |1-5 {Q6_F3} {Q6_F3.shown} {Q6_F3==4}
E Tömb (Növelés/Azonos/Csökkentés) Rádiógombok Q7 1- 7 I,S,D {Q7_4} {Q7_4.shown} {Q7_4=='D'}
: Tömb (Multi Flexi) 1–10 Q8 ls1,todo ,ls2 min,max,átl. {Q8_ls1_max} {Q8_ls2_avg.shown} {Q8_ls2_min==7}
; Tömb (Multi Flexi) szöveg Q9 hp,st,sw 1.,2.,3. {Q9_hp_3rd} {Q9_hp_3rd.shown} {Q9_hp_3rd=='Péter'}
C Tömb (Igen/Bizonytalan/Nem) Rádiógombok Q10 1-5 Y,N,U {Q10_1} {Q10_1.shown} {Q10_3=='Y'}
X Kazánkérdés Q11 {Q11.megjelenítve}
D Dátum Q12 {Q12} {Q12.megjelenítve}
* Egyenlet Q13 {Q13} {Q13.shown} {Q13>5}
~124~ Fájlfeltöltés (a feltöltött fájlok számát rögzíti) Q14 {Q14} {Q14>0}
G Nemek legördülő listája Q15 M,F {Q15} {Q15.shown} {Q15=='M'}
U Hatalmas szabad szöveg Q16 {Q16} {Q16.shown} {strlen(Q16)>100}
I Nyelvi kérdés Q17 {Q17} {Q17.shown} {Q17=='en'}
! Lista - Legördülő menü Q18 1-5 {Q18} {Q18.shown} {Q18==3}
L Lista legördülő/rádiógombok listája Q19 AZ {Q19} {Q19.shown} {Q19=='X'}
O Lista megjegyzésekkel legördülő menüvel/rádiógombok listája + Textarea Q20 AF {Q20},{Q20comment} {Q20.shown} {Q20=='B'}
T Hosszú szabad szöveg Q21 {Q21} {Q21.shown} {strstr(Q21,'hello')>0}
M Többválasztós jelölőnégyzet Q22 | {Q22_E}, {Q22_other} {Q22_E.shown}, {Q22_other.shown} {Q22_E=='Y'}
P Több választási lehetőség megjegyzésekkel jelölőnégyzet + Szöveg Q23 AF {Q23_D}, {Q23_Dcomment} {Q23_D.shown} {!üres(Q23)}
K Többszörös numerikus kérdés Q24 én, anya, apa {Q24_self} {Q24_self.shown} {Q24_self>30}
Q Több rövid szöveg Q25 AF {Q25_B} {Q25_B.shown} {substr(Q25_B,1,1)=='Q'}
N Numerikus kérdéstípus Q26 {Q26} {Q26.shown} {Q26 > 30}
R Rangsorolási stílus Q27 1-4 {Q27_1} {Q27_1.shown} {Q27_1==3}
S Rövid szabad szöveg Q28 {Q28} {Q28.shown} {Q28=='enyém'}
Y Igen/Nem Rádiógombok Q29 {Q29} {Q29.shown} {Q29=='I'}

A fenntartott 'this', 'self' és 'that' változók

Gyakran előfordul, hogy a kérdés minden részét értékelni szeretné, például megszámolja, hány részkérdésre válaszolt, vagy összeadja a pontszámokat. Más esetekben csak egy kérdés bizonyos sorait vagy oszlopait szeretné feldolgozni (például lekérni a sorok vagy oszlopok összegeit, és tárolni az adatbázisban). Ezek a fenntartott változók viszonylag fájdalommentessé teszik ezt a folyamatot.

A „this” változó kizárólag a „Teljes kérdés érvényesítési egyenlete” és „Részkérdés-ellenőrzési egyenlet” speciális kérdésbeállításokon belül használható. Kibővül a kérdéseken belüli egyes cellák változóneveire. Tehát, ha meg akar bizonyosodni arról, hogy minden bejegyzés nagyobb, mint három, állítsa be az "Alkérdés érvényesítési egyenletét" (ez > 3).

A „self” és „that” változók erősebbek, és makrókként szolgálnak, amelyeket az egyenletek feldolgozása előtt kibővítenek. A szintaktikai lehetőségek a következők:

 • self
 • self.utótag
 • self.alválasztó
 • self.alválasztó. utótag

Az "utótag" a normál qcode utótagok bármelyike (pl. NAOK, érték, látható)

Az alkiválasztó a következők egyike:

 • comments - csak azok az alkérdések, amelyek megjegyzések (pl. feleletválasztós megjegyzéssel és listából megjegyzéssel)
 • nem megjegyzések - csak azok az alkérdések, amelyek nem megjegyzések
*sq_X - ahol X egy sor vagy oszlop azonosító. Csak az X mintának megfelelő alkérdések vannak kiválasztva. Vegye figyelembe, hogy a keresés a teljes kódazonosítón történik, majd az sq_X egyezik, és tartalmazza az nX, X, Xn részkérdéseket (pl. ha sq_1-et használ, akkor az a1, 1a, 1, 11 vagy 001 alkérdések is szerepelnek). Fordítson figyelmet a kétskálás kérdéstípusra, ahol az alkérdés kódja QCODE_SQCODE_1 és QCODE_SQCODE_1, valamint a rangsoroló kérdéstípusra, ahol az alkérdés kódja QCODE_1, QCODE_2 ....
 • nosq_X - ahol X egy sor vagy oszlop azonosító. Csak az X mintának nem megfelelő alkérdések kerülnek kiválasztásra. Vegye figyelembe, hogy a keresés a teljes kódazonosítón történik, majd a nosq_X egyezés, és nem tartalmazza az nX, X, Xn alkérdéseket

Példák:

 • Megválaszolták a kérdés valamelyik részét? {count(self.NAOK)>0}
 • Mi az értékelési pontszám ehhez a kérdéshez? {sum(self.value)}

Ezeket a sorok és oszlopok összegeinek lekérésére is használhatja. Tegyük fel, hogy van egy számtömbje AE sorokkal és 1-5 oszlopokkal.

 • Mekkora a végösszeg? {sum(self.NAOK)}
 • Mennyi a B sor összesen? {sum(self.sq_B.NAOK)}
 • Mennyi a 3. oszlop összege? {sum(self.sq_3.NAOK)}

A „that” változó olyan, mint a „self” változó, de lehetővé teszi, hogy más kérdésekre hivatkozzon. A szintaxisa:

 • that.qname
 • that.qname.utótag
 • that.qname.al-választó' '
 • az.qname.al-választó.utótag

A „qname” a kérdés neve alkérdés-kiterjesztés nélkül. Tehát tegyük fel, hogy létrehoz egy 'q1' kérdést, ez a 'qname'

Példák:

 • Megválaszolták a q1 kérdés valamelyik részét? {count(that.q1.NAOK)>0}
 • Mi a q2 értékelési pontszáma? {sum(that.q2.NAOK)}
 • Mekkora a q3 végösszege? {sum(that.q3.NAOK)}
 • Mennyi a q4 C sorának összege? {sum(that.q4.sq_C.NAOK)}
 • Mennyi a 2. oszlop összege a q4-ben? {sum(that.q4.sq_2.NAOK)}

A „self” és „that” változók bármilyen vonatkozásban, érvényesítésben vagy testreszabásban használhatók.

Az egyetlen figyelmeztetés az, hogy amikor a Show Logic File funkciót használja, megmutatja a "self" és a "that" kiterjesztett értékét. Ez lehetővé teszi a tényleges egyenlet megjelenítését, amely így Ön (és az Expression Manager) ellenőrizheti a változók létezését. Ez zavarónak tűnhet, mivel meglehetősen hosszú egyenleteket láthat. Ha azonban módosítja a kérdést, látni fogja az eredeti egyenletet a „self” és/vagy „that” kifejezésekkel.

Vegye figyelembe azt is, hogy ne használja ezeket a változókat, ha (a) explicit módon meg akarja nevezni az egyenletben használt változókat, vagy (b) olyan változókat használ, amelyeknek nincs részkérdése (pl. egy válaszra válaszoló kérdések). Ilyen esetekben túlzás, ha egy változó elé „azt” ír, és fennáll annak a veszélye, hogy váratlan eredményeket kap.

A NAOK használata

NAOK --> "Nem alkalmazható" (NA) rendben van (OK)

A NAOK használata azt jelenti, hogy az összes vagy néhány változó irreleváns (pl. "Nem alkalmazható" (NA) rendben van (OK)).

Ha bármely egyenletbe behelyez egy változót a kérdésből: ha ezt a kérdést (vagy részkérdést) elrejti a feltétel: ez letiltja az összes egyenletet.

Például: count(Q1_SQ1,Q1_SQ2,Q1_SQ3,Q1_SQ4) mindig üres karakterláncot adjon meg, ha a Q1 egy részkérdését kiszűrjük. Az ellenőrzött részkérdések számának megszámlálásához ilyen kérdésben a count(Q1_SQ1.NAOK,Q1_SQ2.NAOK,Q1_SQ3.NAOK,Q1_SQ4.NAOK). Ha az alkérdés rejtett, az Expression Manager üres karakterláncot ad vissza.

NAOK nélkül: ha egy kérdés vagy egy részkérdés rejtett: Az Expression Manager mindig üres karakterláncot ad vissza, ugyanezt hamis érték esetén.

A .shown mindig a NAOK rendszert használja (üres karakterlánc, ha rejtett), de ha szüksége van a válasz kódjára: mindig célszerű a .NAOK-t a kérdés kódja után hozzáadni. Kivéve, ha szüksége van rá, és tudja, mit csinál.

Egy másik példa és információ a Overriding Cascading Conditions

Hozzáférés a funkciókhoz

Az Expression Manager hozzáférést biztosít matematikai, karakterlánc- és felhasználó által definiált függvényekhez, az alábbiak szerint. Ezekhez a funkciókhoz PHP és JavaScript megfelelői vannak, így azok ugyanúgy működnek szerveroldalon (PHP) és kliensoldalon (JavaScript). Könnyű új funkciók hozzáadása.

Megvalósított függvények

Jelenleg a következő funkciók érhetők el:

Function Meaning Syntax
abs Absolute value number abs(number)
acos Arc cosine number acos(number)
addslashes Quote string with slashes string addslashes(string)
asin Arc sine number asin(number)
atan Arc tangent number atan(number)
atan2 Arc tangent of two variables number atan2(number, number)
ceil Round fractions up number ceil(number)
checkdate Returns true(1) if it is a valid date in gregorian calendar bool checkdate(month,day,year)
convert_value Convert a numerical value using a inputTable and outputTable of numerical values number convert_value(fValue, iStrict, sTranslateFromList, sTranslateToList)
cos Cosine number cos(number)
count count the number of answered (non-blank) questions in the list number count(arg1, arg12, ..., argN)
countif Count the number of answered questions in the list equal to the first argument number countif(matches, arg1, arg2, ... argN)
countifop Count the number of answered questions in the list which pass the criteria (arg op value) number countifop(op, value, arg1, arg2, ... argN)
date Format a local date/time string date(format [, timestamp=time()])
exp Calculates the exponent of e number exp(number)
fixnum Display numbers with comma as radix separator, if needed string fixnum(number)
floor Round fractions down number floor(number)
gmdate Format a GMT date/time string gmdate(format [, timestamp=time()])
html_entity_decode Convert all HTML entities to their applicable characters (always uses ENT_QUOTES and UTF-8) string html_entity_decode(string)
htmlentities Convert all applicable characters to HTML entities (always uses ENT_QUOTES and UTF-8) string htmlentities(string)
expr_mgr_htmlspecialchars Convert special characters to HTML entities (always uses ENT_QUOTES and UTF-8) string htmlspecialchars(string)
expr_mgr_htmlspecialchars_decode Convert special HTML entities back to characters (always uses ENT_QUOTES and UTF-8) string htmlspecialchars_decode(string)
idate Format a local time/date as integer string idate(string [, timestamp=time()])
if (Updated in 3.0.2 ) Excel-style if(test,result_if_true[,result_if_false = ""]) if(test,result_if_true[,result_if_false = ""])
implode Join array elements with a string string implode(glue,arg1,arg2,...,argN)
intval Get the integer value of a variable int intval(number [, base=10])
is_empty Determine whether a variable is considered to be empty bool is_empty(var)
is_float Finds whether the type of a variable is float bool is_float(var)
is_int Find whether the type of a variable is integer bool is_int(var)
is_nan Finds whether a value is not a number bool is_nan(var)
is_null Finds whether a variable is NULL bool is_null(var)
is_numeric Finds whether a variable is a number or a numeric string bool is_numeric(var)
is_string Find whether the type of a variable is string bool is_string(var)
join (New in 2.0 build 130129) Join elements as a new string join(arg1, arg2, ... argN)
list Return comma-separated list of non-blank values string list(arg1, arg2, ... argN)
listifop (New in 3.16.1 ) Return a 'glue'-separated list of the specified question property (retProp) from questions in the list which pass the criteria (cmpProp op value) string listifop(cmpProp, op, value, retProp, glue, sgqa1, sgqa2, ... sgqaN)
log The logarithm of number to base, if given, or the natural logarithm. number log(number,base=e)
ltrim Strip whitespace (or other characters) from the beginning of a string string ltrim(string [, charlist])
max Find highest value number max(arg1, arg2, ... argN)
min Find lowest value number min(arg1, arg2, ... argN)
mktime Get UNIX timestamp for a date (each of the 6 arguments are optional) number mktime([hour [, minute [, second [, month [, day [, year ]]]]]])
modulo-function The modulo function is not supported yet. You can use the floor() function instead floor(x/y)==(x/y)
nl2br Inserts HTML line breaks before all newlines in a string string nl2br(string)
number_format Format a number with grouped thousands string number_format(number)
pi Get value of pi number pi()
pow Exponential expression number pow(base, exp)
quoted_printable_decode Convert a quoted-printable string to an 8 bit string string quoted_printable_decode(string)
quoted_printable_encode Convert a 8 bit string to a quoted-printable string string quoted_printable_encode(string)
quotemeta Quote meta characters string quotemeta(string)
rand Generate a random integer, see this example int rand() OR int rand(min, max)
regexMatch compare a string to a regular expression bool regexMatch(pattern,input)
round Rounds a number to an optional precision number round(val [, precision])
rtrim Strip whitespace (or other characters) from the end of a string string rtrim(string [, charlist])
sin Sine number sin(arg)
sprintf Return a formatted string string sprintf(format, arg1, arg2, ... argN)
sqrt Square root number sqrt(arg)
stddev Calculate the Sample Standard Deviation for the list of numbers number stddev(arg1, arg2, ... argN)
str_pad Pad a string to a certain length with another string string str_pad(input, pad_length [, pad_string])
str_repeat Repeat a string string str_repeat(input, multiplier)
str_replace Replace all occurrences of the search string with the replacement string string str_replace(search, replace, subject)
strcasecmp Binary safe case-insensitive string comparison int strcasecmp(str1, str2)
strcmp Binary safe string comparison int strcmp(str1, str2)
strip_tags Strip HTML and PHP tags from a string string strip_tags(str, allowable_tags)
stripos Find position of first occurrence of a case-insensitive unicode string (starting by 0, return false if not found) int stripos(haystack, needle [, offset=0])
stripslashes Un-quotes a quoted string string stripslashes(string)
stristr Case-insensitive strstr string stristr(haystack, needle [, before_needle=false])
strlen Get string length int strlen(string)
strpos Find position of first occurrence of an unicode string (starting by 0, return false if not found) int strpos(haystack, needle [ offset=0])
strrev Reverse a string string strrev(string)
strstr Find first occurrence of a string string strstr(haystack, needle[, before_needle=false])
strtolower Make a string lowercase string strtolower(string)
strtotime Parse about any English textual datetime description into a Unix timestamp int strtotime(string)
strtoupper Make a string uppercase string strtoupper(string)
substr Return part of an unicode string string substr(string, start [, length])
sum Calculate the sum of values in an array number sum(arg1, arg2, ... argN)
sumifop Sum the values of answered questions in the list which pass the criteria (arg op value) number sumifop(op, value, arg1, arg2, ... argN)
tan Tangent number tan(arg)
time Return current UNIX timestamp number time()
trim Strip whitespace (or other characters) from the beginning and end of a string string trim(string [, charlist])
ucwords Uppercase the first character of each word in a string string ucwords(string)
unique Returns true if all non-empty responses are unique boolean unique(arg1, ..., argN)

Tervezett vagy mérlegelés alatt álló funkciók

Az egyéb tervezett (vagy fontolóra vett) funkciók, amelyek még nem valósultak meg, a következők. Ezek némelyike egy másik felmérési eszközzel való visszafelé kompatibilitást szolgálja.

Szintaxis Jelentés Megjegyzések
e() visszaadja az e
formatDate(X, PAT) visszaadja az X dátum karakterlánc-értékét Java adatformátum-minta szerint PAT
formatNumber(X,PAT) visszaadja az X szám karakterlánc-értékét Java-szám szerint formázva formátumminta PAT
getAnsOption(X) Core plugin ExpressionAnswerOptions
getAnsOption(X,Y) Core plugin ExpressionAnswerOptions
getRelevance(X) visszaadja az X kérdés relevanciaegyenletét
getStartTime() az interjú indításának rendszeridőjének megfelelő dátum
getType(X) az adattípus karakterláncnevét adja vissza - pl. *NA* if isNA()
gotoFirst() az első releváns kérdéssorra ugrik - ez sérti a rendszer normál áramlását
gotoNext() ugrás a következő kérdéssorra releváns kérdések - ez sérti a rendszer normál áramlását
gotoPrevious() ugrik az előző releváns kérdések halmazára - ez sérti a rendszer normál áramlását - isAsked(X) igazt ad vissza, ha a válasz nem *NA*, *INVALID* vagy *UNASKED*
isInvalid(X) igazt tér vissza, ha a válasz *INVALID*
isNA(X) igazt ad vissza, ha a válasz *NA*
isNotUnnderstood(X) igazt ad vissza, ha a válasz *HUH*
isRefused(X) igazt ad vissza, ha a válasz *REFUSED*
isSpecial(X) igazt ad vissza, ha a válasz *UNKESED*, *NA*, *REFUSED*, *INVALID*, *UNKNOWN* vagy *HUH*
isUnknown(X) igazt ad vissza, ha a válasz *UNKNOWN*
jumpTo(X) ugrás a megnevezett kérdést tartalmazó csoporthoz -- ez sérti a normált a rendszer áramlása
jumpToFirstUnasked() ugrás az első fel nem tett kérdésre , így megkerülve a korábban megválaszolt kérdéseket, ez sérti a rendszer normál áramlását
lastIndexOf(X,Y) visszaadja az X karakterlánc Y karakterláncának utolsó indexét (0. bázisát). -1-et ad vissza, ha Y nem szerepel az X
list(X,..) keretben. egy karakterlánc, amely a pozitív értékek vesszővel elválasztott listáját tartalmazza, az utolsó kettőt elválasztó "és"-vel
mean(X,...) egy lista átlagát adja vissza of value
numAnsOptions(X) az X kérdésben szereplő válaszlehetőségek számát adja vissza
orlist(X,...) egy karakterlánc, amely a pozitív értékek vesszővel elválasztott listáját tartalmazza, az utolsó kettőt "vagy" elválasztva
parseDate(X,PAT) az X karakterlánc Java dátummal elemzett dátumértékét adja vissza. formátumminta PAT
parseNumber(X,PAT) az X karakterlánc számértékét adja vissza Java számformátummintával PAT
showAllResponsesExcept(questionList ,attributeList,attributeTitleList) questionList = a kérdésazonosítók csővel elválasztott listája; attribútumList = az attribútumok csővel elválasztott listája (például kérdés#, cím, szöveg, típus – így eldöntheti, mit jelenítsen meg); attribútumTitleList = a táblázat fejléceinek csővel elválasztott listája, így nemzetközivé lehet tenni a jelentést.
showTheseResponses( questionList,attributeList,attributeTitleList) questionList = a kérdésazonosítók csővel elválasztott listája; attribútumList = az attribútumok csővel elválasztott listája (például kérdés#, cím, szöveg, típus – így eldöntheti, mit jelenítsen meg); attribútumTitleList = a táblázat fejléceinek csővel elválasztott listája, így nemzetközivé teheti a jelentést.

A Kifejezéskezelő tudja, hogy mely változók helyiek

Az oldal JavaScriptjének megfelelő felépítéséhez az Expression Managernek tudnia kell, hogy mely változók vannak beállítva az oldalon, és mi a JavaScript azonosítójuk (pl. document.getElementById(x) esetén). Azt is tudnia kell, hogy mely változók vannak beállítva más oldalakon (hogy biztosíthassa a szükséges<input type='hidden' value='x'> mezők jelen vannak és lakott).

Lépcsőzetes feltételek

Ha a változók bármelyike irreleváns, akkor az egész egyenlet irreleváns (hamis). Például a következő táblázatban az N/A azt jelenti, hogy az egyik változó nem volt releváns

Operator Példa a b Eredmény
+ (egyetlen) +a N/A hamis
! !a N/A hamis
== (vagy egyenlet) a == b N/A 5 hamis
== (vagy egyenlet) a == b N/A 0 hamis
== (vagy egyenlet) a == b N/A N/A hamis
!= (vagy nem) a != b N/A 5 hamis
!= (vagy nem) a != b N/A N/A hamis
!= (vagy ne) a != b N/A 0 hamis
> (vagy gt) a > b N/A 5 hamis
>= (vagy ge) a >= b N/A 5 hamis
< (vagy lt) a < b N/A 5 hamis
<= (vagy le) a <= b N/A 5 hamis
és a és b N/A 5 hamis
és a és b N/A N/A hamis
vagy a vagy b N/A N/A hamis
vagy a vagy b N/A 5 hamis
+ a + b N/A 5 hamis
* a * b N/A 5 hamis
/ a / b 5 N/A hamis
() (a) N/A hamis
(exp) (a && b) N/A 5 false
|(b + b) > (a && b) N/A 5 hamis
függvény összeg(a,b,b) N/A 5 hamis
függvény max(a,b) N/A 5 hamis
függvény min(a,b) N/A 5 false
function implode(', ',a,b,a,b) N/A 5 hamis
függvény if(a,a,b) N/A 5 hamis
függvény üres(a) N/ A hamis
függvény üres(a) 0 (vagy üres) igaz
függvény !üres(a) N/A hamis

A lépcsőzetes feltételek felülbírálása

Tegyük fel, hogy szeretné megjeleníteni az összes releváns válasz összességét. Használhatja a {sum(q1,q2,q3,...,qN)} egyenletet. Ez azonban belsőleg le lesz fordítva LEMif(LEManyNA('q1','q2','q3',...,'qN'),,sum(LEMval('q1'),LEMval('q2') ,LEMval('q3'),...,LEMval('qN'))). Tehát, ha a q1-qN értékek bármelyike irreleváns, az egyenlet mindig hamis értéket ad vissza. Ebben az esetben a sum() 0-t fog mutatni mindaddig, amíg minden kérdés meg nem válaszol.

Ennek megkerüléséhez minden változóhoz hozzáadható egy ".NAOK" utótag (ami azt jelenti, hogy a Nem alkalmazható jó). Ilyen esetekben a következő viselkedés lép fel. Tegyük fel, hogy van egy q1.NAOK

 1. q1 változója nincs hozzáadva a LEManyNA() záradékhoz
 2. LEMval('q1') továbbra is ellenőrzi, hogy a válasz releváns-e, és visszaküldi '' ha nem (tehát az egyes irreleváns válaszokat figyelmen kívül hagyja, de nem érvényteleníti a teljes kifejezést).

Tehát a futó összprobléma megoldása az összeg(q1.NAOK,q2.NAOK,q3.NAOK,...,qN.NAOK) egyenlet használata.

A .NAOK utótag használata azt is lehetővé teszi, hogy a szerzők olyan felméréseket tervezzenek, amelyeknek több lehetséges útvonala is van, de később a közös útvonalakon konvergálnak. Tegyük fel például, hogy az alanyok olyan módon válaszolnak egy felmérésre, amely kívül esik a válaszok normál tartományán. A szerző figyelmeztetheti az alanyokat, hogy esetleg nem kapnak érvényes eredményeket, és megkérdezheti őket, hogy valóban folytatni akarják-e a felmérést. Ha igent mondanak, akkor a többi kérdés megjelenik. A "többi kérdés" feltétele azt ellenőrizné, hogy a kezdeti válaszokra a normál tartományon belül válaszoltak-e, VAGY hogy az alany igent mondott-e arra a kérdésre, amely csak akkor releváns, ha a normál tartományon kívül válaszolt.

Hogyan támogatja az Expression Manager a feltételes mikroszabást?

Íme egy példa a mikro-testreszabásra (ahol a kérdés típusa=='kifejezés' egy egyenletet jelent):

Kérdéskód Relevancia Kérdés típusa Kérdés
név 1 szöveg Mi a neved?
jelvény !üres(életkor) kifejezés {(életkor<16) vagy (életkor>80 )}
agestop jelvény üzenet Elnézést, {name}, Ön túlságosan {if( (életkor <16),'fiatal',if( (kor>80), 'öreg','középkorú') ) } ehhez a teszthez.
gyerekek !jelvény igen nem Vannak gyermekei?
szülők 1 kifejezés {!jelvény && kids=='Y'}
numKids parents text Hány gyereked van?
kid2 szülők && numKids >= 2 text Hány éves a második gyermeked?
kid3 szülők && numKids >= 3 text Hány éves a harmadik gyermeked?
kid4 szülők && numKids > = 4 szöveg Hány éves a negyedik gyermeke?
gyerek5 szülők && számKids >= 5 szöveg Hány éves az ötödik gyermeke?
jelentés |yesno {name}, azt mondtad, hogy {kor} vagy, és {numKids} van. Az első {min(numKids,5)} gyerek életkorának összege {sumage}

Mindezek a kérdések lehetnek egyetlen oldalon (pl. ugyanabban a csoportban), és csak a releváns kérdések jelennek meg. Sőt, ahogy megadja a gyerekek életkorát, az utolsó kérdésben szereplő összeg() kifejezés dinamikusan frissül az oldalon.

<html>Az Expression Manager ezt a funkciót úgy biztosítja, hogy minden kifejezést egy névvel körülvesz elem. Minden alkalommal, amikor egy érték változik, újra kiszámítja az abban megjelenő kifejezést elemet, és regenerálja a kijelzőt. Ugyanazon az oldalon több tucat, vagy akár több száz ilyen személyre szabott kifejezés lehet, és az oldal egyetlen képernyőfrissítéssel mindegyiket újra megjeleníti.

A LimeSurvey 1.91+ hozzárendelése az Expression Manager funkcióhoz

Régi szolgáltatás Új szolgáltatás Megjegyzések
Feltételek Relevancia Nagyon összetett feltételes egyenleteket használhat, és a változók szélesebb körét érheti el
Értékelések Egyenlet Bármilyen értékelési pontszám átstrukturálható egyenletté. Ez egyrészt biztosítja, hogy a pontszám bekerüljön az adatbázisba, másrészt az aktuális oldalon a pontszám értékének dinamikus változásait is láthatja! és a göndör kapcsos zárójelben lévő mindent kifejezésként kezel – így kezel minden korábbi helyettesítési típust. A beágyazott JavaScript összezavarásának elkerülése érdekében az Expression Manager csak a kapcsos zárójelek között dolgozza fel a tartalmat mindaddig, amíg (a) nincs kezdő vagy záró szóköz a kapcsos zárójelben – pl. a {kifejezés} kifejezés, de a { kifejezés}, {kifejezés }, és a { kifejezés } nem kifejezések. Ezenkívül az Expression Manager nem dolgozza fel a tartalmat a saját karakterláncain belül (pl. a {list('hi','there {braces}')} generálja a "hi there {braces}" kifejezést. Figyelmen kívül hagyja a megtisztított kapcsos zárójeleket is (pl. \{ez nem kifejezés\}))
Érvényesítés Kifejezéskezelő A terv az, hogy az aktuális min/max kérdésattribútumokat használja, és legyen Expression Manager. feldolgozni őket. Így a min/max értékek maguk is kifejezések lehetnek

Szintaxis kiemelés

A kifejezések bevitelének és érvényesítésének elősegítése érdekében az EM szintaktikai kiemelést biztosít a következő szolgáltatásokkal:

A szintaxis kiemelés típusai és jelentése

Color Minta Jelentés Eszköztipp Megjegyzések
barna háttér Minta the teljes egyenlet nincs A kapcsos zárójelben lévő minden, amelyet egyenletként ismer fel (pl. nincs kezdő vagy záró sáv) színkóddal lesz ellátva barna háttérrel, hogy segítse megkülönböztetni a környező szövegtől
blue text Minta függvény neve jelentése és megengedett szintaxisa a függvénynevek, illetve azok a dolgok, amelyeknek függvényeknek kell lenniük, mivel utánuk nyitó zárójel áll, félkövér kék szöveggel jelennek meg. Az eszköztippek megmutatják a függvény jelentését és megengedett szintaxisát.
grey text Minta karakterlánc nincs az egy- és duplaidézőjeles karakterláncok szürke színben jelennek meg
ciánkék szöveg Minta változókészlet ugyanazon az oldalon, [ név vagy SGQA kód]: kérdés; érték; Az egyes értékek kódjait megjelenítő válaszlista Minden változó, amely ugyanazon az oldalon van beállítva az aktuális kérdéshez, ciánkék szöveggel jelenik meg, ami azt mutatja, hogy frissíthető javascriptben. Az eszköztipp megmutatja a nevét (ha az INSERTANS:xxx-et használta) vagy az SGQA-kódot (ha az új elnevezési rendszert használta), a tényleges kérdést és annak aktuális értékét (vagy üresen hagyja, ha nincs beállítva). Ha a kérdéstípus egy felsorolt értékkészlettől vár választ, a kódok megjelenítési értékekhez való hozzárendelése: show.
green text Minta változókészlet egy korábbi oldalon [ név vagy SGQA kód]: kérdés; érték; Válaszlista, amely az egyes értékek kódjait mutatja Az előző oldalon beállított változók félkövér zöld szöveggel vannak szedve. Az eszköztipp megmutatja a nevét (ha az INSERTANS:xxx-et használta) vagy az SGQA-kódot (ha az új elnevezési rendszert használta), a tényleges kérdést és annak aktuális értékét (vagy üresen hagyja, ha nincs beállítva). Ha a kérdéstípus egy felsorolt értékkészlettől várja a válaszokat, a kódok megjelenítési értékekhez való hozzárendelése: show.
félkövér rózsaszín szöveg style='color:#9370db; háttérkép [ név vagy SGQA kód]: kérdés; érték; Az egyes értékek kódjait megjelenítő válaszlista A következő oldalon beállított változók félkövér rózsaszínnel vannak szedve. Az eszköztipp megmutatja a nevét (ha az INSERTANS:xxx-et használta) vagy az SGQA-kódot (ha az új elnevezési rendszert használta), a tényleges kérdést és annak aktuális értékét (vagy üresen hagyja, ha nincs beállítva). Ha a kérdéstípus egy felsorolt értékkészlettől vár választ, akkor a kódok megjelenítési értékekhez való hozzárendelése: show.
bold tan text Sample a lime helyettesítési érték az érték Mész helyettesítő karakterláncok (például {TOKEN:xxx}, {PRIVACY_MESSAGE}) félkövér cserszínű szöveggel jelennek meg.
piros szöveg Sample hozzárendelési operátor (=) figyelmeztető üzenet Ha valamelyik hozzárendelési operátort (=) használja, az az operátor piros szöveggel jelenik meg. Ennek célja, hogy megakadályozza az értékek véletlen újraadását, amikor valóban azt akarta ellenőrizni, hogy a == b-e az a = b érték beállítása helyett.
normál fekete szöveg style=' fekete szín; háttérkép a hiba szintaktikai hiba a hiba leírása Az észlelt szintaktikai hibákat a hiba piros mezővel körülvéve jelzi. Az eszköztipp mutatja a hibát. Ilyenek például az össze nem illő zárójelek, definiálatlan függvények használata, nem megfelelő számú argumentum átadása a függvényeknek, rosszul strukturált kifejezések (pl. hiányzó operátorok a változók között), új érték hozzárendelése egy csak olvasható változóhoz, értékek hozzárendelése a nem változókhoz. változókat, vagy nem támogatott szintaxist használ. Vegye figyelembe, hogy a szintaktikai hibaészlelő rendszer csak egy hibát jelenthet egy kifejezésben, még akkor is, ha több hiba is van; azonban, ha bármilyen hibát észlel, legalább egy hiba jelenik meg.

További olvasmányok

Expression Manager minta felmérések

Használati esetek és útmutatók

Lépésről lépésre példák

Referencia fejlesztőknek

Útterv/Állapot/Teendők listája