Actions

Manager de expresii

From LimeSurvey Manual

This page is a translated version of the page Expression Manager and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎Tiếng Việt • ‎dansk • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎magyar • ‎polski • ‎português do Brasil • ‎română • ‎slovenščina • ‎български • ‎中文 • ‎日本語
Notă: Această caracteristică este disponibilă numai în LimeSurvey 1.92 sau o versiune ulterioară.

Tutorial de pornire rapidă

Prezentare generală

Când vă personalizați sondajele, de obicei aveți nevoie de o modalitate de a specifica următoarele:

 1. Navigație/Branching - lăsați răspunsurile unui subiect să schimbe ordinea în care sunt puse întrebările
 2. Croitorie/ Piping - cum să formulați întrebarea (cum ar fi referirea la răspunsurile anterioare sau conjugarea propozițiilor în funcție de numărul sau genul subiecților) sau cum să generați rapoarte personalizate (cum ar fi scorurile de evaluare sau sfaturi personalizate).
#Validare - asigurarea faptului că răspunsurile trec anumite criterii, cum ar fi valorile minime și maxime sau potrivirea unui model de intrare

Expression Manager (EM) oferă o modalitate intuitivă de a specifica logica pentru fiecare dintre aceste caracteristici. Aproape orice puteți scrie ca o ecuație matematică standard este o expresie validă, chiar dacă apelați funcții. EM oferă în prezent acces la 80 de funcții și poate fi extins cu ușurință pentru a susține mai multe. De asemenea, vă permite să vă accesați variabilele folosind nume de variabile care pot fi citite de om (mai degrabă decât numele SGQA).

Următoarele secțiuni arată principalele locuri în care este utilizat Expression Manager

Relevanță (Controlarea navigației/Branching)

Unele sondaje folosesc „Goto Logic”, astfel încât, dacă răspundeți la întrebarea 1 cu opțiunea C, atunci săriți la întrebarea 5. Această abordare este foarte limitativă, deoarece este greu de validat și se întrerupe ușor atunci când trebuie să reordonați întrebările. EM folosește o ecuație de relevanță booleană pentru a specifica toate condițiile în care o întrebare ar putea fi validă. Dacă întrebarea este relevantă, atunci întrebarea este afișată, în caz contrar nu este aplicabilă, iar valoarea NULL este stocată în baza de date. Acest lucru este similar cu ceea ce se poate face prin intermediul editorului de condiții, dar EM vă permite să specificați cu ușurință criterii mult mai complexe și mai puternice (și vă permite să utilizați numele variabilei mai degrabă decât denumirea SGQA).

Această imagine arată o modalitate de a revizui logica relevanței pentru un sondaj. Acesta calculează indicele de masă corporală. Ecuația relevanței este afișată între paranteze drepte după numele variabilei (care este în verde). Deci, relevanța greutății, unităților de greutate, înălțimii și unităților de înălțime sunt toate 1, ceea ce înseamnă că acele întrebări sunt întotdeauna adresate. Cu toate acestea, relevanța pentru IMC este {!is_empty(height) și !is_empty(greutatea)}, ceea ce înseamnă că IMC va fi calculat numai dacă subiectul introduce o valoare atât pentru înălțime, cât și pentru greutate (evitând astfel riscul unei împărțiri la zero eroare). De asemenea, întrebarea Raport este afișată numai dacă subiectul răspunde la toate cele patru întrebări principale (înălțime, înălțime_unități, greutate, greutate_unități).

Tutorial1.jpg

Relevanța este afișată și editabilă în următoarele locuri:

Vizualizarea / Editarea relevanței la nivel de întrebare

Această ecuație calculează indicele de masă corporală (IMC). Se întreabă doar dacă persoana își introduce mai întâi înălțimea și greutatea.

Tutorial2.jpg

Acesta este ecranul de editare pentru întrebarea IMC.

Tutorial3.jpg

Rețineți că nu utilizați acolade când introduceți o ecuație de relevanță.

Vizualizarea/Editarea relevanței la nivel de grup

Acesta este un exemplu de anchetă de recensământ. Prima pagină întreabă câți oameni locuiesc cu tine și stochează asta în variabila „cohabs”. Această pagină este afișată numai dacă aveți mai mult de un conviețuitor (deci este afișată pentru a doua persoană care conviețuiește cu dvs.) și, de asemenea, arată doar dacă ați specificat cum Persoana Unu este înrudită cu dvs. (p1_rel).

Tutorial4.jpg

După cum puteți vedea, grupul are și criterii de relevanță la nivel de întrebare, astfel încât fiecare întrebare apare doar după ce ați răspuns la întrebarea dinaintea ei (de exemplu, {!is_empty(p1_sex)}). EM combină relevanța la nivel de grup și de întrebare pentru dvs. Întrebările dintr-un grup sunt adresate doar dacă grupul în ansamblu este relevant. Apoi, sunt adresate doar subsetul de întrebări din cadrul grupului care sunt relevante.

Iată ecranul pentru editarea relevanței la nivel de grup pentru întrebarea respectivă:

Tutorial5.jpg

Rețineți că nu utilizați acolade când introduceți o ecuație de relevanță.

Croitorie/tubulatură

EM vă permite să faceți cu ușurință o adaptare condiționată simplă și complexă a întrebărilor dvs. Uneori ai nevoie doar de o simplă înlocuire, cum ar fi să spui „Ai spus că ai cumpărat [ Produs]. Ce ți-a plăcut cel mai mult la ea?". Uneori ai nevoie de înlocuire condiționată precum „ [ domnul/doamna] [ Nume], ați fi dispus să completați sondajul nostru?". În acest caz, doriți să utilizați domnul sau doamna în funcție de sexul persoanei. Alteori aveți nevoie de o înlocuire și mai complexă (cum ar fi bazată pe un calcul matematic) EM acceptă fiecare dintre aceste tipuri de croitorie/tubulatură.

Ecuații condiționate

Exemplul de indice de masă corporală arată capacitatea de a calcula IMC-ul unei persoane, chiar dacă îi permite să-și introducă înălțimea și greutatea în unități metrice sau nemetrice.

Tailoring7.jpg

Aici greutate_kg este {dacă (unități_greutate == 'kg', greutate, greutate * .453592)}. Această funcție if() înseamnă că, dacă subiectul a introdus greutatea folosind kilograme, utilizați acea valoare, altfel înmulțiți valoarea introdusă (care era în lire sterline) cu .453592 pentru a o converti în kilograme. Variabila height_m folosește o abordare similară pentru a calcula înălțimea persoanei în metri, chiar dacă a introdus înălțimea sa în inci.

IMC calculează formula greutății ca {greutate_kg / (înălțime_m * înălțime_m)}.

În cele din urmă, raportul adaptează în mod condiționat mesajul pentru subiect, spunându-i ce a introdus. ("Ai spus că ai 2 metri înălțime și că cântărești 70 kg.")

Deși nu este bine arătat în imaginea de mai sus, weight_status folosește declarații if() imbricate pentru a clasifica persoana ca subponderală până la obezitate severă. Puteți vedea ecuația acesteia în vizualizarea Afișează logica

Tailoring8.jpg

Din fereastra de editare pentru această întrebare, puteți vedea două lucruri:

 1. Croitoria trebuie să înconjoare expresiile cu acolade
 2. Expresiile se pot întinde pe mai multe linii dacă, ca în acest caz, doriți să facilitați citirea logica condițională imbricată.

Tailoring9.jpg

Întrebări, răspunsuri și rapoarte personalizate

Notă: este posibil ca personalizarea dinamică să nu funcționeze dacă opțiunile de răspuns sunt disponibile în casetele de selectare din aceeași pagină de întrebări. Acest lucru rezultă din faptul că inserțiile de croitorie a etichetă care nu este validă în cadrul opțiunilor selectate.

Acest exemplu arată raportul IMC.

Tailoring10.jpg

Iată fereastra de editare pentru aceeași întrebare.

Tailoring11.jpg

După cum puteți vedea, orice dintre acolade este tratat ca o expresie, deci este evidențiat prin sintaxă (codat de culoare) în imaginea anterioară. Dacă ați avut greșeli de scriere (cum ar fi nume sau funcții de variabile scrise greșit sau nedefinite), EM ar afișa o eroare, cum ar fi aceasta, arătând că height_unit este un nume de variabilă nedefinit (de fapt este height_units), iar rnd() este o funcție nedefinită (numele corect al funcției este round()). În ambele cazuri, erorile sunt înconjurate de o casetă roșie pentru a le facilita identificarea și remedierea.

Tailoring12.jpg

De asemenea, puteți vedea că puteți crea rapid rapoarte complexe, cum ar fi un tabel cu valorile introduse sau sfaturi personalizate.

Vă rugăm să rețineți că toate croirile trebuie să înconjoare expresii cu acolade, astfel încât LimeSurvey să știe care părți ale întrebării sunt text liber și care ar trebui analizate prin Expression Manager.

Validare

EM controlează modul în care funcționează majoritatea opțiunilor avansate de întrebare. Aceste aspecte controlează, cum ar fi numărul min/max de răspunsuri; valori individuale min/max; valorile suma min/max; și verificând dacă valorile introduse se potrivesc cu modelele de șiruri specificate. Continuați să introduceți acele opțiuni avansate de întrebări ca de obicei. Cu toate acestea, acum orice valoare dintr-unul dintre aceste câmpuri este considerată o expresie, așa că puteți avea criterii min/max cu relații condiționate complexe cu alte întrebări.

În toate aceste cazuri, deoarece opțiunea de întrebare avansată este întotdeauna considerată o expresie, nu folosiți acolade atunci când o specificați.

Paginile Expression Surveys prezintă multe exemple de lucru de utilizare a expresiilor pentru validări.

Introducere

LimeSurvey folosește noul modul Expression Manager (EM), care va permite LimeSurvey să accepte ramificări, evaluări, validare și personalizare mai complexe. Acesta va înlocui modul în care LimeSurvey gestionează înlocuirile, condițiile și evaluările în back-end. De asemenea, va accelera considerabil procesarea, deoarece elimină majoritatea citirilor de baze de date în timpul rulării. EM a fost dezvoltat de Dr. Thomas White (TMSWhite).

Această pagină wiki este referința definitivă pentru sintaxa și funcționalitatea Expression Manager.

Definiții cheie

 1. Expresie: Orice înconjurat de acolade
  • Atâta timp cât nu există spațiu alb imediat după bretele de deschidere sau înainte de bretele de închidere
#*Conținutul expresiilor este evaluat de EM, astfel încât ele pot conține formule matematice, funcții și procesare complexe de șiruri și date.
 1. Croitorie: Denumit uneori „conducte”, acesta este procesul de modificarea condiționată a textului
  • Aveți acces la toate „câmpurile de înlocuire”, datele participanților și datele de răspuns.
  • De asemenea, aveți acces mai ușor la întrebări, răspunsuri și proprietățile acestora.
 2. Ecuația „Relevanță”: un nou atribut de întrebare care controlează vizibilitatea întrebării
  • Dacă există o ecuație de relevanță, atunci întrebarea este afișată numai dacă relevanța este evaluată la adevărat.
  • La nivel intern, toate array_filter și array_filter_exclude comenzile devin relevanță la nivel de subîntrebare
 3. Ecuație Tip întrebare: Un nou tip de întrebare care salvează calcule sau rapoarte în baza de date
  • Este ca o întrebare standard, dar conținutul ei este salvat în baza de date chiar dacă setați „Ascundeți întotdeauna această întrebare”
 4. Codul întrebării: Acesta este numele variabilei preferat pentru EM
  • Acesta poate fi un nume descriptiv care indică scopul întrebării , facilitând citirea logicii complexe
  • Codurile de întrebare valide NU ar trebui să înceapă cu un număr, așa că atunci când utilizați codul de întrebare pentru a numerota întrebările dvs., utilizați pur și simplu „q1”, sau „q1a” sau „g1q2”.
  • Acesta este ceea ce devine în prezent numele variabilei dacă exportați date în SPSS sau R, așa că dacă faceți analize statistice, probabil că ați făcut acest lucru unic.

Trebuie să folosesc EM?

Răspunsul scurt este Nu (dar și da).

EM este complet compatibil cu studiile existente. Deci, dacă sunteți bucuros să utilizați Condiții și evaluări în stilul pe care LimeSurvey l-a folosit în versiunile <= 1.91+, puteți continua să faceți acest lucru.

Cu toate acestea, EM înlocuiește complet modul în care LimeSurvey tratează în mod intern Condițiile. Deși puteți utiliza în continuare Editorul de condiții pentru a crea și gestiona condiții, LimeSurvey 1.92 le va converti în ecuațiile de relevanță echivalente. Ca parte a upgrade-ului, LimeSurvey 1.92 va converti automat toate condițiile existente în ecuații de relevanță.

Acest lucru ar trebui să vă ofere tot ce este mai bun din ambele lumi - puteți continua să utilizați LimeSurvey așa cum v-ați obișnuit, dar veți vedea echivalentul Ecuației de relevanță, astfel încât să puteți migra treptat la Ecuații de relevanță direct oricând credeți de cuviință.

Pot combina utilizarea Condițiilor și Relevanța?

Da. Puteți folosi editorul de condiții pentru unele întrebări și editorul de relevanță pentru altele. Condițiile sunt convertite automat în Relevanță atunci când salvați întrebarea.

Rețineți, presupunem că, dacă utilizați editorul de condiții, doriți ca acele condiții să suprascrie orice ecuație de relevanță introdusă manual. Deci, dacă aveți Condiții existente și doriți să editați manual Relevanța, vă rugăm să ștergeți mai întâi Condițiile pentru întrebarea respectivă. Mai exact, copiați ecuația de relevanță generată într-un editor de text, utilizați meniul Condiții pentru a șterge toate condițiile pentru întrebarea respectivă (care va șterge și relevanța), apoi editați întrebarea și inserați ecuația de relevanță generată din editorul de text înapoi în câmpul de relevanță pentru întrebarea respectivă (și salvați întrebarea). Dacă există suficientă cerere pentru ștergerea condițiilor fără a șterge ecuația de relevanță generată, am putea adăuga un proces de conversie în bloc.

Cum ar trebui să aleg între Condiții și Relevanță?

Iată o listă de avantaje și dezavantaje ale fiecărui stil:

Stil Pro Con
Condiții 1. GUI frumos pentru a crea condiții simple
2. GUI bine documentat și înțeles de echipa de suport
1. Acceptă doar comparații simple și nu condiționează bine ȘI/SAU
2. Condițiile în cascadă funcționează neregulat
3. Slow - baza de date intensivă, deci poate încetini anchetele lungi
4. Unele probleme raportate cu condițiile de reîncărcare
5. GUI nu se scalează bine atunci când există zeci, sute sau mii de întrebări
6. Convertirea anchetelor pe hârtie poate fi lent, deoarece trebuie să utilizeze nume SGQA
7. Adesea este nevoie de un programator pentru a codifica logica necesară pentru ramificarea complexă
Relevanță 1. Acceptă o logică foarte complexă, inclusiv peste 80 de funcții și operatori matematici/șir
2. Suport perfect pentru logica în cascadă
3. Rapid - fără apeluri suplimentare la baza de date, deci acceptă peste 1000 de sondaje cu întrebări
4. Fără probleme cu logica de reîncărcare, deoarece nu necesită coduri SGQA
5. Evidențierea sintaxelor se adaptează la peste 1000 de sondaje cu întrebări
6. Ușor și rapid de utilizat pentru grupurile care doresc să computerizeze anchetele existente pe hârtie.
7. Sprijină cu ușurință interviuri semi-structurate și anchete epidemiologice, fără a avea nevoie de un programator
1. Fără interfață grafică pentru condiții simple - folosiți în schimb evidențierea de sintaxă
2. Nou, așa că echipele de asistență nu au stăpânit încă EM.

Partea de jos este că, dacă sunteți mulțumit de modul în care funcționează LimeSurvey 1.91+, nu există niciun motiv să schimbați ceea ce faceți.

Care sunt alte beneficii ale utilizării EM?

Iată câteva dintre celelalte motive pentru care ați putea dori să utilizați EM.

 1. Calculations - puteți crea orice calcul la care vă puteți gândi:
  • Aveți acces la toți operatorii și funcțiile matematice obișnuite
  • Aveți acces la peste 70 de funcții de procesare matematică, dată și șiruri
  • Este destul de ușor pentru dezvoltatori să adauge funcții noi dacă utilizatorii au nevoie de ele
 2. Stocare calcule în baza de date
  • Acum puteți calcula calcule simple și complexe și/sau scalare a scorurilor ȘI păstrați-le în baza de date fără a avea nevoie de JavaScript.
  • Utilizați tipul de întrebare Ecuație pentru a realiza acest lucru.
 3. Evaluări
  • Acum puteți crea evaluări sau scalați scorurile de la orice tip de întrebare, nu doar subsetul care era acceptat
  • Puteți folosi Personalizarea pentru a afișa scorurile de evaluare sau de evaluare totală oriunde este necesar - chiar și pe aceeași pagină
  • Aveți mai mult control peste rapoartele generate pe baza acestor scoruri de evaluare
  • Puteți stoca scorurile de evaluare în baza de date fără a avea nevoie de JavaScript
  • Puteți ascunde scorurile de evaluare fără a avea nevoie de JavaScript sau CSS
 4. Câmpuri de înlocuire
 5. *În loc să utilizați {INSERTANS:SGQA}, puteți utiliza doar codul întrebării - acest lucru facilitează citirea și validarea.
  • Acest lucru evită și nevoia obișnuită de a edita întrebări pentru a schimba codul SGQA pentru ca totul să funcționeze .
 6. Croitorie - puteți afișa în mod condiționat textul bazat pe alte valori
  • Folosiți titlul adecvat pentru un subiect, cum ar fi (de ex. „Bună ziua [ Mr./Mrs.] Smith")
  • Trimite propoziții corecte din punct de vedere gramatical bazate pe atunci când contează singular/plural: (de ex. „Ai 1 copil” vs. „Ai 2 copii”)
  • Conjugați în mod corespunzător verbele și refuzați substantivele bazate pe genul și pluralitatea subiectului.
 7. Atribute variabile noi - puteți accesa următoarele pentru a vă croi:
  • (fără sufix) - un alias pentru qcode.code
  • . cod - codul de răspuns selectat pentru întrebare dacă este relevant (în caz contrar gol), sau valoarea textului dacă nu este o întrebare codificată
  • .NAOK - la fel ca .code, dar poate face parte din calcule sau liste chiar dacă irelevant
  • .value - valoarea de evaluare a întrebării dacă este relevantă (în caz contrar goală), sau valoarea textului dacă nu este o întrebare codificată -- disponibil este evaluările sunt activate pentru sondaj, altfel întotdeauna zero
  • .valueNAOK - la fel ca .value, dar poate face parte din calcule sau liste, chiar dacă irelevant
  • .afișat - răspunsul afișat utilizatorului (acesta este ceea ce face {INSERTANS:xxx} )
  • .qid - ID-ul întrebării
  • .gid - ID-ul grupului
  • .sgqa - valoarea SGQA pentru întrebare
  • .jsName - numele corect al variabilei javascript pentru întrebare, indiferent dacă este definită pe această pagină sau alta
  • .qseq - secvența întrebărilor (începând de la 0)
  • .gseq - secvența grupului (începând de la 0)
  • . obligatoriu - dacă întrebarea este obligatorie (D/N)
  • .întrebare - textul întrebării
  • .relevanță - ecuația relevanței pentru întrebare
  • .grelevanță - ecuația relevanței pentru grup
  • .relevanceStatus - dacă întrebarea este sau nu relevantă în prezent (boolean (poate fi diferit în PHP și JS))
  • .type - tipul întrebării (codul unui caracter)!N !#Modificări dinamice în pagină
  • Toate relevanța, calculul și personalizarea funcționează dinamic pe o pagină - astfel încât modificările valorilor actualizează pagina instantaneu
  • Deci, aveți întrebări care apar/dispar dinamic în funcție de faptul dacă sunt relevante
  • Întrebările sunt, de asemenea, personalizate dinamic pe baza răspunsurilor de pe pagină, astfel încât să puteți vedea totaluri, propoziții personalizate și rapoarte personalizate.
 8. Ecran nou de introducere a datelor
  • Pe lângă utilizarea sistemul actual de introducere a datelor, puteți doar să utilizați Survey-All-In-One.
  • Acest lucru acceptă relevanța și personalizarea pe pagină, astfel încât funcționarii de introducere a datelor pot trece rapid și vor trebui doar să introducă răspunsuri relevante
  • Acest lucru poate fi critic dacă persoana dvs. de introducere a datelor trebuie să vadă adaptarea, care este, de asemenea, dinamică.
 9. Elimină nevoia pentru majoritatea JavaScript personalizat
  • EM acceptă cu ușurință calcule complicate, punctare , croiala și logica condiționată.
  • Unele lucruri vor avea nevoie în continuare de JavaScript (cum ar fi machetele personalizate și subelementele de întrebare ascunde condiționat), dar JavaScript poate folosi funcțiile EM, astfel încât să puteți accesa întrebările prin codul lor Q în loc de SGQA și accesați oricare dintre proprietățile întrebării enumerate mai sus.

Care sunt alte funcții noi utile activate de EM?

Indiferent dacă continuați să utilizați Editorul de condiții sau să compuneți manual ecuații de relevanță, obțineți aceste beneficii suplimentare:

 1. Puteți crea criterii de validare mai complexe
  • Toate atributele de întrebare avansate (cum ar fi max_answers, min_num_value_n, max_num_value) poate folosi expresii. Deci, criteriile dvs. min/max pot fi ajustate cu ușurință pe baza răspunsurilor anterioare, chiar dacă acestea sunt pe aceeași pagină.
  • EM se ocupă de asemenea de toate validările bazate pe expresii regulate, astfel încât să puteți combina robust preg și ecuație- atribute bazate pe întrebări.
 2. Reordonare ușoară (sau ștergere) a întrebărilor și a grupurilor
  • Înainte de versiunea 1.92, nu puteai reordona întrebări sau grupuri dacă LimeSurvey credea că o astfel de reordonare s-ar putea întrerupe condiţiile în care au fost utilizate. În mod similar, nu ați putea șterge întrebări dacă alte întrebări depindeau de ele.
  • Cu evidențierea sintaxei EM, este ușor să vedeți și să validați dacă încercați să utilizați întrebări înainte de a fi declarate. Deci, acum vă permitem să reordonați sau să ștergeți întrebări și grupuri oricând doriți. EM va actualiza toate evidențierile de sintaxă pentru a vă arăta erori potențiale.
  • Vizualizarea întrebărilor de reordonare a fost îmbunătățită pentru a ajuta la o astfel de revizuire. Acum arată ecuația de relevanță și adaptarea întrebării, astfel încât să puteți vedea imediat dacă vreo variabilă devine roz (adică sunt utilizate înainte de a fi declarate).
 3. Indexul de navigare a întrebărilor/grupurilor este întotdeauna disponibil și precis
  • Înainte de versiunea 1.92, acești indecși nu erau disponibili dacă existau condiții complexe
  • Cu EM, putem garanta că sunt exacte.
  • Subiectii pot chiar să sară înapoi, la o întrebare anterioară, să schimbe răspunsul , apoi săriți înainte (sau trimiteți)
   • Când săriți înainte, EM va revalida toate întrebările/grupurile intervenite.
   • Dacă orice întrebări devin irelevante, acestea vor fi anulate în baza de date. astfel încât datele dvs. să fie consecvente la nivel intern
   • Dacă orice întrebări devin relevante sau eșuează recent regulile obligatorii sau de validare, EM se va opri pe pagina respectivă și va forța utilizatorul să răspundă la acele întrebări înainte de a sări la destinația finală.
#Conversia automată a condițiilor în relevanță
  • Când actualizați baza de date, toate sondajele existente care au condiții vor avea ecuații de relevanță generate pentru ele
  • De câte ori importați un sondaj, vor fi create ecuații de relevanță după cum este necesar
  • De câte ori adăugați, ștergeți sau modificați condiții, EM va genera ecuația de relevanță corespunzătoare.
 1. Evidențierea convenabilă a sintaxei
  • Când EM arată ecuația de relevanță, va afișa Qcode, chiar dacă ați introdus un cod SGQA, deoarece presupunem că acesta va fi mai ușor de citit.
  • Toate variabilele sunt codificate cu culori pentru a arăta dacă au fost declarate înainte sau după întrebarea curentă (sau înainte sau după grupul curent). Acest lucru vă permite să detectați și să remediați rapid cazurile în care încercați să utilizați variabile pentru relevanță (inclusiv array_filter), adaptare sau ecuații de validare înainte de a le declara.
  • În plus, dacă treceți mouse-ul peste variabila cu coduri de culoare , veți vedea cele mai importante metadate despre acea întrebare. Aceasta include Secvența de grup #, Secvența de întrebări #, Qcode, Textul întrebării și toate opțiunile de răspuns disponibile (dacă este un tip de întrebare cu opțiuni de răspuns enumerate).
   • Lista de opțiuni de răspuns utilizează această sintaxă. : 'răspunsuri':{key:val, ... }.
   • key are sintaxa 'scale~code' unde scale este scala răspunsului (de exemplu, pentru scară dublă), iar „cod” este codul de răspuns.
   • val are sintaxa 'value~sown' unde value este valoarea evaluării (dacă se utilizează evaluări, altfel „code”) (de ex. Qcode.value) și „afișat” este valoarea afișată așa cum este văzută de subiect (de ex. Qcode.sown)
   • Acest lucru înseamnă că multe anchete pot folosi calcule fără a avea nevoie de modul de evaluare. Dacă ați enumerat opțiuni de răspuns care sunt unice, non-zecimale și nenegative, puteți pur și simplu să faceți calcule pe valorile Qcode.code.
 2. Revizuire ușoară a întregii logici și conținut al sondajului
  • Există o nouă caracteristică Afișați logica sondajului care vă permite să vedeți totul despre sondaj (sau grup sau întrebare) pe o singură pagină.
  • Afișează detaliile grupului, întrebării, subîntrebării și la nivel de răspuns pentru domeniul selectat (sondaj vs. grup vs întrebare)
  • Afișează, de asemenea, relevanța, relevanța la nivel de subîntrebare (pentru array_filter și array_filter_exclude) și ecuația de validare generată (pentru preg și orice reguli de validare precum suma min/max/număr de valorile) și toate atributele întrebărilor care nu sunt goale.
  • Totul este evidențiat de sintaxă, astfel încât să puteți vedea potențialele erori de sintaxă (cum ar fi paranteze neechilibrate sau utilizarea variabilelor înainte de a fi declarate)
  • Sintaxa- Evidențierea acceptă navigarea rapidă și editarea sondajului.
   • Dacă faceți clic pe numele unei variabile, se deschide o fereastră (sau filă) de browser care vă arată întrebarea respectivă și vă permite să o editați.
   • Dacă faceți clic pe numele unui grup, se deschide o fereastră (sau o filă) de browser care arată vizualizarea de reordonare a grupului, astfel încât să puteți muta cu ușurință întrebările.
   • Toate atributele întrebării sunt, de asemenea, evidențiate de sintaxă. Acest lucru vă permite să setați și să vedeți expresii în cadrul opțiunilor avansate de întrebare (cum ar fi bazarea numărului maxim/min/suma de valori pe o expresie)! N!#*Autorul EM a folosit o vizualizare similară (puțin mai curată) pentru a permite colaboratorilor săi epidemiologi și instituționali Consiliul de revizuire validează și autorizează sondaje cu mii de întrebări în interviuri structurate extrem de ramificate și personalizate

Noțiuni introductive

Cea mai bună modalitate de a începe să utilizați EM este:

 • Instalați cea mai recentă versiune stabilă de pe http://www.limesurvey.org/en/download
 • Importați și explorați exemple de anchete .
 • Explorați cazuri de utilizare și HowTo și exemple pas cu pas.
 • Explorați documentația EM (această pagină)
 • Examinați suita de teste EM încorporată
  • Din orice sondaj, sub instrumente, selectați opțiunea EM
  • Funcțiile disponibile listează cele peste 70 de funcții și sintaxă
  • Teste unităților izolate Expresii
   • afișează exemple de utilizare a tuturor funcțiilor și operatorilor EM, precum și rezultatele PHP și JavaScript
   • rețineți că există puține funcții care generează rezultate diferite în versiunile PHP și JavaScript, așa că această pagină vă permite planificați-vă logica EM în consecință.

Ce funcționalitate extinde/înlocuiește Expression Manager? (LimeSurvey <= 1,91+)

Condiții => Relevanță

Condițiile controlează care întrebări sunt vizibile. Sintaxa generală a fost „Valoare operator SGQA”, precum „111X2X3 == „Y”’’. Condițiile puteau fi combinate AND sau OR împreună, dar amestecarea AND și OR a fost dificilă. Condițiile în sine au fost stocate într-un tabel separat, iar o mare parte din codul LimeSurvey a fost dedicată gestionării Condițiilor. Datorită accesului extins la baza de date, procesarea unui număr mare de condiții poate cauza probleme de performanță vizibile. În plus, odată ce aveai condiții atribuite întrebărilor sau grupurilor, adesea nu aveai voie să le reordonezi sau să le ștergi.

Evaluări => Ecuații și Micro-croitorie

Evaluările permit utilizatorilor să creeze scoruri pe scară dintr-o colecție de întrebări. Cu toate acestea, acestea nu s-au putut schimba dinamic pe pagina curentă, iar valorile lor nu au fost stocate în baza de date.

Înlocuiri => Micro-croitorie

Utilizatorii pot adapta unele mesaje și întrebări pe baza răspunsurilor anterioare. De exemplu, o întrebare ar putea fi „{TOKEN:FIRSTNAME}, ați spus că {INSERTANS:111X3X4} a fost sportul dumneavoastră preferat”. Cu toate acestea, nu a fost posibil să se efectueze o croială condiționată (cum ar fi „Domnul.” sau „Doamna.” în funcție de sexul persoanei), sau să se conjugă verbe sau să decline substantive fără JavaScript sofisticat. Autorii puteau implementa sondaje care păreau să adapteze întrebările, dar necesită întrebări separate pentru fiecare permutare și condiții complexe pentru a decide ce întrebări să fie afișate.

Validare

Întrebarea ar putea fi validată cu expresii regulate sau valori minime/maxime sau lăsați un răspuns SGQA să servească drept valoare minimă sau maximă. Cu toate acestea, validările nu se pot baza pe calculele altor variabile fără JavaScript sofisticat.

Ecuații

Ecuațiile nu erau acceptate fără JavaScript sofisticat.

Tipul de întrebare ecuație

Ecuațiile nu au putut fi salvate în baza de date (de exemplu, scorul final pentru o evaluare) fără JavaScript.

Cum va înlocui/extinde Expression Manager această funcționalitate?

Expression Manager este un nou modul de bază din LimeSurvey, care face mult mai ușoară suportarea tipului de funcționalitate complexă care obișnuia să necesite JavaScript personalizat. De asemenea, înlocuiește modul în care LimeSurvey gestionează în prezent condițiile și evaluările.

Terminologie nouă când se face referire la Expression Manager (EM)

EM „se gândește” la funcționalitatea sa în următorii termeni:

 • Ramurări bazate pe relevanță - dacă o întrebare este relevantă, atunci întrebați-o, altfel nu (de exemplu, faceți-o invizibilă și marcați-o ca NULL în baza de date). Există un câmp de relevanță nou pentru toate tipurile de întrebări și, de asemenea, pentru fiecare grup (astfel încât să puteți aplica un set de condiții unui întreg grup fără a fi nevoie să copiați aceeași condiție la fiecare întrebare și/sau să combinați grup și condițional la nivel de întrebare logica).
 • Croitorie - Odată ce știți ce întrebări trebuie puse, croitoria (uneori numită „conducte”) specifică cum trebuie pusă întrebarea. Acest lucru vă permite să susțineți nu numai substituția simplă (cum ar fi {TOKEN:FIRSTNAME}), ci și conjugarea verbelor și declinarea substantivelor în funcție de genul sau numărul subiectelor dvs. De asemenea, vă permite să schimbați mesajul pe care îl transmiteți unui subiect în funcție de dacă acesta a răspuns (sau cum a răspuns) la alte întrebări.
 • Ecuații - EM adaugă un nou tip de întrebare numit Equation care stochează rezultatul a unei Expresii. Rezultatele acestor ecuații sunt calculate și scrise în baza de date, chiar dacă le ascundeți pe pagină. Astfel, ele sunt utile pentru calcule de punctaj ascunse, navigare bazată pe ecuații complexe, evaluări și rapoarte care ar trebui să fie generate și ușor disponibile în baza de date.

Relevanță și relevanță în cascadă

Fiecare tip de întrebare are acum o opțiune de relevanță care controlează dacă întrebarea este afișată. EM procesează fiecare dintre ecuațiile de relevanță în ordinea în care ar trebui să apară în sondaj. Dacă expresia este adevărată (sau lipsește - pentru a sprijini sondajele vechi), întrebarea va fi afișată. Dacă nu este relevant, atunci întrebarea va fi ascunsă, iar valoarea va fi NULL în baza de date. Dacă nu există întrebări relevante într-un grup, întregul grup va fi omis.

În plus, dacă oricare dintre variabilele dintr-o expresie este irelevantă, atunci expresia este întotdeauna evaluată ca fals. Acest lucru permite relevanța în cascadă, astfel încât nu trebuie să scrieți ecuații de relevanță foarte lungi pentru fiecare întrebare.

Să presupunem că aveți 5 întrebări Q1-Q5 și doriți să afișați doar Q2 dacă s-a răspuns Q1 și Q3 dacă s-a răspuns Q2 etc. Ecuațiile de relevanță ar putea fi:

Codul întrebării Relevanță Întrebarea
Q1 1 Cum vă cheamă?
Q2 Q1 {Q1}, câți ani ai?
Q3 Q2 Deci, ai {Q2} ani. Ești căsătorit?
Q4 Q3 == "Y" {Q1}, de cât timp ești căsătorit?
Q5 Q4 Câți copii ai, {Q1}?

Calculele de relevanță funcționează și în JavaScript - așa că ați putea pune toate întrebările de mai sus pe o singură pagină și va funcționa în continuare conform așteptărilor. De fapt, EM înlocuiește în totalitate modul în care EM procesează formatele de sondaj vs. grup vs. întrebări la un moment dat. Acum toate folosesc exact același motor de navigare, așa că funcționează identic, indiferent de stilul sondajului.

Atâta timp cât sunteți pe aceeași pagină, toate datele pe care le-ați introdus vor fi în continuare acolo, doar ascunse. Deci, dacă introduceți unele informații, apoi alegeți o opțiune care le face irelevante, apoi faceți-le din nou relevante, răspunsurile dvs. vor fi în continuare disponibile. Cu toate acestea, de îndată ce treceți la o altă pagină, toate răspunsurile irelevante se vor pierde din cauza integrității setului de date.

Relevanța la nivel de grup

Expression Manager acceptă, de asemenea, relevanța la nivel de grup. Acest lucru facilitează implementarea buclei. Să presupunem că doriți să culegeți informații despre până la 10 entități (cum ar fi produse sau persoane dintr-o gospodărie), unde stabiliți mai întâi câte entități au nevoie de urmărire (cum ar fi întrebând câți oameni locuiesc într-o gospodărie sau solicitând oamenilor să verifice ce produse le plac dintr-o listă lungă). După ce știți câte entități au nevoie de urmărire, puteți utiliza relevanța la nivel de grup, cum ar fi {count >= 1}, {count >=2}, ... {count >= 10} pentru fiecare dintre cele 10 grupuri de urmărire. sus întrebări. În cadrul fiecărui grup, puteți avea o logică condiționată la nivel de întrebare (de exemplu, întrebări de urmărire specifice sexului sau vârstei pentru fiecare subiect). Întrebarea și ecuațiile de relevanță la nivel de grup sunt combinate AND pentru a determina care ar trebui să fie afișate.

Croitorie / Conducte

Orice lucru din acolade este acum tratat ca o expresie (cu o excepție descrisă mai jos). Expresiile au acces la toate LimeReplacementFields, toate variabilele (prin mai multe aliasuri), toți operatorii tipici de ecuație (matematici, logici și de comparație) și zeci de funcții (care funcționează chiar dinamic pe partea clientului).

Folosind aceste ecuații, puteți face lucruri precum:

 1. Afișați în mod condiționat mesaje personalizate respondenților pe baza răspunsurilor anterioare
 2. Creați evaluări și afișați rezultatele evaluării (sau ramificați sau afișați în mod condiționat mesaje) pe baza acestor rezultate, toate fără a utiliza modulul Evaluări în sine
 3. Conjugați verbe și substantive în declin în întrebări, răspunsuri și rapoarte.
 4. Afișați rezumatele răspunsurilor înainte de pagina „Afișați răspunsurile” de la sfârșitul sondajului

Ecuații

Există un nou tip de întrebare numit Ecuație. Este ca o întrebare Boilerplate, cu excepția faptului că stochează valoarea a ceea ce este afișat în baza de date. Deci, dacă textul Întrebarea ecuației conține un calcul de evaluare, acea valoare va fi stocată în baza de date într-o variabilă care poate fi afișată în statisticile publice sau private.

Aceasta rezolvă o solicitare comună de stocare a scorurilor de evaluare în baza de date

Sintaxă

Orice conținut în acolade este acum considerat o expresie (cu o singură excepție: nu trebuie să existe spațiu alb de început sau de final - acest lucru este necesar pentru a se asigura că Managerul de expresii nu încearcă să proceseze JavaScript încorporat).

Rețineți, este în regulă ca expresiile să se întinde pe mai multe linii, atâta timp cât nu există spații albe după acolada de deschidere sau înainte de acolada de închidere. Acest lucru este util în special pentru instrucțiuni if() imbricate ca acesta:

{dacă(este_gol(PFTotals),
 '',
 dacă(PFTotals >= -5 && PFTotals <= -4,
 Foarte moale",
 dacă(PFTotals >= -3 && PFTotals <= -2,
 „Moale”,
 dacă(PFTotals == -1,
 „Oarecum moale",
 dacă (PFTotals == 0,
 Moderată",
if(PFTotals == 1,
 „Oarecum greu”,
 if(PFTotals >= 2 && PFTotals <= 3,
 „Hard",
 if(PFTotals >= 4 && PFTotals <= 5,
 Foarte greu,
 ''
 )
 )
 )
 )
 )
 )
 )
)}
Expression Manager acceptă următoarea sintaxă:
 • Toți operatorii matematici standard (de ex. +,-,*,/,!)
 • Toți operatorii de comparație standard (de ex. <,<=,==,!=,>,>=, plus acești echivalenți: lt,le,eq,ne,gt,ge)
 • Paranteze (pentru a putea grupa subexpresii)
 • Operatori condiționali (de ex. &&,| | și aceste echivalente: și,sau)
 • Șiruri de caractere simple și duble (care pot încorpora fiecare șiruri cu celălalt tip de ghilimele)
 • Operator virgulă (deci poate avea o listă de expresii și poate returna doar rezultatul final)
 • Operatorul de atribuire (=)
 • Variabile predefinite (pentru a se referi la întrebări, atribute ale întrebării și răspunsuri) - de exemplu, toate codurile SGQA
 • Funcții predefinite (există deja peste 70 și este ușor să adăugați mai multe)

Operatori

Sintaxa EM urmează prioritatea normală a operatorului:

Nivel Operator(i) Descriere
1 () paranteze pentru gruparea sau apelarea funcţiilor
2 ! - + operatori unari: nu, negație, unar-plus
3 * / ori, împărțire
4 + - plus , minus
5 < <= > >= lt le gt ge comparații relative
6 == != eq ne comparații de egalitate
7 și ȘI logic
8 sau SAU
9 = atribuire operator
10 , operator virgulă

Avertisment cu operator plus (+)

Pentru coerență între JavaScript și PHP, operatorul plus (+) face adunări dacă ambii operanzi sunt numerici, dar face concatenare dacă ambele părți sunt șiruri non-numerice. Cu toate acestea, recomandăm să utilizați funcția join() pentru concatenare și funcția sum() pentru adunare, deoarece aceasta vă face intenția mai clară și evită rezultate neașteptate dacă vă așteptați șiruri de caractere, dar în schimb ați primit numere (sau vice invers).

Avertisment cu nepotrivire între număr și șir și comparație alfabetică

Când doriți să comparați valoarea cu comparații relative sau de egalitate, acordați atenție nepotrivirii de tip. Valoarea introdusă de utilizator sau codul de răspuns selectat poate fi folosită ca număr dacă este clar un număr. Dacă înconjurați una dintre valori cu " , aceasta va forța compararea ca text (comparare alfabetică). Dacă doriți să comparați numeric, nu înconjurați niciodată numărul cu ghilimele, " .

De exemplu Q0.NAOK > "50" este adevărat dacă Q0.NAOK este o întrebare numerică cu 9 ca valoare. Acest lucru se datorează faptului că operatorul > va presupune că este comparație alfabetică și nu numerică.

Pentru a fi sigur că comparați valoarea întreagă, puteți utiliza intval(Q0.NAOK) > 50 , amintiți-vă doar dacă Q0.NAOK nu este un număr (gol sau un șir), atunci intval(Q0. NAOK) === 0. Pentru a compara valoarea șirului ("A" < "B"), utilizați strcmp direct: strcmp(Q0.NAOK,"B") sau strcmp(Q0.NAOK,"A5") .

Atenție la utilizarea Operatorului de atribuire (=)

Rețineți că ar trebui să evitați utilizarea operatorilor de atribuire, cu excepția cazului în care este absolut necesar, deoarece aceștia pot provoca efecte secundare neașteptate. De exemplu, dacă modificați valoarea unui răspuns anterior, relevanța în cascadă și logica de validare dintre întrebarea respectivă și întrebarea curentă nu sunt recalculate, astfel încât s-ar putea ajunge la date inconsistente la nivel intern (de exemplu, întrebări la care se răspunde, dar ar trebui să aibă au fost anulate sau întrebări la care au fost omise, dar ar fi trebuit să li se răspundă). În general, dacă doriți să atribuiți o valoare unei variabile, ar trebui să creați un tip de întrebare Ecuație și să utilizați o expresie pentru a-i seta valoarea. Cu toate acestea, există rare ori când oamenii au nevoie cu adevărat de acest operator, așa că l-am pus la dispoziție.

Pentru a vă avertiza cu privire la acest operator, acesta este afișat cu font roșu în ecuațiile de sintaxă (pentru a nu-l confunda cu „==")

Utilizarea operatorului de atribuire

Motivele principale pentru care ați putea dori să utilizați atribuirea sunt:

 • Trebuie să setați valoarea implicită pentru o întrebare care nu acceptă valorile implicite prin ecuație (cum ar fi lista radio, unde interfața cu utilizatorul vă permite să alegeți una dintre opțiunile de răspuns, dar nu vă permite să introduceți o ecuație). Cu toate acestea, aveți grijă, deoarece LimeSurvey nu va putea valida faptul că ecuația dvs. generează unul dintre răspunsurile permise pentru acea întrebare.
 • Trebuie să modificați forțat răspunsul la o întrebare anterioară pe baza unui răspuns ulterior
 • Aveți nevoie de cotă complexă: folosiți o singură alegere ascunsă pentru cotă și setați-o folosind atribuirea
 • etc...

Puteți utiliza toate sistemele de gestionare a expresiilor în acest scop.

Important.png  Atribuirea se face numai în PHP. Acest lucru nu actualizează nicio valoare de pe aceeași pagină, ci numai atunci când utilizatorul navighează cu următorul, anterior, salvare ....


Template:Alertă

Câteva exemple:

 • Setați răspunsul la o întrebare text scurtă cu litere mici: {QCODE=strtolower(QCODE.NAOK)}
 • Setați un răspuns implicit la un tip de întrebare tip matrice la începutul unui sondaj: {Q1_SQ1=((is_empty(Q1_SQ1.NAOK),"A99",Q1_SQ1.NAOK)}
 • Setați un răspuns implicit la un tip de întrebare de tip matrice text la începutul unui sondaj: {Q1_SQY1_SQX1 = ((is_empty(Q1_SQY1_SQX1.NAOK),"Inserted answer", Q1_SQY1_SQX1.NAOK)}
 • Setați un răspuns cu condiția : {QCODE=if(YesNo="Y","A1","")}

Securitate XSS

Cu activarea XSS, un sistem de gestionare a expresiilor nu poate fi utilizat:

 • care începe o etichetă HTML în expresie, dar se termină cu o altă expresie
 • folosește o expresie complexă în URL.

Exemplu și soluție

 • {if( 1 ,"","")}information{if( 1 ,"","")} sunt deteriorate cu securitatea XSS, aici puteți folosi {if(1,"
 • <a href="/script.php?value={if(QCODE == "Y","yes","no")}">next</a> , here you can use an equation question because using a complete question code is OK : <a href="/script.php?value={EQUATION.NAOK}">next</a> information","information")}
 • <a href="/script.php?value={if(QCODE == "Y","yes","no")}">next</a> , here you can use an equation question because using a complete question code is OK : <a href="/script.php?value={EQUATION.NAOK}">next</a>

Acces la variabile

Expression Manager oferă acces numai în citire la variabilele de care avem nevoie. Pentru compatibilitate inversă, oferă acces la următoarele:

 • TOKEN:xxx - valoarea unui TOKEN (de exemplu, TOKEN:FIRSTNAME, TOKEN:ATTRIBUTE_5) (Numai pentru sondajul NU anonim).
 • INSERTANS:SGQA - valoarea de afișare a unui răspuns (de exemplu, „Da”). Pentru Expression Manager este același lucru cu utilizarea {QCODE.shown}.
 • Toate valorile {XXX} utilizate de șabloane.
 • În textul întrebării, puteți folosi {QID} înlocuit prin id-ul întrebării și {SGQ} înlocuit cu SGQA al întrebării

În plus, Expression Manager vă permite să vă referiți la variabile prin codul întrebării (coloana „titlu” din tabelul cu întrebări din baza de date). Aceasta este, de asemenea, eticheta variabilă utilizată atunci când exportați datele în SPSS, R sau SAS. De exemplu, dacă aveți întrebări despre nume, vârstă și sex, puteți numi acele variabile „nume”, „vârstă” și „sex” în loc de „12345X13X22”, „12345X13X23” ' și 12345X13X24. Acest lucru facilitează citirea și validarea logicii de către toată lumea a ecuațiilor, plus face posibilă amestecarea întrebărilor fără a fi nevoie să țină evidența numerelor de grup sau de întrebări.

Important: Este sigur să vă referiți numai la variabilele care apar în paginile sau întrebările precedente.

În plus, Expression Manager vă permite să accesați multe proprietăți ale Întrebării:


Sintaxă Sens Exemplu Exemplu de rezultat
Qcode un alias pentru Qcode.code {implode(',',nume,gen )} 'Tom','M'
Qcode.code codul de răspuns selectat pentru întrebare dacă este relevant (în caz contrar gol), sau valoarea textului dacă nu este un întrebare codificată {implode(',',name.code,gender.code)} 'Tom','M'
Qcode.NAOK la fel ca Qcode - vezi discuția despre NAOK {gender.NAOK} 'M'
Qcode.value valoarea de evaluare a întrebării dacă este relevantă (în caz contrar gol), sau valoarea textului dacă nu este o întrebare codificată {gender.value} '1'
Qcode.valueNAOK la fel ca Qcode.value - vezi discuția despre NAOK {gender.valueNAOK} '1 '
Qcode.sown valoarea afișată pentru întrebare {implode(',',name.sown, gender.sown)} 'Tom','Male'
Qcode.question textul întrebării {gender.question} 'Care este genul tău?'
Qcode.obligatoriu dacă întrebarea este este obligatoriu (Y/N) {gender.mandatory} 'N'
Qcode.qid numărul intern al întrebării (nu numărul secvenţial) {gender.qid} 337
Qcode.type tipul întrebării {gender.type} 'G'
Qcode.jsName numele javascript corect pentru întrebare, indiferent dacă este declarată pe sau în afara acestei pagini {gender.jsName} 'java1827X3X337'
Qcode.gid numărul grupului intern (nu numărul secvenţial) {gender.gid} 3
Qcode.qseq numărul secvenţial al întrebării, începând de la 0 {gender.qseq} 5
Qcode.gseq numărul secvenţial al grupului, începând de la 0 {gender.gseq} 1
Qcode.relevanceStatus dacă întrebarea este relevantă în prezent (0 sau 1) {gender.relevanceStatus} 1
Qcode.relevance ecuația relevanței la nivel de întrebare {gender.relevance} '!is_empty(name)'
Qcode.grelevance ecuația relevanței la nivel de grup {gender.grelevance} 'num_children >= 5'
Qcode.sgqa valoarea SGQA pentru această întrebare {gender.sgqa} '1827X3X337'

Problemă cu editorul HTML

Template:Alerta

Dacă utilizați editorul HTML, unele caractere sunt înlocuite cu entități HTML.

 • & prin &
 • < prin <
 • > prin >

Dacă utilizați editorul HTML, trebuie să utilizați :

 • și pentru &
 • lt pentru <
 • le for <=
 • gt for >
 • ge pentru >=

Denumirea variabilelor Qcode

Iată detaliile despre cum să construiți un Qcode (și să accesați unele proprietăți) după tipul de întrebare. În general, Qcodes sunt construite ca:

QuestionCode . '_' . SubQuestionID . '_' . ScaleId

Pentru „comment' și other, codul întrebării este QuestionCode_comment și QuestionCode_other

Tip Descriere Cod SubQs Opțiuni de răspuns Scale Cod de răspuns Răspuns afișat Relevanță
5 5 Butoane radio pentru alegerea punctului Q1 1-5 {Q1} {Q1.afisat} {Q1==3}
B Matrice (alegere 10 puncte) Butoane radio Q2 |1-10 {Q2_L2} {Q2_L2.afisat} {Q2_L2==7}
A Matrice (Alegere 5 puncte) Butoane radio Q3 |1-5 {Q3_1} {Q3_1.prezentat} {Q3_1>=3}
1 Matrice (etichete flexibile) scară duală Q4 sq1-sq5 0 :a1-a3 1:b1-b3 {Q4_sq1_0} {Q4_sq1_1.show} {Q4_sq1_1=='b2'}
H Matrice (Flexibilă) - Format de coloană Q5 1-5 s,m,t {Q5_1} {Q5_1.prezentat} {Q5_1=='s'}
F Matrice (Flexibilă) - Format rând Q6 |1-5 {Q6_F3} {Q6_F3.afisat} {Q6_F3==4}
E Matrice (Mărire/Același/Scădere) Butoane radio Q7 1- 7 I,S,D {Q7_4} {Q7_4.show} {Q7_4=='D'}
: Matrice (Multi Flexi) 1 până la 10 Q8 ls1,todo ,ls2 min,max,avg {Q8_ls1_max} {Q8_ls2_avg.sown} {Q8_ls2_min==7}
; Text matrice (Multi Flexi) Q9 hp,st,sw 1, 2, 3 {Q9_hp_3rd} {Q9_hp_3rd.shown} {Q9_hp_3rd=='Peter'}
C Matrice (Da/Nesigur/Nu) Butoane radio Q10 1-5 Y,N,U {Q10_1} {Q10_1.prezentat} {Q10_3=='Y'}
X Întrebare generală Q11 {Q11.afisat}
D Data Q12 {Q12} {Q12.arată}
* Ecuație Q13 {Q13} {Q13.show} {Q13>5}
~124~ Încărcare fișier (înregistrează numărul de fișiere încărcate) Q14 {Q14} {Q14>0}
G Lista derulantă de gen Q15 M,F {Q15} {Q15.arată} {Q15=='M'}
U Text imens gratuit Q16 {Q16} {Q16.arată} {strlen(Q16)>100}
I Întrebare de limbă Î17 {Q17} {Q17.show} {Q17=='ro'}
! Lista - dropdown Q18 1-5 {Q18} {Q18.afisat} {Q18==3}
L Listă derulantă/listă de butoane radio Q19 AZ {Q19} {Q19.show} {Q19=='X'}
O Lista cu meniul drop-down/listă cu butoane radio + text Q20 AF {Q20},{Q20comment} {Q20.show} {Q20=='B'}
T Long Free Text Q21 {Q21} {Q21.shown} {strstr(Q21,'hello')>0}
M Casa de selectare cu alegeri multiple Q22 | {Q22_E}, {Q22_other} {Q22_E.show}, {Q22_other.shown} {Q22_E=='Y'}
P Casa de selectare cu opțiuni multiple cu comentarii + Text Q23 AF {Q23_D}, {Q23_Dcomment} {Q23_D.show} {!is_empty(Q23)}
K Întrebare numerică multiplă Q24 self,mam,tata {Q24_self} {Q24_self.shown} {Q24_self>30}
Q Multiple Short Text Q25 AF {Q25_B} {Q25_B.arată} {substr(Q25_B,1,1)=='Q'}
N Tipul de întrebare numerică Q26 {Q26} {Q26.afisat} {Q26 > 30}
R Stil de clasare Q27 1-4 {Q27_1} {Q27_1.prezentat} {Q27_1==3}
S Scurt text gratuit Q28 {Q28} {Q28.afisat} {Q28=='al meu'}
Y Da/Nu Radio-Butoane Q29 {Q29} {Q29.afisat} {Q29=='Y'}

Variabilele rezervate „acest”, „self” și „acela”

Destul de des, doriți să evaluați toate părțile unei întrebări, cum ar fi numărarea câte subîntrebări s-a răspuns sau însumarea scorurilor. Alteori, doriți să procesați doar anumite rânduri sau coloane ale unei întrebări (cum ar fi obținerea sumelor rândurilor sau coloanelor și stocarea lor în baza de date). Aceste variabile rezervate fac ca acest proces să fie relativ nedureros.

Variabila „aceasta” este utilizată exclusiv în cadrul opțiunilor avansate de întrebare „Ecuația de validare a întregii întrebări” și „Ecuația de validare a subîntrebării”. Se extinde la numele variabilelor fiecăreia dintre celulele din acele întrebări. Deci, dacă doriți să vă asigurați că fiecare intrare este mai mare de trei, ați seta „Ecuația de validare a subîntrebării” la (acest > 3).

Variabilele „sine” și „acea” sunt mai puternice și servesc ca macrocomenzi care sunt extinse înainte de procesarea ecuațiilor. Opțiunile de sintaxă sunt:

 • self
 • self.sufix
 • self.sub-selector
 • self.sub-selector. sufix

„sufix” este oricare dintre sufixele qcode normale (de exemplu, NAOK, valoare, afișat)

subselectorul este unul dintre:

 • comentarii - doar subîntrebări care sunt comentarii (de exemplu, din alegere multiplă cu comentariu și listă cu comentariu)
 • nocomments - numai subîntrebări care nu sunt comentarii
*sq_X - unde X este un identificator de rând sau coloană. Sunt selectate doar subîntrebările care corespund modelului X. Rețineți că căutarea se face pe identificatorul complet de cod, apoi sq_X se potrivește și include subîntrebările nX, X, Xn (de exemplu, dacă utilizați sq_1, au fost incluse subîntrebările a1, 1a, 1, 11 sau 001). Acordați atenție tipului de întrebare la scară dublă, unde codul de subîntrebări este QCODE_SQCODE_1 și QCODE_SQCODE_1 și de tipul de întrebare de clasare unde codul de subîntrebări este QCODE_1,QCODE_2 ....
 • nosq_X - unde X este un identificator de rând sau coloană. Sunt selectate doar subîntrebările care nu se potrivesc cu modelul X. Rețineți că căutarea se face pe identificatorul complet de cod, apoi nosq_X se potrivește și nu include subîntrebările nX, X, Xn

Exemple:

 • A primit răspuns la vreo parte a unei întrebări? {count(self.NAOK)>0}
 • Care este scorul de evaluare pentru această întrebare? {sum(self.value)}

De asemenea, le puteți folosi pentru a obține totaluri pe rânduri și coloane. Să presupunem că aveți o serie de numere cu rândurile AE și coloanele 1-5.

 • Care este totalul general? {sum(self.NAOK)}
 • Care este totalul rândului B? {sum(self.sq_B.NAOK)}
 • Care este totalul coloanei 3? {sum(self.sq_3.NAOK)}

Variabila „acea” este ca variabila „self”, dar vă permite să vă referiți la alte întrebări. Sintaxa sa este:

 • that.qname
 • that.qname.sufix
 • that.qname.subselector' '
 • that.qname.subselector.sufix

„qname” este numele întrebării fără nicio extensie de subîntrebare. Deci, să presupunem că creați o întrebare „q1”, adică „qname”

Exemple:

 • A fost răspuns la vreo parte a întrebării q1? {count(that.q1.NAOK)>0}
 • Care este scorul de evaluare pentru q2? {sum(that.q2.NAOK)}
 • Care este totalul general al q3? {sum(that.q3.NAOK)}
 • Care este totalul rândului C din q4? {sum(that.q4.sq_C.NAOK)}
 • Care este totalul coloanei 2 din q4? {sum(that.q4.sq_2.NAOK)}

Variabilele „self” și „that” pot fi utilizate în orice relevanță, validare sau adaptare.

Singura avertizare este că atunci când utilizați caracteristica Show Logic File, vă va arăta valoarea extinsă a lui „self” și „that”. Acest lucru vă permite să vedeți ecuația reală care va fi generată, astfel încât dumneavoastră (și Expression Manager) să puteți valida dacă variabilele există. Acest lucru poate părea confuz, deoarece este posibil să vedeți ecuații destul de lungi. Cu toate acestea, dacă editați întrebarea, veți vedea ecuația originală folosind „self” și/sau „that”

De asemenea, rețineți că nu trebuie să utilizați aceste variabile dacă (a) doriți să denumiți în mod explicit fiecare variabilă utilizată într-o ecuație sau (b) folosiți variabile care nu au subîntrebări (de exemplu, întrebări cu un singur răspuns). În aceste cazuri, prefixarea unei variabile cu „care” este exagerată și riscați să obțineți rezultate neașteptate.

Utilizarea NAOK

NAOK --> „Nu se aplică” (NA) este în regulă (OK)

Utilizarea NAOK înseamnă că toate sau unele dintre variabile sunt irelevante (de exemplu, „Nu se aplică” (NA) este în regulă (OK)).

Când puneți o variabilă din întrebare în orice ecuație: dacă această întrebare (sau subîntrebare) este ascunsă de condiție: aceasta dezactivează toată ecuația.

De exemplu: count(Q1_SQ1,Q1_SQ2,Q1_SQ3,Q1_SQ4) da întotdeauna un șir gol dacă o subîntrebare a Q1 este filtrată. Pentru a număra numărul de subîntrebări verificate într-o astfel de întrebare poate fi count(Q1_SQ1.NAOK,Q1_SQ2.NAOK ,Q1_SQ3.NAOK,Q1_SQ4.NAOK). Dacă subîntrebarea este ascunsă: Managerul de expresii returnează un șir gol.

Fără NAOK: dacă o întrebare sau o subîntrebare este ascunsă: Expression Manager returnează întotdeauna un șir gol, la fel pentru a returna false.

.mostrat utilizează întotdeauna sistemul NAOK (șir gol dacă este ascuns), dar dacă aveți nevoie de codul răspunsului: este întotdeauna o idee bună să adăugați .NAOK după codul întrebării. Cu excepția cazului în care ai nevoie și știi ce faci.

Un alt exemplu și informații sunt furnizate la Overriding Cascading Conditions

Acces la funcții

Expression Manager oferă acces la funcții matematice, cu șiruri și definite de utilizator, așa cum se arată mai jos. Are echivalente PHP și JavaScript pentru aceste funcții, astfel încât acestea să funcționeze identic pe partea serverului (PHP) și pe partea clientului (JavaScript). Este ușor să adăugați funcții noi.

Funcții implementate

Următoarele funcții sunt disponibile în prezent:

Function Meaning Syntax
abs Absolute value number abs(number)
acos Arc cosine number acos(number)
addslashes Quote string with slashes string addslashes(string)
asin Arc sine number asin(number)
atan Arc tangent number atan(number)
atan2 Arc tangent of two variables number atan2(number, number)
ceil Round fractions up number ceil(number)
checkdate Returns true(1) if it is a valid date in gregorian calendar bool checkdate(month,day,year)
convert_value Convert a numerical value using a inputTable and outputTable of numerical values number convert_value(fValue, iStrict, sTranslateFromList, sTranslateToList)
cos Cosine number cos(number)
count count the number of answered (non-blank) questions in the list number count(arg1, arg12, ..., argN)
countif Count the number of answered questions in the list equal to the first argument number countif(matches, arg1, arg2, ... argN)
countifop Count the number of answered questions in the list which pass the criteria (arg op value) number countifop(op, value, arg1, arg2, ... argN)
date Format a local date/time string date(format [, timestamp=time()])
exp Calculates the exponent of e number exp(number)
fixnum Display numbers with comma as radix separator, if needed string fixnum(number)
floor Round fractions down number floor(number)
gmdate Format a GMT date/time string gmdate(format [, timestamp=time()])
html_entity_decode Convert all HTML entities to their applicable characters (always uses ENT_QUOTES and UTF-8) string html_entity_decode(string)
htmlentities Convert all applicable characters to HTML entities (always uses ENT_QUOTES and UTF-8) string htmlentities(string)
expr_mgr_htmlspecialchars Convert special characters to HTML entities (always uses ENT_QUOTES and UTF-8) string htmlspecialchars(string)
expr_mgr_htmlspecialchars_decode Convert special HTML entities back to characters (always uses ENT_QUOTES and UTF-8) string htmlspecialchars_decode(string)
idate Format a local time/date as integer string idate(string [, timestamp=time()])
if (Updated in 3.0.2 ) Excel-style if(test,result_if_true[,result_if_false = ""]) if(test,result_if_true[,result_if_false = ""])
implode Join array elements with a string string implode(glue,arg1,arg2,...,argN)
intval Get the integer value of a variable int intval(number [, base=10])
is_empty Determine whether a variable is considered to be empty bool is_empty(var)
is_float Finds whether the type of a variable is float bool is_float(var)
is_int Find whether the type of a variable is integer bool is_int(var)
is_nan Finds whether a value is not a number bool is_nan(var)
is_null Finds whether a variable is NULL bool is_null(var)
is_numeric Finds whether a variable is a number or a numeric string bool is_numeric(var)
is_string Find whether the type of a variable is string bool is_string(var)
join (New in 2.0 build 130129) Join elements as a new string join(arg1, arg2, ... argN)
list Return comma-separated list of non-blank values string list(arg1, arg2, ... argN)
listifop (New in 3.16.1 ) Return a 'glue'-separated list of the specified question property (retProp) from questions in the list which pass the criteria (cmpProp op value) string listifop(cmpProp, op, value, retProp, glue, sgqa1, sgqa2, ... sgqaN)
log The logarithm of number to base, if given, or the natural logarithm. number log(number,base=e)
ltrim Strip whitespace (or other characters) from the beginning of a string string ltrim(string [, charlist])
max Find highest value number max(arg1, arg2, ... argN)
min Find lowest value number min(arg1, arg2, ... argN)
mktime Get UNIX timestamp for a date (each of the 6 arguments are optional) number mktime([hour [, minute [, second [, month [, day [, year ]]]]]])
modulo-function The modulo function is not supported yet. You can use the floor() function instead floor(x/y)==(x/y)
nl2br Inserts HTML line breaks before all newlines in a string string nl2br(string)
number_format Format a number with grouped thousands string number_format(number)
pi Get value of pi number pi()
pow Exponential expression number pow(base, exp)
quoted_printable_decode Convert a quoted-printable string to an 8 bit string string quoted_printable_decode(string)
quoted_printable_encode Convert a 8 bit string to a quoted-printable string string quoted_printable_encode(string)
quotemeta Quote meta characters string quotemeta(string)
rand Generate a random integer, see this example int rand() OR int rand(min, max)
regexMatch compare a string to a regular expression bool regexMatch(pattern,input)
round Rounds a number to an optional precision number round(val [, precision])
rtrim Strip whitespace (or other characters) from the end of a string string rtrim(string [, charlist])
sin Sine number sin(arg)
sprintf Return a formatted string string sprintf(format, arg1, arg2, ... argN)
sqrt Square root number sqrt(arg)
stddev Calculate the Sample Standard Deviation for the list of numbers number stddev(arg1, arg2, ... argN)
str_pad Pad a string to a certain length with another string string str_pad(input, pad_length [, pad_string])
str_repeat Repeat a string string str_repeat(input, multiplier)
str_replace Replace all occurrences of the search string with the replacement string string str_replace(search, replace, subject)
strcasecmp Binary safe case-insensitive string comparison int strcasecmp(str1, str2)
strcmp Binary safe string comparison int strcmp(str1, str2)
strip_tags Strip HTML and PHP tags from a string string strip_tags(str, allowable_tags)
stripos Find position of first occurrence of a case-insensitive unicode string (starting by 0, return false if not found) int stripos(haystack, needle [, offset=0])
stripslashes Un-quotes a quoted string string stripslashes(string)
stristr Case-insensitive strstr string stristr(haystack, needle [, before_needle=false])
strlen Get string length int strlen(string)
strpos Find position of first occurrence of an unicode string (starting by 0, return false if not found) int strpos(haystack, needle [ offset=0])
strrev Reverse a string string strrev(string)
strstr Find first occurrence of a string string strstr(haystack, needle[, before_needle=false])
strtolower Make a string lowercase string strtolower(string)
strtotime Parse about any English textual datetime description into a Unix timestamp int strtotime(string)
strtoupper Make a string uppercase string strtoupper(string)
substr Return part of an unicode string string substr(string, start [, length])
sum Calculate the sum of values in an array number sum(arg1, arg2, ... argN)
sumifop Sum the values of answered questions in the list which pass the criteria (arg op value) number sumifop(op, value, arg1, arg2, ... argN)
tan Tangent number tan(arg)
time Return current UNIX timestamp number time()
trim Strip whitespace (or other characters) from the beginning and end of a string string trim(string [, charlist])
ucwords Uppercase the first character of each word in a string string ucwords(string)
unique Returns true if all non-empty responses are unique boolean unique(arg1, ..., argN)

Funcții care sunt planificate sau care sunt luate în considerare

Alte funcții care sunt planificate (sau sunt luate în considerare), dar care nu sunt încă implementate includ următoarele. Unele dintre acestea sunt pentru compatibilitate cu un alt instrument de sondaj.

Sintaxă Sens Comentarii
e() returnează valoarea lui e
formatDate(X, PAT) întoarce valoarea șirului datei X formatată conform modelului de format de date Java PAT
formatNumber(X,PAT) întoarce valoarea șirului numărului X formatat conform numărului Java model format PAT
getAnsOption(X) Plugin principal ExpressionAnswerOptions
getAnsOption(X,Y) Plugin principal ExpressionAnswerOptions
getRelevance(X) returnează ecuația de relevanță pentru întrebarea X
getStartTime() returns data corespunzătoare orei sistemului la care a început interviul
getType(X) returnează numele șirului tipului de date - de exemplu *NA* dacă este NA()
gotoFirst() sare la primul set relevant de întrebări - aceasta încalcă fluxul normal al sistemului
gotoNext() sare la următorul set de întrebări relevante - aceasta încalcă fluxul normal al sistemului
gotoPrevious() sare la setul anterior de întrebări relevante - aceasta încalcă fluxul normal al sistemului - isAsked(X) revine adevărat dacă răspunsul nu este nici *NA*, *INVALID*, nici *NEASKED*
isInvalid(X) revine adevărat dacă răspunsul este de tip *INVALID*
isNA(X) revine adevărat dacă răspunsul este de tip *NA*
isNotUnderstood(X ) revine adevărat dacă răspunsul este de tip *HUH*
isRefused(X) revine adevărat dacă răspunsul este de tip *REFUSAT*
jumpTo(X) sări la grupul care conține întrebarea numită -- aceasta încalcă norma normală fluxul sistemului
jumpToFirstUnased() săriți la prima întrebare neadresată , ocolind astfel întrebările anterioare cu răspuns, aceasta încalcă fluxul normal al sistemului
lastIndexOf(X,Y) returnează ultimul index (bază 0) al șirului Y din șirul X. Returnează -1 dacă Y nu este conținut în X
listă(X,.. .) un șir care conține o listă separată prin virgulă a valorilor pozitive cu „și” care separă ultimele două
mean(X,...) returnează media unei liste de valori
numAnsOptions(X) returnează numărul de opțiuni de răspuns pe care le are întrebarea X
orlist(X,...) un șir care conține o listă separată prin virgulă a valorilor pozitive, cu „sau” separând ultimele două
parseDate(X,PAT) returnează valoarea datei șirului X analizat cu data Java model de format PAT
parseNumber(X,PAT) returnează valoarea numerică a șirului X analizat cu modelul de format de număr Java PAT
showAllResponsesExcept( listă de întrebări ,attributeList,attributeTitleList) questionList = listă delimitată prin conducte de identificatori de întrebări; attributeList = listă de atribute delimitată prin conducte (cum ar fi întrebarea #, titlul, textul, tipul - astfel încât să puteți decide ce să afișați); attributeTitleList = listă de anteturi de tabel delimitată de conducte, astfel încât să se poată internaționaliza raportul.
showTheseResponses( listă de întrebări, lista de atribute, lista de titluri de atribute) listă de întrebări = listă de identificatori de întrebări delimitată de conducte; attributeList = listă de atribute delimitată prin conducte (cum ar fi întrebarea #, titlul, textul, tipul - astfel încât să puteți decide ce să afișați); attributeTitleList = listă delimitată prin conducte de anteturi de tabel, astfel încât raportul poate fi internaționalizat.

Managerul de expresii știe care variabile sunt locale

Pentru a construi corect JavaScript pentru pagină, Expression Manager trebuie să știe ce variabile sunt setate pe pagină și care este ID-ul lor JavaScript (de exemplu, pentru document.getElementById(x)). De asemenea, trebuie să știe ce variabile sunt setate pe alte pagini (pentru a se asigura că este necesar<input type='hidden' value='x'> câmpurile sunt prezente și populate).

Condiții în cascadă

Dacă oricare dintre variabile este irelevantă, întreaga ecuație va fi irelevantă (falsă). De exemplu, în tabelul următor, N/A înseamnă că una dintre variabile nu a fost relevantă

Operator Exemplu a b Rezultat
+ (unar) +a N/A fals
! !a N/A fals
== (sau eq) a == b N/A 5 fals
== (sau eq) a == b N/A 0 fals
== (sau eq) a == b N/A N/A fals
!= (sau ne) a != b N/A 5 fals
!= (sau ne) a != b N/A N/A fals
!= (sau ne) a != b N/A 0 fals
> (sau gt) a > b N/A 5 fals
>= (sau ge) a >= b N/A 5 fals
< (sau lt) a < b N/A 5 fals
<= (sau le) a <= b N/A 5 fals
şi a şi b N/A 5 fals
şi a şi b N/A N/A - sau a sau b N/A N/A fals
sau a sau b N/A 5 fals
+ a + b N/A 5 fals
* a * b N/A 5 fals
/ a / b 5 N/A fals
() (a) N/A fals
(exp) (a && b) N/A 5 fals
|(b + b) > (a && b) N/A 5 fals
funcție sum(a,b,b) N/A 5 fals
funcție max(a,b) N/A 5 fals
funcție min(a,b) N/A 5 fals
funcție implode(', ',a,b,a,b) N/A 5 - funcție dacă(a,a,b) N/A 5 fals
funcție este_vide(a) N/ A fals
funcție este_vide(a) 0 (sau gol) adevărat
funcție !este_vide(a) N/A fals

Depășirea condițiilor în cascadă

Să presupunem că doriți să afișați un total cumulat al tuturor răspunsurilor relevante. Ați putea încerca să utilizați ecuația {sum(q1,q2,q3,...,qN)}. Cu toate acestea, acest lucru este tradus intern în LEMif(LEManyNA('q1','q2','q3',...,'qN'),,sum(LEMval('q1'),LEMval('q2') ,LEMval('q3'),...,LEMval('qN'))). Deci, dacă oricare dintre valorile q1-qN sunt irelevante, ecuația va returna întotdeauna falsă. În acest caz, suma() va afișa 0 până când se răspunde la toate întrebările.

Pentru a evita acest lucru, fiecare variabilă poate avea un sufix „.NAOK” (însemnând că Nu se aplică este OK) adăugat la ea. În astfel de cazuri, apare următorul comportament. Să presupunem că aveți o variabilă q1.NAOK

 1. q1 nu este adăugată la clauza LEManyNA()
 2. LEMval('q1') va continua să verifice dacă răspunsul este relevant și va reveni '' dacă nu este (deci răspunsurile individuale irelevante vor fi ignorate, dar nu vor anula întreaga expresie).

Deci, soluția la problema totală curentă este de a folosi suma ecuației (q1.NAOK,q2.NAOK,q3.NAOK,...,qN.NAOK).

Utilizarea sufixului .NAOK permite, de asemenea, autorilor să proiecteze sondaje care au mai multe căi posibile, dar apoi converg către căi comune mai târziu. De exemplu, să presupunem că subiecții răspund la un sondaj într-un mod care este în afara intervalului normal de răspunsuri. Autorul ar putea alerta subiecții că s-ar putea să nu obțină rezultate valide și să-i întrebe dacă doresc cu adevărat să continue sondajul. Dacă ei spun Da, atunci restul întrebărilor vor fi afișate. Condiția pentru „restul întrebărilor” ar verifica dacă răspunsurile inițiale au primit răspuns în intervalul normal SAU dacă subiectul a spus Da la întrebarea care este relevantă doar dacă a răspuns în afara intervalului normal.

Cum acceptă Expression Manager micro-croitorie condiționată?

Iată un exemplu de micro-croitorie (unde Tipul întrebării=='expr' înseamnă o ecuație):

Codul întrebării Relevanță Tipul întrebării Întrebare
nume 1 text Care vă cheamă?
varsta 1 text Cati ani ai?
badage !is_empty(varsta) expr {(varsta <16) sau (varsta>80 )}
agestop badage mesaj Ne pare rău, {nume}, ești prea {if( (vârsta <16), „tânăr”, dacă ( (vârsta>80), 'bătrân','de vârstă mijlocie') ) } pentru acest test.
copii !badage yesno Aveți copii?
părinți 1 expr {!badage && kids=='Y'}
numKids parinți text Câți copii aveți?
kid1 parinti && numKids >= 1 text Cati ani are primul vostru copil?
kid2 parinti && numKids >= 2 text Cati ani are al doilea copil al tau?
kid3 parinti && numKids >= 3 text Cati ani are al treilea copil?
kid4 parinti && numKids > = 4 text Câți ani are al patrulea copil?
kid5 parinți && numKids >= 5 text Câți ani are al cincilea copil?
sumage 1 expr {sum(kid1.NAOK,kid2.NAOK,kid3.NAOK,kid4.NAOK,kid5.NAOK)}
raport |yesno {nume}, ai spus că ai {vârsta} și că ai {numKids}. Suma vârstelor primilor tăi {min(numKids,5)} copii este {sumage}

Toate aceste întrebări pot fi pe o singură pagină (de exemplu, în același grup) și se vor afișa numai întrebările relevante. Mai mult, pe măsură ce introduceți vârstele copiilor, expresia sum() din ultima întrebare se va actualiza dinamic pe pagină.

<html>Expression Manager oferă această funcționalitate înconjurând fiecare expresie cu un nume element. De fiecare dată când o valoare se schimbă, recalculează expresia care ar trebui să apară în ea element și regenerează afișajul. Puteți avea zeci sau chiar sute de astfel de expresii personalizate pe aceeași pagină, iar pagina le va re-afișa pe toate într-o singură reîmprospătare a ecranului.

Cartografierea LimeSurvey 1.91+ la funcționalitatea Expression Manager

Funcție veche Funcție nouă Comentarii
Condiții Relevanță Puteți folosi ecuații condiționate foarte complexe și puteți accesa o gamă mai largă de variabile
Evaluări Ecuație Orice scor de evaluare poate fi restructurat într-o ecuație. Acest lucru asigură că scorul este scris în baza de date și, de asemenea, vă permite să vedeți modificări dinamice ale valorii scorului pe pagina curentă
Înlocuiri Expression Manager Motorul de bază preia șirul de intrare și tratează totul din acolade ca o expresie - astfel încât se ocupă de toate tipurile de înlocuiri istorice. Pentru a evita deteriorarea JavaScript încorporat, Expression Manager procesează numai conținutul între acolade atâta timp cât (a) nu există spațiu alb de început sau de final în acolade - de exemplu, {expr} este o expresie, dar { expr}, {expr }, și { expr } nu sunt expresii. Mai mult, Expression Manager nu procesează conținutul din propriile șiruri de caractere (de exemplu, {list('hi','there {braces}')} generează "hi there {acolade}"). De asemenea, ignoră acolade cu evadare (de exemplu, \{aceasta nu este o expresie\})
Validare Manager de expresii Planul este de a lua atributele de întrebare min/max curente și de a avea Manager de expresii procesează-le. Astfel, valorile min/max pot fi expresii în sine

Evidențierea sintaxei

Pentru a ajuta la introducerea și validarea expresiilor, EM oferă evidențierea sintaxei cu următoarele caracteristici:

Tipuri și semnificații de evidențiere a sintaxei

Culoare Eșantion Sens Sfat instrument Comentarii
fundal cafeniu Eșantion the întreagă ecuație niciunul Orice dintre acolade care este recunoscut ca o ecuație (de exemplu, nu există un pas alb de început sau de final) va fi codificat în culori cu un fundal cafeniu pentru a ajuta la distingerea acestuia de textul din jur
text roșu aldine Sample O eroare Câteva explicații despre eroare Poate fi o variabilă necunoscută sau o eroare în funcție, .... Sondajul poate fi complet întrerupt, acest lucru nu nu se afișează utilizatorului public.
text albastru Eșantion numele funcției sensul și sintaxa permisă numele de funcții sau lucrurile care ar trebui să fie funcții deoarece sunt urmate de o paranteză de deschidere, sunt prezentate în text albastru aldine. Sfaturile instrumente arată semnificația și sintaxa permisă pentru funcție.
text gri Eșantion string none șirurile simple și ghilimele duble sunt afișate în text gri
cyan text Eșantion set de variabile pe aceeași pagină, [ nume sau cod SGQA]: întrebare; valoare; answerList care arată coduri pentru fiecare valoare Orice variabilă care este setată pe aceeași pagină cu întrebarea curentă este afișată în text cyan, arătând că poate fi actualizată în javascript. Indicatorul arată numele său (dacă ați folosit INSERTANS:xxx) sau codul SGQA (dacă ați folosit noul sistem de denumire), întrebarea reală și valoarea sa actuală (sau necompletat dacă nu este setată). Dacă tipul de întrebare așteaptă răspunsuri de la un set de valori enumerate, maparea codurilor pentru a afișa valori este afișată.
text verde Eșantion setat de variabile pe o pagină anterioară [ nume sau cod SGQA]: întrebare; valoare; answerList care arată coduri pentru fiecare valoare Orice variabilă care este setată pe o pagină anterioară este afișată în text verde aldine. Indicatorul arată numele său (dacă ați folosit INSERTANS:xxx) sau codul SGQA (dacă ați folosit noul sistem de denumire), întrebarea reală și valoarea sa actuală (sau necompletat dacă nu este setată). Dacă tipul de întrebare așteaptă răspunsuri de la un set de valori enumerate, maparea codurilor pentru a afișa valori este afișată.
text roz aldine Eșantion variabilă setată pe o pagină ulterioară , în general: goală la începutul sondajului, dar poate fi completată cu index sau mutare anterior [ nume sau cod SGQA]: întrebare; valoare; answerList care arată coduri pentru fiecare valoare Orice variabilă care este setată pe o pagină următoare este afișată cu text roz aldine. Indicatorul arată numele său (dacă ați folosit INSERTANS:xxx) sau codul SGQA (dacă ați folosit noul sistem de denumire), întrebarea reală și valoarea sa actuală (sau necompletat dacă nu este setată). Dacă tipul de întrebare așteaptă răspunsuri de la un set de valori enumerate, maparea codurilor pentru a afișa valori este afișată.
bold tan text Eșantion o valoare de înlocuire de var valoarea Șirurile de înlocuire de var (cum ar fi {TOKEN:xxx}, {PRIVACY_MESSAGE}) sunt afișate cu text aldine.
text roșu Eșantion operator de atribuire (=) mesaj de avertizare Dacă utilizați unul dintre operatorii de atribuire (=), operatorul respectiv va fi afișat în text roșu. Acest lucru este menit să ajute la prevenirea realocării accidentale a valorilor atunci când ați vrut cu adevărat să verificați dacă a == b în loc să setați valoarea pentru a = b.
text negru normal Eșantion punctuație none Toate celelalte semne de punctuație din expresie sunt afișate ca text negru normal.
text cu casete roșii o linie roșie îndrăzneață înconjoară eroarea eroare de sintaxă descrierea erorii Orice erori de sintaxă detectate sunt afișate înconjurând eroarea cu o casetă roșie. Sfatul cu instrumente arată eroarea. Exemplele includ paranteze nepotrivite, folosirea de funcții nedefinite, transmiterea unui număr greșit de argumente la funcții, expresii slab structurate (de exemplu, operatorii lipsă între variabile), încercarea de a atribui o nouă valoare unei variabile numai în citire, încercarea de a atribui valori unor variabile non- variabile sau folosind sintaxă neacceptată. Rețineți că sistemul de detectare a erorilor de sintaxă poate raporta doar o singură eroare într-o expresie, chiar dacă există mai multe erori; cu toate acestea, dacă sunt detectate erori, va fi afișată cel puțin o eroare.

Lectură suplimentară

Expression Manager mostre de sondaje

Casuri de utilizare și HowTo

Exemple pas cu pas

Referință pentru dezvoltatori

Foaie de parcurs/Stare/Lista de sarcini