Actions

Hogyan készítsünk egy jó felmérést (útmutató)

From LimeSurvey Manual

This page is a translated version of the page How to design a good survey (guide) and the translation is 99% complete.
Outdated translations are marked like this.

Egyszerű útmutató a jó felmérés elkészítéséhez

A LimeSurvey megkönnyíti a felmérések nagyon gyors összeállítását. Sajnos ez nagyon egyszerűvé teszi egy rossz felmérés összeállítását is.

Ezen az oldalon egy egyszerű útmutatót talál egy felmérés összeállításához, amelynek kitöltése nemcsak fájdalommentes lesz a közönség számára; hanem értelmes válaszokat is ad.

A "Survey design tips & tricks" blog további nagyon hasznos információkkal is szolgál.

Felmérés készítése előtt

Néhány fontos kérdést meg kell válaszolni, mielőtt bármilyen kérdőívet megtervezne – valójában még mielőtt eldönti, hogy a kérdőív a megfelelő út-e.

Mi az, amit igazán meg akarsz tudni a kutatásoddal?

Miután megválaszolta ezt a kérdést, tegye fel a következőket:

 • Egy felmérés segít abban, hogy megszerezzem a kutatásomhoz szükséges információkat?
 • Ki a megfelelő személyek, akiktől megkérdezhetem kitölteni a kérdőívet?
 • Hogyan biztosíthatom, hogy a megfelelő embereket érjem el?
 • Mi a legjobb módja annak, hogy a kérdőívet kitöltők teljesen megértsék a kérdésekre (hogy a kapott információ pontos / hasznos legyen)?
 • Milyen statisztikai módszereket (adatelemzésre) akarok/kell alkalmazni az adatok összegyűjtése után, ha vannak ilyenek ?


Ez csak néhány a kérdések közül, amelyekre egyértelmű válaszokat kell kapnia, amikor eldönti, hogy a LimeSurvey a megfelelő eszköz-e az Ön számára.

A LimeSurvey kiválóan alkalmas teljesen strukturált (minden kérdést, amelyet fel kell tennie az interjú megkezdése előtt), szabványosított (nagyjából mindenki ugyanazt a kérdőívet kapja), többnyire kvantitatív (főleg számokról vagy előre meghatározott válaszokkal rendelkező kérdésekről szól) online gyűjtött kérdőívek.


Ettől persze bizonyos mértékig el lehet térni. A LimeSurvey segítségével válaszokat gyűjthet bizonyos típusú telefonos interjúkra. A LimeSurvey segítségével minőségi adatokat is gyűjthet, például szöveges kérdések segítségével.

De egy ponton arra a következtetésre juthat, hogy más kutatási módszerek alkalmasabbak.

Kérdőív felépítése

Annak eldöntéséhez, hogy milyen sorrendben tegyen fel kérdéseket, és hogyan csoportosítsa őket, néhány szempontot figyelembe kell venni.

Ha lehetséges, kezdje olyan kérdésekkel, amelyekre könnyű válaszolni, és amelyeket minden résztvevő kényelmesen megválaszol. Ezek gyakran szűrési kérdések, azaz olyan kérdések, amelyeket fel kell tennie, hogy megtudja, a megfelelő embereket kérdezi-e (használja a feltételek beállítása és/vagy a kvótái, hogy kezelje ezeket a szűréseket kérdések).

Ha az elején felteszed az ilyen típusú kérdéseket, akkor elkerülheted, hogy a résztvevők elhagyják a kérdőívet a kitöltése előtt, mivel előfordulhat, hogy az emberek kisebb valószínűséggel fejezik be a felmérést, ha már dolgoztak a bevezető/szűrőkérdések megválaszolásán.

Példák:

 Az alábbi gyümölcsök közül melyiket szereti?
#Alma ()
#Banán ()
#Cseresznye ()

(egyetlen választás)

Feltételekkel megjelenítheti a következő kérdést a cseresznyével kapcsolatban, ha a résztvevő a „cseresznyét” választotta.

Miért szereted jobban a cseresznyét?
#Finom
#Imádom a színét
#Egészséges
#Szaftos
#Imádom a meggyes pitét

(többválasztós (vagy egyválasztós, attól függően, hogy pontos adatokra van szüksége) kérdés)

Mennyire szereted a cseresznyét?
#1) Nem sokkal jobban, mint más gyümölcsöknél
#2) Jobban szereted, mint a többi gyümölcsöt
#3) Ez az egyik kedvenc gyümölcsöm!
#4) IMÁDOM A CSERESZNYÉT!

(egyetlen választás)

Tudsz recepteket cseresznyével?

[szövegmező]

A fenti példa a könnyen megválaszolható bevezető kérdésekre, majd a fő kérdésre.

A cél az volt, hogy recepteket gyűjtsünk cseresznyével, almával és banánnal.

Másrészt, ha nehéz megválaszolható kérdéseket kell feltennie, fontolja meg, hogy minden kérdéshez vagy kérdéscsoporthoz különböző oldalakat használjon, és ezeket a nehezen megválaszolható kérdéseket a legvégére tegye. Így, ha a résztvevők úgy döntenek, hogy nem töltik ki a kérdőívet, legalább a korábbi válaszaik mentésre kerülnek.

Még valami, amit figyelembe kell venni a szerkezettel kapcsolatban – kerülje el a kérdőív által bevezetett torzításokat.

Például a piackutatásban vannak olyan fogalmak, amelyek segítség nélküli és segített kérdéseket igényelnek.

Példa a megválaszolatlan kérdésre:

 Mely csokoládémárkákat ismeri?

(utána egy üres szövegmező)

A következő példa egy segített kérdésre:

"Az alábbi csokoládémárkák közül melyiket ismeri?"

(utána a márkák listája (több választási lehetőség))

Amint azt korábban említettük, ha úgy dönt, hogy mindkét típusú kérdést felveszi ugyanabban a kérdőívben, akkor ügyeljen arra, hogy azokat különböző oldalakra tegye, és a nem támogatott kérdéseket a támogatott kérdések elé tegye. Ha egy támogatott kérdést a nem támogatott kérdés elé tesz, az akaratlanul is befolyásolhatja a résztvevők válaszát, ami érvénytelenítheti az eredményeket.

Egyéni kérdések

A kérdéseknek nem szuggesztívnek kell lenniük. "Mi a véleménye a LimeSurvey-ről?" egy elfogadható (nem szuggesztív) kérdés, miközben "Nem ért egyet azzal, hogy a LimeSurvey igazán nagyszerű eszköz?" szuggesztív kérdés.

További példák és javaslatok a kérdések megfogalmazására:

Az emberek igent mondhatnak a pénzadományozásra, ha a következő kérdéseket teszik fel:

 • „Szereted a természetet?
 • „Adományozni fogsz pénzt a folyó megsegítésére ?


Valószínűleg "nem"'-t mondanak, ha így tesznek fel kérdéseket:

 • 'Gondot okoz Önnek a pénzhiány?'
 • "Adományozni fog-e a folyó?


A megfelelő válaszok kikéréséhez rendezze kérdéseit:

 • a legkevésbé érzékenytől a legérzékenyebbig
 • általánostól a specifikusabbig
 • a tényekre vonatkozó kérdésektől a véleményekre vonatkozó kérdésekig

A felmérés kérdése lehet még:

 • Nyitott végű (a személy saját szavaival válaszol), vagy
 • Zártvégű (a személy a következők közül választ korlátozott számú lehetőség)

A zárt kérdéseket sokkal könnyebb elemezni, de előfordulhat, hogy a válaszadók nem tudják megadni azt a választ, amit igazán szeretnének.

Példa: "Mi a kedvenc színed?"

Nyílt végű: Valaki azt válaszolhatja, hogy "sötét fukszia", ebben az esetben a találatok között szerepelnie kell a "sötét fukszia" kategóriának.

Zárt végű: Ha mindössze 12 szín közül választhat, a munka könnyebb lesz, de előfordulhat, hogy a válaszadók nem tudják pontosan kiválasztani kedvenc színüket.

Gondosan fontolja meg az egyes kérdéseket, és döntse el, hogy nyílt vagy zárt végűek legyenek. Ha mélyebb betekintésre van szüksége a válaszokba, használjon nyílt végű kérdéseket. Ha ez nem így van, zárt kérdések használhatók.

Példa (nyílt végű): ""Szerinted mi a legjobb módja a folyó megtisztításának?"

Legyen „nyílt végű”: a válaszokat nem könnyű táblázatba vagy grafikonba foglalni, de mély betekintést nyerhet az emberek érzéseibe és elképzeléseibe a folyó vagy a környezet megtisztításával kapcsolatban, és közvetlen idézeteket használhat a jelentésedet.

Példa (zárt végű): "Milyen gyakran látogat a folyóhoz?"

Legyen zártvégű a következő lehetőségekkel:

 • Majdnem minden nap
 • Évente legalább 5-ször
 • Évente 1-4-szer
 • Szinte soha

Ezeket az adatokat egy ügyes oszlopdiagramban tudja majd bemutatni.

Ha feleletválasztós vagy egyválasztós kérdésekkel dolgozik, ügyeljen arra, hogy a megfelelő kérdéstípust válassza, és megfelelően fogalmazza meg mind a kérdéseket, mind a válaszokat.

Például:

Az alábbi gyümölcsök közül melyiket szereti?
#Alma ()
#Banán ()
#Cseresznye ()

A fenti egy tipikus feleletválasztós kérdés, mivel a listán több elemet is kedvelhetsz. Másrészt: "Az alábbi gyümölcsök közül melyiket részesíti előnyben?" egy választásos kérdés.

Mindkét gyümölcspélda úgy lett megfogalmazva, hogy egyértelmű legyen, hogy Ön csak a felsorolt gyümölcsökkel foglalkozik. Ha azt kérdezné: "Melyik a kedvenc gyümölcse?", akkor vagy egy igazán kimerítő gyümölcslistát kell készítenie, vagy valószínűleg a LimeSurvey beállításával adjon hozzá egy "egyéb" mezőt. Általában a válaszlehetőségeknek a legtöbb esetben teljesnek, egymást kizárónak és határozottnak kell lenniük.

Ha több- vagy egyválasztós kérdésed van, és sok lehetőség közül választhatsz, tudnod kell, hogy ez újabb torzítást eredményezhet, mivel a résztvevők valószínűleg a legelső lehetőségekre összpontosítják figyelmüket, nem pedig a középsőre. . A LimeSurvey nagyszerű lehetőséget kínál a kérdések sorrendjének véletlenszerűvé tételére, és bizonyos mértékig ennek a problémának a kiküszöbölésére.

Mitől jó egy felmérés?

A felmérésnek 3 jellemzője van, amelyek segítenek a pontosabb értékelés(ek)hez szükséges megfelelő válaszok kiváltásában:

 1. A kérdések világosak és pontosak, együttesen lehetővé teszik a részletes, egyértelmű és értelmes válaszokat.
 2. Mind előre definiált válaszok és formátumuk megfelel a kérdésnek.
 3. Ha szükséges, az emberek további információkat adhatnak hozzá.

Ezen felül mindig tartsa szem előtt a felhasználói élményt. Az olvasás, a görgetés és a kattintgatás fárasztó tevékenység. Tehát,:

 1. Kerülje a felesleges kérdéseket.
 2. Használjon feltételeket, nehogy egy adott résztvevő számára nem releváns kérdéseket tegyen fel.
 3. A kérdések és válaszok legyenek rövidek és könnyen olvashatóak - használjon megfelelő jelölést.
 4. Gondoljon a görgetés és a kattintás közötti kompromisszumra. A rövid kérdőívekhez (5-15 kérdés, a kérdés összetettségétől függően) mindent egy oldalon jelenítsen meg. Hosszabb kérdőívek készítéséhez használjon bölcsen csoportokat, azaz a csoportos kérdéseket érthetően. Használja a csoportleírásokat, hogy egyértelmű kijelentést adjon a következő kérdések témájával kapcsolatban.
 5. Kerülje a résztvevők összetévesztését a különböző skálákkal, azaz lehetőleg korlátozza a különböző skálatípusok, skálatartományok és skálaleírások számát. Lehetőleg ne változtassa meg a mérleg irányát. (Vannak módszertani kivételek).
 6. Az értékelési skálák esetében hasznos lehet páros számú értékelési opció használata, hogy megkönnyítsük a válaszadók döntéshozatalát (lásd alább).
Példa válaszskálákra, hogy mennyire „jó” valami:

1. Nagyon 

2. 

3. Egészen 

4. Nem olyan 

5. Rossz

6. Nagyon rossz

Példa válaszskálákra, hogy mennyire „rossz” valami:

1. 

2. tisztességes

3. Rossz

A felmérés tervezésének megkezdésének legjobb módja, ha szán egy percet, hogy elképzelje ideális visszajelzését. Magától értetődik, hogy az értelmes válaszok a leghasznosabbak, ezért próbáljon olyan kérdéseket alkotni, amelyek megkérik ezeket a válaszokat.

Hogyan lehet ehhez hozzányúlni? A legjobb módszer az, ha szétválasztja az összes területet, és eldönti, milyen információra van szüksége.

Képzelje el például, hogy olyan rendezvényt tartott, amely nyilvános volt, és általános visszajelzést kellett kapnia az eseménnyel kapcsolatban.

A következő felmérés egy példa arra, hogy esetleg nem alkalmas hasznos válaszok kiváltására:

Tetszett az Esemény?

( ) Igen

( ) Nem

Mennyire volt a Wi-Fi?

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( )

Problémái voltak a rendezvényre való eljutással?

( ) Igen

( ) Nem

Hasznos volt a térkép?

( ) Igen

( ) Nem

Mit gondoltál a hangszórók keverékéről?

( ) Nagyon szomorú ( ) Szomorú ( ) Semleges ( ) Boldog ( ) Nagyon boldog

A mátrixkérdések jobb választás lennének a fenti forgatókönyvhöz.

Matrix kérdések.

Általános szabály, hogy a skálákat csak az életkorra, az időre (talán) vagy a mennyiségekre vonatkozó kérdések esetén szabad használni. A mátrixkérdéseket megfelelően kell megfogalmazni, hogy a leghasznosabb visszajelzéseket kapjuk. Ne feledje, hogy a kötelező kérdések mátrixa némileg elrettentő lehet a közönség számára, mert ha nem megfelelően vannak felszerelve, nem teszik lehetővé további információk összegyűjtését.

Valószínű, hogy ha valaki kitölti a felmérést, visszajelzést szeretne adni, és ha úgy gondolja, hogy nem tud valami hasznosat megosztani, akkor bezárja az ablakot, és továbblép.

Tehát mi a baj a fenti felméréssel?

Nézzük meg egyenként az egyes kérdéseket.

1. kérdés nem igazán ér semmit. Képzeld el, hogy 100 "nem" választ kapsz. A válasz önmagában nem ad hasznos információt arról, hogy a résztvevő miért nem élvezte az eseményt. Elgondolkodna a "nem" válaszok okán, és azon is gondolkodna, hogy mit kezdjen a válaszokkal. Egy pillanat alatt megvizsgáljuk a lehetséges fejlesztéseket.

A 2. kérdés rosszabb, mint az első. Visszautalva a jó felmérés 3 jellemzőjére, azt látjuk, hogy a kérdéseknek világosnak és pontosnak kell lenniük. Nem vagyok szakértő a Wi-Fi-ben, de egészen biztos vagyok benne, hogy vannak jobb módszerek ennek mérésére. Ráadásul nem ad értelmes választ egy olyan kérdésre, mint például: "Mit fog kezdeni azzal a tudattal, hogy az emberek 33%-a jónak ítélte a Wi-Fi-t, szemben a mindössze 23%-kal?" A jó felmérés 3 jellemzője azt is kimondja, hogy az előre meghatározott válaszoknak megfelelőnek kell lenniük a kérdéshez.

Eléggé nyilvánvaló, hogy a skála használata ehhez a kérdéshez nem segít javítani a Wi-Fi minőségén. Határozott szükség van arra, hogy ehhez a kérdéshez legyen hely az emberek számára, hogy további információkat adjanak hozzá. Hogyan jelenthet be valaki egy konkrét problémát anélkül, hogy részletezné?

Ebben az esetben szinte lehetetlen lenne elegendő információval rendelkezni a résztvevő(k) Wi-Fi-vel kapcsolatos problémáinak megfelelő megoldásához. A felmérések célja olyan hasznos információk megszerzése, amelyekkel dolgozhat, vagy tanulhat belőle.

A '3. és 4. kérdés ugyanazt eredményezné, mint az első két kérdés. Csak „igen” vagy „nem” választ adnak, és egyik sem ad lehetőséget részletek hozzáadására. E szakasz után javaslatokat teszünk az ilyen típusú kérdések javítására.

Az 5. kérdés, az utolsó kérdés, egy másik hatástalan. Valamivel kapcsolatban az elégedettség szintjét megkérdezni nem túl hasznos, mivel minden embernek más az érdeklődési köre, így valószínűleg mindenkinek más a véleménye az egyes beszélőkről. Ez egy másik példa arra, amikor „skálás” kérdést használnak, és ahol nem szabad használni.

Tekintse meg az alábbi javított felmérést.

Használtad a házon belüli Wi-Fi-t?

( ) Igen

( ) Nem

Volt valami probléma a Wi-Fi-vel?

( ) Egyáltalán nincs probléma

( ) Néhány apró probléma, semmi komoly

( ) Egy-két súlyos probléma

( ) A Wi-Fi szinte teljesen használhatatlan volt.

Ha problémákat tapasztalt, röviden leírná azokat? (Szövegmező)

Problémája volt a rendezvényre való eljutással?

( ) Igen

( ) Nem

Hogyan kerültél rendezvényünkre?

( ) Vonat

( ) Autó

( ) Busz

( ) Könnyűvasút (IE metró, villamos)

( ) Séta

Használtad a térképet a weboldalunkról?

( ) Igen

( ) Nem

Ha megnézted a térképet, elég részletes volt?

( ) Igen

( ) Durva ötletet adott. De egy másik térképet használtam a részletekért.

( ) Egyáltalán nem részletezi

Ha nem használta a térképet, miért ne?

( ) Nem elég részletes

( ) Ehelyett egy műholdas navigációs készüléket/Google térképet használtam.

( ) Nem is tudtam, hogy létezik!

Általában véve érdekesek voltak az előadók? Élvezted az előadásokat?

( ) Szinte mindegyik érdekes és nagyon élvezetes volt

( ) Főleg élvezetes, de néhány kevésbé érdekes beszélgetés.

( ) 50-50 felosztás

( ) Inkább unalmas, mint érdekes

( ) Semmi érdekeset nem találtam

Kérjük, fejtse ki a fenti kérdésre adott válaszát. Nyugodtan hivatkozzon bármelyikre

konkrét emberek/beszélgetések. (Szövegmező)

Ha tudnánk bővíteni a beszélgetések körét, vagy van más érdekes ötleted ezzel kapcsolatban

a beszélgetéseket, sorolja fel őket lent (szövegmező)

Ha bármilyen más javaslata vagy ötlete van, kérjük, sorolja fel azokat az alábbiakban. (Szövegmező)

Lehet, hogy ez a felmérés egy kicsit hosszabb, de sokkal könnyebb megválaszolni és értelmezni a válaszokat. Ha két-három kérdést tesz fel mindegyik témával kapcsolatban, az azt jelenti, hogy az eredmények feldolgozását illetően egy kicsit több elemzést végezhet. Képzelje el például, hogy a felmérés első kérdésére válaszolva 30 embert kapott, akik azt mondták, hogy problémáik vannak az eseményre való eljutással.

Ez annyi információ lett volna, amennyit az eredményekből ki lehet húzni, de az új válaszkészlettel arra lehet következtetni, hogy mely közlekedési módok jelentenek problémát az embereknek. Sőt, tovább nézheti, hogy a megadott térképet vagy más navigációs formát használták-e, és ezt felhasználhatja a jövőbeni fejlesztések céljára.

Ne feledje, hogy 50 kérdés után a felhasználó nagy valószínűséggel abbahagyja az olvasást'

További fontos kiegészítések a szövegmezős kérdések. Ezek lehetővé teszik a résztvevők számára, hogy konkrét visszajelzéseket adjanak, amelyekből Ön meríthet. Jó ötlet ezeket nem kötelezővé tenni, mert elriaszthatják az embereket a válaszadástól.

Végezetül, egy felmérés írásakor törekednie kell egy olyan felmérés létrehozására, amely konkrét kérdéseket tesz fel, hogy több hasznos információhoz jusson az elemzéshez. Ne feledje továbbá, hogy hasznos egy kis plusz háttér-információ gyűjtése, mivel ezek felhasználhatók a válaszok jobb elemzésére.

Az is fontos, hogy helyesen fogalmazd meg a kérdéseidet. Ha az embereknek válaszolniuk kell a kérdésekre, és nem értik őket, bezárják az ablakot, és továbbmennek. Ha lehetséges, kérjen meg valaki mást, hogy olvassa le a felmérést, mielőtt nyilvánosan elérhetővé tenné, hogy a kérdések egyértelműek legyenek.

Felmérés elfogultsága

A piackutatás során az elfogulatlan válaszok megszerzésének fontos kulcsa, hogy ne tegyenek fel olyan kérdéseket a felmérés résztvevőinek, amelyek befolyásolhatják az általuk adott válaszokat. A felmérés torzításának elkerülése segít kiküszöbölni azokat a válaszokat, amelyek érvényteleníthetik vagy torzíthatják az összegyűjtött adatokat. Egy megfelelő piackutatói képzettséggel/ismerettel nem rendelkező cég vagy magánszemély tévedésbe ütközik könnyen és gyakran. Ez sok mindenre vonatkozik, például a kérdés megfogalmazásának módjára, a választható választípusokra, arra, hogy a kérdező hogyan adja elő a kérdéseket, ha az adatgyűjtés telefonon vagy személyesen történik.


A következő példa egy elfogult kérdésre:

Mennyire élvezted a rendezvényt?

( )Nagyon

( )Csak egy kicsit

( )Nem nagyon

( )Egyáltalán nem

Első pillantásra úgy tűnik, hogy ennek a kérdésnek a felépítésével nincs probléma. Végül is a válaszadónak van választási lehetősége a "nagyon"-tól az "egyáltalán nem"-ig. A probléma azonban a kérdés megfogalmazásában van. Azzal, hogy megkérdezi a résztvevőt, hogy „Mennyire” élvezte az eseményt, a felmérést végző személy már elfogultságot állapított meg, feltételezve, hogy a válaszadó valamilyen módon élvezte az eseményt, ami nem biztos, hogy így van.

A következő példa jobb módja annak, hogy a kérdést úgy tegye fel, hogy az ne befolyásolja a résztvevő válaszát:

Hogyan értékelné az esemény általános élvezetét egy 1-től 5-ig terjedő skálán: 1 = "Egyáltalán nem" és 5 = "Teljes mértékben élveztem"

1 2 3 4 5

( ) ( ) ( ) ( ) ( )

A kérdés újrafogalmazása lehetővé teszi, hogy a válaszadó egy olyan skála segítségével válaszolhasson, amely megkönnyíti számára az élvezeti szint megadását, a felmérést végző személy számára pedig az eredmények táblázatba foglalását és más válaszadókkal való összehasonlítását. Természetesen további kérdéseket kell felvenni, hogy konkrétumokat gyűjtsünk arról, hogy a résztvevők mit élveztek vagy mit nem.

Ez csak egy példa arra, hogy a megfogalmazás kisebb változtatásai hogyan javíthatják a felmérést.