Actions

Vprašanja - uvod

From LimeSurvey Manual

Revision as of 08:27, 15 December 2023 by Maren.fritz (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


  Pozor : Upoštevajte, da razlage in posnetki zaslona iz tega razdelka wiki temeljijo na LimeSurvey 3.


Uvod

Ko ste ustvarili svoje skupine vprašanj, lahko začnete dodajati vprašanja znotraj vsake skupine. To lahko storite na več načinov. Spodaj sta predstavljeni dve rešitvi: • Dostopite do skupine vprašanj in poiščite gumb za hitro ukrepanje dodaj vprašanje;


Opisi polj

Pri dodajanju vprašanja boste vprašani o kodi vprašanja, vprašanju in besedilu pomoč ter splošnih možnostih vprašanj: • 'Koda vprašanja:' Predstavlja ID, številko ali kodo vprašanja, ki se uporablja za hitro identifikacijo. To polje običajno ni prikazano osebam, ki sodelujejo v anketi, razen če je določeno v plošči Presentation - Prikaži številko vprašanja in/ali kodo. Še posebej je uporabno, če želite uporabiti ocenjevalno funkcijo LimeSurvey in/ali ExpressionScript.
Datoteka:help.png Opomba:' koda vprašanja mora biti edinstvena v isti anketi, začeti se mora s črko in lahko vsebuje samo alfanumerične znake. Če kdaj poskusite izvoziti svoje podatke v SPSS ali R, boste ugotovili, da "qcode" postane oznaka vrednosti, zato morate kodo narediti edinstveno. Zaenkrat bo LimeSurvey podpiral stare vrednosti kode, vendar bo gumb Prikaži logično datoteko barvno kodiral taka vprašanja, tako da boste vedeli, da bi morali spremeniti njihova imena.
 • Vprašanje:' To je dejansko postavljeno vprašanje. Tukaj ni prave omejitve glede dolžine vprašanja, vendar če želite pojasniti, kako izpolniti vprašanje, pustite to v polju "Pomoč". HTML kodo lahko uporabite npr. za vključitev slik:
<img src="http://www.yourdomain.com/yourpics/pic.jpg">
Datoteka:help.png Namig: Uporabite lahko tudi urejevalnik HTML WYSIWYG, ki ponuja GUI za izvajanje najpomembnejših nalog, kot je uporaba različnih pisav ali velikosti, vključno s slikami itd. Če želite izvedeti več o tem, preberite naslednji wiki razdelek.
 • 'Pomoč:' To je neobvezno polje. Uporabno je, če vprašanje potrebuje razlago ali če želite razložiti, kako je treba nanj odgovoriti. Ko vnesete besedilo v to polje, se na zaslonih za vnos v anketo prikaže ikona »vprašaj« z besedilom pomoči tik ob njej.


Datoteka:help.png Opomba: Zavihek Splošne možnosti je privzeto dostopen, ko želite dodati/urediti vprašanje (na desni strani plošče). Tu lahko najdete najpomembnejše atribute, kot so vrsta vprašanja, tema vprašanja in obvezni atribut. Vendar pa lahko dodatno uredite svoje vprašanje z uporabo vseh drugih atributov, ki se nahajajo pod ostalimi zavihki (glejte spodnji posnetek zaslona). Če želite izvedeti več o številnih načinih oblikovanja vprašanj v LimeSurvey, nadaljujte z branjem naslednjega wiki razdelek.


Splošne možnosti

Na desnem delu zaslona so prikazani različni zavihki. Najbolj osnovna in pomembna je zavihek Splošne možnosti. Tukaj lahko spremenite naslednje nastavitve vprašanj:

 • 'Vrsta vprašanja:' To določa vrsto odgovora, ki ga anketa dovoljuje. Oglejte si razdelek vrste vprašanj za opis različnih razpoložljivih možnosti.
 • 'Skupina vprašanj': Če želite spremeniti skupino vprašanj vprašanja, na spustnem seznamu izberite želeno skupina.
 • Preverjanje: Ta funkcija je na voljo pri vseh besedilnih in številskih vprašanjih. V tem polju lahko uporabite standardne regularnih izrazov za preverjanje odgovorov na vprašanje, in če se odgovori ne potrdijo glede na ta izraz, bo uporabnik pozvan, naj poskusi znova, preden lahko napredovati naprej.
 • 'Drugo?: To možnost lahko uporabite samo z določenimi vrstami vprašanj. Če je omogočeno, bo vprašanje kot možen odgovor vključevalo dodatno možnost »drugo«/odgovor, ki ga lahko izbere udeleženec ankete, če ni zadovoljen z vnaprej določenimi možnostmi odgovora.
 • 'Obvezno ?: Ta nastavitev vam omogoča, da od udeležencev ankete zahtevate, da odgovorijo na vsa obvezna vprašanja, preden lahko preidejo na naslednje vprašanje. Upoštevajte, da morajo biti za vprašanje o razvrščanju razvrščeni vsi elementi.
 • 'Pogoj: To je enačba ExpressionScript, ki določa pogoje vprašanja. Če je ocenjeno kot res (1), bo vprašanje prikazano udeležencu ankete; sicer je skrito in ker je nepomembno, so podatki za to vprašanje v zbirki podatkov NIČELNI. Podrobnosti o uporabi te možnosti najdete v wiki razdelku ExpressionScript.
 • Šifrirano: Ta nastavitev je na voljo samo za nekatere vrste vprašanj in določa, ali so shranjeni podatki o odgovoru šifrirani v bazi podatkov. To zagotavlja dodatno raven varnosti, če v vašo bazo podatkov vdrejo. Vendar ima nekaj manjših pomanjkljivosti, saj v pogledu odgovorov ne boste mogli iskati delnih besedil, šifriranje/dešifriranje pa zahteva tudi dodatne vire strežnika.
 • 'Shrani kot privzete vrednosti': Ta nastavitev vam omogoča, da shranite nastavitve trenutne vrste vprašanja kot privzete nastavitve za nova vprašanja. Če ga nastavite na »Vklopljeno«, bo shranil privzete vrednosti in se po shranjevanju samodejno ponastavil na »Izklopljeno«.
 • 'Počisti privzete vrednosti': S to nastavitvijo lahko ponastavite vse privzete vrednosti, ki jih shrani funkcija 'Shrani kot privzete vrednosti', in povrnete sistemske privzete vrednosti. Če ga nastavite na »Vklop«, bo ponastavil privzete vrednosti, nato pa samodejno ponastavil na »Izklop«, ko shranite.
Datoteka:help.png Opomba: Kot je razvidno iz zgornjega posnetka zaslona, lahko poleg zavihka s splošnimi možnostmi uporabite številne druge možnosti, da prilagodite svoje vprašanje. Te naprednejše nastavitve vprašanj se razlikujejo za vsako vrsto vprašanja! Zato prosimo, da preberete dokumentacijo za vaš določen vrsta vprašanja.

Uvoz vprašanj

Naslednji koraki prikazujejo, kako uvozite vprašanje v anketo.

(1) Znotraj ankete kliknite zavihek Struktura.

(2) Na strani Ustvari vprašanje kliknite Uvozi vprašanje na vrhu strani.


Datoteka:ImportQuestion.png


Prikazale se bodo možnosti »Uvozi vprašanje«.(3) Kliknite Prebrskaj in izberite datoteko .lsq (ki je oblika vprašanja tipa LimeSurvey).

(4) Izberite Ciljno skupino vprašanj, v katero želite dodati uvoženo vprašanje.

(5) Izberite, ali želite Samodejno preimenovati kodo vprašanja, če že zapusti. Če koda vprašanja že obstaja, omogočite to možnost, da uporabite drugo kodo vprašanja. Imate lahko tudi dve vprašanji, ki uporabljata isto kodo vprašanja. Vendar pa se lahko pojavijo nekatere težave, če uporabljate bolj zapletene možnosti LimeSurvey, kot je ExpressionScript ali ko delate z izvoženimi podatki v R ali SPSS (qcode postane oznaka vrednosti).

Datoteka:help.png Namig: Če želite preveriti, ali so kode vprašanj edinstvene v vaši anketi, uporabite funkcijo Pokaži logično datoteko LimeSurvey, da označite podobne kode vprašanj.

(6) Izberite, ali želite Pretvoriti povezave virov. Ta možnost se običajno uporablja skupaj z ExpressionScript za ustvarjanje naprednih vrst vprašanj. Če ju uporabljate skupaj, je mogoče izvesti zapleteno razvejanje, ocene, validacijo in/ali prilagajanje.

(7) Kliknite Uvozi v zgornjem desnem delu zaslona.


Prikaže se Povzetek uvoza vprašanj.


Informacije iz tabele udeležencev ankete

Datoteka:help.png Upoštevajte, da se tabele žetonov zdaj imenujejo tabele udeležencev ankete.

V svoje vprašanje lahko vstavite informacije ali besedilo iz tabele udeležencev ankete, tako da lahko prikaže informacije, povezane s kontekstom. Da LimeSurvey to naredi, mora biti anketa nastavljena kot not anonimna (tj.: sledena) in mora imeti ustvarjeno tabelo anketiranih udeležencev.

V vprašanju je mogoče uporabiti naslednje ogradne oznake:

{TOKEN:FIRSTNAME} vstavi vrednost iz polja "ime", ki se nahaja v tabeli udeležencev ankete
{TOKEN:PRIMEK} vstavi vrednost iz " priimek« v tabeli udeležencev ankete
{TOKEN:EMAIL} vstavi vrednost iz polja »e-pošta« v tabeli udeležencev ankete
{ TOKEN:ATTRIBUTE_1} vstavi vrednost iz polja »attribute_1« v tabeli udeležencev ankete
{TOKEN:ATTRIBUTE_2} vstavi vrednost iz polja »attribute_2« v anketi tabela udeležencev

Če želite uporabiti katerega koli od zgornjih ograd, ga morate vnesti, kot je zapisano zgoraj v besedilo polja za vprašanje. Na primer:

Pozdravljeni {TOKEN:FIRSTNAME}. Poslali smo vam e-poštno sporočilo na ta naslov {TOKEN:EMAIL}.


Če želite dodatno prilagoditi svoja vprašanja, uporabite [[ExpressionScript - Presentation|ExpressionScript]]. Na primer, če želite uporabiti tehniko krojenja, vnesite:

<syntaxhighlight lang="php">Kaj kot {TOKEN:ATTRIBUTE_1} menite o svojem {if(TOKEN:ATTRIBUTE_1=='worker','bosses','workers')}?

Za nadaljnje prilagajanje vprašanj lahko uporabite tudi JavaScript. Najprej morate dovoliti uporabo JavaScripta pri postavljanju vprašanj. To lahko dosežete tako, da deaktivirate filter XSS v globalne nastavitve vaše namestitve LimeSurvey. Vendar pa deaktiviranje te možnosti ni vedno dobra ideja - preberite naslednji wiki razdelek za več informacij. Prilagoditev vprašanj prek JavaScripta:

Pozdravljeni {TOKEN:FIRSTNAME}. Poslali smo vam e-poštno sporočilo na ta naslov {TOKEN:EMAIL}. Je to pravilno?
Kaj si kot {TOKEN:ATTRIBUTE_1} mislite o svojih
 <script type="text/javascript" language="Javascript">;
  var job='{TOKEN:ATTRIBUTE_1}';
  if (job=='worker') {
   document.write ('bosses')
  } else {
   document.write('workers')
  }
</script> 
?

Informacije iz prejšnjih odgovorov

LimeSurvey omogoča administratorjem ankete, da v besedilo vprašanja vstavi odgovor(e) prejšnjega(-ih) vprašanja:

 • Lahko se sklicujete na odgovore na isti strani in celo dinamično posodabljate prilagojena sporočila, ko se odgovori spreminjajo na strani .
 • Uporabite lahko poimenovanje kode vprašanja - za več podrobnosti glejte dokumentacijo ExpressionScript.


V urejevalnik WYSIWYG HTML (FCKeditor) je integriran čarovnik, tako da lahko preprosto vstavite prejšnje kode vprašanj/odgovorov. Ta vtičnik se imenuje LimeReplacementFields.


Če želite uporabiti to funkcijo v FCKeditorju:

(1) Kliknite ikono "lime med oklepaji".

(2) V izbirnem polju izberite vprašanje.


Datoteka:Editor_replacementfields_button.png


Prikazani so samo odgovori s prejšnjih strani.

Obvestilo LimeReplacementFields: Ko želite izbrisati sklic na oznako {name}, izberite vse znake od začetnega oklepaja do oklepaja in pritisnite delete: NE brišite znak za znakom s tipko za brisanje ali vračalko, sicer se bo polje znova prikazalo.

Styling vprašanja

Možno je urediti postavitev/dizajn vprašanja s CSS z uporabo urejevalnik tem.