Actions

Kérdések – bevezetés

From LimeSurvey Manual

This page is a translated version of the page Questions - introduction and the translation is 100% complete.


  Figyelem : Kérjük, vegye figyelembe, hogy a wiki részben található magyarázatok és képernyőképek a LimeSurvey 3-on alapulnak.


Bevezetés

Miután kérdéscsoportjait létrehozta, elkezdhet kérdéseket felvenni az egyes csoportokon belül. Többféle módon is megteheti ezt. Az alábbiakban két megoldást mutatunk be: • Lépjen be egy kérdéscsoportba, és keresse meg a „Kérdés hozzáadása” gyorsművelet gombot;


Mezőleírások

Kérdés hozzáadásakor a kérdéskód, kérdés és súgó szövegekről, valamint az általános kérdéslehetőségekről fog kérdezni: • Kérdés kódja: A kérdés azonosítóját, számát vagy kódját jelöli, amelyet a gyors azonosításhoz használnak. Ez a mező általában nem jelenik meg a felmérésben részt vevők számára, hacsak nincs megadva a Prezentáció panelen - Kérdésszám és/vagy kód megjelenítése. Ez különösen akkor hasznos, ha az LimeSurvey értékelési szolgáltatást és/vagy az ExpressionScript-et szeretné használni.
Megjegyzés: A code kérdésnek egyedinek kell lennie ugyanabban a felmérésben, betűvel kell kezdődnie, és csak alfanumerikus karaktereket tartalmazhat. Ha valaha is megpróbálja exportálni adatait SPSS-be vagy R-be, rá fog jönni, hogy a "qcode" lesz az értékcímke, ezért egyedivé kell tennie a kódot. A LimeSurvey egyelőre támogatja az örökölt kódértékeket, de a Show logic file gomb színkódolja az ilyen kérdéseket, hogy tudja, meg kell változtatnia a nevüket.
 • Kérdés: Ez a tényleges kérdés. A kérdés hossza itt nincs korlátozva, de ha el szeretné magyarázni, hogyan kell kitölteni a kérdést, hagyja ezt a "Súgó" mezőben. A HTML-kód használható pl. képek beillesztésére:
<img src="http://www.yourdomain.com/yourpics/pic.jpg">
Tipp: Használhatja a HTML WYSIWYG szerkesztőt is, amely grafikus felhasználói felületet kínál a legfontosabb feladatok elvégzéséhez, például különböző betűtípusok vagy méretűek, beleértve a képeket stb. tudjon meg többet róla, olvassa el a következő wiki szakaszt.
 • Súgó: Ez egy nem kötelező mező. Hasznos, ha egy kérdés magyarázatra szorul, vagy el szeretné magyarázni, hogyan kell rá válaszolni. Amikor szöveget ír be ebbe a mezőbe, a kérdőív beviteli képernyőjén megjelenik egy „kérdőjel” ikon, közvetlenül mellette a súgó szöveggel.


Megjegyzés: Az Általános beállítások fül alapértelmezés szerint akkor érhető el, ha kérdést szeretne hozzáadni/szerkeszteni (a panel jobb oldalán). A legfontosabb attribútumok itt találhatók, mint például a kérdés típusa, a kérdés témája, valamint a kötelező attribútum. A kérdését azonban tovább szerkesztheti, ha a többi lap alatt található összes többi attribútumot használja (lásd az alábbi képernyőképet). Ha többet szeretne megtudni a LimeSurvey kérdéseinek megtervezésének sokféle módjáról, kérjük, olvassa tovább a következő wiki szakaszt.


Általános opciók

A képernyő jobb oldalán különböző lapok jelennek meg. A legalapvetőbb és legfontosabb az Általános beállítások fül. A következő kérdésbeállítások módosíthatók innen:

 • Kérdés típusa: Ez határozza meg, hogy a felmérés milyen választ ad. Tekintse meg a kérdéstípusok részt a különféle elérhető opciók leírásáért.
 • Kérdéscsoport: Egy kérdés kérdéscsoportjának megváltoztatásához válassza ki a kívánt kérdést a legördülő listából. csoport.
 • Érvényesítés: Ez a funkció minden szöveges és numerikus kérdés esetén elérhető. Ebben a mezőben használhatja a szabványos reguláris kifejezéseket a kérdésre adott válaszok érvényesítéséhez, és ha a válaszok nem érvényesülnek ezzel a kifejezéssel szemben, a felhasználó felkéri, hogy próbálkozzon újra, mielőtt megtehetné. tovább haladni.
 • Egyéb?: Ez az opció csak bizonyos kérdéstípusoknál használható. Ha engedélyezve van, a kérdés lehetséges válaszként tartalmaz egy extra "egyéb" opciót/válasz mezőt, amelyet a felmérésben résztvevő kiválaszthat, ha nem elégedett az előre meghatározott válaszlehetőségekkel.
 • Kötelező ?: Ezzel a beállítással megkövetelheti, hogy a felmérés résztvevői válaszoljanak az összes kötelező kérdésre, mielőtt továbblépnének a következő kérdésre. Vegye figyelembe, hogy a rangsorolási kérdéshez minden elemet rangsorolni kell.
 • Feltétel: Ez az ExpressionScript egyenlet, amely meghatározza a kérdés feltételeit. Ha értéke igaz (1), akkor a kérdés megjelenik a felmérésben résztvevő számára; különben el van rejtve, és mivel irreleváns, az adott kérdéshez tartozó adatok NULLÁK az adatbázisban. Az opció használatának részleteit az ExpressionScript wiki részben találja.
 • Titkosított: Ez a beállítás csak bizonyos kérdéstípusoknál érhető el, és meghatározza, hogy a mentett válaszadatok titkosítva vannak-e az adatbázisban. Ez további biztonsági réteget biztosít, ha az adatbázist feltörik. Van azonban néhány kisebb hátránya, mivel a válasznézetben nem lehet részszövegeket keresni, és a titkosítás/visszafejtés is további szerver erőforrásokat igényel.
 • Mentés alapértelmezett értékekként: Ezzel a beállítással elmentheti az aktuális kérdéstípus beállításait alapértelmezett beállításokként az új kérdésekhez. Ha „Be” értékre állítja, elmenti az alapértelmezett értékeket, majd a mentés után automatikusan visszaáll „Ki” értékre.
 • Alapértelmezett értékek törlése: Ezzel a beállítással visszaállíthatja a 'Mentés alapértelmezett értékként' funkció által mentett alapértelmezett értékeket, és visszaállíthatja a rendszer alapértelmezett értékeit. Ha „Be” értékre állítja, visszaállítja az alapértelmezett értékeket, majd a mentés után automatikusan „Ki” értékre állítja vissza.
Megjegyzés: Ahogy a fenti képernyőképen is látható, az általános beállítások fülön kívül sok más lehetőség is használható a kérdés testreszabásához. Ezek a speciálisabb kérdésbeállítások kérdéstípusonként eltérőek! Ezért kérjük, olvassa el az adott kérdéstípus dokumentációját.

Kérdés importálása

A következő lépések bemutatják, hogyan lehet kérdést importálni egy felmérésbe.

(1) Egy felmérésen belül kattintson a Struktúra fülre.

(2) A „Kérdés létrehozása” oldalon kattintson a „Kérdés importálása” lehetőségre az oldal tetején.Megjelennek a „Kérdés importálása” opciók.(3) Kattintson a Tallózás gombra, és válassza ki az .lsq fájlt (amely a LimeSurvey kérdéstípusú formátuma).

(4) Válassza ki azt a Cél kérdéscsoportot, amelyhez hozzá szeretné adni az importált kérdést.

(5) Válassza ki, hogy kívánja-e a A kérdéskód automatikus átnevezését, ha már kilép. Ha a kérdéskód már létezik, engedélyezze ezt a lehetőséget egy másik kérdéskód használatához. Két olyan kérdésed is lehet, amelyek ugyanazt a kérdéskódot használják. Előfordulhat azonban néhány probléma, ha összetettebb LimeSurvey-beállításokat használ, például az ExpressionScript-t, vagy ha az exportált adatokkal R-ben vagy SPSS-ben dolgozik (a qcode értékcímkévé válik).

Tipp: Ha ellenőrizni szeretné, hogy a kérdéskódok egyediek-e a felmérésben, használja a Logikai fájl megjelenítése LimeSurvey funkciót a hasonló kérdéskódok kiemeléséhez.

(6) Válassza ki, hogy kívánja-e a 'Erőforráshivatkozások konvertálása lehetőséget. Ezt az opciót általában az ExpressionScript-vel együtt használják speciális kérdéstípusok létrehozásához. Ha együtt használja őket, akkor komplex elágazások, értékelések, validálás és/vagy testreszabás végezhető el.

(7) Kattintson a képernyő jobb felső sarkában található Importálás gombra.


Megjelenik a „Kérdésimportálás összegzése”.


A felmérés résztvevőitől származó információk táblázat

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a token táblákat mostantól felmérés résztvevői tábláknak hívják.

A kérdőív résztvevőinek táblázatában szereplő információkat vagy szöveget beillesztheti a kérdésébe, hogy az kontextussal kapcsolatos információkat jelenítsen meg. Ahhoz, hogy a LimeSurvey ezt megtehesse, a felmérést not anonymous-ra kell beállítani (azaz: nyomon követni), és létre kell hozni egy felmérés résztvevői táblázatot.

A következő helyőrzők használhatók egy kérdésben:

{TOKEN:FIRSTNAME} beszúrja az értéket a felmérés résztvevői táblázatában található "keresztnév" mezőből
{TOKEN:LASTNAME} beszúrja az értéket a " vezetéknév" mező a felmérés résztvevői táblázatában található
{TOKEN:EMAIL} beszúrja az értéket a felmérés résztvevői táblázatában található "e-mail" mezőből
{ TOKEN:ATTRIBUTE_1} beszúrja az értéket a felmérés résztvevői táblázatában található "attribute_1" mezőből
{TOKEN:ATTRIBUTE_2} beszúrja az értéket a felmérésben található "attribute_2" mezőből résztvevők táblázata

Bármelyik helyőrző felülről történő használatához be kell írnia azt/azokat a fentiek szerint a kérdésmező szövegébe. Például:

„Kedves {TOKEN:FIRSTNAME}. E-mailt küldtünk Önnek a következő címen: {TOKEN:EMAIL}.


Ha tovább szeretné személyre szabni kérdéseit, használja az [[ExpressionScript - Presentation|ExpressionScript]]. Például, ha használni szeretné a szabási technikát, írja be:

<syntaxhighlight lang="php">Ön mint {TOKEN:ATTRIBUTE_1} mit gondol az Ön {if(TOKEN:ATTRIBUTE_1=='worker','boses','workers')}-ról?

A kérdések további testreszabásához JavaScriptet is használhat. Először is engedélyeznie kell a JavaScript használatát a kérdések beállításakor. Ezt úgy érheti el, hogy deaktiválja az XSS-szűrőt a LimeSurvey telepítésének globális beállítások részében. Ennek az opciónak a deaktiválása azonban nem mindig jó ötlet – további információkért olvassa el a következő wiki szakaszt. Kérdés szabás JavaScript segítségével:

Kedves {TOKEN:FIRSTNAME}! E-mailt küldtünk Önnek a következő címen: {TOKEN:EMAIL}. Helyes ez?
Mit gondol Ön, mint {TOKEN:ATTRIBUTE_1}
 <script type="text/javascript" language="Javascript">;
  var job='{TOKEN:ATTRIBUTE_1}';
  if (job=='worker') {
   document.write ('bosses')
  } else {
   document.write('workers')
  }
</script> 
?

Információ a korábbi válaszokból

A LimeSurvey lehetővé teszi a felmérés adminisztrátorai számára, hogy az előző kérdés(ek)ből származó választ illesszen be a kérdés szövegébe:

 • Az ugyanazon az oldalon található válaszokra hivatkozhat, és akár dinamikusan frissítheti is a személyre szabott üzeneteket, ahogy a válaszok változnak az oldalon. .
 • Használhat kérdéskód elnevezést – további részletekért lásd az ExpressionScript dokumentációját.


A WYSIWYG HTML-szerkesztőbe (FCKeditor) beépítettünk egy varázslót, amellyel könnyedén beillesztheti a korábbi kérdés/válasz kódokat. Ennek a beépülő modulnak a neve „LimeReplacementFields”.


A funkció használatához az FCKeditorban:

(1) Kattintson a "zárójelek közötti mész" ikonra.

(2) Válasszon ki egy kérdést a kijelölőmezőből.Csak az előző oldalak válaszai jelennek meg.

LimeReplacementFields megjegyzés: Ha egy {name} címkére való hivatkozást szeretne törölni, kérjük, jelölje ki az összes karaktert a nyitó zárójeltől a záró zárójelig, és nyomja meg a törlés gombot: NE karakterenként törölje a törlés vagy a backspace billentyűvel, ellenkező esetben a mező ismét megjelenik.

Stíluskérdések

A témaszerkesztő segítségével a kérdés elrendezése/design szerkeszthető CSS-sel.