Actions

Întrebări - introducere

From LimeSurvey Manual

This page is a translated version of the page Questions - introduction and the translation is 100% complete.


  Atenție : Rețineți că explicațiile și capturile de ecran din această secțiune wiki se bazează pe LimeSurvey 3.


Introducere

După ce ați creați grupurile de întrebări, puteți începe să adăugați întrebări în cadrul fiecărui grup. Există mai multe moduri prin care poți face asta. Două soluții sunt prezentate mai jos: • Accesați un grup de întrebări și căutați butonul de acțiune rapidă „adăugați întrebare”;


Descrierea câmpurilor

Când adăugați o întrebare, veți fi întrebat despre textele „codul de întrebare', întrebare și ajutor și despre opțiunile generale de întrebare: • 'Codul întrebării: reprezintă ID-ul, numărul sau codul întrebării care este utilizat pentru identificarea rapidă. În mod normal, acest câmp nu este afișat persoanelor care participă la sondaj decât dacă este specificat în panoul Prezentare - „Afișați numărul și/sau codul întrebării. Este util mai ales dacă doriți să utilizați Funcția de evaluări LimeSurvey și/sau ExpressionScript.
Notă: Întrebarea cod trebuie să fie unică în cadrul aceluiași sondaj, trebuie să înceapă cu o literă și poate conține numai caractere alfanumerice. Dacă încercați vreodată să exportați datele în SPSS sau R, veți descoperi că „qcode” devine eticheta de valoare, așa că trebuie să faceți codul unic. Deocamdată, LimeSurvey va accepta valorile de cod vechi, dar butonul Afișează fișierul logic va codifica cu culori astfel de întrebări, astfel încât să știți că ar trebui să le schimbați numele.
 • Întrebare: Aceasta este întrebarea care se pune. Nu există o limită reală pentru lungimea întrebării aici, totuși, dacă doriți să explicați cum să completați întrebarea, lăsați-o pentru câmpul „Ajutor”. Codul HTML poate fi folosit, de exemplu, pentru a include imagini:
<img src="http://www.yourdomain.com/yourpics/pic.jpg">
Sugestie: De asemenea, puteți utiliza editorul HTML WYSIWYG, care oferă o interfață grafică pentru a efectua cele mai importante sarcini, cum ar fi utilizarea diferitelor fonturi sau dimensiuni, inclusiv imagini etc. aflați mai multe despre aceasta, citiți următoarea secțiunea wiki.
 • Ajutor: Acesta este un câmp opțional. Este util dacă o întrebare are nevoie de o explicație sau doriți să explicați cum ar trebui să i se răspundă. Când introduceți text în acest câmp, pe ecranele de introducere a sondajului apare o pictogramă „semn de întrebare” cu textul de ajutor chiar lângă el.


Notă: Fila Opțiuni generale este accesată implicit atunci când doriți să adăugați/editați o întrebare (în partea dreaptă a panoului). Cele mai importante atribute pot fi găsite aici, cum ar fi tipul de întrebare, tema întrebării, precum și atributul obligatoriu. Cu toate acestea, puteți edita în continuare întrebarea dvs. utilizând toate celelalte atribute situate sub restul filelor (consultați captura de ecran de mai jos). Pentru a afla mai multe despre multitudinea de moduri de a crea întrebări în LimeSurvey, vă rugăm să continuați să citiți următoarea secțiune wiki.


Opțiuni generale

Diferite file sunt afișate în partea dreaptă a ecranului. Cel mai elementar și important este fila „Opțiuni generale”. Următoarele setări ale întrebării pot fi modificate de aici:

 • Tipul de întrebare: Aceasta determină tipul de răspuns pe care sondajul îl permite. Vizualizați secțiunea Tipuri de întrebări pentru o descriere a diferitelor opțiuni disponibile.
 • Grup de întrebări: Pentru a schimba grupul de întrebări al unei întrebări, selectați din lista verticală cel dorit grup.
 • Validare: Această funcție este disponibilă în toate întrebările de tip text și numeric. Puteți utiliza expresii regulate standard în acest câmp pentru a valida răspunsurile la întrebare, iar dacă răspunsurile nu se validează cu această expresie, utilizatorului i se va cere să încerce din nou înainte de a putea progrese mai departe.
 • Altele?: Această opțiune poate fi folosită numai cu anumite tipuri de întrebări. Dacă este activată, întrebarea va include ca răspuns posibil o casetă suplimentară de opțiune/răspuns „alt”, care poate fi selectată de participantul la sondaj dacă acesta nu este mulțumit de opțiunile de răspuns predefinite.
 • Obligatoriu ?: Această setare vă permite să solicitați participanților la sondaj să răspundă la toate întrebările obligatorii înainte de a putea trece la următoarea întrebare. Rețineți că pentru întrebarea de clasare, toate articolele trebuie să fie clasate.
 • Condiție: Aceasta este ecuația ExpressionScript care specifică condițiile întrebării. Dacă se evaluează la adevărat (1), întrebarea va fi afișată participantului la sondaj; în caz contrar, este ascuns și, deoarece este irelevant, datele pentru întrebarea respectivă sunt NULL în baza de date. Detalii despre cum să utilizați această opțiune pot fi găsite în secțiunea wiki ExpressionScript.
 • Criptat: Această setare este disponibilă numai pentru anumite tipuri de întrebări și determină dacă datele de răspuns salvate sunt criptate în baza de date. Acest lucru oferă un nivel suplimentar de securitate dacă baza de date este piratată. Cu toate acestea, are câteva dezavantaje minore, deoarece nu veți putea căuta texte parțiale în vizualizarea răspunsului, iar criptarea/decriptarea necesită și resurse suplimentare de server.
 • Salvare ca valori implicite: Această setare vă permite să salvați setările tipului de întrebare curent ca setări implicite pentru întrebări noi. Dacă îl setați pe „Pornit”, va salva valorile implicite, apoi va fi resetat automat la „Oprit” după ce ați salvat.
 • Ștergeți valorile implicite: Cu această setare, puteți reseta orice valori implicite salvate de funcția „Salvare ca valori implicite” și puteți reveni la valorile implicite ale sistemului. Dacă îl setați pe „Pornit”, va reseta valorile implicite, apoi va reseta automat la „Oprit” după ce salvați.
Notă: După cum se poate observa în captura de ecran de mai sus, multe alte opțiuni pot fi folosite în afară de fila de opțiuni generale pentru a vă personaliza întrebarea. Aceste setări mai avansate ale întrebării sunt diferite pentru fiecare tip de întrebare! Prin urmare, vă rugăm să consultați documentația pentru tipul de întrebare.

Importarea unei întrebări

Următorii pași demonstrează cum să importați o întrebare într-un sondaj.

(1) Din cadrul unui sondaj, faceți clic pe fila „Structură”.

(2) Din pagina „Creați întrebarea”, faceți clic pe „Importați o întrebare” în partea de sus a paginii.


Fișier:ImportQuestion.png


Opțiunile „Importați o întrebare” vor fi afișate.(3) Faceți clic pe Răsfoiți și selectați fișierul .lsq (care este formatul de întrebare LimeSurvey).

(4) Selectați „Grupul de întrebări de destinație” în care doriți să adăugați întrebarea importată.

(5) Alegeți dacă doriți sau nu să „redenumiți automat codul întrebării dacă acesta iese deja”. Dacă codul de întrebare există deja, activați această opțiune pentru a utiliza un alt cod de întrebare. De asemenea, puteți avea două întrebări care folosesc același cod de întrebare. Cu toate acestea, unele probleme pot apărea dacă utilizați opțiuni LimeSurvey mai complexe, cum ar fi ExpressionScript sau când lucrați cu datele exportate în R sau SPSS (qcode devenind o etichetă de valoare).

Sugestie: Pentru a verifica dacă codurile întrebărilor sunt unice în sondajul dvs., utilizați funcția Afișare fișier logic LimeSurvey pentru a evidenția codurile de întrebare similare.

(6) Alegeți dacă să „Convertiți linkurile de resurse” sau nu. Această opțiune este de obicei folosită împreună cu ExpressionScript pentru a crea tipuri avansate de întrebări. Dacă le utilizați împreună, se pot face ramificări complexe, evaluări, validare și/sau personalizare.

(7) Faceți clic pe „Import” situat în partea dreaptă sus a ecranului.


Va fi afișat „Rezumatul importului întrebării”.


Informații din tabelul participanților la sondaj

Vă rugăm să rețineți că tabelele cu jetoane se numesc acum tabele participanților la sondaj.

Puteți insera informații sau text din tabelul participanților la sondaj în întrebarea dvs., astfel încât să poată afișa informații legate de context. Pentru ca LimeSurvey să facă acest lucru, sondajul trebuie să fie setat ca nu anonim (adică: urmărit) și trebuie să aibă un survey participants table creat.

Următorii substituenți pot fi utilizați într-o întrebare:

{TOKEN:FIRSTNAME} inseră valoarea din câmpul „prenume” aflat în tabelul participanților la sondaj
{TOKEN:LASTNAME} inseră valoarea din „ câmpul nume" situat în tabelul participanților la sondaj
{TOKEN:EMAIL} inseră valoarea din câmpul „e-mail” situat în tabelul participanților la sondaj
{ TOKEN:ATTRIBUTE_1} inseră valoarea din câmpul „atribut_1” aflat în tabelul participanților la sondaj
{TOKEN:ATTRIBUTE_2} inseră valoarea din câmpul „atribut_2” aflat în sondaj. masa participanților

Pentru a utiliza oricare dintre substituenții de mai sus, trebuie să-l tastați așa cum este scris mai sus în textul câmpului de întrebare. De exemplu:

„Bună ziua {TOKEN:FIRSTNAME}. V-am trimis un e-mail folosind această adresă {TOKEN:EMAIL}.


Dacă doriți  personalizați în continuare întrebările, utilizați [[ExpressionScript - Presentation|ExpressionScript]]. De exemplu, dacă doriți utilizați tehnica de croitorie, introduceți:

<syntaxhighlight lang="php">Ce părere aveți în calitate de {TOKEN:ATTRIBUTE_1} despre {if(TOKEN:ATTRIBUTE_1=='lucrător', 'șefi', 'lucrători')}?

De asemenea, puteți utiliza JavaScript pentru a realiza personalizarea ulterioară a întrebărilor. În primul rând, trebuie să permiteți ca JavaScript să fie utilizat la configurarea întrebărilor. Acest lucru poate fi realizat prin dezactivarea filtrului XSS din Setări globale ale instalării dumneavoastră LimeSurvey. Cu toate acestea, dezactivarea acestei opțiuni nu este întotdeauna o idee bună - citiți următoarea secțiune wiki pentru informații suplimentare. Personalizarea întrebărilor prin JavaScript:

Bună ziua {TOKEN:FIRSTNAME}. V-am trimis un e-mail folosind această adresă {TOKEN:EMAIL}. Este corect?
Ce părere aveți despre dvs., în calitate de {TOKEN:ATTRIBUTE_1}
 <script type="text/javascript" language="Javascript">;
  var job='{TOKEN:ATTRIBUTE_1}';
  if (job=='worker') {
   document.write ('bosses')
  } else {
   document.write('workers')
  }
</script> 
?

Informații din răspunsurile anterioare

LimeSurvey permite administratorilor sondajului să insereze un(e) răspuns(e) de la întrebările anterioare în textul unei întrebări:

 • Puteți să consultați răspunsurile de pe aceeași pagină și chiar să actualizați dinamic mesajele personalizate pe măsură ce răspunsurile se modifică pe pagină .
 • Puteți folosi denumirea codului de întrebare - pentru mai multe detalii, consultați documentația ExpressionScript.


Un expert a fost integrat în editorul HTML WYSIWYG (FCKeditor), astfel încât să puteți introduce cu ușurință codurile de întrebare/răspuns anterioare. Acest plugin se numește „LimeReplacementFields”.


Pentru a utiliza această caracteristică în FCKeditor:

(1) Faceți clic pe pictograma „var între paranteze”.

(2) Selectați o întrebare din caseta de selectare.


Fișier:Editor_replacementfields_button.png


Sunt afișate doar răspunsurile din paginile anterioare.

Notificare LimeReplacementFields: Când doriți să ștergeți o referință la o etichetă {name}, vă rugăm să selectați toate caracterele de la paranteza de deschidere la paranteza de închidere și apăsați pe ștergere: NU ștergeți-l caracter cu caracter cu tasta ștergere sau backspace, altfel câmpul va apărea din nou.

Întrebări de stil

Este posibil să editați aspectul/designul întrebării cu CSS utilizând theme editor.