Actions

Криптиране на данни

From LimeSurvey Manual

This page is a translated version of the page Data encryption and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎Tiếng Việt • ‎dansk • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎magyar • ‎polski • ‎română • ‎slovenščina • ‎български • ‎日本語Въведение

Шифроване на данни е нова функция, предоставена в LimeSurvey 4. Тя е създадена, за да помогне на администраторите на анкети да се справят по-добре с новите разпоредби за защита на данните, приети в различни части на света (напр. GDPR).

Тази функция позволява криптиране на лични данни, намиращи се в централната база данни на участниците и/или таблица с участници в проучването. Освен това можете също да шифровате данните, които събирате от вашите респонденти, ако атрибутът на въпроса за шифроване е активиран.

Моля, имайте предвид, че вашите данни винаги ще бъдат видими в интерфейса на LimeSurvey. Само записите в базата данни се криптират - никой, който има достъп до сървъра, където хоствате LimeSurvey, не може да визуализира съответните данни. Затова, моля, обърнете внимание на кого предоставяте глобални разрешения и разрешения за проучване.


Important.png  След като създадете ключове за криптиране, не забравяйте да създадете резервни копия. Ако загубите ключовете, данните ще станат неизползваеми, тъй като вече не могат да бъдат възстановени. Ако използвате LimeSurvey CE, публичният и секретният ключ могат да бъдат намерени в /application/config/security.php.


Template:Забележка

Кога да шифровате данните си?

Няма един правилен отговор на този въпрос. Силно зависи от:

  • вида данни, които събирате
  • когато вашето проучване се основава на
  • национално или федерално законодателство

През повечето време е важно да криптирате лични данни (напр. както се препоръчва в Общия регламент за защита на данните). Следователно полета като собствено име, фамилия, имейл адрес, телефонен номер, адрес и т.н. могат да се използват за идентифициране на отговорите, изпратени от едно лице.

В други случаи данните, които трябва да бъдат криптирани, не спират непременно до примерите, дадени по-горе. В определени сценарии (напр. при медицински изследвания) може да се наложи да шифровате повечето от вашите данни, ако можете да проследите обратно отговорите до лицето, което ги е изпратило.

В резултат на това, моля, адаптирайте вашето проучване и събирането на данни към местното законодателство!

Настройки

Има три места в LimeSurvey, където могат да се задават настройки за криптиране на данни:


Атрибути на въпроса

Атрибутът на въпроса „Шифровано“ се използва за активиране на криптиране на данни за съответните отговори. Този атрибут е изключен по подразбиране. След като проучването е активирано, не е възможно да се промени този атрибут.


Question attributes.png


Атрибути на участниците

Три основни атрибута (име, фамилия и имейл) винаги се показват в таблица с участници в проучването, като криптирането е включено по подразбиране .

Всеки нов атрибут на участник ще има изключено криптиране по подразбиране.

Шифроването може да бъде включено или изключено по всяко време.


Manage attribute fields.png


Управление на атрибутите на централната база данни на участниците

Три основни атрибута (име, фамилия и имейл) винаги се показват в централната база данни на участниците, като криптирането е включено по подразбиране.

Всеки нов атрибут на участник ще има изключено криптиране по подразбиране.

Шифроването може да бъде включено или изключено по всяко време.


Cpdb attribute management.png

Advanced

Sodium библиотека се използва за предоставяне на функционалност за криптиране и декриптиране на данни за LimeSurvey.

Sodium е модерна, лесна за използване софтуерна библиотека за криптиране, декриптиране, подписи, хеширане на пароли и др. Това е преносимо, кръстосано компилируемо, инсталируемо, опаковано разклонение на NaCl, със съвместим API и разширен API за подобряване на използваемостта още повече. Целта му е да предостави всички основни операции, необходими за изграждане на криптографски инструменти от по-високо ниво.


„Sodium е между платформи и различни езици. Той работи на различни компилатори и операционни системи, включително Windows (с MinGW или Visual Studio, x86 и x86_64), iOS и Android. Версиите на Javascript и WebAssembly също са налични и се поддържат напълно. Обвързванията за всички често срещани езици за програмиране са налични и се поддържат добре.“


Версия 7.2.0 и по-нова на езика за програмиране PHP включва разширението Sodium (наричано ext/sodium) като основна криптографска библиотека. Версия 2 на PHP разширението в PECL е съвместима с ext/sodium в PHP 7.2.


LimeSurvey използва библиотеката Sodium Compat за свързване с различни версии на PHP. Тази библиотека условно поддържа PHP 5.2.4 - 7.x (най-нова), но официално поддържа само не-EOL'd версии на PHP.


Методите за криптиране/декриптиране на данни, използвани в LimeSurvey, се основават на подписи с публичен ключ. Публичните и секретните ключове могат да бъдат намерени във файла /application/config/security.php. Ключовете се генерират автоматично при първото използване на функцията за криптиране.


Important.png  Предупреждение : След като шифроването на данните е включено, данните в съответните колони на базата данни ще станат нечетими, без първо да бъдат дешифрирани. Винаги трябва да имате резервно копие на вашите ключове за шифроване, в случай че бъдат изтрити Освен това, след като ключовете за шифроване са зададени, никога не трябва да ги променяте, защото това ще направи всички съществуващи данни неизползваеми.Частично търсене на низове няма да е възможно за колони на база данни с криптирани данни, а само търсене с точно съвпадение.

Грешки

Възможни грешки при използване на криптиране на данни:

  • библиотеката не съществува: PHP Sodium библиотеката трябва да бъде инсталирана, за да може да използва функцията за криптиране на данни. Ето ръководство как да инсталирате библиотека: Инсталация на Sodium. Ако не искате да използвате криптиране на данни, трябва да деактивирате криптирането в настройки на атрибут.
  • грешен ключ за декриптиране: ключът за декриптиране е променен от последното изпращане на данните запазени, така че данните не могат да бъдат декриптирани. Единственият начин за дешифриране на данни е да извлечете оригиналния ключ от архива и да замените текущия ключ за декриптиране с оригиналния ключ.

Забележка: ако грешката „грешен ключ за декриптиране“ се случи само когато LimeSurvey изпрати имейл (напр. когато приключите анкета), отидете в Конфигурация > Глобални настройки > Настройки на имейл и въведете отново вашата STMP парола и натиснете Запазване .[1]

В противен случай все още можете да опитате да сравните и евентуално да възстановите ключовете си за декриптиране от резервно копие (тъй като правите резервни копия... нали? ъ?).