Actions

Témaszerkesztő

From LimeSurvey Manual

Revision as of 10:39, 24 October 2023 by Maren.fritz (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Bevezetés

A LimeSurvey fejlett téma- és stílusrendszerrel rendelkezik, amely hatékony módot biztosít a fejlesztőknek a felmérés megjelenésének testreszabására. Az LS3 óta a 'sablonok kifejezést a 'témák kifejezés váltotta fel. A Témák lehetővé teszik a felmérés oldalainak stílusának szabályozását. A felmérés adminisztrátora kiválaszthat egy alapértelmezett témát, amelyet az egyes felmérésekhez használ, hogy tovább személyre szabhassa azt. A Témák olyan opciókat tartalmaz, amelyek kódolási ismeretek nélkül biztosítják az adminisztrátor számára, hogy egyszerűen logót helyezzenek el az üdvözlőoldalon, módosítsák a háttérszínt, válasszon betűtípust stb.


A LimeSurvey 3 témát tartalmaz. Ezeket a kezdeti témákat a LimeSurvey telepítési "themes/survey/" könyvtárában található könyvtárak határozzák meg. Minden témának saját könyvtára van. A téma főkönyvtárában található egy XML-beli konfigurációs fájl, valamint számos olyan könyvtár, amely tartalmazza a témák (.twig), lépcsőzetes stíluslapok (.css), nézeteket. 'scripts, images (.jpg vagy .png), és esetleg mások.


A LimeSurvey 2.50 óta a témamotor a Bootstrap 3-t használja CSS-keretként. Mivel a Bootstrap 3 egy szabványos keretrendszer, a fejlesztők rengeteg dokumentációt, oktatóanyagot és fórumszálat találhatnak róla az interneten.


A LimeSurvey 3 óta a témamotor a Twig-et használja, így a témafejlesztők biztonságosan és egyszerűen módosíthatják a felmérés megjelenítésének logikáját. A Twig lecseréli a korábbi verziókban használt helyettesítő kulcsszavak régi rendszerét. A kulcsszavak HTML-kódjának létrehozásához használt logika mostantól elérhető a téma nézeteiben.


Részlet a vanília témából:

 <div class="{{ aSurveyInfo.class.answercontainer }} col-xs-12" {{ aSurveyInfo.attr.answercontainer }}> 
 {# MEGJEGYZÉS: Ha testre szeretné szabni a kérdés megjelenítését, használjon #}
 {{ kérdés.válasz | nyers }}
</div>

A témák, mivel HTML és Twig kód, általában meghatározzák a megjelenítendő szöveg elhelyezését és típusát, valamint az oldal hasonló szerkezeti jellemzőit. Gyakran hivatkoznak vagy tartalmaznak más fájlokat. Legtöbbjük egy közös lépcsőzetes stíluslapok (CSS) fájlra hivatkozik, amely meghatározza a betűtípus stílusát, színét, méretét, hátterét és hasonló paramétereket, amelyek a felmérés összes oldalán közösek. A stíluslapok a HTML 'class' paramétereire hivatkoznak, amelyek a HTML-kód különböző típusú objektumaihoz vannak társítva. Ez lehetővé teszi, hogy a stíluslap meghatározza, hogyan jelenítse meg a sokféle szöveg vagy egyéb objektum mindegyikét, amelyek több helyen is megjelenhetnek. A LimeSurvey-ben minden kérdéstípushoz egyedi osztályok állnak rendelkezésre, így részletes ellenőrzést biztosítva mindegyik kérdéstípushoz. A képfájlok, például logók vagy speciális folyamatjelző konstruktorok, szintén hivatkozhatnak a témafájlban. Végül a kapcsos zárójelekben lévő speciális kulcsszavakat a felmérésben az egyes nyelvi fordítási levelezőkhöz definiált szövegekre cseréljük (például a „Felmérés címe” vagy a „Kérdés szövege” minden definiált nyelvhez).

Ha új egyéni témát hoz létre, fontolja meg annak visszaküldését a LimeSurvey közösségnek, és tegye elérhetővé mások számára. Segítségével bővíthetjük témák, felmérések és egyéb kiegészítők tárházát, hogy még jobbá tegyük a LimeSurveyt! Tekintse meg LimeSurvey sablontárunkat, ahol megoszthatja sablonjait.

Új téma létrehozása

Új téma létrehozásához (vagy meglévő téma szerkesztéséhez) Sablonszerkesztési felhasználói engedély szükséges a LimeSurveyben, valamint engedélyre van szüksége a mögöttes operációs rendszerben lévő fájlok kezeléséhez. rendszer, amely otthont ad a LimeSurvey telepítésének.

Figyelmeztetés: Ha módosítja a témát, hatással lehet a LimeSurvey telepítéséből származó összes korábbi felmérésre is. A témák olyan speciális funkciók, amelyek tapasztalatot és HTML-ismeretet igényelnek.

Az új téma létrehozásának előnyben részesített módja a 'Témaszerkesztő (lásd alább), amely a felső eszköztár 'Konfiguráció alatt található. Egyes felhasználók szívesebben dolgoznak közvetlenül a témafájlokkal, így a webes felület helyett kedvenc szövegszerkesztőjüket használhatják. Ebben az esetben továbbra is használja a Témaszerkesztőt az új téma létrehozásához. Ezzel létrehoz egy új alaptémát az összes szükséges fájllal a LimeSurvey_web_root/upload/themes/survey/your_new_template könyvtárban. Innen a szövegszerkesztővel manuálisan módosíthatja a sablonfájlokat.

Engedélyek Megjegyzés: Unix/linux rendszereken ezek a témafájlok annak a csoportnak és felhasználónak a tulajdonában lesznek, ahol a webszerver fut (egyes rendszerek esetében "www" lehet). Tehát győződjön meg arról, hogy rendelkezik a megfelelő jogosultságokkal a fájlok szerkesztéséhez. Mentéskor ügyeljen arra, hogy ne változtassa meg a tulajdonjogát! Így szükség esetén továbbra is használhatja a webes témaszerkesztő felületet.


A LimeSurvey számos „nyilvános” eleme egy sor téma szerint módosítható. A következő rész nagyon rövid magyarázatot ad ezekről a sablonokról.

Template:Megjegyzés

A LimeSurvey témaszerkesztő

'Témaszerkesztő: 'Konfiguráció > Témák> Témaszerkesztő A Témaszerkesztő csak a felhasználók számára érhető el Felhasználók kezelése#Set globális engedélyek a sablonok engedéllyel rendelkező felhasználóhoz és a kiemelt rendszergazdáknak.


  Figyelem : A nem megfelelően felépített téma működésképtelenné tehet egy felmérést (amely a megfelelő sablont használja).A LimeSurvey témaszerkesztő lehetővé teszi a témák tartalmának online szerkesztését. A Témaszerkesztő elindítása: kattintson a 'Témák' gombra a 'Konfiguráció menüben, majd kattintson a 'Témaszerkesztő gombra a szerkeszteni vagy bővíteni kívánt téma mellett.


A Bootswatch téma témaszerkesztőjének eléréséhez szükséges gomb


A sablonszerkesztő oldalon kiválaszthatja a szerkeszteni/megtekinteni kívánt sablont.A következő lehetőségek állnak rendelkezésre:


 • Létrehozás: Lehetővé teszi új sablon létrehozását. Annak érdekében, hogy ne kezdjük elölről, az 'alapértelmezett' sablont másolja.
 • Importálás: Lehetővé teszi sablon importálását ZIP fájlból.
 • Exportálás : Lehetővé teszi az aktuális sablon exportálását ZIP fájlba.
 • Másolás: Lehetővé teszi új sablon készítését az aktuális másolásával.
 • Átnevezés: Lehetővé teszi a sablon nevének megváltoztatását. Általában egy sablon másolása vagy importálása után használatos.
 • Sablon: Egy legördülő lista, amely megjeleníti a LimeSurvey telepítésében található összes elérhető sablont.
 • Képernyő: Egy legördülő lista, amely lehetővé teszi, hogy kiválassza, hogy a sablon melyik felmérési oldalát szeretné megtekinteni.
 • Vissza az adminisztrációs panelre.

Sablon importálása/exportálása/másolása

Amikor exportál egy sablont, egy ZIP-fájl archívumot az összes sablonfájllal (.pstpl fájlok, képek, css fájlok stb.). Az exportált zip-fájlt importálhatja egy másik LimeSurvey-telepítésbe az importálási funkció használatával, vagy manuálisan átmásolhatja az archívumot egy másik LimeSurvey-telepítésbe, és kibonthatja a megfelelő sablonba. könyvtár ott.

A legjobb azonban a LimeSurvey sablon import/exportálás/másolás funkcióit használni a sablonszerkesztőben.

Oldalszerkezet / Sablonhasználat

 • Az üdvözlő oldal: startpage.pstpl, welcome.pstpl, privacy.pstpl, navigator.pstpl, endpage.pstpl
 • 'A kérdések oldalai: startpage.pstpl, survey.pstpl, startgroup.pstpl, groupdescription.pstpl, question.pstpl, endgroup.pstpl, endpage.pstpl
 • Az utolsó oldal: kezdőlap .pstpl, assessment.pstpl, complete.pstpl, endpage.pstpl

Sablonfájlok

A következő sablonfájlokat használjuk a nyilvános felmérés elkészítéséhez, és minden új sablon mappában létezniük kell:

 • startpage.pstpl: Minden html oldal elejét hozza létre. Kezdődik a "<head> " címke, és nem tartalmazhatja a "<html> " címkét. Egy szabványos html oldalnak ezt a "legelejét" a szkript írják. Kérjük, győződjön meg arról, hogy a startpage.pstpl fájljai tartalmaznak egy<body> címke. Bár sok böngésző nem követeli meg a W3 HTML-szabványok szigorú betartását, a LimeSurvey szkriptnek találnia kell egy címkét bizonyos JavaScript-elemek futtatásához. Nem gyakori, hogy sok „kulcsszó” szerepel a startpage.pstpl fájlban. Mindazonáltal érdemes lehet a(z) {SURVEYNAME} szót beletenni a címbe. A startpage.pstpl fájl tartalmazhat olyan kódot, amely a megfelelő endpage.pstpl fájlra végződik. Például elindíthat egy táblázatot ebben a fájlban, és bezárhatja a táblát az endpage.pstpl fájlban. A startpage.pstpl és endpage.pstpl fájlok a LimeSurvey által használt összes lehetséges oldalt körülölelik.
 • survey.pstpl: Ez a sablon a második, amelyet a legtöbb oldalon használnak, és helyet biztosít a felmérés nevének megadására. és leírás. Ennek a sablonnak nincs megfelelő 'záró' sablonja, és ezt követően be kell zárnia az ebben a sablonfájlban megnyitott összes címkét (pl.: ne hagyjon itt nyitva egy táblát, mert nincs máshol bezárható).
 • ' welcome.pstpl:' Ezt a sablont csak az üdvözlőképernyőn használjuk (amely a főoldalon is megtalálható az 'all in one' felméréseknél). Ezzel kinyomtathatja az üdvözlő szöveget és egyéb információkat, amelyeket a bevezetőben meg kell adni. A 'survey.pstpl' fájlhoz hasonlóan nincs megfelelő 'záró' sablon, ezért ebben a sablonfájlban megnyitott összes címkét is be kell zárni.
 • startgroup.pstpl: Ez a sablon egy „összefoglaló” körben a csoporton belüli kérdésekhez. Rendelkezik egy megfelelő 'endgroup.pstpl' sablonnal, amellyel a fájlban lévő megnyitott címkék bezárhatók, így ezen belül is megnyithat egy táblázatot.
 • groupdescription.pstpl: Ez a sablonfájl egy csoport leírásának megjelenítésére szolgál. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a felmérés beállításaiban (a Prezentáció és navigáció beállításai menüpontot a Prezentáció fülre kattintva érheti el) beállíthatja, hogy a csoport leírása megjelenjen-e vagy sem. Ha nem, akkor ez a fájl egyáltalán nem szerepel benne.
 • question.pstpl: Ez a fájl tartalmazza a kérdőív kérdés-, válasz- és súgószövegeit. A "csoportonkénti csoport" és a "mindent egyben" felmérésekben ezt a sablont minden kérdésnél ismételten körbeforgatják. Ehhez nincs megfelelő zárófájl, és minden címkét be kell zárni.
 • question_start.pstpl: Ez a fájl a kérdés elején található egyes elemeket tartalmazza. A „question.pstpl” a {KÉRDÉS} kulcsszón keresztül szerepel. Célja, hogy a sablontervezők nagyobb irányítást biztosítsanak a kérdés elrendezése felett. Ez a sablon kívül esik a normál sablonrendszeren, és kiváltva lett (a LimeSurvey 1.87-től). A sablon összes kulcsszava közvetlenül elérhető a question.pstpl oldalon.
 • completed.pstpl: Ez az oldal az utolsó oldalként jelenik meg, amikor a kérdőíves válaszokat elmentette és a felmérés véget ért. Használható egy "továbbító hivatkozás" megjelenítésére a felmérés beállításai szerint.
 • endgroup.pstpl: Ez a fájl bezárja a csoportot, és felhasználható a programban megnyitott címkék bezárására. startgroup.pstpl fájl
 • navigator.pstpl: Ez a fájl tartalmazza azokat a gombokat, amelyek a kérdőívben navigálnak: "következő", "előző", "utolsó", "elküld", "eddigi mentés" és a "minden törlése" hivatkozást. A kitöltött oldal kivételével minden oldalon használatos.
 • printanswers.pstpl: Ez a fájl rendelkezik a felmérés nyomtatott verziójához szükséges HTML-burkolóval.
 • print_group.pstpl : Ez a fájl megegyezik a startgroup.pstpl és endgroup.pstpl fájlokkal, de a felmérés nyomtatott verziójához.
 • print_question.pstpl: Ez a fájl megegyezik a question.pstpl fájllal. , hanem a felmérés nyomtatott verziójához.
 • print_survey.pstpl: Ez a fájl megegyezik a survey.pstpl fájllal, csak a felmérés nyomtatott verziójához.

CSS és Javascript

A sablonokban mindig használt két fájl a template.css (CSS-hez) és a template.js (Javascripthez).

 • {TEMPLATECSS}: Sorok hozzáadása az alapértelmezett css-hez, template.css, és template-rtl.css az rtl nyelvhez.
 • {TEMPLATEJS}: Adjon hozzá sorokat az alapértelmezett JavaScript-fájlokhoz, a template.js-hez és a LimeSurvey-hez szükséges összes js-fájlhoz.

A Bootstrap használata

LimeSurvey beágyazott Bootstrap 3-at, így az összes sablont stílusozhatja a jól dokumentált Bootstrap osztályokkal. További információért tekintse meg a Bootstrap dokumentáció.

A Awesome-Bootstrap-Checkbox beépülő modult is tartalmazza. Használhatja vele a tipikus Bootstrap színosztályokat (infó, figyelmeztetés, veszély, stb.) a "-checkbox" vagy "-radio" utótaggal is, bár a jelölőnégyzeteket és a rádiókat tetszés szerint alakíthatja.

Az alapértelmezett CSS vagy Javascript lecserélése

Egyes kérdések meghatározott fájlokat használnak a Javascripthez vagy a CSS-hez. Ha ki kell cserélnie egy funkciót, használjon lépcsőzetes rendszert. Javascript függvény esetén az utoljára beolvasott függvény a használt függvény.

Egyéb sablonfájlok

A privacy.pstpl, invitationemail.pstpl, reminderemail.pstpl és confirmationemail.pstpl fájlokat már nem használja a LimeSurvey, és az alapértelmezett ehelyett a megfelelő nyelvi fájlokban kell beállítani. Az e-mail üzenetek most felmérésenként szerkeszthetők.

Normál oldalak

Tíz szabványos oldal található, amelyeket a felmérésben résztvevők láthatnak a LimeSurvey alkalmazás felvétele vagy elérése során. Mindegyik a felmérés beállításaiban megadott 'Sablon számos közös 'Sablon fájlból épül fel. Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy mely sablonfájlokat használták az egyes oldalak felépítéséhez.

Felmérés oldalai/''
Sablonfájlok
Felmérés
Lista
Üdvözöljük Kérdés Befejezve Minden törlése Regisztráció Betöltés Mentés Nyomtatás
Válaszok
Nyomtatás
Survey
SurveyList Fájl:check.gif
Üdvözöljük Fájl:check.gif
Adatvédelem Fájl:check.gif
Navigátor Fájl:check.gif Fájl:check.gif
Felmérés Fájl:check.gif Fájl:check.gif
StartGroup Fájl:check.gif
Csoportleírás Fájl:check.gif
Kérdés * Fájl:check.gif
EndGroup Fájl:check.gif
Értékelés Fájl:check.gif
Befejezve Fájl:check.gif
Minden törlése Fájl:check.gif
Regisztráció Fájl:check.gif
Betöltés Fájl:check.gif
Mentés Fájl:check.gif
Answers nyomtatása Fájl:check.gif
Felmérés nyomtatása Fájl:check.gif
Nyomtatási csoport Fájl:check.gif
Kérdés nyomtatása Fájl:check.gif
Kezdőoldal
Végoldal
Template.css
Fájl:check.gif Fájl:check.gif Fájl:check.gif Fájl:check.gif Fájl:check.gif Fájl:check.gif Fájl:check.gif Fájl:check.gif Fájl:check.gif

'* MEGJEGYZÉS: Az 1.90-es és újabb verziókban ez a question.pstpl ÉS a question_start.pstpl helyébe lép. Ha régi egyéni sablont használ, hozzá kell adnia a következő sort a question.pstpl elejéhez:

<div {QUESTION_ESSENTIALS} class="{QUESTION_CLASS}{QUESTION_MAN_CLASS}{QUESTION_INPUT_ERROR_CLASS}">

Ezután adja hozzá a megfelelő záró címkét a question.pstpl végéhez:

</div>

'* MEGJEGYZÉS: Az 1.91-es és korábbi verziókban a LimeSurvey js fájlok nem szerepelnek a sablonban. A 2-es verzióban használnia kell a(z) {TEMPLATEJS} elemet az egyik sablonfájlban, hogy hozzáadja a hivatkozást a js fájlhoz. Hozzáadhatja a startpage.pstpl vagy az endpage.pstpl fájlhoz. A személyes sablon frissítéséhez eltávolíthatja a {TEMPLATEURL}/template.js sort, és le kell cserélnie a {TEMPLATEJS} elemre.

A fájlvezérlő rész

A bal oldali "fájlvezérlő" ablakban rákattinthat az oldal összeállításához használt sablonfájlok egyikére. Megtekintheti a „Képernyő részt”, a JavaScript- és CSS-fájlokat. A fájl HTML-kódja ezután megjelenik a "Most szerkesztés" ablakban a közepén. Ha a sablon szerkeszthető (a címtárengedélyek határozzák meg), akkor bármilyen módosítást elvégezhet és elmenthet.


Az "Egyéb fájlok" ablakban megjelenik a sablonkönyvtár összes többi fájljának listája. Használhatja a jobb oldalt a képfájlok (képek, logók stb.) vagy a sablon létrehozásához szükséges egyéb fájlok feltöltésére és kiválasztására.


Ahelyett, hogy minden képhez linket használna, használja a {TEMPLATEURL} mezőt. Tehát ahelyett:

img src='/limesurvey/templates/yourtemplate/files/mypicture.jpg'

Használhatja az (New in 2.50 ):

 img src='{TEMPLATEURL}files/mypicture.jpg'

A LimeSurvey 2.50 előtti verzióiban használja:

 img src='{TEMPLATEURL}sajátkép.jpg'

A szerkesztett sablonoldal egy „mintája” látható lesz a képernyő alján. A sablonszerkesztőből nem lehet sablont törölni. Ezt úgy kell megtenni, hogy hozzáfér a mögöttes könyvtárhoz, és manuálisan törölje a fájlokat onnan. Lehetősége van különböző képernyőfelbontások kiválasztására is, hogy jobban értékelje a sablon érzését és megjelenését.

'Megjegyzés: A kiszállított sablonok nem szerkeszthetők a sablonszerkesztővel. Ha módosítani szeretné őket, először hozzon létre egy másolatot, majd szerkessze a másolatot.

Sablonfájlok helye

A LimeSurvey a „standard” sablonokat a saját külön alkönyvtárában tárolja a „/templates” könyvtárban, amely a nyilvános könyvtárban van a többi LimeSurvey nyilvános fájllal együtt. A testreszabott felhasználói sablonok a /upload/templates könyvtárban tárolódnak.

A sablonok könyvtárában az ALWAYS egy "alapértelmezett" könyvtárnak kell lennie. Ezt a sablont alapértelmezés szerint a rendszer tartalékként használja, ha nem létezik sablonmappa, vagy nem található. Alapértelmezés szerint telepítve van.

A sablonkezelési területre feltöltött bármely képfájlt használhatja a következő szintaxis segítségével:

{TEMPLATEURL}fájlnév.xyz

Stíluskérdések CSS-sel

A kérdések stílusa a CSS-ben sokkal könnyebbé vált. Minden kérdéstípusnak van egy egyedi osztálya. A kötelező kérdésekhez tartozik egy további kötelező osztály. Például egy nem kötelező kérdéshez:

<div id="question5" class="gender">
...
</div>

és ha a kérdés kötelező:

<div id="question5" class="gender mandatory">
...
</div>

és ha a kérdés kötelező, de a felhasználó nem válaszolt rá, vagy ha van érvényesítés egy kérdésnél:

<div id="question5" class="gender mandatory input-error">
...
</div>

és ha a kérdés érvényesítése megtörtént, de a felhasználó nem válaszolt helyesen:

<div id="question6" class="text-short input-error">
...
</div>

Globális osztályok a kérdésrészhez

Ezeket az osztályokat minden kérdéstípushoz használják. Egyes kérdéstípusok csak egy vagy két osztályt használnak, míg mások sokkal többet.

Globális osztályok
Osztály neve N rész Kérdés típusa Példák Megjegyzés
.question (Obsolete since 3.0) Minden kérdésblokk Minden kérdéstípus

,

  ,
  .ls-answers (New in 3.0 ) Minden kérdésblokk Minden kérdéstípus
  ,
   ,
   .subquestions-list Alkérdések listája Többválasztós kérdés, tömbkérdéstípus
    ,
    A .questions-list is használatban van
    .válaszok-lista Válaszok listája Egyválasztós kérdés, tömbkérdéstípus, Többszörös szövegbevitelű kérdés
     ,
     .válasz-elem A válasz rész: egy válasz Egyválasztós kérdés, tömbkérdéstípus, Többszörös szövegbevitelű kérdés
    • ,
    • .nincs válasz-elem A válasz rész a válasz nélkül Egyválasztós kérdés, tömbkérdéstípus
    • ,
    • Ha nincs válasz, az is válasz, akkor legyen dupla osztályú noanswer-item és answer-item
     .kérdés-elem A kérdés rész: egy kérdés Többszöveges kérdés, tömbkérdéstípus
    • ,
    • Néhány válasz kérdés is. Akkor van egy csomó class="question-item answer-item"
     .button-list A gombok listája Igen nem és Nemi kérdés
     .gomb-elem A válasz rész gombbal Igen nem és Nemi kérdés
    • .checkbox-list A jelölőnégyzetek listája Többválasztós kérdés, tömbszámú (jelölőnégyzet) kérdéstípus
      ,
     Egyes kérdéstípusok többlistás osztályt használnak, például a megjegyzéssel ellátott checkbox: class="checkbox-list text-list"
     .checkbox-array (New in 3.0 ) A jelölőnégyzetek tömbje Tömb (számok) jelölőnégyzet opcióval
     .checkbox-item A válasz rész egy jelölőnégyzetet Többválasztós kérdés, tömbszámú (jelölőnégyzet) kérdéstípus
    • ,
    • .radio-list A rádiós tétel listája Egyválasztós kérdés, tömb kérdéstípus (mindegyik sor)
      ,
     .radio-array (New in 3.0 ) Rádióelemek sora Tömb kérdéstípus
     .rádió-tétel A válasz rész rádióval Egyválasztós kérdés, tömbkérdéstípus
    • ,
    • .text-list A szövegbevitel listája Többszöveges kérdéstípus, szövegtömb
      ,
     .text-item Szövegbevitel válasz része Többszöveges kérdéstípus, szövegtömb
    • ,
    • .numeric-list A szövegbevitel listája csak numerikus válaszokkal Több numerikus kérdéstípus, számok tömbje
      ,
     .szám-lista Csak numerikus választ tartalmazó szövegbevitel listája (minden sorban) Több numerikus kérdéstípus, számok tömbje
      ,
     .number-array (New in 3.0 ) A numerikus bemenet válasz része Számtömb
     .select-list (Obsolete since 2.50) A select listája Tömbszámok, Kettős léptékű tömb (kiválasztás)
     .dropdown-list (New in 2.50 ) A select listája Tömbszámok, Kettős léptékű tömb (kiválasztás) (minden sor)