Actions

Urejevalnik predlog

From LimeSurvey Manual

This page is a translated version of the page Theme editor and the translation is 42% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎português • ‎português do Brasil • ‎slovenščina • ‎русский • ‎中文(中国大陆)‎ • ‎日本語

LimeSurvey ima osnovni sistem za predloge in stile, ki omogoča tematsko prilagoditev aplikacije za uporabo v številnih brskalnikih.  Tukaj jih enostavno imenujemo Predloge.  Predloge omogočajo upravljanje z izgledom in občutkom pri anketiranju. Skrbnik lahko izbere predlogo, jo uporabi za vsako anketo in tako prilagodi izgled ter občutek anket svojim potrebam. Spremembe na predlogah so lahko tako enostavne, kot je dodajanje posebnega logotipa na pozdravno stran, menjava barv odzadja ali morda nova barva besedila za določene tipe vprašanj.


Z LimeSurvey-em dobite komplet predlog.Te prvotne predloge se nahajajo v imenikih znotraj LimeSurvey-eve namestitve v mapi "templates". Vsaka predloga ima svojo lastno mapo. Znotraj glavne mape vsake predloge se nahaja kopica datotek: predloge (.pstpl), oblikovni stili (.css), slike (.jpg ali .png) in morda še druge.


Kot pri ostalih sistemih, ki temeljijo na temah, so deli HTML kode shranjeni v datotekah predlog (.pstpl). Ta koda je prebrana in uporabljena za izgradnjo strani za prikaz anketirancem med anketiranjem. Pogosto se uporabljajo ključne besede, obdane z zavitimi oklepaji, ki so vključene v datoteke in se nato zamenjajo s pravim besedilom.  Poglejmo si primer takšne vsebine datoteke predloge in njen rezultat pri prikazu na strani za anketiranje:


Since LimeSurvey 3, the theme engine uses Twig, so the theme developers can change the logic of the survey rendering in a safe and easy way. Twig replace the old system of replacement keywords that was used in the previous versions. The logic that was used to generate the HTML of the keywords is now available inside the theme's views.


Snippet from Vanilla Theme:

<center><font face='verdana' color='red'>{SURVEYNAME}</font><br />
<font face='verdana' color='blue'><u>{SURVEYDESCRIPTION}</u></center>

Predloge, sestavljene iz HTML kode, skrbijo za opredelitev položaja in vrsto prikazanega besedila ter podobne strukturne značilnosti strani. Pogosto vključujejo ali se sklicujejo na druge datoteke. Večina sklicevanj je na datoteke za oblikovne stile (CSS-je), ki opredeljujejo slog pisave, barvo, velikost, ozadje in podobne parametre, skupne vsem stranem ankete. HTML parametri za sklicevanja na CSS oblikovne stile so povezani z različnimi vrstami predmetov v HTML kodi. To omogoča oblikovnim stilom enkraten opis, kako naj prikaže vsakega od mnogih vrst pisav za besedilo ali druge predmete, ki se lahko prikažejo na več mestih. Obstajajo edinstveni razredi za vsak LimeSurvey-ev tip vprašanja, ki s tem omogočajo podroben nadzor nad videzom posameznega vprašanja. Datoteke predlog se lahko prav tako sklicujejo na datoteke slik, kot so logotipi ali gradniki za vrstico s prikazom napredka. Tudi posebne ključne besede med zavitimi oklepaji se zamenjajo z besedilom, ki je opredeljen v anketi za vsak pripadajoč prevod jezika (na primer naslov ankete ali besedilo vprašanja za vsak opredeljen jezik).

Če ustvarite novo predlogo po meri, prosimo razmislite o prispevanju nazaj v LimeSurvey-evo skupnost in jo tako omogočite za uporabo drugim uporabnikom. Z vašo pomočjo lahko raste naša zbirka predlog, anket in drugih dodatkov ter tako skupaj naredimo LimeSurvey še boljši! Poglejte si obstoječo zbirko predlog

Ustvarjanje nove predloge

Da lahko ustvarite novo predlogo (ali uredite obstoječo), potrebujete na anketnem sistemu kot uporabnik pravico za urejanje predlog in prav tako pravico za delo z datotekami v osnovnem operacijskem sistemu, na katerem gosti vaš anketni sistem.

Opozorilo:Ker lahko spremembe vplivajo na vse obstoječe ankete v anketnem sistemu, je smiselno omejiti pravico urejanja predlog na uporabnike, ki so usposobljeni in ki razumejo splošno zamisel kodnega zapisa. Predloge so napredne oblike HTML datotek, ki ne dovoljujejo preizkušanja tistim, ki niso seznanjeni s takšnim delom.

Zaželeni način za izdelavo nove predloge je s pomočjo urejevalnika predlog (glej v nadaljevanju) preko spletnega vmesnika za skrbnike. Nekateri uporabniki bi morda raje delali neposredno z datotekami predlog, da bi lahko uporabljali svoj priljubljeni urejevalnik besedila namesto spletnega vmesnika. Tudi v tem primeru je potrebno najprej uporabiti urejevalnik predlog, da z njim izdelate novo predlogo. Tako se bodo ustvarile nove osnove za predlogo z vsemi potrebnimi datotekami v mapi LimeSurvey-ev_spletni_koren/upload/templates/vaša_nova_predloga. Od tu naprej lahko uporabljate vaš priljubljeni urejevalnik besedila za ročno prilagajanje datotek predloge.

Opozorilo glede dovoljenj: na sistemih unix/linux bodo te datoteke predlog v lastništvu skupine in uporabnika, ki poganja spletni strežnik (na nekaterih sistemih je to "www"). Prepričajte se, da imate dostop za urejanje teh datotek in da pri shranjevanju ne zamenjajo lastništva (da jih bo mogoče kasneje urejati z urejevalnikom predlog, če bo to potrebno).

Številne LimeSurvey-eve 'javne' elemente je možno nastaviti z vrsto predlog. V tem razdelku je prikazana zelo kratka razlaga takšnih predlog.

Morda datoteke predlog zgledajo na prvi pogled zapletene. Dobro je razumeti HTML označevalni jezik, po možnosti še CSS oblikovanje in imeti dostop do osnovnih namestitvenih datotek anketnega sistema, če datoteke in mape predlog ni mogoče urejati. Da si lažje razjasnite koncept predlog, se malce poigrajte z njeno vsebino. Pred tem ne pozabite ustvariti kopijo obstoječe predloge v novo mapo.

LimeSurvey-ev urejevalnik predlog

Za lažje razumevanje in hitro posodobitev predlog LimeSurvey omogoča uporabo urejevalnika predlog, dosegljivega v glavni skrbniški orodni vrstici anketnega sistema. Ta urejevalnik predlog je na voljo le uporabnikom z dano pravico v varnostnih nastavitvah uporabnikov. Predloge vplivajo na vse ankete in lahko povzročijo, da je anketa neuporabna, če niso pravilno urejene. Zato je smiselno omejiti urejanje predlog zgolj na del uporabnikov, ki to delo res obvladajo. Imeti pravico za vstop v urejevalnik besedil ni dovolj.


Important.png  Attention : A theme that is not correctly constructed can cause a survey (that uses the respective template) to become inoperable.LimeSurvey-ev urejevalnik besedil vam dovoljuje urejanje vsebine predlog neposredno na spletu. V urejevalnik predlog vstopite s klikom na ikono "Urejevalnik predlog" Templates.png v LimeSurvey-evi skrbniški orodni vrstici. Glavno okno je podobno LimeSurvey-evemu oknu za delo z anketami. Omogoča vam izbiro predloge za urejanje ali ogled. Ko ste izbrali predlogo, lahko izbirate med številnimi zasloni ankete, ki se prikazujejo anketirancem. Predstavi se vam seznam datotek izbrane predloge, ki sestavljajo ta izbran zaslon.


Themes menu.png The button to access the theme editor for Bootswatch theme


The template editor page allows you to select the template you would like to edit/view.


Template-editor-2013-7-10 11 38 16.png


The following options are available:


 • Ikona za urejanje: ikona za "urejanje" nakazuje ali je predlogo možno urejati ali ne. Nejasna ikona nakazuje, da je predloga le za branje, med tem ko izpostavljena/obarvana ikona pomeni, da je možno predlogo spreminjati. Za spreminjanje ikone iz zamegljene v obarvano je potrebno spremeniti dovoljenja predloge.
 • Uvozi predlogo: omogoča uvažanje predlog.
 • Izvozi predlogo: omogoča izboz trenutne predloge v datoteko oblike .zip.
 • Kopiraj to predlogo:omogoča ustvarjanje nove predloge, ki je kopija trenutno izbrane.
 • Preimenuj to predlogo: omogoča spreminjanje imena izbrane predloge. Običajno se uporablja po kopiranju obstoječe predloge ali po uvažanju predloge za spreminjanje map v ozadju predlog.

Spustni seznam "Zaslon" na desni strani vam omogoča izbiro določenega dela ankete, ki ga želite videti.

Uvažanje/izvažanje/kopiranje predloge

Kadar predlogo izvozite, s tem ustvarite arhiv v obliki zip datoteke, v kateri se nahajajo vse datoteke, ki sestavljajo predlogo (.pstpl datoteke, slike, css datoteke, ...). Izvoženo zip datoteko lahko enostavno uvozite v drug LimeSurvey-ev anketni sistem z uporabo njene funkcionalnosti za uvažanje ali s pomočjo ročnega kopiranja arhivske datoteke v namestitvene mape drugega anketnega sistema ter razpakiranjem v njeno ustrezno mapo za predloge. Če kopirate predlogo na isti anketni sistem, boste morali preimenovati mapo z drugim imenom kopije te predloge.

However, it is best to use the LimeSurvey template import/export/copy functions in the template editor.

Zgradba strani / uporaba v predlogah

 • Pozdravna stran: startpage.pstpl, welcome.pstpl, privacy.pstpl, navigator.pstpl, endpage.pstpl
 • Strani z vprašanji: startpage.pstpl, survey.pstpl, startgroup.pstpl, groupdescription.pstpl, question.pstpl, endgroup.pstpl
 • Stran za oddajo ankete: startpage.pstpl, survey.pstpl, submit.pstpl, (privacy.pstpl), navigator.pstpl, endpage.pstpl
 • Zaključna stran: startpage.pstpl, assessment.pstpl, completed.pstpl, endpage.pstpl

Datoteke predlog

Sledi seznam datotek za predloge, ki se uporabljajo za izgradnjo javne ankete in ki morajo obstajati v vsaki novo ustvarjeni mapi za predloge:

 • startpage.pstpl: oblikuje začetek vsake html strani. Prične se pri oznaki "<head>" in ne sme vsebovati oznake "<html>". Ta 'sam začetek' standardne html strani je napisan s pomočjo ukaznih datotek (skript). Prosimo poskrbite, da vaše datoteke startpage.pstpl vsebujejo oznako <body>, kljub temu da z upoštevanjem W3 HTML standarov tega številni brskalniki ne zahtevajo striktno. Za zagon določenih javascript elementov morajo to oznako <body> najti LimeSurvey-eve ukazne datoteke. Ne pričakuje se, da se bodo v datoteki startpage.pstpl uporabljale številne 'ključne besede', najbrž pa si boste želeli v naslov vstaviti {SURVEYNAME}. Datoteka startpage.pstpl lahko vsebuje oznake, ki se zaključijo v ustrezni datoteki endpage.pstpl. Tako lahko začnete tabelo v tej datoteki in jo zaključite v datoteki endpage.pstpl. Datoteki startpage.pstpl in endpage.pstpl objameta vse možne datoteke, ki jih uporablja LimeSurvey.
 • survey.pstpl: ta datoteka je druga najpogosteje uporabljena na večini anketnih straneh in zagotavlja prostor za umestitev imena in opisa ankete. Ta datoteka nima ustrezne 'zaključne' datoteke in je tako posledično potrebno zapreti vse odprte oznake v tej datoteki (oziroma ne puščajte odprtih tabel v tej datoteki, ker jih ni mogoče nikjer drugje zaključiti)
 • welcome.pstpl: ta datoteka se uporablja le na pozdravni strani (kar je tudi glavna stran za ankete v obliki 'Vse skupaj'). To datoteko lahko uporabite, če želite natisniti pozdravno besedilo in ostale informacije, ki se naj bi nahajale v uvodni predstavitvi. Podobno kot pri datoteki 'survey.pstpl' za to datoteko ne obstaja ustrezna 'zaključna' datoteka, zato je potrebno prav tako zapreti vse odprte oznake v tej datoteki.
 • startgroup.pstpl: ta datoteka nudi 'povzetek' za vprašanja znotraj skupine. Ima ustrezno zaključno datoteko 'endgroup.pstpl', ki jo lahko uporabimo za zapiranje odprtih oznak v tej datoteki, zato lahko odpremo tabelo znotraj te datoteke.
 • groupdescription.pstpl: ta datoteka predloge se uporablja za prikaz opisa skupine. Je ločena od datoteke startgroup.pstpl, ker je v anketi oblike "Po vprašanjih" prikazana na svoji strani med skupinami, medtem ko v anketi oblike "Po skupinah" ali "Vse skupaj" ta datoteka skrbi za glavo za naslednja vprašanja. Datoteka groupdescription.pstpl nima ustrezne 'zaključne' datoteke, zato morajo biti vse oznake ustrezno zaključene.
 • question.pstpl: ta datoteka vsebuje vaše anketno vprašanje, njen odgovor in območje za besedilo pomoči. Pri anketah oblike "Po skupinah" in "Vse skupaj" se ta datoteka predloge ciklično ponavlja za vsako vprašanje. Zanjo ni ustrezne zaključne datoteke, zato morajo biti vse oznake ustrezno zaključene.
 • question_start.pstpl: ta datoteka vsebuje posamezne elemente, ki se nahajajo na začetku vprašanja. Vključena je znotraj datoteke 'question.pstpl' preko ključne besede {QUESTION}. To naj bi omogočilo oblikovalcem predlog več nadzora nad izgledom vprašanja. Ta del predloge se nahaja zunaj običajnega sistema predlog in je bila nadomeščena (od LS1.87 naprej). Vse ključne besede iz tega dela predloge so sedaj na voljo neposredno v datoteki question.pstpl. Opozorilo: predloge, ki uporabljajo datoteko question_start.pstpl, bodo še vedno delovale vsaj za nekaj nadaljnjih različic LS 1.x
 • submit.pstpl (in privacy.pstpl): ta stran je predzadnja stran za vse oblike anket (razen za obliko "Vse skupaj"), kjer je anketirancu ponujena možnost pregleda vprašanj pred oddajo njihovih odzivov. Zagotavlja podatke o zasebnosti, kadar je anketa anonimna, ki jih izlušči iz datoteke privacy.pstpl.
 • completed.pstpl: ta stran se prikaže kot končna stran, ko so odzivi na anketo shranjeni in je anketa zaključena. Uporabi se lahko za prikaz "povezave za posredovanje", katera se navede v nastavitvah ankete.
 • endgroup.pstpl: ta datoteka zaključi skupino in se lahko uporabi za zaključevanje morebitnih odprtih oznak v datoteki startgroup.pstpl.
 • navigator.pstpl: ta datoteka vsebuje gumbe za navigacijo po anketi (povezave "naslednja", "prejšnja", "zadnja", "oddaj", "shrani" in "počisti vse"). Uporablja se na vseh straneh razen na zaključni strani.
 • printanswers.pstpl: ta datoteka vsebuje HTML sveženj za tiskanje ankete.
 • print_group.pstpl: ta datoteka je enaka kot startgroup.pstpl in endgroup.pstpl skupaj,vendar je namenjena za tiskanje ankete.
 • print_question.pstpl: ta datoteka je enake kot question.pstpl, vendar je namenjena za tiskanje ankete.
 • print_survey.pstpl: ta datoteka je enaka kot survey.pstpl, vendar je namenjena za tiskanje ankete.

CSS in Javascript

Za predlogo se vedno uporabljata dve datoteki: template.css za css in template.js za javascript.

 • {TEMPLATECSS}: doda vrstice za privzeto obliko css, template.css in template-rtl.css za rtl jezik.
 • {TEMPLATEJS}: doda vrstice za privzete datoteke javascript-a, template.js in vse datoteke oblike js, ki jih potrebuje LimeSurvey.

Using Bootstrap

LimeSurvey has Bootstrap 3 embedded, so you can style all your templates with the well documented Bootstrap classes. For more information please refer to the Bootstrap documentation.

The Awesome-Bootstrap-Checkbox plugin is also included. With it, you can use the typical Bootstrap color-classes (info,warning,danger,etc.) also with the suffix "-checkbox" or "-radio", though styling checkboxes and radios as you prefer.

Zamenjava privzetega css-ja ali javascript-a

Nekatera vprašanja uporabljajo posebne datoteke za javascript ali css. Lahko uporabite tudi svoje datoteke. Vse uporabljene datoteke v vaši anketi vključene v ./scripts ali v .//styles-public so lahko zamenjane. Potrebno je samo dodati datoteko z enakim imenom v vašo predlogo.

Druge datoteke predloge

Datotek privacy.pstpl, invitationemail.pstpl, reminderemail.pstpl in confirmationemail.pstpl LimeSurvey več ne uporablja. Namesto tega je vsebina privzeto nastavljena v ustreznih jezikovnih datotekah. Elektronska sporočila se lahko tako zdaj urejajo v anketi na nivoju ankete.

Standardne datoteke

Obstaja deset standardnih strani, ki jih lahko anketiranec vidi med anketiranjem ali dostopanjem do anketnega sistema. Vsaka stran je sestavljena iz več skupnih datotek predloge, ki je določena v nastavitvah ankete. Spodnja tabela nakazuje katere datoteke predlog se uporabljajo pri sestavljanju posamezne strani.

Strani ankete:
Datoteke predloge
Anketa
Seznam
Dobrodošlica Vprašanje Zaključeno Počisti vse Registracija Naloži Shrani Natisni
Odgovori
Natisni
Anketa
Anketni seznam Check.gif
Dobrodošlica Check.gif
Zasebnost Check.gif
Navigacija Check.gif Check.gif
Anketa Check.gif Check.gif
Uvodna skupina Check.gif
Opis skupine Check.gif
Vprašanje* Check.gif
Končna skupina Check.gif
Ocena Check.gif
Zaključeno Check.gif
Počisti vse Check.gif
Registracija Check.gif
Naloži Check.gif
Shrani Check.gif
Natisni odgovore Check.gif
Natisni anketo Check.gif
Natisni skupino Check.gif
Natisni vprašanje Check.gif
Začetna stran
Zaključna stran
Template.css
Check.gif Check.gif Check.gif Check.gif Check.gif Check.gif Check.gif Check.gif Check.gif
*Opomba: v različici 1.90 in višji ta nadomešča question.pstpl in question_start.pstpl. Če uporabljate starejšo predlogo po meri, boste morali na začetek datoteke question.pstpl dodati naslednje vrstice:
<div {QUESTION_ESSENTIALS} class="{QUESTION_CLASS}{QUESTION_MAN_CLASS}{QUESTION_INPUT_ERROR_CLASS}">
In potem dodajte še ustrezne zaključne oznake na konec datoteke question.pstpl:
</div>

*Opomba: LimeSurvey-eve js datoteke v različici 1.91 in prejšnjih niso vključene s predlogo. V različici 2 morate uporabiti ključno besedo {TEMPLATEJS} v eni izmed vaših datotek predloge, da s tem dodate povezavo do js datoteke. Lahko jo dodate v datoteki startpage.pstpl ali v datoteki endpage.pstpl. Odstranite lahko vrstico {TEMPLATEURL}/template.js in jo nadomestite z {TEMPLATEJS}, da s tem posodobite osebno predlogo.

Področje za kontrolo datotek

V oknu za "kontrolo datotek" na levi lahko izberete eno od datotek predloge, ki se uporablja za sestavo strani. HTML koda za to datoteko se bo potem prikazala na sredini v oknu "Sedaj urejam". Če je predloga na voljo za urejanje (določeno s pravicami map), lahko spreminjate vsebino datotek in jih potem shranite.

File Control Section.png


V oknu "Druge datoteke" je prikazan seznam vseh drugih datotek, ki se nahajajo v mapi predloge. Desno stran lahko uporabite za nalaganje in izbiranje slikovnih datotek (vaših slik, logotipov,...) ali drugih datotek, ki so potrebni za izgradnjo vaše predloge. Opomba: namesto neposrednih povezav do vsake slike v vaši predlogi lahko uporabite ključno besedo {TEMPLATEURL}. Tako namesto:


Instead of using a link for each picture, utilize the field string {TEMPLATEURL}. So, instead of:

img src='/limesurvey/templates/yourtemplate/mypicture.jpg'

Lahko uporabite:

img src='{TEMPLATEURL}mypicture.jpg'

In LimeSurvey versions before 2.50 use:

img src='{TEMPLATEURL}mypicture.jpg'

"Primer" strani predloge, ki jo urejate, je viden na dnu okna. Na noben način predloge ne morete izbrisati iz urejevalnika predlog. To mora biti narejeno z dostopom do sistemskih map in brisanjem datotek na tem nivoju.

Opomba: poslanih predlog ni mogoče urejati z urejevalnikom predlog in jih tudi naj nebi spreminjali. Če jih želite spreminjati, najprej ustvarite kopijo, na kateri delajte spremembe.

Mesto datotek predloge

LimeSurvey shranjuje vse 'standardne' predloge v njihove lastne različne podmape znotraj mape /templates, ki se nahaja v javni mapiz ostalimi LimeSurvey-evimi javnimi datotekami. Prilagojene predloge uporabnika se shranijo v mapo /upload/templates.

VEDNO mora obstajati mapa "default" v mapi predlog. Ta predloga se privzeto uporablja in se uporabi kot nadomestna, če mapa predloge ne obstaja ali je ni mogoče najti. Mapa "default" je vključena v paket za namestitev sistema.

Uporabite lahko poljubno sliko, ki ste jo naložili v območje za upravljanje predloge, z uporabo zapisa podobnega temu:

{TEMPLATEURL}imedatoteke.xyz

CSS oblikovanje vprašanj

Oblikovanje vprašanj je z uporaba CSS-ja postalo veliko enostavnejše. Vsak tip vprašanj ime sedaj svoj edinstven razred. Obvezna vprašanja imajo prav tako dodaten obvezni razred. Primer za neobvezno vprašanje:

<div id="question5" class="gender">
...
</div>

in v kolikor je vprašanje obvezno

<div id="question5" class="gender mandatory">
...
</div>

in če uporabnik ni odgovoril na obvezno vprašanje ali če je za vprašanje predvidena potrditev

<div id="question5" class="gender mandatory input-error">
...
</div>

in če ima vprašanje predvideno preverjanje, vendar je anketiranec napačno odgovoril

<div id="question6" class="text-short input-error">
...
</div>

Globalni razredi, ki se nanašajo na vprašanja

Ti razredi se uporabljajo za vsako vrsto vprašanja. Nekatere vrste vprašanj uporabljajo samo enega ali dva razreda, nekateri pa jih lahko uporabljajo več.

Globalni razredi
Ime razreda Območje Vrsta vprašanja Primeri Opomba
.question Celoten blok vprašanja Vse vrste vprašanj <p class="question">, <ul class="question">, <table class="question">
.subquestions-list Seznam podvprašanj Več izbir, lestvica <ul class="subquestions-list">, <table class="subquestions-list"> uporablja se tudi .questions-list
.answers-list Seznam vprašanj Vprašanja z eno izbiro, lestvice, vprašanja za več vnosov besedil <ul class="answers-list">, <table class="answers-list">
.answer-item Nanaša se na odgovore: en odgovor Vprašanje z eno izbiro, lestvica, vprašanje za več vnosov besedil <li class="answer-item">, <td class="answer-item">
.noanswer-item Nanaša se na odgovore: brez odgovora Vprašanje z eno izbiro, lestvica <li class="noanswer-item">, <td class="noanswer-item"> Tudi če ni odgovora, je to prav tako odgovor. V tem primeru imamo dvojni razred noanswer-item in answer-item
.question-item Nanaša se na vprašanje: eno vprašanje Vprašanje z več besedila, lestvica <li class="question-item">, <tr class="question-item"> Nekateri odgovori so prav tako vprašanja. V tem primeru imamo veliko razredov="question-item answer-item"
.checkbox-list Seznam potrditvenih polj Več izbir, tabela številk (potrditvena polja) <ul class="checkbox-list">, <tr class="checkbox-list"> Nekatere vrste vprašanj imajo razred večih seznamov: kot seznam s komentarjem: razred="checkbox-list text-list"
.checkbox-item Nanaša se na odgovore s potrditvenimi polji Več izbir, tabela številk (potrditvena polja) <li class="checkbox-item">, <td class="checkbox-item">
.radio-list Seznam izbirni gumbi Vprašanje z eno izbiro, lestvica <ul class="radio-list">, <tr class="radio-list">
.radio-item Nanaša se na odgovore s potrditvenimi polji Vprašanje z eno izbiro, lestvica <li class="radio-item">,
.text-list Seznam za vnos besedila Vprašanje z več besedila, besedilna lestvica <ul class="text-list">, <tr class="text-list">
.text-item Nanaša se na odgovore za besedilni vnos Vprašanje z več besedila, besedilna lestvica <li class="text-item">,
.numeric-list Seznam vnosa besedila le s številčnimi odgovori Več številskih odgovorov, lestvica s številkami <ul class="text-list numeric-list">, <tr class="text-list numeric-list">
.numeric-item Nanaša se na odgovore za vnos številk Več številskih odgovorov, lestvica s številkami <li class="numeric-item">, <td class="numeric-item">
.select-list Seznam izbir Lestvica številk, dvojna lestvica izbir <table class="select-list">
.select-item Nanaša se na odgovore z izbirami Lestvica številk, dvojna lestvica izbir, ena možnost z izbiranjem <p class="select-item">, <td class="select-item">
.hide Uporablja se za dostopnost: skrito s css-jem vendar berljivo z bralnikom zaslona Kratko besedilo <label class="hide"> Lahko se uporablja za druge namene
.dontread Uporablja se za dostopnost: ni berljivo z bralniki zaslonov Lestvica <th class="dontread">
.checkbox vnos[vrsta=potrditveno polje] Vprašanje s potrditvenimi polji <input type="checkbox" class="checkbox"> Skupaj s sodobnim brsklanikom: ni potrebno vendar nekateri starejši brskalniki ga potrebujejo
.radio vnos[tip=izbirni gumbi] Vprašanje z izbirnimi gumbi <input type="radio" class="radio"> Skupaj s sodobnim brsklanikom: ni potrebno vendar nekateri starejši brskalniki ga potrebujejo
.text vnos[vrsta=besedilo] Vprašanje za vnos besedila <textarea class="text">
.answertext Lestvica Nanaša se ne odgovor lestvica <th class="answertext">
.col-answers Lestvica Stolpec odgovorov <col class="col-answers">
.odd .even Lestvica Menjava za stolpec <col class="odd">
.odd .even Lestvica Menjava za stolpec <col class="odd">
.array1 .array2 Lestvica Menjava za stolpec <tr class="array1">

Nekateri primeri vprašanj z razredi

Vprašanje vrste kratkega besedila:

<p class="question answer-item text-item ">
<label class="hide label" for="answerSGQA">Answer</label><input type="text" value="" id="answerSGQA" name="SGQA" size="50" class="text empty">
</p>

Večkratno kratko besedilo

<ul class="subquestions-list questions-list text-list">
 <li class="question-item answer-item text-item" id="javatbdSGQA">
  <label for="answerSGQA">Some example subquestion</label>
   <span><input type="text" value="" id="answerSGQA" name="SGQA" size="20" class="text empty"></span>
 </li>
</ul>

Vprašanje vrste lestvica

<table class="question subquestion-list questions-list ">
	<caption class="hide read">Some explanation for accessibility.</caption>
	<colgroup class="col-responses">
		<col width="50%" class="col-answers">
		<col width="25%" class="odd">
		<col width="13.3%" class="col-no-answer even">
	</colgroup>
	<thead>
		<tr class="array1 dontread">
			<td>&nbsp;</td>
			<th>1</th>
			<th>No answer</th>
		</tr>
	</thead>
	<tbody>
		<tr class="array2 answers-list radio-list" id="javatbdSGQ">
			<th width="20%" class="answertext">Some example subquestion
			</th>
			<td class="answer_cell_001 answer-item radio-item">
				<label for="answerSGQA" class="hide read">1</label>
				<input type="radio" value="1" id="answerSGQA" name="SGQA" class="radio">
			</td>
			<td class="answer-item radio-item noanswer-item">
				<label for="answerSGQA" class="hide read">No answer</label>
				<input type="radio" value="" id="answerSGQA" name="SGQA" class="radio">
			</td>
		</tr>
	</tbody>
</table>

Celotni seznam razredov vprašanj

Vrsta vprašanja Razred vprašanja ID vprašanja
Pet stopenjska lestvica .choice-5-pt-radio 5
Lestvica (10 stopenjska) .array-10-pt B
Lestvica (5 stopenjska) .array-5-pt A
Dvojna velikost polja .array-flexible-duel-scale 1
Lestvica (povečalo, ostalo enako, zmanjšalo) .array-increase-same-decrease E
Array (Multi Flexible) (Numbers) .array-multi-flexi :
Polja (besedila) .array-multi-flexi-text ;
Lestvica (da/ne/neodločen) .array-yes-uncertain-no C
Polje .array-flexible-row F
Polje po stolpcih .array-flexible-column H
Maskirano vprašanje .boilerplate X
Datum .date D
Spol .gender G
Ogromno besedilo .text-huge U
Zamenjava jezika .language I
Seznam (izbirni seznam) .list-dropdown !
Seznam (izbirni gumbi) .list-radio L
Seznam s komentarjem .list-with-comment O
Dolgo besedilo .text-long T
Več številskih odgovorov .numeric-multi K
Več možnosti .multiple-opt M
Več možnosti s komentarjem .multiple-opt-comments P
Več kratkih besedilnih vnosov .multiple-short-txt Q
Številski vnos .numeric N
Razvrščanje .ranking R
Kratko besedilo .text-short S
da/ne .yes-no Y

Celoten seznam razredov za potrjevanje

Opomba:  Pred različico 1.92 sta bila na voljo le razreda .mandatory in .input-error.

To se nanaša na sporočila za pomoč in/ali preverjanje, tako da je lahko vsaka vrsta posebej oblikovana.

Možnosti .hide-tip in .input-error privzeto sodelujeta, tako da lahko imate na začetku namige za preverjanje skrite. Pokažejo se, ko pride do napake pri preverjanju in ponovno izginejo, ko so te napake odpravljene.

Vse to je narejeno za to, da se odpravi potreba po opozorilih, ki bi se prikazovala v novih oknih. Namesto tega se lahko namigi prikažejo ali izginejo po potrebi in so kodirana z barvami. Tako lahko nakažejo če odgovori opravijo kriterije preverjanja.

Poleg tega kadar prvič obiščete stran, ki ne zadošča kriteriju preverjanja, lahko nasvete barvno kodirate v želeni barvi, da izpostavite kateri kriterij preverjanja ni bil izpolnjen. Potem ponovno prikažete stran z uporabo poudarjene barve, če anketiranec oddaja stran s ponavljajočimi napakami pri preverjanju.

Namen CSS razred Opis
Obvezno .mandatory vprašanje je obvezno
Napačen vnos s strani anketiranca .input-error vprašanje ima vsaj eno napako pri preverjanju
Skrij namig .hide-tip dodano, če uporabljate možnost hide_tip
Številčni odgovori .em_num_answers za min_answers in max_answers
Razpon vrednosti .em_value_range za min/max_num_value_n in multiflexible_min/max
Razpon vsote .em_sum_range za min/max/equals_num_value
Regex preverjanje .em_regex_validation za preverjanje regularnosti izrazov v vprašanju
Funkcija preverjanja stopnje vprašanja .em_q_fn_validation za možnost em_validation_q
Funkcija preverjanja stopnje podvprašanja .em_sq_fn_validation za možnost em_validation_sq
Ostali obvezni komentarji .em_other_comment_mandatory za ostele možnosti obveznih komentarjev - prikažejo se, kadar je izbrana možnost "drugo", vendar manjka povezan komentar.

Prilagojene oblike vprašanja so proti koncu vsake CSS datoteke predloge in se pričnejo z:
/* --------------------------- START: Question styles  ------------------------------ */

Če oblikujete svojo prilagojeno predlogo, lahko kopirate vse iz templates/default/template.css (postavitve na osnovi tabel) ali /templates/limespired/template.css (postavitve na osnovi CSS-ja) v vaš lasten oblikovni slog brez kakršnega koli vplivanja na vaše druge oblike.

Pogojne oblike slogov za Internet Explorer

Zaradi izrazitega neskladja pri usklajevanju med IE6, IE7 in večine drugih brskalnikov, obstajajo posebne pogojne oblike slogov za IE vključene v vsako predlogo.

<!--[if IE]>
 <link rel="stylesheet" type="text/css" href="{TEMPLATEURL}IE_fix_all-versions.css" />
<![endif]-->
<!--[if lt IE 7]>
 <link rel="stylesheet" type="text/css" href="{TEMPLATEURL}IE_fix_older-than-7.css" />
<![endif]-->
<!--[if IE 8]>
		<link rel="stylesheet" type="text/css" href="{TEMPLATEURL}ie_fix_8.css" />
<![endif]-->

Zgornjo kodo morate vključiti v vašo datoteko startpage.pstpl in kopije obeh oblik slogov bodisi iz /templates/default/ ali /templates/limespired za razporeditev na osnovi tabel in CSS-jev.

Opomba: če kopirate oblike v vašo lastno obliko slogov, jih boste skoraj zagotovo morali popravljati.

Druge rešitve za Internet Explorer

V datoteko startpage.pstpl lahko vstavite pogojni razred za telo in uporabite ta razred v vapi datoteki template.css. Ta metoda je uporabljena v predlogi citronade.

<!--[if lt IE 7 ]> <body class="lang-{SURVEYLANGUAGE} {SURVEYFORMAT} ie ie6 ielt7 ielt8 ielt9 no-js"> <![endif]-->
<!--[if IE 7 ]> <body class="lang-{SURVEYLANGUAGE} {SURVEYFORMAT} ie ie7 ielt8 ielt9 no-js"> <![endif]-->
<!--[if IE 8 ]> <body class="lang-{SURVEYLANGUAGE} {SURVEYFORMAT} ie ie8 ielt9 no-js"> <![endif]-->
<!--[if IE 9 ]> <body class="lang-{SURVEYLANGUAGE} {SURVEYFORMAT} ie ie9 no-js"> <![endif]-->
<!--[if gt IE 9]><!--><body id="body" class="lang-{SURVEYLANGUAGE} {SURVEYFORMAT} no-js"><!--<![endif]-->
<script type='text/javascript'>/*<![CDATA[*/(function(H){ H.className=H.className.replace(/\bno-js\b/,'js') })(document.getElementsByTagName('body')[0]);/*]]>*/</script>

In v uporabi template.css

.ie6{/*posebej za internet explorer 6*/}
.ielt8{/*posebej za internet explorer 6 in 7*/}
.ie{/*posebej za vse različice internet explorerja */}

Jeziki od desne-proti-levi (RTL(right-to-left)) in poravnave

LimeSurvey-ev urejevalnik besedila je zmožen oblikovati RTL besedilo. Sam urejevalnik kaže RTL jezik v obliki od leve proti desni, kadar je poravnano. To je zgolj stvar prikaza urejevalnika. Od desne proti levi in poravnano vprašanje ali besedilo se bo v vaši anketi ali v predogledu prikazalo pravilno od desne proti levi tudi če je poravnano.

Ključne besede

Important.png  Deprecated : This features is deprecated in version 3.0.


Ključne besede, ki se nahajajo znotraj datotek predloge, bodo zamenjane s trenutnimi podatki ankete. Obdane so z zavitimi oklepaji, na primer: {SURVEYNAME}

Naslednje nize bo LimeSurvey zamenjal, ko bo razčlenjeval datoteke predloge in rezultate predstavil anketirancem. Ta polja nizov bodo delovala na skoraj vseh straneh predloge razen na 'zaključni strani'. (Večino teh nizov lahko najdemo v datoteki common.php. Če je tam ne najdete, poglejte v datoteko index.php)

Ključna beseda Datoteke predloge Opis
{SURVEYNAME} Vse datoteke Naslov ankete
{SURVEYDESCRIPTION} Vse datoteke Opis ankete
{WELCOME} Vse datoteke (večinoma za welcome.pstpl) 'Pozdravno' besedilo ankete
{PERCENTCOMPLETE} survey.pstpl Majhen graf, ki prikaže procent opravljene ankete
{GROUPNAME} startgroup.pstpl, groupdescription.pstpl, endgroup.pstpl Prikaže ime trenutne skupine
{GROUPDESCRIPTION} startgroup.pstpl, groupdescription.pstpl, endgroup.pstpl Prikaže opis trenutne skupine
{NUMBEROFQUESTIONS} welcome.pstpl Prikaže celotno število vprašanj v anketi (le številko)
{THEREAREXQUESTIONS} welcome.pstpl Prikaže stavek "V anketi je X vprašanj" - iz datoteke ustreznega jezika. X je zamenjan s številom vprašanj. Vedite da bo ta del pravilno prikazan za ednino ali množino. Če je v anketi le eno vprašanje, se prikaže napis "V anketi je 1 vprašanje".
{CHECKJAVASCRIPT} Vse datoteke (večinoma za welcome.pstpl) Prikaže se opozorilo, kadar ima brskalnik anketiranca izklopljen javascript
{QUESTION} Question.pstpl (Je bilo zamenjano s ključnimi besedami {QUESTION_...} od različice LS1.87 naprej) Prikaže besedilo trenutnega vprašanja (oblika {QUESTION} se lahko prilagodi z urejanjem datoteke 'question_start.pstpl'). Namesto {QUESTION} uporabite sledeče: {QUESTION_TEXT}, {QUESTION_MANDATORY}, {QUESTION_HELP}, {QUESTION_MAN_MESSAGE}, {QUESTION_VALID_MESSAGE}, {QUESTION_INPUT_ERROR_CLASS} in ustrezne HTML oznake
{ANSWER} question.pstpl, print_question.pstpl Prikaže obrazec za trenutno vprašanje
{SGQ} question.pstpl, besedilo vprašanja Lahko se uporabi v samem besedilu vprašanja, da dinamično poveže polje za vnos odgovora na vprašanje s prikazom id-ja vprašanja za trenutno vprašanje.
{QUESTIONHELP} question.pstpl, print_question.pstpl Prikaže besedilo pomoči (vnaprej določen tip za vprašanja) za trenutno vprašanje
{QUESTION_CLASS} question.pstpl, print_question.pstpl Edinstven razred za vsako vrsto vprašanja. (Da bo vključena pri vprašanju v oznako z zavitim oklepajem.)
{QUESTION_CODE} question.pstpl, print_question.pstpl Prikaže kodo trenutnega vprašanja
{QUESTION_ESSENTIALS} question.pstpl ID vprašanja in (če je pogojno vprašanje), 'style="display:none;"'. (Da bo pri vprašanju vključena v oznako z zavitim oklepajem.)
{QUESTION_HELP} question.pstp, question_start.pstpl Prikaže besedilo pomoči določeno za uporabnika pri trenutnem vprašanju
{QUESTION_TYPE_HELP} print_question.pstp Prikaže besedilo pomoči določeno za uporabnika pri trenutnem vprašanju
{QUESTION_INPUT_ERROR_CLASS} question.pstp, question_start.pstpl Ponuja razred, če je bila napaka pri vnosu s strani uporabnika
{QUESTION_ID} print_question.pstp Ponuja edinstven ID za vsako vprašanje, da se omogoči oblikovanje za specifična vprašanja
{QUESTION_TEXT} question.pstp, print_question.pstp, question_start.pstpl Prikaže besedilo za trenutno vprašanje
{QUESTION_MANDATORY} question.pstp, print_question.pstp, question_start.pstpl Prikaže prevedeno 'obvezno' besedilo za trenutno vprašanje
{QUESTION_MAN_CLASS} question.pstpl, print_question.pstpl Razred, če je vprašanje obvezno. (Da bo pri vprašanju vključena v oznako z zavitim oklepajem.)
{QUESTION_MAN_MESSAGE} question.pstp, print_question.pstp, question_start.pstpl Prikaže prevedeno 'obvezno' besedilo za trenutno vprašanje
{QUESTION_NUMBER} print_question.pstpl Število vprašanj.
{QUESTION_VALID_MESSAGE} question.pstp, print_question.pstp, question_start.pstpl Prikaže prevedeno veljavno besedilo pomoči sporočila za trenutno vprašanje
{QUESTION_SCENARIO} print_question.pstp Natisne besedilo v obliki 'scenarija' za pogojna vprašanja.
{NAVIGATOR} navigator.pstpl Prikaže navigacijske gumbe (naslednji, prejšnji, zadnji)
{CLEARALL} Vse datoteke (vendar namenjeno za navigator.pstpl) Prikaže povezave za "Končaj in počisti rezultate"
{SUBMITBUTTON} submit.pstpl Prikaže končni gumb za oddajo
{COMPLETED} completed.pstpl Prikaže sporočilo o 'opravljeni' registraciji, ki se spreminja glede na nastavitve polj attribute_1 in attribute_2.
{URL} completed.pstpl Prikaže 'url' ankete in 'url besedilo'
{PRIVACY} submit.pstpl Prikaže informacije o zasebnosti, kadar je anketa anonimna
{PRIVACYMESSAGE} privacy.pstpl Prikaže se sporočilo o zasebnosti, če nastavite anketo na anonimno. Besedilo se lahko ureja/prevede v datotekah jezikov. Lahko se tudi ročno spremeni z urejanjem datoteke privacy.pstpl v predlogi, ki jo želite uporabiti.
{TEMPLATEURL} Vse datoteke URL na trenutno mesto predloge (uporabno za sklicujoče datoteke slik v vaši predlogi)
{SUBMITCOMPLETE} endpage.pstpl Izjava (iz datotek jezikov), ki uporabniku pove, da je zaključil z anketo in da mora klikniti na gumb "Pošlji"
{SUBMITREVIEW} survey.pstpl Izjava (iz datotek jezikov), ki uporabniku pove, da lahko pregleda/spremeni odgovore, ki so jih naredili, s klikom na "<< prejšnja"
{TOKEN:FIRSTNAME} Vse datoteke ***Če odgovori ankete NISO ANONIMNI - se zamenjajo z imenom uporabnikov iz tabele žetonov
{TOKEN:LASTNAME} Vse datoteke ***Če odgovori ankete NISO ANONIMNI - se zamenjajo s priimkom iz tabele žetonov***
{TOKEN:EMAIL} Vse datoteke ***Če odgovori ankete NISO ANONIMNI - se zamenjajo z elektronskim naslovom iz tabele žetonov***
{TOKEN:ATTRIBUTE_1} All Files ***Če odgovori ankete NISO ANONIMNI - se zamenjajo z atributom 1 iz tabele žetonov***
{TOKEN:ATTRIBUTE_2} All Files ***Če odgovori ankete NISO ANONIMNI - se zamenjajo z atributom 2 iz tabele žetonov***
{ANSWERSCLEARED} Zaželjeno v navigator.pstpl Izjava za "Ponastavljanje odgovorov" iz jezikovne datoteke
{RESTART} clearall.pstpl URL za ponovni zagon ankete
{CLOSEWINDOW} Vse datoteke (Zaželjeno v navigator.pstpl) URL za izhod iz trenutnega okna
{REGISTERERROR} register.pstpl Shows any error messages in the register page (ie: "You must include an email address")
{REGISTERMESSAGE1} register.pstpl The statement "You must be registered to complete this survey" from the language files
{REGISTERMESSAGE2} register.pstpl Details about registering from the language files
{REGISTERFORM} register.pstpl The actual form for registering, will change depending on whether the attribute_1 and attribute_2 fields are set.
{SAVE} Works suitable on navigator.pstpl Displays the 'Save your responses so far' button to offer the user to save and come back later to continue the survey. If the Save option is deactivated in the survey properties the tag will not be shown and ignored.
{LANGUAGECHANGER} survey.pstpl Displays a switch in multilingual surveys to change the question.

Vnos/Gumbi

Vsaki vrsti "vnosa" v anketi je bilo dano svoje lastno ime razreda. Tako lahko dodate CSS kodo v vašo datoteko "startpage.pstpl" in imate z njo nekaj možnosti vplivanja na prikaz oblike gumbov in vnosov. Ta imena razredov so sledeča:

 • submit (Gumbi za oddajo)
 • text (Besedilni vnosi - za kratko besedilo, datum in številke)
 • answertext (Besedilo odgovorov)
 • radio (Radijski gumbi)
 • checkbox (Potrditvena polja)
 • select (Izbirna polja/Seznam)
 • textarea (Večji tekstovni vnosi - za daljše prosto besedilo)
 • clearall (Povezava za "Izhod in počisti anketo")
 • rank (Oblika prednostnega vprašanja. Ne nastavi barve izbranega polja ali polj za besedilo (to se nastavi z ustreznim razdelkom zgoraj), vendar omogoča menjavo barve ozadja, barva besedila, velikosti itd. za preostala prednostna vprašanja)
 • graph (Tabela v obliki slike za "procent opravljene ankete")
 • innergraph (Tabela znotraj tabele za prikaz procenta opravljene ankete - ta vsebuje besedilo 0% in 100%. To uporabite za spreminjanje velikosti tega besedila)
 • question (Osnovne nastavitve za vsako vprašanje, ki se prikaže znotraj tabele. V splošnem bi morali uporabiti ta razred, da zagotovite enako velike črke in barvo kot ste jo uporabili drugod kot privzeto)
 • mandatory  (Obvezna vprašanja)
 • input-error (Uporabnik je vnesel napako - v primeru ko uporabnik naredi napako pri obveznem vprašanju ali vprašanju, ki se potrjuje)
 • array1 in array2 (Ti obliki se menjata, ko se prikazuje nek razpon odgovorov za vprašanja tipa polja. To vam omogoča, da nastavite menjajočo barvo ozadja za te tipe vprašanj. Array1 se prav tako uporablja za naslovno vrstico v tabeli pri teh tipih vprašanj)
 • errormandatory (Nastavljanje barv in oblik pri prikazu sporočila z napako "To vprašanje je obvezno")
 • warningjs (Nastavljanje barve in oblike prikazanega sporočila z napako, če ima anketiranec v svojem brskalniku izklopljen javascript)

Obstaja tudi nekaj elementov, ki se jih lahko uporablja z uporabo ID-ja elementa (#ID v CSS):

 • surveycontact (Sporočilo o stiku, ki se prikaže na uvodni strani)
 • tokenmessage (Uporablja se za sporočila znotraj ankete t.i. sporočilo o napaki, da je seja potekla)
Ker lahko urejate vse vidike HTML-ja, ni nobenega razloga za obdajanje vaše predloge z
in nato definiranja css-ja za ta razred novo_ime.

Oblikovanje vrstice o napredovanju

Prikaz vrstice napredka se lahko spreminja s CSS-jem.

Da zamenjate barvo ozadja vrstice napredka, dodajte nekaj podobnega na konec vaše datoteke template.css:

#progress-wrapper .ui-widget-header {
 background-color: #3300FF;
}

Da zamenjate barvo roba vrstice napredka, dodajte nekaj podobnega na konec vaše datoteke template.css:

#progress-wrapper .ui-widget-content,
#progress-wrapper .ui-widget-header {
 border: 1px solid #FF0000;
}

Napredne funkcije, ki so na voljo za razvijalce

Začenši z različico 0.99 je LimeSurvey integriral nekaj dodatkov, narejenih s strani uporabnikov, ki omogočajo nekaj posebnih sprememb. Te zelo napredne funkcije v splošnem zahtevajo spremembe v osnovni kodi LimeSurvey-a in jih je potrebno opraviti zelo previdno, da ne ustvarite varnostne luknje.

Podpora za vaše lastne Javascript funkcije

Nekateri uporabniki bodo morda želeli poganjati Javascript na straneh ankete, vendar klicanje checkconditions() v BODY elementu to onemogoča.  To lahko nadomestite z manjšimi JavaScript funkcijami v glavi (HEAD), ki preiščejo obstoj checkconditions() in template_onload() preden kliče posamezno funkcijo.  Na ta način lahko avtor predlogeustvari svojo lastno funkcijo template_onload() v glavi (HEAD), ki zamenjajo privzete.

Različica 1.87 in novejša:

 • Onemogočite XSS filter - v Globalnih nastavitvah -> Varnostno opozorilo, nastavite "Filtriraj HTML za XSS" na Ne.
 • Vstavite vašo skripto v jedro vprašanja ali opis skupine.
 • Več podrobnosti najdete v temi o tipičnih problemih.
Help.pngFor further details, see the workaround section.


Nasveti in zvijače

Nekateri posebni jezikovni elementi

Če želite imeti nekatere posebne stavke v anketi, npr. pomoč na koncu vsake strani, lahko dodate v datoteki .pstl besedilo in ga skrijete za ostale jezike. Za skrivanje besedila v datoteki template.css lahko uporabimo namišljeno izbiro :jezik, vendar za boljšo združljivost raje uporabljajmo nekatere razrede.

Primer: za besedilo pomoči na koncu strani v francoščini in angleščini je potrebno dodati sledeče v datoteko endpage.pstpl:

<div class="fr" lang="fr">Pour de l'aide en direct appelez le 000000</div>
<div class="en" lang="en">For some help, please call 000000</div>

in v datoteko template.css

.lang-fr .en{display:none}
.lang-en .fr{display:none}

Spremenite izgled strani ankete

Kadar urejate predlogo, lahko to predlogo dodelite k posamezni anketi, med tem ko je stran s seznamom anket, ki je vidna v www.vašadomena.org/namestitvenamapalimesurvey-a, prikaže vse vaše ankete.

Za uporabo vaše trenutne predloge za to stran morate spremeniti ustrezne nastavitve v globalnih nastavitvah; pri starejših različicah je lahko ta sprememba narejena z urejanjem nastavitve $defaulttemplate v config datoteki: to nastavitev skopirajte iz datoteke config-defaults.php v datoteko config.php, s katero boste povozili datoteko config-defaults.php in uredite to nastavitev na $defaulttemplate = 'imevašepredloge';

Uvoz/Izvoz predlog: Mac uporabniki

Mac uporabniki si prosimo zapomnite: Mac OSX osnovna uporaba arhiva lahko ima nekatere probleme z ustvarjenimi zip mapami.

da obidete težavo uporabite unix-ov unzip iz ukazne vrstice:

$ unzip template.zip -d template

Arhiv: template.zip

 inflating: template/startpage

 inflating: ...

ali skripte v njihovem delu za mac-prevode:

Uporaba enake predloge z različnimi logotipi

Če želite uporabiti enako predlogo za vse ankete in želite le spremeniti logotip v vsaki anketi, lahko uporabite značko {SID} datoteki predloge .pstpl in se s tem navezujete na različne slike:

<img src="{TEMPLATEURL}slikaLogotipa-{SID}.png">

Prikaz privzete ikone spletne strani

Privzeta ikona spletne strani je majhna ikona, ki jo vidite v naslovni vrstici brskalnika, na seznamu zaznamkov ali jezičku. Prikažete lahko svojo lastno ikono na naslednji način:

 1. Izdelajte priljubljeno ikono - s pomočjo iskalnika google boste našli veliko brezplačnih strani za izdelavo priljubljene ikone (ang. favicon generator)
 2. Imenujte vašo novo priljubljeno ikono "favicon.ico" in jo prenesite v mapo vaše predloge
 3. Dodajte sledečo kodo v vašo datoteko startpage.pstpl pred značko </head>
<link rel="shortcut icon" href="{TEMPLATEURL}favicon.ico" type="image/x-icon">
<link rel="icon" href="{TEMPLATEURL}favicon.ico" type="image/x-icon">

Različni prikazi strani ankete/vprašanj

Če želite, da se spremeni izgled vsake druge strani (sode in lihe strani ankete), lahko uporabite rezred .page-odd v vaši css datoteki, da spremenite izgled lihih strani (odd pages).

primer iz privzete predloge za LimeSurvey 1.91+

.page-odd table.question-group {
 background-color: #D2F2D3;
}

Da ne spreminjate sodih in lihih strani v (privzeti) predlogi, poiščite vse primere uporabe .page-odd v datoteki template.css in jih odstranite.

Izdelava navpičnega razmejitvenega roba za dvojne velikosti polja

Za izdelavo navpičnega razmejitvenega roba za dvojne velikosti polja lahko dodate naslednje vrstice v vašo datoteko template.css.

table.question thead td.header_separator,
table.question tbody td.dual_scale_separator
{
   border-right:solid 1px #00A8E1;
}

header_separator se uporablja za ločevanje v glavi tabele "td" in "dual_scale_separator" se uporablja za ločevanje v stolpcih pri dvojnih velikostih polj.

Adding your own logo to the survey list

 1. First please open the theme editor for the theme you like to use. OpenThemeEditor.jpg
 2. We recommend to use fruity, it is our best theme currently.
 3. Then extend the theme and give it a name you will recognize. ExtendTheme.jpg
 4. In the following view you may upload the logo you want to use. UploadFileTheme.jpg
 5. Select the editor screen `Survey List´ in the Screen dropdown in the top right corner. OpenScreenSurveyList.jpg
 6. Then select `layout_survey_list.twig´ in the left side menu. EditLayoutSurveyListTwig.jpg
 7. In the editor scroll to line 126 and change the marked part to the filename of the image you uploaded to the theme before. ChangeSurveyListHeaderImageEditor.jpg
 8. Save your file. ThemeEditorSaveChanges.jpg
 9. Change default theme to your extended theme. ChangeDefaultTheme.jpg

Custom question views (New in 3.0 )

Note: This is a temporary feature to be replaced in the future by question object (it will be very easy to move custom views to question object). It is disabled by default.

As of version 2.5, you can create template-specific custom views for questions and some of their incorporated elements. This is useful if you want to modify the HTML layout of a particular question type for one or more surveys.

 • In application/config/config.php, find 'config'=>array and add this line to the array : 'allow_templates_to_overwrite_views'=>1
 • In /{your_template}/config.xml, set "overwrite_question_views" to true
 • Copy application/views/survey/* to template/{your_view_directory}/survey/
 • Note that you only need to copy the files that you intend to modify but the file structure must remain the same as in application/views/survey/

Insert custom CSS or JavaScript files for template

As of version 2.50, you can use the config.xml File to Automatically Load Plugin Files.

 • Upload your files to the template /css or /scripts folder
 • In /{your_template}/config.xml, add the file paths to the <css> or <js> blocks, something like this:
  <css>
  	<filename>css/jquery-ui-custom.css</filename>
  	<filename>css/bootstrap-slider.css</filename>
  
  	<filename>css/awesome-bootstrap-checkbox/awesome-bootstrap-checkbox.css</filename>
  	<filename>css/flat_and_modern.css</filename>
  
  	<filename>css/template.css</filename>
  
  	<filename>css/myCustomPlugin.css</filename>
  </css>
  <js>
  	<filename>scripts/template.js</filename>
  	<filename>scripts/bootstrap-slider.js</filename>
  
  	<filename>scripts/myCustomPlugin.js</filename>
  </js>