Actions

Felhasználói csoportok kezelése

From LimeSurvey Manual

This page is a translated version of the page Manage user groups and the translation is 98% complete.
Outdated translations are marked like this.

Általános

A Felhasználói csoportok funkciót azért adtuk hozzá, hogy a csoportadminisztrációs felhasználókat egyedi csoportokba lehessen helyezni. Ez a lehetőség azonban jelenleg korlátozottan működik. Egy csoporthoz nincsenek valódi engedélyek kötve. A csoportok inkább makró vagy szöveges kényelemként szolgálnak az adminisztrációs felhasználók csoportjaival való munkavégzéshez.

Felhasználói csoport kezelése

Ha rákattint a 'Felhasználói csoportok létrehozása/szerkesztése gombra a 'Konfiguráció párbeszédablakban, akkor a felhasználói csoport kezelőoldalra kerül.

Felhasználói csoportok létrehozása

Felhasználói csoport hozzáadásához kattintson az ablak bal felső sarkában található Új felhasználói csoport hozzáadása gombra. Írja be a felhasználói csoport nevét és leírását, majd kattintson a Mentés gombra:

Mostantól hozzáadhat felhasználókat az újonnan létrehozott felhasználói csoporthoz. Ehhez válassza ki a kívánt felhasználót a legördülő listából, és kattintson a Felhasználó hozzáadása gombra.

0.75px

Template:Tipp

Kattintson a Bezárás' gombra (az ablak jobb felső része) a felhasználói csoportok listájához való visszatéréshez. Megfigyelheti az újonnan hozzáadott csoportot a listában. A táblázatban a következő részletek találhatók:

 • Felhasználói csoport azonosítója : Egy egyedi azonosítót mutat, amely automatikusan hozzá van rendelve minden felhasználói csoporthoz.
 • Név : A felhasználói csoport neve.
 • Leírás : A felhasználói csoport leírása.
 • Tulajdonos : A felhasználói csoport tulajdonosa/alkotója. A tulajdonos nem változtatható. Ha ez szükséges, törölnie kell a csoportot, és újat kell létrehoznia.
 • Members : A felhasználói csoport tagjainak számát mutatja;
 • Action : Az utolsó oszlop a felhasználói csoportok listájából minden egyes felhasználói csoport számára elérhető műveletek készletét mutatja. Az alábbi felhasználói csoport műveletek láthatók: felhasználók megtekintése, felhasználói csoport szerkesztése, felhasználói csoport e-mail küldése és felhasználói csoport törlése.

A felhasználói csoport tagjainak megtekintése

Ha a zöld táblázatra kattint, a felhasználói csoport tagjainak részletesebb képe jelenik meg.

Felhasználói csoport szerkesztése

A zöld tollra kattintva szerkesztheti az adott felhasználói csoport ''nevét és leírását.

E-mail felhasználói csoport

A zöld levélszimbólum lehetővé teszi a csoport rendszergazdája számára, hogy tömeges e-maileket küldjön az adott felhasználói csoport tagjainak. Funkciói a következők:

 • Küldj másolatot: Ha be van jelölve, a rendszer e-mailt küld a felhasználói csoport tulajdonosának/a felhasználói csoportot létrehozónak.
 • Tárgy: Írja be az e-mail kívánt tárgyát.
 • Üzenet: Írja be a kívánt üzenetet, amelyet el szeretne küldeni a felhasználói csoport tagjainak.

Ezután kattintson az „Üzenet” szövegmező alatt található „Küldés” gombra.

Felhasználói csoport törlése

Felhasználói csoport törléséhez kattintson a piros hulladékgyűjtő gombra, amely a törölni kívánt felhasználói csoport sorában található, és nyomja meg az OK gombot.

Felmérési engedélyek megadása egy felhasználói csoportnak

Egy felhasználói csoport használható specifikus felmérési engedélyek felajánlására, például kérdések szerkesztésére, a felmérés aktiválására és/vagy a válaszok megtekintésére. Egy 'felhasználói csoport hozzáadása makrófüggvényként működik, amely egyszerűen hozzáadja a 'felhasználói csoport minden jelenlegi, azonos jogosultságokkal rendelkező tagját a 'Felmérés-hez.

A felmérés engedélyeinek módosításához lépjen a felmérés Beállítások menüjébe. Kattintson a Felmérés engedélyei lehetőségre, és válassza ki azt a felhasználói csoportot, amelynek meg kell adni a felmérési engedélyeket:

A következő lépésben válassza ki az adott felhasználói csoport tagjainak kiosztott engedélyeket. Ne felejtsen el kattintani a dupla jobb nyílhegyre, hogy kibővített nézetet kapjon az engedélymátrixról.

Miután befejezte a felmérés engedélyeinek szerkesztését, kattintson a Mentés gombra, amely a képernyő jobb felső sarkában található. Néhány példa látható lent annak érdekében, hogy jobban megértse a Limesurvey felmérési jogosultsági rendszerét.

Template:Megjegyzés

Mire kell vigyázni

A felhasználói csoport funkcióinak néhány korlátozása az alábbiakban látható:

 • A 'felhasználói csoport módosításai (miután hozzáadták a felmérés-hez) nem okoznak változást a felmérés engedélyeiben. Például, ha új felhasználókat adnak hozzá egy ""felhasználói csoporthoz", amely már kapott felmérési engedélyeket, akkor a megfelelő új felhasználók nem rendelkeznek ugyanazokkal a felmérési engedélyekkel, mint a felhasználói csoport többi tagja. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, a frissített felhasználói csoportnak újra felmérési engedélyeket kell adni, hogy az új felhasználói csoporttagok ugyanazokat az engedélyeket kapják, mint a felhasználói csoport többi tagja.
 • Ha egy felhasználót töröl egy felhasználói csoportból. felmérési engedélyekkel az adott felhasználó nem veszíti el a felhasználói csoport felmérési engedélyeit. Engedélyjogainak eltávolításához törölje a fiókot a felmérés engedélyeinek táblázatából.

Mivel a felhasználói csoportok funkciói még csak kísérleti jellegűek, kérjük, hogy figyeljen a LimeSurvey használata során esetlegesen tapasztalt következetlenségekre, és jelentse azokat a bugs tracker (ajánlott) vagy a [ https://www.limesurvey.org/customer-support/contact-us jegyrendszer].

Példák

Az alábbiakban bemutatunk néhány példát, amelyek segítenek jobban megérteni a LimeSurvey felhasználói csoportok működését:

Egy felhasználói csoport tagjainak tájékoztatása arról, hogy bizonyos felmérési engedélyeket kaptak

 • Jelentkezzen be.
 • Menjen a felhasználói csoportok listájához, és kattintson a zöld levéljelre (a táblázat utolsó oszlopában található) .
 • Írja be az e-mail tárgyát és szövegtörzsét.
 • Küldje el.

Bizonyos engedélyek megadása egy felhasználói csoportnak

 • Jelentkezzen be adminisztrátorként (vagy olyan felhasználóként, aki rendelkezik a "Felmérés biztonsága" és a "Felmérés tartalom" engedéllyel).
 • Hozzon létre felhasználói csoportot.
 • Felhasználók hozzáadása a felhasználói csoporthoz.
 • Lépjen a felmérés Felmérés engedélyei oldalára.
 • Adja hozzá a felhasználói csoportot, és ajánlja fel tagjainak azokat a felmérési engedélyeket, amelyeket szeretne nekik.

Felhasználó hozzáadása egy felhasználói csoporthoz

Amint fentebb említettük, a felhasználói csoport hozzáadása makrófüggvényként működik, amely egyszerűen hozzáadja a felhasználói csoport összes jelenlegi tagját , megkönnyítve a felmérési engedélyek megadásának folyamatát. Ha azonban új tagot adnak hozzá a felhasználói csoporthoz, akkor az adott tag nem kapja meg automatikusan azokat a jogokat, amelyeket korábban a felhasználói csoport többi tagja kapott. Ezért meg kell ismételnie a példában látható lépéseket. felülről, hogy ugyanazokat a jogokat biztosítsa neki, vagy egyszerűen csak külön adja hozzá a „Felhasználó hozzáadása” funkcióval (a „Felmérés engedélye” panelről).

Egy felhasználói csoporthoz már nem tartozó felhasználó engedélyeinek eltávolítása

Ha eltávolítja a csoportból, akkor minden felhasználói csoport engedélye nélkül marad. Ez azonban a felhasználói csoport funkcióinak korlátai miatt nem történik meg ! 'Ha törli a felhasználót a felhasználói csoportból, továbbra is a felhasználói csoport felmérési engedélyeivel marad. Ezért a megkerülő megoldás az, hogy kézzel töröljük a fiókot a „Felmérés engedélyei” táblázatból.

 • Jelentkezzen be rendszergazdaként (vagy 'Survey security' engedéllyel rendelkező felhasználóként).
 • Menjen a Felmérés engedélyei oldalra, amely a Settings menüpontból érhető el. survey.
 • Törölje a megfelelő felhasználót a „Felmérés engedélyei” táblázatból.
1.5px

A felméréshez hozzáféréssel rendelkező felhasználói csoport összes tagjának eltávolítása

Amint fentebb említettük, egy felhasználó csoportból való törlése nem fogja visszakérni a felmérésre vonatkozó engedélyeit. Ugyanez vonatkozik a 'felhasználói csoportokra' is. Egy felhasználói csoport törlése nem fogja lekérni azokat a felmérési engedélyeket, amelyeket korábban az adott felhasználói csoport tagjai kaptak. Jelenleg az egyetlen járható megoldás, ha manuálisan eltávolítjuk őket a „Felmérés engedélyei” táblázatból.