Actions

Ustvarjanje anket - Seznanitev

From LimeSurvey Manual

Revision as of 13:40, 2 August 2017 by FuzzyBot (talk | contribs) (FuzzyBot moved page Creating surveys - Introduction/sl to Creating surveys - introduction/sl without leaving a redirect: Part of translatable page "Creating surveys - Introduction".)
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎português do Brasil • ‎slovenščina • ‎русский • ‎中文(中国大陆)‎ • ‎日本語


Overview

To create a new survey, click on the small arrow beside the Surveys menu, and then Create a new survey.

Createnewsurvey.png

A Create New Survey screen will appear.

Newsurveyscreen.png

You can edit most of these settings later again by clicking the Survey properties and then General settings & text.

Token manage 30.png

Video vodič

There are a number of tutorial videos for LimeSurvey out there. This is a list of the ones we think that are the best. You are welcome to create a new tutorial and add it here.

Vzorčne ankete

Eden izmed enostavnih načinov za učenje LimeSurveya je preizkušanje posameznih funkcij na že obstoječih anketah. V ta namen je na voljo skupina anket, ki prikazuje vse ključne funkcije (vključno z novo 1.92+ in višje) upravljalnika izrazov. Funkcionalnost teh anket temelji na ustreznosti-based navigation/branching; tailoring/piping/reporting; and validation.

Na voljo sta vam naslednji pomoči: kako narediti in primeri za lažjo orientacijo po upravljalniku izrazov.

Vzorčne ankete lahko enostavno uvozite v vašo namestitev (ali na javnodostopni LimeSurvey demo) in jo testirate.  Eden izmed lažjih načinov za preučitev ideje ankete je funkcija prikaži idejo ankete.

Osnovni elementi ankete

Anketa mora vsebovati tri osnovne elemente:

Poleg obveznih elementov lahko nova anketa vsebuje naslednje opcijske elemente:

  • Veljavni odgovori za posamezno vprašanje
  • Modifiable labels (known as label sets)
  • Pogoji, s katerimi določimo ali se naj vprašanje prikaže ali ne

Ime ankete

Ime ankete omogoča edinstven naslov ankete, preko katere lahko dostopamo do različnih nastavitev, ki se nanašajo na celotno anketo. Nastavitve, kot so: uvodno sporočilo na pozdravnem oknu, opis ankete, kontaktne informacije skrbnika ankete in kakšne oblike bodo zastavljena vprašanja.

Skupine vprašanj

Anketa zahteva, da vsako vprašanje pripada točno določeni skupini. Odvisno od števila vprašanj v anketi je mogoče skupine uporabiti za opredelitev logičnih delov,

Opomba: To poglavje se nanaša na skupino vprašanj in ne na skupino uporabnikov. Bodite pozorni, da ne bo prišlo do pomote, saj ima vsaka operacija svoj edinstven namen, ki se nanaša na različne elemente, ki jih nameravate združiti.

Skupina vprašanj vsebuje naslov in po želji tudi opis. Anketa mora obvezno vsebovati vsaj eno skupino, tudi če je ne boste razdelili na več skupin.

Vprašanja

Vprašanja so bistveni del ankete. Število vprašanj v posamezni anketi oziroma skupini ni omejeno. Vprašanja vsebujejo besedilo, hkrati pa jim lahko urejate nastavitve, preko katerih določite kakšne oblike odgovorov so sprejemljive. Za posamezno vprašanje lahko omogočite tudi krajšo 'pomoč' za in ali je odgovor obvezen ali neobvezen (torej lahko odgovor preskočite in kljub temu anketo uspešno zaključite). Za več podrobnosti si poglejte navodila Tipi vprašanj.

Osnovna navigacija skrbniškega vmesnika

LimeSurvey je predstavljen s horizontalno postavljenimi orodnimi vrsticami, ki omogočajo izdelavo ankete v vašem spletnem brskalniku. Prikazane so v obliki glave okna.

Skrbniška orodna vrstica

The top toolbar is usually the Administrative Tool Bar providing top level, global actions.  One of the key items there is the drop down list of surveys along with a Create New (Survey) button CreateSurvey-button.png ; if available and enabled for your login account.  Both are on the right side of the toolbar.

File:SystemAdmin.png

Namig: Želite izvedeti več o določeni ikoni v orodni vrstici? Z miško se pomaknite na posamezno ikono in prikazalo se vam bo njeno ime ali kliknite na Pomoč Help-button.png v skrbniški orodni vrstici za dodaten opis.

Če se skrbniška orodna vrstica ne pojavi na vrhu LimeSurvey-a, kliknite na ikono Domov Button-home.png da se vrnete v osnovni pogled.  The Labelset Button-labelset.png in urejevalnik predlog Button-template-editor.png, ki sta na voljo v tej orodni vrstici, sta edini nadomestljivi v skrbniški orodni vrstici.

S klikom na ikono Ustvari, uvozi ali kopiraj anketo CreateSurvey-button.png, pomanjšate skrbniško okno in odprete novo orodno vrstico nižje za nadaljnje urejanje ankete.

File:GroupToolbarSmall.png

Orodna vrstica 'Anketa'

S klikom na gumb Dodaj novo skupino vprašanj anketiCreateSurvey-button.png lahko dodate novo skupino vprašanj oziroma že obstoječo izberete s spustnega seznama Skupina vprašanj . S tem se prikaže nova orodna vrstica Skupina vprašanj, ki se nahaja tik pod orodno vrstico Anketa.

File:SurveyToolbarSelectGroupSmall.png

Orodna vrstica 'Skupina vprašanj'

V skupini vprašanj lahko z izbiro Dodaj novo vprašanje v skupino CreateSurvey-button.png izdelate novo vprašanje ali s spustnega seznama Vprašanje izberete že obstoječe. S tem se pojavi četrta orodna vrstica, ki vam omogoča urejanje Vprašanja.

File:GroupToolbarSelectQuestion.png

Podobni gumbi

Omenjene orodne vrstice imajo nekatere navigacijske gumbe med seboj podobne, tako po izgledu kot po funkcionalnosti. Eden izmed teh gumbov je gumb za Urejanje Edit-button.png, ki omogoča urejanje izbranega elementa. V primeru, da element ustvarite, boste avtomatično preusmerjeni v urejevalnik. Nadalje v to skupino spada tudi gumb Izbriši Delete-button.png, ki izbriše izbrani element. Za konec naj še omenimo gumb za IzvozExport-button.png, ki omogoča izvoz ankete, skupino vprašanj ali vprašanja. Omenjene elemente lahko nato uvozite v drugo anketo. Gumb Ustvari CreateSurvey-button.png hkrati omogoča uvoz prej izvoženih elementov.

File:QuestionToolbar.png

Ne smemo pa pozabiti na tri majhne gumbe, ki se v posamezni orodni vrstici nahajajo skrajno desno CommonButtons.png. Prva dva gumba omogočata minimiranje oziroma maksimiranje okna orodne vrstice medtem ko zadnji omogoča izhod iz orodne vrstice.

Okno orodne vrstice, v kateri se nahajate, se bo avtomatično minimiralo, ko boste aktivirali naslednjo orodno vrstico, ki se nahaja pod njo. Bodite pozorni pri zapiranju orodnih vrstic, saj lahko zaprete celotno anketo kljub temu, da imate odprte preostale orodne vrstice. Če želite vpogled v orodne vrstice nad trenutno izbrano, kliknite na gumb za maksimiranje. Lahko pa se tudi pomikate po poljubnih orodnih vrsticah in njenih lastnostih z izbiranjem ali ustvarjanjem novih elementov v želeni orodni vrstici in pri tem ne potrebujete zapreti orodne vrstice v kateri ste se nazadnje nahajali.

Več o prehodih skozi posamezne dele ankete v poglavju, kjer je obrazloženo testiranje ankete.

Survey settings

Now that we have some basics down, lets move on and create our first survey. When doing so, we first have to define the basic survey settings.