Actions

Difference between revisions of "Surveys - introduction/sl"

From LimeSurvey Manual

Line 38: Line 38:
 
<div class="simplebox">'''Opomba''': To poglavje se nanaša na '''skupino vprašanj''' in ne na '''skupino uporabnikov'''. Bodite pozorni, da ne bo prišlo do pomote, saj ima vsaka operacija svoj edinstven namen, ki se nanaša na različne elemente, ki jih nameravate združiti.</div>
 
<div class="simplebox">'''Opomba''': To poglavje se nanaša na '''skupino vprašanj''' in ne na '''skupino uporabnikov'''. Bodite pozorni, da ne bo prišlo do pomote, saj ima vsaka operacija svoj edinstven namen, ki se nanaša na različne elemente, ki jih nameravate združiti.</div>
  
'''Skupina vprašanj''' vsebuje naslov in po želji tudi opis. Posamezna anketa mora vsebovati vsaj eno skupino, tudi če ne želite razdeliti ankete na več skupin.
+
'''Skupina vprašanj''' vsebuje naslov in po želji tudi opis. Anketa mora obvezno vsebovati vsaj eno skupino, tudi če je ne boste razdelili na več skupin.
  
 
==Vprašanja==
 
==Vprašanja==

Revision as of 11:07, 2 August 2013

Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎português do Brasil • ‎slovenščina • ‎русский • ‎中文(中国大陆)‎ • ‎日本語

Video vodič

Obstajajo številni video vodiči za LimeSurvey. Med njimi smo izbrali tiste, za katere menimo, da so najboljši in jih uvrstili na seznam spodaj. Vabimo vas, da ustvarite nov vodič in ga dodate na ta seznam.

Vzorčne ankete

Eden izmed enostavnih načinov za učenje LimeSurveya je preizkušanje posameznih funkcij na že obstoječih anketah. V ta namen je na voljo skupina anket, ki prikazuje vse ključne funkcije (vključno z novo 1.92+ in višje) upravljalnika izrazov. Funkcionalnost teh anket temelji na ustreznosti-based navigation/branching; tailoring/piping/reporting; and validation.

Na voljo sta vam naslednji pomoči: kako narediti in primeri za lažjo orientacijo po upravljalniku izrazov.

Vzorčne ankete lahko enostavno uvozite v vašo namestitev (ali na javnodostopni LimeSurvey demo) in jo testirate.  Eden izmed lažjih načinov za preučitev ideje ankete je funkcija prikaži idejo ankete.

Osnovni elementi ankete

Anketa mora vsebovati tri osnovne elemente:

Poleg obveznih elementov lahko nova anketa vsebuje naslednje opcijske elemente:

  • Veljavni odgovori za posamezno vprašanje
  • Modifiable labels (known as label sets)
  • Pogoji, s katerimi določimo ali se naj vprašanje prikaže ali ne

Ime ankete

Ime ankete omogoča edinstven naslov ankete, preko katere lahko dostopamo do različnih nastavitev, ki se nanašajo na celotno anketo. Nastavitve, kot so: uvodno sporočilo na pozdravnem oknu, opis ankete, kontaktne informacije skrbnika ankete in kakšne oblike bodo zastavljena vprašanja.

Skupine vprašanj

Anketa zahteva, da vsako vprašanje pripada točno določeni skupini. Odvisno od števila vprašanj v anketi je mogoče skupine uporabiti za opredelitev logičnih delov,

Opomba: To poglavje se nanaša na skupino vprašanj in ne na skupino uporabnikov. Bodite pozorni, da ne bo prišlo do pomote, saj ima vsaka operacija svoj edinstven namen, ki se nanaša na različne elemente, ki jih nameravate združiti.

Skupina vprašanj vsebuje naslov in po želji tudi opis. Anketa mora obvezno vsebovati vsaj eno skupino, tudi če je ne boste razdelili na več skupin.

Vprašanja

Vprašanja so bistveni del ankete. Število vprašanj v posamezni anketi oziroma skupini ni omejeno. Vprašanja vsebujejo tako vprašalno besedilo kot nastavitve, ki določajo kakšne oblike odgovorov so sprejemljive. Hkrati lahko omogočite krajšo 'pomoč' za vsako vprašanje in določite ali je odgovor obvezen ali neobvezen (torej da lahko odgovor preskočite in klju temu anketo uspešno zaključite). Za več podrobnosti si poglejte navodila Tipi vprašanj.

Osnovna navigacija skrbniškega vmesnika

LimeSurvey je predstavljen s horizontalno postavljenimi orodnimi vrsticami, ki omogočajo izdelavo ankete v vašem spletnem brskalniku. Prikazane so v obliki glave okna.

Skrbniška orodna vrstica

Orodna vrstica, ki se nahaja najvišje v sistemu, je običajno skrbniška orodna vrstica, ki omogoča globalne operacije. Eden izmed ključnih elementov je spustni seznam vključno z gumbom Ustvari, uvozi ali kopiraj anketo; le ta mora biti na voljo in omogočen za vaš uporabniški račun. Oba se nahajata na desni strani orodne vrstice.

File:SystemAdmin.png

Namig: Želite izvedeti več o določeni ikoni v orodni vrstici? Z miško se pomaknite na posamezno ikono in prikazalo se vam bo njeno ime ali kliknite na Pomoč Help-button.png v skrbniški orodni vrstici za dodaten opis ikon v trenutno aktivni orodni vrstici.

Če se skrbniška orodna vrstica ne pojavi na vrhu LimeSurvey-a, kliknite na ikono Domov Button-home.png da se vrnete v osnovni pogled.  The Labelset Button-labelset.png in urejevalnik predlog Button-template-editor.png, na voljo v tej orodni vrstici, sta edini nadomestljivi v skrbniški orodni vrstici.

S klikom na ikono Ustvari, uvozi ali kopiraj anketo CreateSurvey-button.png, pomanjšate skrbniško okno in odprete novo orodno vrstico nižje za nadaljnje urejanje ankete.

File:GroupToolbarSmall.png

Orodna vrstica 'Anketa'

S klikom na Dodaj novo skupino vprašanj anketiCreateSurvey-button.png gumb lahko dodate novo skupino vprašanj ali s spustnega seznama Skupina vprašanj izberete že obstoječo . S tem se prikaže nova orodna vrstica Skupina vprašanj, ki se nahaja tik pod orodno vrstico Anketa.

File:SurveyToolbarSelectGroupSmall.png

Orodna vrstica 'Skupina vprašanj'

V skupini vprašanj lahko z izbiro Dodaj novo vprašanje v skupino CreateSurvey-button.png izdelate novo ali s spustnega seznama Vprašanje izberete že obstoječe vprašanje. S tem se pojavi četrta orodna vrstica, ki vam omogoča urejanje Vprašanja.

File:GroupToolbarSelectQuestion.png

Podobni gumbi

Do sedaj omenjene orodne vrstice imajo nekatere navigacijske gumbe med seboj podobne. Eden izmed teh gumbov je gumb za Urejanje Edit-button.png, ki omogoča urejanje izbranega elementa. V primeru, da element ustvarite, boste avtomatično preusmerjeni v urejevalnik. Nadalje v to skupino spada tudi gumb Izbriši Delete-button.png, ki izbriše izbrani element. In za konec obstaja še gumb za IzvozExport-button.png, ki omogoča izvoz ankete, skupine vprašanj ali vprašanja. Le te lahko nato uvozite v drugo anketo. Gumb Ustvari CreateSurvey-button.png hkrati omogoča uvoz prej izvoženih elementov.

File:QuestionToolbar.png

Ne smemo pa pozabiti na tri majhne gumbe, ki se v posamezni orodni vrstici nahajajo skrajno desno CommonButtons.png. Prva dva gumba omogočata minimiranje oziroma maksimiranje okna orodne vrstice medtem ko zadnji omogoča izhod iz orodne vrstice.

Okno orodne vrstice, v kateri se nahajate, se bo avtomatično minimiralo, ko boste aktivirali naslednjo orodno vrstico, ki se nahaja pod njo. Bodite pozorni pri zapiranju orodnih vrstic, saj lahko zaprete celotno anketo kljub temu, da imate odprte preostale orodne vrstice. Če želite vpogled v orodne vrstice nad trenutno izbrano, kliknite na gumb za maksimiranje. Lahko pa se tudi pomikate po poljubnih orodnih vrsticah in njenih lastnostih z izbiranjem ali ustvarjanjem novih elementov v želeni orodni vrstici in pri tem ne potrebujete zapreti orodne vrstice v kateri ste se nazadnje nahajali.

Več o prehodih skozi posamezne dele ankete v poglavju, kjer je obrazloženo testiranje ankete.

Ustvarjanje nove ankete

Sedaj, ko smo osvojili nekaj osnovnih korakov, lahko izdelamo našo prvo anketo. Pri tem moramo na začetku definirati osnovne nastavitve ankete.