Actions

Vraagtype - Array (teksten)

From LimeSurvey Manual

Revision as of 16:08, 10 March 2018 by Han (talk | contribs) (Created page with "{{QS:Random_group/nl}}")

Korte beschrijving

Het vraagtype Array (teksten) heeft een array met tekstvelden met een verzameling van subvragen op de y-as en een andere verzameling van subvragen op de x-as.


Je kunt dit vraagtype ook inperken om alleen numerieke antwoorden toe te staan (zie het vraagattribuut "Uitsluitend getallen") en "Totalen tonen" inschakelen voor het tonen van totalen van rijen, kolommen of beide:

Algemene opties

Verplicht (mandatory)

Beschrijving

Met deze optie kan de enquête-beheerder instellen dat een bepaalde vraag beantwoordt moet worden voordat de deelnemer verder kan gaan met invullen. Als je een vraag hebt met subvragen en je wilt niet alle onderdelen verplicht maken, gebruik dan de optie Minimum aantal antwoorden (min_answers) op de tab Logica.

Als je een van de vooraf geïnstalleerde thema's gebruikt en het attribuut verplicht is ingeschakeld, wordt er naast de vraag een rood sterretje weergegeven. Als je het sterretje wilt verbergen, lees dan deze beschrijving.


Beschikbare opties

  • Aan - Vraag moet worden beantwoord voordat de deelnemer naar de volgende pagina kan - de antwoordoptie 'Geen antwoord' wordt nooit getoond.
  • Zacht - Als de vraag niet wordt beantwoord, wordt een waarschuwing weergegeven wanneer wordt geprobeerd door te gaan naar de volgende pagina - de deelnemer kan er echter voor kiezen de waarschuwing te negeren en verder te gaan. Merk op dat de optie 'Geen antwoord' nog steeds wordt weergegeven (indien geactiveerd in de instellingen voor enquêtepresentatie)
  • Uit (standaard) - Vraag kan onbeantwoord blijven


Conditie (eerder "Relevantievergelijking")

Beschrijving

Als de waarde van de conditie 1 of true is dan is de vraag relevant en wordt de vraag getoond bij het invullen van de enquête. En anders niet. Bij elke vraag kun je een relevantievergelijking specificeren. Dit vervangt de condities, het ondersteunt veel meer complexe logica.

Syntax markering in kleur

Wanneer je de conditie opslaat, dan wordt het geëvalueerd en met kleur gemarkeerd. De fouten worden met een kleur aangegeven waardoor je de fouten gemakkelijker ziet,

 Hint: Om de condities in je enquête te controleren gebruik je de functie toon logica enquête.


Geldige waarden

  • Een conditie gebruikt de syntax die beschreven is in ExpressionScript, zonder de omringende accolades.

Voorbeelden

Voorbeelden van het met kleur markeren, oftewel syntax markering.



Validatie (met reguliere expressies) (preg_validation)

Beschrijving

Met deze optie kun je een reguliere expressie specificeren waarmee je alle delen van een vraag kunt controleren.

Als volgens de validatie een vraag of subvraag niet goed is, dan wordt de achtergrond van het tekst invoerveld veranderd in rood, je ziet dan als gebruiker gemakkelijker en direct de fouten.

Geldige waarden

  • elke geldige reguliere expressie

Voorbeeld

  • Hier staan meerdere voorbeelden.


Tonen

Kolombreedte antwoorden (answer_width)

Beschrijving

Deze waarde bepaalt de breedte van het antwoord als een percentage. Als je hier 40 invult, dan wordt 40% van de breedte van de vraag gebruikt voor de tekst van het antwoord. De overblijvende breedte wordt gelijk verdeeld over de antwoordopties.

Geldige waarden

  • Een geheel getal van 1-100.


Verberg tip (hide_tip)

Beschrijving

Bijna alle vraagtypes hebben een helptekst om de deelnemer te ondersteunen bij het invullen van de vraag. Met dit attribuut kun je de helpfunctie uitzetten.

Deze helptekst bevat informatie over de validatie (minimum/maximum aantal antwoorden, minimum/maximum van de som van de antwoorden). Als de hide_tip ingeschakeld is wordt de helptekst verborgen, maar als de deelnemer een ongeldige waarde invult wordt de helptekst getoond (in het rood omdat het een foutmelding is). Na het verbeteren wordt de tekst groen.

Beschikbare opties

  • Aan - de tip wordt verborgen
  • Uit (standaard)



Willekeurige volgorde (random_order)

Beschrijving

  Ontraden voor antwoordopties : vanaf versie 5.5.0 wordt dit attribuut niet meer gebuikt voor voor het sorteren van de antwoordopties. Bekijk a.u.b. QS:Answer_order


Met dit attribuut kun je er voor zorgen dat de volgorde van de antwoordopties/subvragen willekeurig is. Het tonen in willekeurige volgorde kan mogelijke ruis bij het invullen voorkomen. Als een vraag subvragen heeft dan is de volgorde van de subvragen ook random, maar niet de volgorde van de antwoordopties.

Beschikbare opties

  • Ja - Willekeurige volgorde bij starten door deelnemer van de enquête
  • Nee (standaard)



Grootte invoerveld (input_box_size)

 Tip: De functie is beschikbaar vanaf versie 3.0.0


Beschrijving

Bepaalt de grootte van het invoerveld (een textarea). Standaard wordt er een grootte gekozen, maar die kun je hier dus instellen.

Om de box op de volgende regel te plaatsen moet je de wrapper groter maken. Dit doe je door de waarde van het attribuut Breedte invoerveld te verhogen.

Geldige waarden

  • Elk getal


Kopregels herhalen (repeat_headers)

Beschrijving

Je kunt deze optie gebruiken als je veel subvragen hebt bij een vraag. Je kunt dan opgeven na hoeveel subvragen de kopregels herhaald moeten worden.

Geldige waarden

  • Een geheel getal.
  • De standaardwaarde is 0, de kopregels worden niet herhaald.


Vraagthema (question_theme)

Beschrijving

Hiermee kun je aangepaste thema's gebruiken bij de betreffende vragen.

Beschikbare opties

  • Zie bij Vraagthema's in het paneel Thema's.

Lees: https://manual.limesurvey.org/Question_themes

NB: Deze functie is nog in ontwikkeling.


Deze vraag altijd verbergen (hidden)

Beschrijving

Indien ingeschakeld wordt de vraag altijd verborgen voor de deelnemers aan de enquête. Je kunt dit gebruiken als:

  • je met een URL een vraag al ingevuld toont, dan kun je met deze instelling voor zorgen dat de vraag helemaal niet getoond wordt aan de deelnemer. Deze instelling gaat voor wat met condities is ingesteld, de vraag wordt helemaal niet opgenomen op de pagina.
  • je een even snel een waarde wilt bepalen of opslaan met ExpressionScript.
NB: Deze functie wordt vaak gebruikt bij het vraagtype vergelijking.

Beschikbare opties

  • Aan
  • Uit (standaard)


Invoer

Maximum aantal tekens invoer (input_max_characters)

Beschrijving

Deze optie dient om het aantal tekens dat maximaal ingevoerd kan worden door de respondent bij deze vraag te bepalen.

Geldige waarden

  • Een getal.

Voorbeeld

  • 25

Als je wilt dat de respondent maximaal 25 tekens kan invoeren.


Logica

Minimum aantal antwoorden (min_answers)

Beschrijving

Met deze functie kun je instellen dat de gebruiker minimaal het opgegeven aantal antwoordopties kiest bij een meerkeuzevraag.

Geldige waarden

  • een geheel getal, minimaal 1
  • een getal
  • een SGQA code
  • een vraagcode (variabele naam)
  • een vergelijking, zie ExpressionScript, zonder de omringende accolades.

Voorbeeld

Als je de waarde 3 invult, dan kan de respondent de vraag alleen invullen als er minimaal 3 items geselecteerd zijn. Bij vraagtype rangschikken moeten er minstens 3 items gerangschikt zijn.

Als je dit attribuut gebruikt bij vraagtype rangschikken dan moet je de vraag niet verplicht maken, anders moet de deelnemer alle antwoorden rangschikken.



Maximum aantal antwoorden (max_answers)

Beschrijving

Met dit attribuut kun je instellen dat de gebruiker maximaal het ingevulde aantal antwoordopties kiest bij een meerkeuzevraag.

Geldige waarden

  • een aantal
  • een SGQA code
  • een vraagcode (variabele naam)
  • een vergelijking, zie ExpressionScript, zonder de omringende accolades.

Voorbeeld

Als je de waarde 2 invult, dan kan de respondent maximaal 2 items (het veld Andere is dan ook 1 item) selecteren. Bij het vraagtype rangschikken kunnen er dan maximaal 2 items gerangschikt worden.



Arrayfilter (array_filter)

Beschrijving

Met een arrayfilter kun je een meerkeuzevraag gebruiken om te selecteren welke responsen getoond worden in een vervolglijst, array of meerkeuzevraag.

De opeenvolgende vragen kunnen gefilterd worden voor elk array vraagtype, inclusief:
  • Meerkeuzevragen
  • Meerkeuzevragen met opmerkingen
  • Meerdere korte vrije teksten
  • Meervoudige numerieke invoer
  • Array (5 punten, 10 punten, Ja/Nee/Weet niet, Meer/Gelijk/Minder, per kolom)
  • Array (Dubbele schaal, teksten, getallen)
  • Rangschikken

Verder kan elk van deze vraagtypes worden gefilterd.

De enige uitzondering is Array (per kolom), die kan andere vragen filteren, maar kan niet zelf worden gefilterd.

Filter zetten

Om een filter te zetten vul je de vraagcode van een vraag met meerdere opties in. Voorbeeld: als de vraagcode "Q1" is, vul dan "Q1" in het veld 'Arrayfilter' van de vraag die je wilt filteren. Alleen de in vraag Q1 geselecteerde antwoordopties worden getoond.

Als je in deze functie meerdere vragen wilt filteren gebruik dan een puntkomma (;) als scheidingsteken tussen de vraagcodes.
  De gebruikte subvraagcodes in de eerste vraag moeten overeenkomen met die bij de volgende. Anders worden de antwoorden niet gefilterd naar de eerste vraag. Hieronder staat een voorbeeld.


Als bij meerkeuze een andere instelling toegestaan is: u kunt andere kiezen voor de subvraagcode en eventueel filteren met andere aangevinkte.

Trapsgewijs

De geselecteerde opties kunnen trapsgewijs worden getoond. Je kunt een vraag selecteren die een andere vraag filtert, die een andere vraag filtert, enz.

Arrayfilter voorbeeld

Een voorbeeld van deze krachtige instelling:



In het voorbeeld hierboven zijn er twee vragen. Eerst een van het Meerdere korte vrije teksten vraagtype en een van Array dubbele schaal vraagtype. De ingevulde antwoorden van de eerste worden later herhaald. De gegeven antwoorden worden dus gefilterd.

Dit voorbeeld kun je downloaden en importeren.



Arrayfilter uitsluiting (array_filter_exclude)

Beschrijving

Met een arrayfilter uitsluiting kun je een meerkeuzevraag gebruiken om te selecteren welke responsen niet getoond worden in een vervolglijst, array of meerkeuzevraag.

De volgende vragen kunnen gefilterd worden voor elk array vraagtype, inclusief:
  • Meerkeuzevragen
  • Meerkeuzevragen met opmerkingen
  • Meerdere korte vrije teksten
  • Meervoudige numerieke invoer
  • Array (5 punten, 10 punten, Ja/Nee/Weet niet, Meer/Gelijk/Minder, per kolom)
  • Array (Dubbele schaal, teksten, getallen)
  • Rangschikken

Verder kunnen deze vraagtypes worden gefilterd.

De enige uitzondering is Array per kolom, die kan andere vragen filteren, maar niet zelf kan worden gefilterd.

Hoe in te stellen

Voer de vraagcode van een meerkeuzevraag in in het arrayfilter uitsluiting van de vraag die je aanpast. De vraag van de ingevoerde vraagcode dient als bron voor de huidige vraag, de daar niet gekozen opties dienen als antwoordopties voor de huidige vraag. Een voorbeeld, als de meerkeuzevraag als vraagcode "Q1" heeft, dan vul je dus "Q1" in bij het filter. Alleen de antwoorden die bij vraag Q1 niet zijn geselecteerd zijn bij de huidige vraag antwoordopties.

Als je meerdere array_filter_exclude opties wilt gebruiken bij een vraag, gebruik dan een puntkomma om de vraagcodes te scheiden
  De gebruikte subvraagcodes in de eerste vraag moeten overeenkomen met die bij de volgende. Anders worden de antwoorden niet gefilterd. Hieronder staat een voorbeeld.


Trapsgewijs

De uitsluitfilters kunnen trapsgewijs worden getoond, je kunt dan een vraag selecteren die een andere vraag filtert, die een andere vraag filtert, enz.

Voorbeeld

Daar geven we een voorbeeld bij:



In bovenstaand voorbeeld staan twee vragen. De eerste is een meerkeuzevraag en de volgende een met opmerkingen. Voorbeeld: als de opties ComfortUpdate en Plugins worden gekozen bij de eerste vraag dan ontbreken die bij de vervolgvraag, maar de andere 2 opties zijn aanwezig.

Dit voorbeeld kun je downloaden en de vraaggroep vervolgens importeren in je LimeSurvey installatie.



Arrayfilter stijl (array_filter_style)

Beschrijving

Bepaalt hoe de eerder gefilterde subvragen in het filter getoond worden.

Informatie over het filteren van subvragen.

Beschikbare opties

  • Verborgen (standaard), de eerder geselecteerde subvragen worden niet getoond.
  • Uitgeschakeld, de eerder geselecteerde subvragen worden grijs weergegeven en zijn niet te selecteren.

Voorbeeld

Als je kiest voor "Uitgeschakeld" dan worden de eerder geselecteerde subvragen getoond als:



Randomisatiegroepsnaam (random_group)

Beschrijving

Plaatst de vragen in een randomisatiegroep waardoor de vragen in een willekeurige volgorde getoond worden aan de deelnemers.

Een voorbeeld van een enquête met deze functie staat hier.

Geldige waarden

Geef een tekst op (bijvoorbeeld: 'groep1'). Alle vragen die deze tekst bij dit veld hebben krijgen onderling een willekeurige plaats.


Preview Als je een voorbeeld van de vragen wilt bekijken, gebruik dan het voorvertonen van de enquête in plaats van die van de vragengroep, omdat van de tweede is gemeld dat deze de vragen niet in een willekeurige volgorde zou weergeven.



Question validation equation (em_validation_q)

Description

This is an equation that is used to validate the entire question (e.g, all of its parts collectively for a multi-answer question). If the question fails the validation criteria, then em_validation_q_tip message will be displayed (it uses the CSS style .error). This tip uses the .em_q_fn_validation CSS style, which is hidden by default within template.css.

The main difference between this feature and the subquestion validation equations (em_validation_sq option) is that for this feature, if the question (or question parts) fail validation, then an error message could be shown. For the subquestion validation, each text entry cell (e.g., in an array question type, but it can also be applied to single entry question types) will be styled so that the background color is (light) red.

Valid values

  • Any equation that makes use of the ExpressionScript syntax, without surrounding curly braces.

Example

  • You want to collect demographic information from users via a multiple short text question, and you want to validate that the user has entered a valid email address and phone number.

This example shows how the question looks with invalid answers:

And here is what it looks like with one invalid answer:

Here is how you edit a question to enter that information:

And here is part of the Show Logic File output that lets you check the accuracy of your expression and ensure that there are no syntax errors:

As you can see, the validation equation tests that both the email and phone number are either empty or match a regular expression filter.

The validation tip only shows the warning message if the phone or email appears invalid.

 Hint: In order to create complex validation messages, read about the usage of the ExpressionScript.


If you wish to import the example from above into your LimeSurvey installation, download the following .lsq file: Em_validation_q_example.zip.

 Hint: Remember, LimeSuvey uses the Perl syntax for regular expressions, so they should start and end with / (slash character)!



Tip for whole question validation equation (em_validation_q_tip)

Description

If you are using the question validation equation, you can use this box in order to display an optional message as question tip on how the question has to be filled out.

Valid values

Example

See the example from the question validation equation wiki section- it shows how the tip can be tailored to show which parts of a multiple short text question fail the validation criteria.



Sub-question validation equation (em_validation_sq)

Description

This is an equation that is used to validate each subquestion (text field) individually. Any text field that does not pass these validation conditions will have its background color turned pink (using the .em_sq_fn_validation CSS style) to highlight the error. Note that this is available in addition to the regular expression-based validation option.

Valid values

Any equation that makes use of the ExpressionScript syntax, without surrounding curly braces.

Examples

For example, if you want to allow only numbers that are a multiple of 3 as answers, the equation would be:

(this / 3) == floor(this/3)

The reserved variable this is automatically replaced by a reference to the active text entry cell.



Tip for sub-question validation equation (em_validation_sq_tip)

Description

If you are using em_validation_sq, this is an optional message/tip that will be displayed if the introduced answer is incorrect.

Valid values

  • Any string

Example

  • Continuing the example of validating emails, the tip might be "Please enter valid email addresses."


Other

Forceer nieuwe pagina (page_break)

Beschrijving

Dit attribuut is alleen actief als je een enquête gaat afdrukken. Je kunt een nieuwe pagina forceren voor de vraag.

Beschikbare opties

  • Aan
  • Uit (standaard)


Uitsluitend getallen (numbers_only)

Beschrijving

Als je deze optie inschakelt, dan kan de deelnemer alleen cijfers invoeren.

Bij het vraagtype vergelijking betekent dit dat het resultaat alleen een getal is, dus geen tekst. Hierdoor heb je een garantie dat de berekeningen/conversies goed verlopen in een latere vergelijking (decimaalteken).

Gedrag per vraagtype

  1. Standaard: Als er iets wordt ingevoerd wat geen getal is, dan wordt het gewist.
  2. Array(teksten): Als het is uitgeschakeld, dan zijn de instellingen "Totalen tonen voor" en "Toon eindtotaal" niet meer van toepassing, de totalen worden niet getoond.
  3. Vergelijking: Als het is ingeschakeld, wordt het resultaat dus geconverteerd naar een numerieke waarde. Als de waarde wel gevuld is, maar niet numeriek is, dan wordt de vergelijking NaN en als lege string opgeslagen in de antwoordentabel.

Beschikbare opties

  • Aan
  • Uit (standaard)



Totalen tonen (show_totals)

Beschrijving

Indien ingeschakeld worden de totalen voor de rijen, kolommen of beide getoond.

Het totalen worden alleen getoond als de Uitsluitend getallen optie is ingeschakeld.

Beschikbare opties

  • Uit (standaard)
  • Rijen
  • Kolommen
  • Rijen en kolommen

Voorbeeld



Toon eindtotaal (show_grand_total)

Beschrijving

Indien ingeschakeld wordt er rechtsonder een totaal voor de kolommen of rijen getoond.

Het eindtotaal wordt alleen getoond als de Uitsluitend getallen optie is ingeschakeld.

Beschikbare opties

  • Aan
  • Uit (standaard)

Voorbeeld


Statistics

Display chart (display_chart)

Description

This attribute allows the survey administrator to choose if a chart that contains the question results should be displayed to the survey participants after they filled out the survey.

Note: To have the chart displayed on the last page, you have to enable the following options:


Available options

  • On
  • Off (default)



Chart type (chart_type)

Description

This attribute allows the survey administrator to choose which type of chart will be displayed to the respondent once he/she finished filling out the survey.

Note: Do not forget to change the question and survey settings in order to have the charts displayed at the end on the survey. For more details, check the wiki section on the display chart question attribute.

Available options

  • Bar chart
  • Pie chart
  • Radar
  • Line
  • PolarArea
  • Doughnut