Actions

Meertalige enquête

From LimeSurvey Manual

Revision as of 16:17, 30 March 2019 by Han (talk | contribs) (Created page with "Daarna wordt er aan de rechterkant geen taalkeuze meer getoond:")
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.
Other languages:
English • ‎Nederlands • ‎日本語


Inleiding

LimeSurvey bevat een ingebouwde functie die het snel en eenvoudig vertalen van een enquête mogelijk maakt. Deze functie is ontworpen om het voor iemand gemakkelijk te maken om een ​​enquête uit de standaardtaal te vertalen naar een specifieke doeltaal.

Hier geven wij aan hoe je snel een meertalige enquête kunt maken. De onderwerpen zijn:


Het voorbeeld van een meertalige enquête (niet in het Nederlands) dat we hier gebruiken kun je downloaden. Pak het uit en importeer het lss-bestand in je LimeSurvey.


Een taal toevoegen

De standaardtaal van de enquête is de taal die je hebt geselecteerd als standaardtaal. Standaard is dit de taal die is geconfigureerd in de algemene instellingen van je applicatie.

Om te controleren welke taal de standaardtaal is, ga je naar het paneel algemene enquête-instellingen en zoekt u naar het veld voor de standaardtaal. In ons voorbeeld is dit "Engels". Raadpleeg het veld voor aanvullende talen om nieuwe talen toe te voegen waarin je de enquête wilt vertalen. In ons voorbeeld zijn er drie andere talen geselecteerd: Frans, Duits en Italiaans.


Multilinguar survey - add additional language.png


Vergeet als je klaar bent niet op de knop 'Bewaar' in de rechterbovenhoek te klikken.

Als je nu de bovenste taakbalk aanvinkt, zie je naast "Voorvertoon enquête" een kleine pijl staan. Dit betekent dat de enquête kan worden bekeken in verschillende talen:


Multilingual survey - preview.png


Als u het paneel overzicht opent, worden vier extra enquêtekoppelingen weergegeven. Ze komen overeen met de beschikbare talen:


Multilingual survey - four links.png


Teksten vertalen

Begin met het vertalen van de teksten in het bewerkingsvenster voor elk van de vragen. Je kunt in het onderstaande screenshot zien dat er drie extra talen boven het veld met vraagcodes worden weergegeven:


Multilingual survey - languages bar .png


Klik op een van hen en begin met het vertalen.

Hetzelfde type "taalbalk" bevindt zich op veel andere plaatsen, zoals in de tekstelementen en instellingenpaneel voor gegevensbeleid, tekstvelden voor antwoorden en subvragen, enzovoort. Het vertalen van velden met deze methode kan lastig worden als de enquête lang is en je niets wilt missen. Dat is de reden waarom we onze gebruikers aanbevelen om de snelle vertaaltool te gebruiken. Om daar toegang tot te krijgen, klik je op een enquêtegerelateerde instelling (zoals "Overzicht") -> Hulpmiddelen -> Snelle vertaling.


Quick-translation tool - location.png


Snelle vertaling

De tool voor snelle vertaling is specifiek ontworpen voor diegenen die werken met meertalige enquêtes. Het paneel:


Multilingual survey - translate survey.png


De eerste optie, Vertaal in, geeft je de mogelijkheid om de taal te selecteren waarna toe je vanuit de standaardtaal wilt vertalen.

De volgende opties verwijzen naar de vertaling van onderdelen van de enquête. De onderdelen zijn:

Help.pngOp het moment dat dit gedeelte is beschreven (LimeSurvey 3.16.0) zijn de volgende onderdelen vertaalbaar, maar die worden hier nog niet weergegeven: Om elk van deze onderdelen te vertalen, open je de optie en volg je de stappen zoals die hier eerder zijn beschreven.


Vergeet na het wijzigen niet om de wijzigingen op te slaan!


Overzicht meertaligheid

Gebruik de voorvertoonknop om je werk te controleren. De welkomstpagina ziet er als volgt uit:


Multilingual survey - Italian.png


Er zijn twee mogelijkheden om de taal na het laden van de welkomstpagina te wijzigen. De respondent hoeft niet de taal te gebruiken die je hebt gebruikt in de door je verzonden link naar de enquête. De wisseloptie staat rechtsboven.

In het geval dat je de twee taalwissel-knoppen wilt verbergen, bewerk je het thema van de enquête. Bekijk de tips voor meer informatie.


Help.pngIn het geval dat een tekst niet is vertaald, wordt de tekst getoond in de standaardtaal van de enquête.


Tips

  • Als je gebruikers vertaalrechten wilt verlenen om toegang te krijgen tot de functie voor snelle vertaling, lees dan dit.
  • De functie "Automatisch vertalen" maakt gebruik van de webservice van Google voor automatische vertaling. Je moet in de Algemene instellingen de Google Translate API Key invoeren om toegang te krijgen tot deze functie. Google rekent momenteel $20 US per 1 miljoen tekens die ter vertaling worden aangeboden.


Taalkeuze verbergen op welkomstpagina

Als je een meertalige enquête maakt, dan kan de respondent op de welkomstpagina de taal selecteren waarin hij/zij de enquête wil invullen:


Language switcher show languages.png


Soms wil je deze optie echter verbergen. Dat kan op meerdere manieren. De "twig"-manier wordt hieronder beschreven.

Kies de keuze Thema's in het algemene Configuratie-menu:


Language switcher themes.png


Klik op de knop Thema-editor om het gewenste thema te bewerken:


Language switcher theme editor.png


Help.pngJe kunt de standaardthema's niet bewerken! Als je dit wilt doen maak dan eerst een bewerkbaar kopie door op de knop Uitbreiden te drukken.


Zoek aan de linkerkant van het scherm naar het bestand language_changer.twig.


Location language switcher twig.png


Ga naar de onderstaande regel:

{% if aSurveyInfo.alanguageChanger.show == true %}

Zet die regel op commentaar (vervang "%" door "#") en kopieer de volgende regel eronder:

{% if false == true %}


Het bestand is dan dus als volgt:


Language switcher code replacement.png


Klik op de knop "Kopieer naar lokaal thema en wijzigingen opslaan".


Open je enquête en selecteer het bewerkte thema in het paneel Algemene instellingen. Nu zou de welkomstpagina er als volgt uit moeten zien:


Hide language switcher twig.png


Taalkeuze verbergen in menu

Om de taalkeuze in de taakbalk/menu te verbergen, volgen we vrijwel dezelfde stappen als hierboven beschreven. We moeten het juiste twig-bestand openen om het te bewerken. Ga naar het thema dat je wilt wijzigen en ga naar Scherm in het rechterbovengedeelte en selecteer Navigatie in de lijst. Zoek nu aan de linkerkant naar het bestand "language_changer_top_menu.twig". Klik erop en zet het volgende op commentaar:

{% if aSurveyInfo.alanguageChanger.show == true %}

Voeg daaronder toe:

{% if false == true %}

Daarna wordt er aan de rechterkant geen taalkeuze meer getoond:


Language switcher hide top menu.png