Actions

Felmérés kvóták

From LimeSurvey Manual

This page is a translated version of the page Survey quotas and the translation is 100% complete.


Bevezetés

A kvóta arra szolgál, hogy korlátozza az aktív felmérésben meghatározott embercsoportok válaszait. A kvóták meghatározásához használt gyakori attribútumok a következők: nem, életkor, rassz, tartomány/állam stb. A felmérés kvóták paneljének eléréséhez a Beállítások 'Felmérés menü menüpontban válassza ki a Kvóták lapon.  Figyelem : Csak akkor ellenőrizheti, hogy a kvóták megfelelően lettek beállítva, ha a felmérés aktiválva van. Tehát, ha beállít egy kvótát "0" korláttal, és a felmérés nincs aktiválva, akkor nem fogja tudni ellenőrizni, hogy működik-e vagy sem.


Hogyan működnek a kvóták?

A LimeSurvey kvótarendszer működésének megértéséhez gondoljon egy felmérésre, amely egy "Igen vagy Nem" kérdést és egy Array kérdést tartalmaz, amelyek mindegyike két különböző kérdéscsoporthoz tartozik. Ön beállított egy kvótát ebben a felmérésben, amely 20 olyan felhasználóra korlátozza, aki igennel válaszolt erre a kérdésre. A kvótát minden alkalommal ellenőrizzük, amikor valaki „Igen” választ ad a kérdésre.

A a felmérés formátumától függően (hogyan jelennek meg a kérdések a résztvevők számára), az ellenőrzés akkor történik meg, amikor elküldi:

 • Az egész felmérés egyszerre válaszol: Ha a kérdőív formátuma 'all in one', akkor a kérdések (függetlenül attól, hogy melyik kérdéscsoporthoz tartoznak) ugyanazon az oldalon jelennek meg. Ezért a felhasználónak rá kell kattintania a küldés gombra a kvótakorlát ellenőrzésének elindításához;
 • egy kérdéscsoport válaszai: Ha a kérdőív formátuma csoportonkénti, akkor a kvóta akkor aktiválódik, amikor a kérdőív résztvevője válaszolt minden olyan kérdésre, amely a kérdéscsoportba tartozik, ahol a válasz tartalmazza a kvótarendszer ellenőrzése található. Ezért a kvóta a felmérés vége előtt aktiválható, ha például a kérdéscsoport a felmérés elején található.
 • válasz egy kérdésre: Ha a kérdőív formátuma kérdésről kérdésre történik, minden kérdés külön-külön jelenik meg, mindegyikhez tartozik egy oldal. Ebben az esetben, ha azt a választ választja, amelyre a kvóta vonatkozik, a kvótarendszer automatikusan elindul, ha rákattint a „Tovább/Küldés” gombra.

Template:Megjegyzés

Ha a ""Nem"" lehetőséget választja, a kvótarendszer nem aktiválódik. Ezért a felmérés nem korlátoz senkit abban, hogy válaszoljon a többi kérdésre, hacsak másképp nem rendelkezik.

A „Nem” válaszok számának korlátozásához további kvótát kell hozzáadnia, korlátozva a „Nem” választ választó résztvevők számát.

Megjegyzés: Ha azt szeretné, hogy résztvevői egy korábbi válasz alapján válaszoljanak bizonyos felmérési kérdésekre, használja a LimeSurvey ExpressionScript-t.


Több válasz és kvóta használata

''Példa: Olyan felmérést szeretne végezni, amelyben 25 férfi és 30 nőre kíván korlátozni. Ebben az esetben két kvótakorlátot kell alkalmaznia: egyet a férfiakra és egyet a nőkre. Így legfeljebb 25 férfi töltheti ki a felmérést, és legfeljebb 30 nő tudja kitölteni a felmérést.

Tegyük fel most, hogy 50 választ szeretne a férfiaktól és 50 választ a nőktől. Felhívjuk figyelmét, hogy a kvótát kiváltó minden választ a saját kvótadobozában kell megadni. Ha a két választ ugyanabba a mezőbe adjuk, akkor 50 válasz gyűlik össze, függetlenül a válaszadók nemi megoszlásától (pl. lehet 40 férfi és 10 nő, vagy 20 férfi és 30 nő stb.). Olvassa tovább ezt a wiki oldalt, és tekintse meg a példák alszakaszt, ahol áttekintheti a kvótarendszer használatát.


A kvótarendszer aktiválása, miközben a felmérési válaszok táblázata nem üres

Vegye figyelembe, hogy a felmérés aktiválása előtt nem feltétlenül kell kvótarendszert hozzáadni. Ha úgy dönt, hogy egy későbbi időpontban aktiválja a kvótarendszert, akkor az elkezdi ellenőrizni a felmérési válaszok táblázatát, és megkeresi azokat a bejegyzéseket, amelyek „teljes”-ként vannak megjelölve. Ezután ellenőrzi, hogy a kvótafeltétel teljesült-e vagy sem. Ha ez teljesült, a következő beérkezett felmérési válaszok/bejegyzések „befejezetlen”-ként lesznek megjelölve.

Például, ha korábban 1000 választ gyűjtött össze nőktől, és néhány hét múlva bevezette a nőkre vonatkozó 800-as kvótakorlátot, a következő válaszok, amelyeket a nőktől kapnak, „hiányosnak” lesznek jelölve. A többi 200 válasz „teljes”-ként jelenik meg a felmérési válaszok táblázatában, mivel a kvótát a válaszok összegyűjtése után alkalmazták.A kvótarendszer nem tárol válaszokat és nem rögzíti a beküldött felmérési válaszok számát! Tekintsd úgy, mint egy szűrőt, amelyet a felmérési válaszok táblázatában alkalmaznak. Alapvetően a befejezett oszlopot és azokat a kérdésoszlopokat vizsgálja, amelyek azokat a válaszokat tartalmazzák, amelyekre egy vagy több kvótát alkalmaztak.

Támogatott kérdéstípusok

A kvótarendszer jelenleg csak a következő típusú kérdésekre alkalmazható:

 • Nem
 • Többszörös választás
 • Tömb - 5 pontos választás
 • Tömb - 10 Pont választás
 • Nyelvváltás
 • Igen/Nem
 • Lista (Rádió)
 • Lista (legördülő)
 • Lista megjegyzésekkel
 • Egyenlet

Felmérés kvóta panel

Miután a felmérés menüben a Felmérés kvóták fülére kattint, a következő oldal jelenik meg:A panel összes lehetőségének megtekintéséhez adjon hozzá egy felmérési kvótát. Ezután a felmérési kvóta oldal a következőképpen fog kinézni:A következő lehetőségek állnak rendelkezésre:

 • Új kvóta hozzáadása: A felmérési kvótatáblázat jobb alsó részén található, lehetővé teszi a felhasználók számára új kvóták hozzáadását . Miután a kvóták megjelennek a táblázatban, elkezdheti implementálni őket bizonyos kérdésekre/alkérdésekre adott válaszokra.
 • Válasz hozzáadása: Válasz hozzáadása előtt meg kell adni egy kvótát, amelyben a válasz(ok) tárolásra kerülnek. A kvótakorlát érvényesül csak a kvóta mezőben megjelenő válaszokra.
 • Kvóta szerkesztése: Kattintson a zöld ceruzára a felmérési kvótatáblázat Művelet oszlopa alatt a kvóta mezőinek szerkesztéséhez
 • Kvóta törlése: Kattintson a felmérés kvótatáblázatának Művelet oszlopa alatt található piros kuka gombra a megfelelő kvótabejegyzés törléséhez;
 • Kvóta ellenőrzése: Kattintson a felmérés kvótatáblázatának Művelet oszlopa alatti utolsó gombra a válaszadóknak megjelenő kvótaüzenet gyors ellenőrzéséhez , az URL (és/vagy annak rövid leírása), ahová át lesznek irányítva.
 • Quick CSV report: Exportálja a kvóták összefoglalását egy vesszővel tagolt CSV-tábla formájában.
 • Kiválasztott kvóta(k)...: Aggregátorként működik. Válasszon ki több kvótát, és ezzel a gombbal alkalmazza az alábbiakban leírt műveletek egyikét a kiválasztott kvótacsoportra.
  • Aktiválás: Ezzel a gombbal aktiválhat kvótát. Az aktívaknál a kvóta neve, művelete és URL-je fehér betűtípussal, zöld alapon van írva.
  • Deaktiválás: Ezzel a gombbal deaktiválhat egy kvótát. A deaktiváltoknál a kvóta neve, művelete és URL-je fekete betűtípussal van írva, szürke háttéren.
  • Szöveg módosítása: Ezzel a gombbal gyorsan módosíthatja egy kvótacsoport kvótaüzenetét, URL-jét és URL-leírását. Ezzel a funkcióval átirányíthatja a válaszadókat egy bizonyos hivatkozásra, ha különböző kvótafeltételek teljesültek.
  • Törlés: Ha néhány kattintással törölni szeretne egy kvótacsoportot, jelölje be a törölni kívántakat, kattintson a kiválasztott kvóta(k) gombra, és válassza a Törlés opciót. .


Új kvóta hozzáadása

A teljesen működő kvótához először "kvótát kell hozzáadnia", majd "válaszokat kell hozzáadnia" ehhez a kvótához.'

Miután rákattintott az Új kvóta hozzáadása gombra, a következő oldal jelenik meg:

Template:Megjegyzés

A következő lehetőségek állnak rendelkezésre:

 • Kvóta neve: A kvóta neve, amely megjelenik a felmérési kvótatáblázatban. Le kell írnia az általa képviselt kvótát.
 • Kvótakorlát: A kitöltött felmérések maximális száma, amely a választáblázatban kerül tárolásra, és befejezett jelzéssel lesz ellátva. A LimeSurvey által alkalmazott mechanizmusok jobb megértéséhez lásd a fenti wiki részt hogyan működnek a kvóták.
 • Kvótaművelet: Ha a kvóta aktiválódik, akkor a két művelet egyike fog megtörténni:
  • Kvóta befejezése: Ez a művelet azonnal leállítja és bezárja a felmérést.
  • "Engedélyezze a felhasználónak, hogy módosítsa utolsó válaszait a felmérés befejezése előtt:" Hasznos művelet, ha azt szeretné, hogy a résztvevők különböző lehetőségeket válasszanak. Ily módon rákényszerítheti néhányukat, hogy más megoldást vagy lehetőséget válasszanak. Például, amikor ösztönzőket kínálnak, mindegyik opcióhoz használhat kvótát, hogy ne mindenki ugyanazt az ösztönzőt válassza.
 • URL automatikus betöltése: Ez arra utasítja a LimeSurvey-t, hogy automatikusan átirányítsa a résztvevőt az URL-re, amikor a kvótaművelet megtörténik.
 • Kvótaüzenet: Írja be azt a szöveget, amelyet meg szeretne jeleníteni a résztvevőknek, ha a kvótaművelet elindul. Az üzenet akkor jelenik meg, ha az URL automatikus betöltése le van tiltva.
 • URL: A kérdőív résztvevői számára a kvótaművelet elindítása után megjelenő URL. A felhasználók automatikusan átirányíthatók erre az URL-re, ha az „URL automatikus betöltése” engedélyezve van. Ebben a részben használhatja URL mezők.
 • URL leírása: Egy rövid URL-leírást adhatunk hozzá, hogy a felmérés többi adminisztrátorának megmutassa például az URL célját.


Válasz hozzáadása

A kvóta létrehozása után megkezdheti a válaszok hozzáadását. Válaszok hozzáadásához nyissa meg a Felmérés kvóták panelt. Tekintse meg a felmérési kvóták táblázatát, és válassza ki a Válasz hozzáadása' opciót abban a kvótamezőben, amelyhez hozzá kívánja adni a megfelelő választ.Megjelenik egy új oldal, amely arra kéri, hogy válassza ki azt a kérdést, amelyre a kvótát alkalmazni fogja.Ne feledje, hogy csak bizonyos típusú kérdések fogadnak el kvótákat. Kattintson ide a támogatott kérdéstípusok listájának újbóli megtekintéséhez.


Kattintson a Tovább gombra. Megjelennek az egy lépéssel korábban kiválasztott kérdésre a válaszok. Most ki kell választania, hogy melyik válaszra szeretné alkalmazni a kvótát.Ebben a példában a ""Férfi" válaszra vonatkozik a kvóta. Amikor a résztvevők ezt a lehetőséget választják, a kvótarendszer rögzíti a választ. A kvótakorlát elérése után a tárolt felmérési válaszok mentésre kerülnek a felmérési válaszok táblázatába, de „befejezetlen” megjelöléssel.

Gyors CSV jelentés

A gyors CSV-jelentés funkció a felmérési kvótatáblázat vesszővel tagolt CSV-fájlba történő exportálására szolgál. A következő mezőket tartalmazza:

 • Kvóta neve: A kvóták neve;
 • Limit: Ha a kvóta aktív, a felmérések maximális számát jelenti válaszok, amelyek a felmérési válaszok táblázatában "teljes"-ként jelölhetők;
 • Kifejezett: A felmérés válaszainak táblázatában "teljes" jelzésű felmérési válaszok száma. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a kvóta aktiválása esetén a válasz „hiányos”-nak lesz megjelölve.
 • Fennmaradó: A kérdőívre adott válaszok táblázatában még összegyűjthető válaszok száma: teljes ott.

Kvóta és tokenek

Ha a válasz nincs elküldve

Ha egy felmérésben tokeneket használnak, és egy résztvevőt egy kvóta miatt "kiszűrnek", akkor a felmérés választábláinak megfelelő token bejegyzése "Q" betűvel van megjelölve a "befejezett" oszlopban. a felmérés válaszainak táblázatából. A token ilyen módon érvénytelenné válik, és a felmérés résztvevője nem tudja újraindítani a felmérést.

A válasz elküldésekor

A válaszok frissítése egy tokennel engedélyezett esetén: a résztvevő megnyithatja a már beküldött választ.

A beküldést követően a válasz szerkesztése során a kvóták egyáltalán nem kerülnek ellenőrzésre. Ezután a résztvevő frissítheti saját válaszát, és beállíthat egy kvótán kívüli értéket.

Példák

A következő példák a kvóták szerepének és LimeSurvey környezetben való használatának jobb magyarázatára szolgálnak. A következő példák megtekintése előtt vegye figyelembe, hogy:

 • Az ugyanabban a kvótában hozzáadott válaszokat összesítjük. Például, ha egy felmérési kérdés rendelkezésre álló válaszai közül az A és B válaszokat hozzáadjuk a Q1 kvótához, a kvótakorlát összeadja azoknak a felhasználóknak a számát, akik A és B válaszokat választanak. Ezért nagy a valószínűsége annak, hogy az A és B válaszok eloszlása egyenetlen lesz (a válaszadói jellemzőitől vagy preferenciáitól függően).
 • A különböző kvótákban hozzáadott válaszok úgy működnek, mintha egy "AND" logikai operátor lenne közöttük. Tegyük fel, hogy A hozzáadódik Q1-hez, B pedig Q2-hez. Ha az A-t választjuk, és a Q1-et elérjük, akkor a válaszadók nem kapják meg a „teljes” jelölést a felmérési válaszok táblázatában. A B-t választó felmérésben résztvevők azonban továbbra is folytathatják mindaddig, amíg a második negyedévet el nem érik. Amint ezt elérte, azoknak a résztvevőknek, akik az adott kérdésre az A-t vagy a B-t választják, válaszaik „hiányos”-ként lesznek megjelölve a felmérési válaszok táblázatában.További válaszok hozzáadása a különböző kvótákhoz

Tegyük fel, hogy egy felmérést készít a LimeSurvey-ről, és szeretne visszajelzést kapni a résztvevőktől. 1000 választ szeretne kapni hallgatóktól (PhD-hallgató, diplomás, alapképzés), további 1000-et pedig nem hallgatóktól (munkanélküliek, teljes/részmunkaidőben dolgozók stb.). Ehhez hozzon létre két kvótát: 'Hallgatói kvóta és Nem hallgatói kvóta.Most kezdje el a válaszok hozzáadását az egyes kvótamezőkhöz a fent leírt lépéseket követve a wiki szakasz. A kvótadobozoknak így kell kinézniük:Ezzel a módszerrel korlátozza a két meghatározott csoportból: tanulóktól és nem tanulócsoportoktól kapott válaszok számát. Most aktiválja a felmérést, és kezdje el a kvóták tesztelését. Ha először ér el 1000 választ a „nem hallgatók” csoportból, az ebből a kategóriából kapott következő válaszok „befejezetlenként” lesznek megjelölve a felmérési válaszok táblázatában. Csak a tanulócsoporttól érkező válaszokat fogadjuk el. Ha ez is eléri az 1000-et, akkor a felmérési válaszok táblázatában nem lesz több válasz „teljes”ként regisztrálva.


A felmérést azonban továbbra is elérhetik a résztvevők! Állítson be egy lejárati dátumot (pl. tegnap), miután látja, hogy elérte a kvótakorlátot.


URL-hivatkozás hozzáadása

Ha URL-hivatkozást szeretne hozzáadni egy kvótához, kérjük, olvassa tovább az URL mezők wiki részt.

Egyenletkérdés használata kvótához más kérdéstípusban

A Equation Question segítségével beállíthatja a támogatott kérdéstípusokat és az hozzárendelési operátort.


A 2 kérdés elrejthető, a kvóta be van jelölve, ha az összes kérdés rejtett, vagy ha egy kérdés van a beküldött oldalon.

Például, ha egy szöveges kérdésre kvótát szeretne beállítani (a felhasználó írja be, vagy nem) egy I/N kérdésre: {QuotaQuestion=if(strtolower(Q00.NAOK) == 'ok', 'Y', 'N')


Importálhatja és aktiválhatja ezt a minta felmérést File:Limesurvey survey quotaEquationAndOptOut.zip (ne felejtse el kicsomagolni a fájlt és aktiválni a felmérést).

A válaszok maximális számának korlátozása a felmérésben rejtett kérdés használatával

A válasz értékének egyenlettel történő beállításához hasonlóan az alapértelmezett értékek kvótája is ellenőrzésre kerül, ha egy kérdés rejtett. Ez lehetővé teszi, hogy beállítsa a válaszok maximális számát egy adott felmérésben. Kvótát tesz az alapértelmezett válaszra egy rejtett kérdésben, és ezt a kérdést egy egyszerű csoportba helyezi.

Importálhatja és aktiválhatja ezt a minta felmérést File:Quota by default value sample survey.zip (ne felejtse el kicsomagolni a fájlt és aktiválni a felmérést).