Actions

Installatie versie 1.92 en ouder

From LimeSurvey Manual

This page is a translated version of the page Installation Version 1.92 or older and the translation is 100% complete.

Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎日本語 • ‎Nederlands
Extra pagina's:{toc}

Controleren of je LimeSurvey op je website kunt gebruiken

Controleer of de server voldoet aan de volgende eisen:

Vereist:

 • Minimaal 80Mb beschikbaar
 • MySQL 4.1.0 of later OF Microsoft SQL Server 2000 of later OF Postgres 8.1 of later
 • PHP 5.1.2. of later met de volgende modules en bibliotheken actief:
  • mbstring (zie ook: Installatie FAQ)
  • mysql5 of pgsql PHP bibliotheek (de standaard bij providers - als je een eigen server hebt, controleer dan of een van beide geïnstalleerd is)

NB: We gaan ervan uit dat je geen standaardbibliotheken hebt gedeactiveerd (sessions, pcre, ctype of anderen).

Optionele PHP Extensies:

In de meeste gevallen kan je webhoster je helpen om deze componenten te activeren.

We bevelen XAMPP aan als je LimeSurvey op je lokale machine wilt installeren. Dit is een vrij simpel te installeren download die een complete webserver (Apache), MySQL, PHP en Perl bevat. LimeSurvey draait op XAMPP zonder verdere aanpassingen.

Als je LimeSurvey op een Microsoft IIS server wilt draaien, lees dan "Installation on XP with IIS".

Hosting van LimeSurvey

LimeSurvey werkt met de meeste webhosters die PHP en MySQL leveren. Mocht je een turn-key oplossing willen hebben, zoek dan even naar LimeService, of kijk op onze Lijst van LimeSurvey-compatible hosters

Download LimeSurvey

Download de laatste stabiele versie van de LimeSurvey. Er zijn zip, gzip, bz2 en 7zip-bestanden beschikbaar. Sla de download op.

Uitpakken van LimeSurvey-download

Pak het bestand uit in een map. Gebruik hiervoor je favoriete software. Check bij het uitpakken dat je de mapstructuur mee uitpakt (gebeurt meestal vanzelf). Het pad mag geen haakjes, maar wel spaties bevatten.

Informatie over de server verzamelen

Noteer de volgende zaken voordat je LimeSurvey gaat installeren op de webserver:

 • Het webadres waar de scripts bereikbaar zijn(voorbeeld: http://mijn.domein.nl/limesurvey)
 • De fysieke locatie waar de scripts staan (voorbeeld: /home/usr/htdocs/limesurvey)
 • De IP/netlocatie van de databaseserver (voorbeeld: localhost)
 • De poort waarop de databaseserver zit, als dat een niet-standaardpoort is
 • Naam en wachtwoord van de databaseserver
 • De meeste webhosters laten een installatie niet een database aanmaken op de server. Maak in dat geval zelf een database aan (bijvoorbeeld limesurvey)

Configureer LimeSurvey

Open het bestand config.php in de map /limesurvey/ met een text editor.

Basis instellingen

Bekijk config.php en controleer/wijzig de volgende instellingen:

 • $databasetype: Het database type. Kies voor "mysql" bij een MySQL database server OF "odbc_mssql" of "mssqlnative" (dan heb je de native MSSQL PHP driver nodig van Microsoft) voor Microsoft SQL server OF "postgres" voor Postgres SQL Server. Dit zijn de geteste database types.
Help.png Belangrijk: Als je een Microsoft SQL server hebt, zorg er dan voor dat je database een case-insensitive collation gebruikt (zou de standaard moeten zijn).
 • $databaselocation: Stel dit in op de IP/net locatie van je database server. Meestal "localhost". Gebruik bij MSSQL de waarde <MACHINENAME>/<SERVERNAME>.
 • $databasename: De naam ven de database die je wilt gebruiken voor LimeSurvey. Als je daartoe rechten hebt op de server dan kun je dit doen via LimeSurvey. Als de database al bestaat, zorg er dan voor dat er geen oude tabellen van LimeSurvey in staan.
 • $databaseuser: De gebruikersnaam van de database server.
Help.png Belangrijk: Als je Postgres gebruikt, zorg dan dat je user ook de owner is.
 • $databasepass: Je database server password
 • $dbprefix: Laat dit leeg ($dbprefix="";) als LimeSurvey een eigen database krijgt. Als je in de database ook tabellen van andere applicaties hebt staan, geef hier dan een prefix op (bijv. "lime_"). NB: Aanmaken van een database en een username in MySQL met de commandline is beschreven in Installatie FAQ.
 • $rooturl: Dit moet de URL locatie van je LimeSurvey scripts worden. Als je de LimeSurvey bestanden in de map limesurveyfolder hebt gezet, wijzig dan {$_SERVER['SERVER_NAME']}/limesurvey in de map die je gekozen hebt ({$_SERVER['SERVER_NAME']}limesurveyfolder). De variabele {$_SERVER['SERVER_NAME']} zal proberen je domeinnaam te bepalen, dus wijzigen is meestal niet nodig. Als het niet werkt, probeer dan de volledige server URL te gebruiken. (Bijvoorbeeld: "http://www.mydomain.com/limesurvey"). Als je wilt dat LimeSurvey alleen SSL gebruikt, wijzig dan http in https (aangenomen dat je SSL certificaten geïnstalleerd en geconfigureerd hebt op je server). Als je beide wilt gebruiken, laat dan de waarde http staan.
 • $rootdir: Meestal hoef je deze instelling niet te wijzigen, omdat de instelling standaard gevuld wordt. Het geeft de locatie aan van je scripts. (De sectie "dirname('''FILE''');" vult de instelling). Als het niet werkt, vul dan de locatie handmatig in. (Bijvoorbeeld: /home/public_html/limesurvey).
 • $defaultuser: Indien het script access control heeft, dan is dit de standaardgebruiker die aangemaakt wordt bij het voor de eerste keer instellen door LimeSurvey van je security instellingen.
 • $defaultpass: Als $defaultuser, maar dan het standaard wachtwoord.
Help.png NB: Beide instellingen ($defaultuser en $defaultpass) worden alleen gebruikt bij de setup. Na aanmaken van de database worden ze niet meer gebruikt.

Optionele instellingen

Er zijn nog veel meer instellingen die in config.php gedaan worden. De meeste zijn alleen nodig bij installatie, ze kunnen later met de dialoog Globale Instellingen gewijzigd worden. Lees voor meer informatie deze pagina. Ga voor een basis setup door met de volgende stap.

Uploaden bestanden naar de server

Met behulp van je favoriete FTP programma maak je verbinding met de webserver. Maak hierin een directory of map aan. Controleer dat je de bestanden "in binaire modus" gaat uploaden (instellingen in het FTP programma). Als je in ASCII-mode gaat uploaden zullen plaatjes niet werken, en mogelijk ook de code niet (melding 'class not found'). Upload de bestanden zoals ze in de mapstructuur staan.

Maprechten instellen

Om de scripts goed te laten werken moeten de rechten op de directories goed staan: dat geldt vooral bij Linux/*nix-systemen.

 • De "/limesurvey/tmp" directory en alle onderliggende directories en bestanden worden gebruikt voor het importeren en uploads, en moeten dus een "Lees & Schrijf"-permissie hebben.
 • De "/limesurvey/upload/" directory en alle onderliggende directories en bestanden worden ook gebruikt voor uploads, en moeten dus een "Lees & Schrijf"-permissie hebben.
 • Alle overige directories kunnen af met alleen een "Lees"-permissie. Dit geldt vooral voor alle bestanden in de "/limesurvey/admin" directory.
Help.png TIP: Op Linux-systemen kun je afhankelijk van de webserver de rechten instellen als 755 of 777. Chmod eerst de directories naar 755: mocht dat niet werken gebruik dan 777.

Installatiescript starten

Ga naar "http://your.domain.com/limesurvey/admin/install". Als alles goed staat start de installer nu. Volg de instructies: er wordt je gevraagd een database aan te maken. Daarna zal LimeSurvey de databasestructuur aanmaken.

Als dit lukt, dan wordt je gevraagd om de /admin/install directory te herbenoemen of te verwijderen.

Eerste keer administratie script gebruiken

Nadat de installer gedraaid heeft ben je klaar! Surf nu naar het admin.php script. Als je "limesurvey" als directorynaam hebt gebruikt, wordt dat iets als: "http://your.domain.com/limesurvey/admin/admin.php".

Nu zou je een loginscherm moeten zien. De standaardinlog:

Gebruikersnaam: admin

Wachtwoord: password

Daarna word je gevraagd om het standaardwachtwoord te wijzigen. Veel plezier!

Problemen

Zoals alle applicaties werkt het altijd als je de instructies maar volgt. Maar soms ook niet, de redenen zijn te divers om er hier op in te gaan. Bekijk daarom bij problemen eerst even de Installatie FAQ. Mocht daar het antwoord niet staan, plaats dan je probleem en de foutmelding(en) in het LimeSurvey forum of wordt lid van het: LimeSurvey IRC channel: