Actions

E-mail Sjablonen

From LimeSurvey Manual

This page is a translated version of the page Email templates and the translation is 78% complete.

Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎français • ‎日本語 • ‎Nederlands • ‎slovenščina


Introductie

Met e-mail sjablonen kun je snel persoonlijk gemaakte uitnodigingen, herinneringen, bevestigingen en registraties e-mailen naar de mensen die meedoen aan je enquête, Je kunt ook allerlei notificaties naar de beheerders opmaken.

Klik in de enquête Instellingen op de tab E-mail sjablonen:


Location email templates.png


Help.png Als je een hoofdbeheerder bent (je hebt toegang tot de algemene instellingen van de LimeSurvey installatie), kun je de standaard HTML editor-mode wijzigen voor alle LimeSurvey gebruikers. Meer informatie.


Important.png
Attentie : Als je de popup/inline HTML-editor wilt gebruiken moet je de HTML-formaat voor toegangscode e-mails gebruiken: inschakelen! Kijk op het menu Instellingen van je enquête op de tab Deelnemers.


Paneel E-mail sjabloon

Het paneel:


Email templates panel.png


In het voorbeeld wordt de "HTML-source" editor-mode gebruikt. Deze instelling kun je hier wijzigen.


Help.pngJe kunt eenvoudiger tekstvelden wijzigen als je de instelling Inline HTML-editor mode in je account-instellingen kiest.


De type e-mails die er naar gebruikers en/of beheerders kunnen worden verzonden:


Uitnodiging

De functie Uitnodiging gebruik je als je veel e-mails wilt versturen naar alle deelnemers in je deelnemerstabel die nog geen uitnodiging gekregen hebben om je enquête in te vullen.

In het paneel e-mail sjablonen kun je het bericht dat je wilt versturen wijzigen. Je kunt in het bericht een aantal placeholders gebruiken. Je kunt met Expressie beheer je sjabloon mooier maken.


Herinnering

De functie Herinnering gebruik je als beheerder als je deelnemers wilt herinneren aan het feit dat de enquête nog niet is (volledig) ingevuld.

In het paneel e-mail sjablonen kun je het formaat van de herinnering wijzigen. Je kunt in het bericht een aantal placeholders gebruiken. Je kunt met Expressie beheer je sjabloon mooier maken.

Help.png NB: Een herinnering wordt natuurlijk niet verzonden aan een deelnemer als die de enquête al afgerond heeft of geen deelnemer aan de enquête is.


Bevestiging

Als er toegangscode worden gebruikt en een deelnemer voltooid de enquête dan wordt er een bevestiging verstuurd naar het e-mailadres van die deelnemer. Deze bevestiging kun je uitzetten.

Klik op de tab Bevestiging als je sjabloon wilt wijzigen. Controleer de placeholders om te zien welke je kunt gebruiken bij dit type e-mail. Je kunt met Expressie beheer je sjabloon mooier maken.


Registratie

Als de enquête besloten is (er is een deelnemerstabel, alleen deelnemers met een unieke code mogen die bepaalde enquête invullen. Als je toestaat dat deelnemers zichzelf aanmelden, wordt er een record in de deelnemerstabel opgevoerd met de naam en het e-mailadres. Een run op de achtergrond zal dan de toekomstige deelnemer een e-mail sturen ter registratie. Het bevat de URL met het de toegangscode (token) dat aan de deelnemer is toegekend.

Klik op de tab Registratie om het formaat van deze e-mail te wijzigen. Je kunt in het bericht een aantal placeholders gebruiken. Je kunt met Expressie beheer je sjabloon mooier maken.


Basis en gedetailleerde beheer-notificaties

Stel om als beheerder notificaties te krijgen op de tab Melding & data een e-mailadres in bij "E-mail basis bevestiging naar" en nog een (mag hetzelfde zijn) bij "E-mail gedetailleerde bevestiging naar".

Standaard is het enige verschil tussen deze twee dat er bij de gedetailleerde notificatie een extra placeholder {ANSWERTABLE} is. De ontvanger kan dan de antwoorden op de enquête bekijken zonder dat hij dat via de applicatie hoeft te doen.

Ook hier kun je natuurlijk Expressie beheer en placeholders gebruiken om de sjablonen naar je zin aan te passen.


Email sjabloonvelden

Elk sjabloon bevat:

 • Het onderwerp van de e-mail
 • De e-mail body: Het eigenlijke bericht naar de deelnemer. Het kan tekst en afbeeldingen bevatten. Je kunt ook hier placeholders en de Expressie beheer gebruiken.
Help.png NB: Als je een enquête hebt met meer dan een taal dan is er een extra tab boven de tab met de e-mail sjablonen. Als je op deze tab klikt dan kun je de taal wijzigen en krijg je de teksten in de gekozen taal. Je kunt deze dan per sjabloon wijzigen. Sla je wijzigingen op.


 • E-mail acties:
  • Reset dit sjabloon: De HTML-code wordt gerest, er wordt geen tekst verwijderd.
  • Expressies valideren: De logica van de e-mail wordt gecontroleerd, worden de placeholders goed gebruikt. Valideer een sjabloon altijd voordat je het in productie gaat gebruiken om e-mails te verzenden. In het voorbeeld zie je in het rood een klein tikfoutje:


Validate email - email templates.png

E-mail placeholders

Important.png
Attentie : Let op. Enkele placeholders kunnen alleen in bepaalde e-mailsjablonen gebruikt worden! Hieronder staat dat beschreven.

In de standaard e-mailsjablonen kunnen verschillende placeholders zowel in de tekst (body) als in het onderwerp gebruikt worden. Een placeholder verbindt de e-mail met de gegevens van de deelnemer uit je lijst met deelnemers. De gegevens (e-mailadres, voornaam, achternaam, ...) uit de deelnemerstabel vervangen dan de placeholder voor elke deelnemers die een e-mail krijgt.

Hier onder staan de placeholders die gebruikt kunnen worden in het bericht van je uitnodiging of herinnering e-mail sjablonen. De placeholders worden bij het verzenden vervangen in de voorvertoning van je uitnodiging / herinnering met gegevens van je enquête en de deelnemerstabel.

{ADMINEMAIL} E-mailadres van de beheerder van de enquête
{ADMINNAME} Naam van de beheerder van de enquête
{SURVEYNAME} Titel van de enquête
{SURVEYDESCRIPTION} Beschrijving van de enquête

De volgende placeholders kunnen gebruikt worden in uitnodigingen en herinneringen (zowel in de berichttekst als in het onderwerp):

{EMAIL} E-mailadres ontvanger
{FIRSTNAME} Voornaam
{LASTNAME} Achternaam
{SURVEYURL} De URL om de enquête te starten. Als je HTML e-mails stuurt dan ziet de deelnemer de volledige URL.
@@SURVEYURL@@ De URL verwijst naar de start van de enquête, de barebone link. Je kunt dit gebruiken als je de link in eigen HTML-elementen wilt gebruiken (beschikbaar van versie v1.90).
{OPTOUTURL} De URL voor afmelding voor het ontvangen van e-mails over deze enquête. Bij de HTML-versie een volledige link.
{OPTINURL} Als de deelnemer is uitgesloten en wil meedoen aan de enquête dan kan die deelnemer zich aanmelden voor het ontvangen van uitnodigingen en herinneringen.
{TOKEN} De toegangscode (token) om de enquête te kunnen invullen.
{ATTRIBUTE_1} Attribuut 1
{ATTRIBUTE_2} Attribuut 2 (...enz.)

Als de enquête niet anoniem is kun je met placeholders gebruiken om specifieke deelnemersgegevens in het paneel Enquête tekstelementen (bijv. enquête-beschrijvingen, welkomsttekst en eindtekst).

{TOKEN:EMAIL} E-mailadres van deelnemer
{TOKEN:FIRSTNAME} Voornaam deelnemer
{TOKEN:LASTNAME} Achternaam deelnemer
{TOKEN} De toegangscode (token)
{TOKEN:ATTRIBUTE_1} "Attribuut 1" van de deelnemer
{TOKEN:ATTRIBUTE_2} "Attribuut 2" van de deelnemer, enz.
Help.pngMeer informatie over het beheren van attributen.

Deze placeholders kunnen ook worden gebruikt in bevestiging en notificatie e-mailsjablonen.

Bepaalde placeholders kunnen alleen worden gebruikt in de notificatie sjablonen. Er wordt per response een e-mail verzonden naar de beheerder!

Enkele van de placeholders die alleen in notificaties naar de beheerder kunnen worden gebruikt zijn:

{VIEWRESPONSEURL} Toont een URL dat doorverwijst naar het door de deelnemer ingevulde antwoord.
{EDITRESPONSEURL} Toont een URL waarmee je in LimeSurvey de antwoorden van de deelnemer kunt wijzigen.
{STATISTICSURL} Een URL om de statistieken van deze enquête te bekijken.
{ANSWERTABLE} Als je de antwoorden van de deelnemer in de notificatie naar de beheerder wilt tonen kun je deze placeholder gebruiken. Je hoeft dan niet in LimeSurvey de antwoorden van de deelnemer te controleren (wat je met {VIEWRESPONSEURL} kunt).
Help.png Tips:
 • Als je enquête anonieme responsen gebruikt dan zullen toegangscode-gerelateerde placeholders niet werken in een notificatie sjabloon.
 • Je kunt Expressie Beheer gebruiken om met expressies maatwerk te maken voor een e-mail (Nieuw in 1.92 ). Een voorbeeld hoe gebruik je Expressie Beheer.
 • Een ander voorbeeld van het gebruik van toegangscodes.
Voordat je e-mails gaat verzenden raden wij je aan om eerst deze validatie van de sjablonen te doen. Klik op de knop onder de tekst om de expressies te valideren.


Afmelden door deelnemer

Als je {OPTOUTURL} gebruikt in je e-mail dan kan de deelnemer zich uitschrijven voor de betreffende enquête. Als ze dat doen voorkomt de deelnemer dat hij/zij nog lastig gevallen wordt met herinneringen. De e-mailstatus van deze deelnemer in de enquête wordt dan 'OptOut' in de deelnemerslijst.

Gebruik vervangingsfunctie

In het sjabloon van de e-mail kun je enkele specifieke keywords gebruiken om informatie van de toegangscode te gebruiken bijvoorbeeld voor het URL-adres van het token.

Een voorbeeld is het gebruik van een duidelijke link naar de enquête in plaats van een lange URL:

1) Ga naar het paneel e-mail sjablonen en kies Uitnodiging.

2) Schrijf de tekst die getoond moet worden link om de enquête te starten.

3) Selecteer daarna die tekst.

Mark text to hyperlink.jpg

4) Voeg de placeholder voor de link @@SURVEYURL@@ toe en kies <other> in de dropdownlijst van het protocol.

Add link placeholder choose other.jpg

Als je nu een uitnodiging verstuurt zal er een kortere url gebruikt worden om de enquête te starten.

Email attachments

File actions

When clicking on Add file the following window will pop up asking you to choose which document from the files folder you wish to send via email:

Upload files - email templates.png

Attachments can be added at the bottom of the email template editing interface. Please note that email attachments are uploaded on a per survey basis.

You can also upload on the spot a file from the desktop to your LimeSurvey installation by clicking on the upload button and then selecting the file you wish to attach to the respective email template.

Once selected, double click on it and the file will be immediately displayed in the Files table, below the Add File button:

Files table - email templates.png

To have it permanently attached to the respective email template, do not forget to click on Save button located in the upper-right part of the window.

To decide if an attachment should be sent on an individual basis, it is possible to add a relevance equation to each attachment.

All functions supported by the Expression Manager can be used, as well as token attributes if the survey uses tokens.

In case of a notification or confirmation template it is also possible to use question codes used in the survey.

If you wish to delete a file, click on the red trash button located under the Action column and save the changes.

Important.png
Attention :
 • When a file can not be found on the file system, the email will be sent without attachment.
 • Exporting/importing a survey does not export/import the attached uploaded files. However, the settings for attachments will be maintained, as well as the relevance equations.

Image attachment

You can attach image included in your message with HTML email. To do this you need to update the url source of the image to set it relative to your public directory of your LimeSurvey instance.

Image-email-embed.png

Important.png
The source must be relative to your public directory on the server. If you limesurvey instance is on a subdirectory : this image are not shown in HTML editor