Actions

E-mail sablonok

From LimeSurvey Manual

This page is a translated version of the page Email templates and the translation is 100% complete.


Bevezetés

Az e-mail sablonok személyre szabott meghívók, emlékeztetők, visszaigazolások és regisztrációs e-mailek küldésére szolgálnak a résztvevőknek (a felmérés résztvevői táblázatából). A felmérés adminisztrátorainak küldött szabványos alapvető (vagy részletes) adminisztrátori értesítéseket is szerkesztheti.

E-mail sablonok: Beállítások > Felmérés menü > E-mail sablonokHa rendelkezik a szuperadminisztrátori jogosultsággal (hozzáférhet a a LimeSurvey telepítésének globális beállításaihoz), módosíthatja az alapértelmezett HTML-szerkesztő módot az összes LimeSurvey-felhasználó számára . További részletekért olvassa tovább a következő wiki alszakaszt.


  Figyelem : Ha a popup/inline HTML-szerkesztőt szeretné használni, ne felejtse el engedélyezni a HTML formátumot a token e-mailekhez! Ez a felmérés Beállítások menü Résztvevői beállítások lapon található.


E-mail sablonok panel

Az e-mail sablonok panel:A fenti képernyőképen a "HTML forrás" szerkesztő módot használjuk. A módosításhoz lépjen a személyes fiókbeállításokhoz.


Template:Megjegyzés


Ötféle e-mail küldhető a felhasználóknak vagy adminisztrátoroknak:


Meghívó

Ez a funkció arra szolgál, hogy tömegesen küldjön e-maileket a felmérés résztvevői táblázat azon résztvevőinek, akik még nem kaptak meghívót a felmérés kitöltésére.

Az e-mail sablonok panelen szerkesztheti a felmérés résztvevőinek küldött üzenetet. Annak ellenőrzéséhez, hogy mely e-mail helyőrzők használhatók, olvassa tovább a következő wiki alszakasz. Az ExpressionScript segítségével további személyre szabhatja a meghívó e-mail sablonját.

Emlékeztető

Az „Emlékeztető” funkció segítségével a felmérés adminisztrátorai emlékeztethetik a résztvevőket a felmérés résztvevőinek táblázatából, hogy válaszoljanak a felmérésre.

Az emlékeztető e-mail alapértelmezett formátumát az „E-mail sablonok panelen” módosíthatja. Annak ellenőrzéséhez, hogy mely e-mail helyőrzők használhatók, olvassa tovább a következő wiki alszakasz. Az ExpressionScript segítségével személyre szabhatja ennek az e-mail-sablonnak a szövegét.

Megjegyzés: Emlékeztető csak azoknak a felmérés résztvevői táblázat résztvevőinek kerül elküldésre, ahol a "Befejezett" mező meg van fordítva. ki. Ez azt jelenti, hogy a válaszadó vagy nem töltötte ki vagy nem töltötte ki a kérdőívet.

Megerősítés

Ha tokeneket használnak, és egy résztvevő kitölti a kérdőívet, egy megerősítő e-mailt küldünk az e-mail címére. Ezt a funkciót a Participant settings panelen kapcsolhatja ki.

Kattintson a "Megerősítés" fülre, ha szerkeszteni szeretné az e-mail sablont. Ellenőrizze az e-mail helyőrzők, hogy megtudja, melyek használhatók az ilyen típusú e-mailekben. Az ExpressionScript segítségével személyre szabhatja e-mailjeit.

Regisztráció

Ha a zárt hozzáférési mód engedélyezve van (van egy felmérés résztvevői táblázat, ami azt jelenti, hogy csak azok a résztvevők végezhetik el a Ha engedélyezi a résztvevőknek nyilvános regisztrációt a felmérésben, a felmérés résztvevőinek táblázatában új bejegyzés jön létre, miután a válaszadó elküldte a nevét és e-mail címét. Egy szkript, amely a háttér automatikusan küld a megfelelő válaszadónak egy regisztrációs e-mailt, amely tartalmazza azt az URL-t a tokennel, amelyet az újonnan regisztrált felhasználónak el kell érnie.

Kattintson a „regisztráció” fülre az e-mail formátumának szerkesztéséhez. Ne felejtse el először megnézni, hogy mely e-mail helyőrzők használhatók a szövegtörzsben. Az ExpressionScript további testreszabást biztosíthat a használni kívánt törzsszöveghez.

Alapvető és részletes rendszergazdai értesítések

Ha adminisztrátori értesítéseket szeretne kapni, kattintson az Adatkezelés fülre, és írjon be egy e-mail címet az "Alapszintű rendszergazdai értesítő e-mail küldése" mezőbe, majd egy másikat (vagy ugyanazt) a " "Részletes adminisztrátori értesítő e-mail küldése a következő címre" mező.

Alapértelmezés szerint az egyetlen különbség a kettő között a {ANSWERTABLE} extra helyőrzővel kapcsolatos, amely a részletes rendszergazdai értesítő e-mail sablonban található. Ez lehetővé teszi az ilyen jellegű e-maileket fogadó felhasználó számára, hogy a beküldött válaszokat is ellenőrizze. Nem kell hozzáférniük a LimeSurvey telepítéséhez.

Az ExpressionScript és az email placeholders segítségével azonban személyre szabhatja ezt a két e-mail sablont.

E-mail sablonok mezői

Minden e-mail sablon a következőket tartalmazza:

  • Az e-mail tárgya: A küldeni kívánt e-mail címe/köteg e-mail;
  • Az e-mail törzse: Szövegdoboz, amely a résztvevőknek elküldeni kívánt szöveges üzenetet tartalmazza. Tartalmazhat szöveget, képeket és e-mail helyőrzőket. Az ExpressionScript a kézbesíteni kívánt üzenet további testreszabására is használható;
Megjegyzés: Ha a felmérés további nyelveket használ, egy másik lap jelenik meg az e-mail sablonok fül felett. Ha az alapértelmezett nyelvi laptól eltérő bármely nyelvi fülre kattint, az e-mail sablonok betöltik a megfelelő szövegeket a megfelelő nyelven. Nyissa meg az egyes e-mailsablonokat a szerkesztésük megkezdéséhez. Ne felejtsen el a képernyő jobb felső sarkában található 'Mentés' gombra kattintani a módosítások mentéséhez.


  • E-mail műveletek: Két művelet érhető el:
    • Sablon visszaállítása: Kattintás után a HTML kód visszaáll. Nem törlődik szöveg;
    • Kifejezések érvényesítése: Ellenőrzi az e-mail logikáját – hogy a helyőrzőket helyesen használják-e vagy sem. Erősen javasoljuk a használatát, mielőtt e-maileket küldene. Így láthatja, hogy a helyőrzők megfelelően vannak-e definiálva vagy sem. Az alábbi példában egy kis elírási hiba található – pirossal van kiemelve.


E-mail helyőrzők

  Figyelem : Kérjük, vegye figyelembe, hogy egyes e-mail-helyőrzők csak bizonyos e-mail-sablonokban használhatók! További részletekért olvassa el lent.


Az alapértelmezett e-mail sablonokban különböző e-mail helyőrzőket használnak az e-mail törzsében és/vagy tárgyában. Az ő szerepük az, hogy összekapcsolják a küldeni kívánt e-maileket a felmérés résztvevői listáján szereplő minden résztvevővel. A felmérésben részt vevők táblázatából származó adatok (pl. e-mail cím, keresztnév, vezetéknév, token stb.) automatikusan felvételre kerülnek és különböző egyedi e-mailekbe kerülnek, mielőtt elküldenék őket a felmérés résztvevőinek listájából.

Az alábbiakban felsoroljuk azokat az e-mail helyőrzőket, amelyek a meghívó és az emlékeztető törzsüzenetében használhatók e-mail sablonok. Az e-mailek elküldésekor ezeket az e-mail-helyőrzőket a meghívó/emlékeztető e-mail előnézetében a felmérésből és a felmérés résztvevőinek táblázatából származó adatokkal helyettesítjük.

{ADMINEMAIL} A felmérés adminisztrátorának e-mail-címe
{ADMINNAME} A felmérés adminisztrátorának neve
{SURVEYNAME } A felmérés címe
{SURVEYDESCRIPTION} A felmérés leírása

A következő helyőrzők engedélyezettek a meghívó/emlékeztető e-mail-sablonokban (""és/vagy"" tárgy mezőkben), és ezeket az e-mailek elküldésekor lecseréljük:

{EMAIL} A címzett e-mail-címe
{FIRSTNAME} Utónév
{LASTNAME} Vezetéknév
{SURVEYURL} A felmérés indításának URL-je – ha HTML formátumú e-maileket küld, a teljes URL-cím megjelenik a felmérésben résztvevő számára
@ @SURVEYURL@@ A felmérés indításának URL-je – ez a barebone link. Használja ezt, ha be szeretné építeni a hivatkozást az egyéni HTML-elemeibe valahol (elérhető a v1.90-es és újabb verziókban)
{OPTOUTURL} Az URL-cím, amellyel deaktiválhatja az e-mailek küldését az adott felméréshez - egy teljes link jelenik meg az e-mail sablon HTML verziójában
{OPTINURL} Ha egy felhasználó feketelistán van, és részt kíván venni a megfelelő felmérésben, rá kell kattintania a feliratkozásra. URL, ahol ismét kaphat felmérési meghívókat/emlékeztetőket.
{GLOBALOPTOUTURL} A válaszadó URL-címe, amellyel leiratkozhat a központi résztvevők listájáról ezen az oldalon – a teljes link megjelenik az e-mail sablon HTML verziójában
{TOKEN} A felmérés eléréséhez szükséges token
{USESLEFT} A token használatainak száma
{VALIDFROM} A token érvényességének dátuma
{VALIDUNTIL} A token érvényességének dátuma
{EMAILSTATUS} Az e-mailek átugrására szolgál e-mail küldéskor. Az alapértelmezett e-mail állapot "OK".
{LANGUAGE} Többnyelvű felmérések esetén az e-mailekhez használandó nyelv és a felmérés URL-jének meghatározására szolgál
{KÜLDETT} A meghívó küldésének dátuma ISO8601 formátumban idővel (Ymd H:i:s PHP-ben)
{REMINDERSENT } Az emlékeztető küldésének dátuma ISO8601 formátumban idővel (Ymd H:i:s PHP-ben)
{REMINDERCOUNT} A már elküldött emlékeztetők száma
{BEFEJEZETT } A felmérés befejezésének dátuma
{TID} Belső azonosító a tokentáblázatban
{ATTRIBUTE_1} Attribútum 1
{ATTRIBUTE_2} 2. attribútum (...és így tovább a további attribútummezőkért)

Ha a felmérése nem anonim, az e-mail helyőrzőket arra használhatja, hogy konkrét bejegyzési/résztvevői adatokat adjon hozzá a Felmérés szöveges elemei panelhez (pl. felmérés leírása, üdvözlő üzenet, vége üzenet).

{TOKEN:EMAIL} Megjeleníti a résztvevő e-mail-címét a felmérés résztvevőinek táblázatában
{TOKEN:FIRSTNAME} Megjeleníti a résztvevők keresztnevét a résztvevő a felmérés résztvevői táblázatából
{TOKEN:LASTNAME} Megjeleníti a résztvevő vezetéknevét a felmérés résztvevői táblázatából
{TOKEN} Megjeleníti a résztvevő token kódja a felmérés résztvevői táblázatából
{TOKEN:ATTRIBUTE_1} Megjeleníti a résztvevő "1. attribútuma"-t a felmérés résztvevői táblázatából
{ TOKEN:ATTRIBUTE_2} Megjeleníti a résztvevő "2. attribútumát" a felmérés résztvevői táblázatából (és így tovább további attribútummezők esetén)

Template:Megjegyzés

Ezek az e-mail-helyőrzők a megerősítő és a rendszergazdai értesítő e-mail-sablonokban is használhatók.

Bizonyos helyőrzők csak a rendszergazdai értesítési sablonokon belül használhatók. Felhívjuk figyelmét, hogy válaszonként egy e-mailt küldünk az adminisztrátor e-mail címére!

Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan helyőrzőt, amelyek csak a rendszergazdai értesítési paneleken használhatók:

{VIEWRESPONSEURL} Egy olyan URL-t jelenít meg, amely a válaszadó beküldött válaszára irányítja át Önt
{EDITRESPONSEURL} Egy LimeSurvey-re irányító URL-t jelenít meg. oldal, ahonnan szerkesztheti az adott felmérésben résztvevő által beküldött válaszokat
{STATISTICSURL} Kattintson erre az URL-re a felmérés statisztikáinak eléréséhez
{ANSWERTABLE} Ha meg szeretné jeleníteni a résztvevő beküldött válaszait az adminisztrátori értesítő e-mailben, használja ezt az e-mail-helyőrzőt. Így többé nem kell hozzáférnie a LimeSurvey telepítéséhez, hogy ellenőrizze az adott válaszadó beküldött válaszait (ahogyan a {VIEWRESPONSEURL} helyőrző teszi).
Tippek:
Az e-mailek elküldése előtt javasoljuk az e-mail sablonok érvényesítését – kattintson az e-mail szövege alatt található kifejezések érvényesítése gombra.


Részvevői leiratkozás

Ha a '{OPTOUTURL}' címkét használja a meghívó/emlékeztető e-mailben, a résztvevők leiratkozhatnak erről a felmérésről az e-mailben található kapcsolódó URL-re kattintva – így Ön nem küld nekik emlékeztető e-mailt. A felmérésből leiratkozó résztvevő e-mail állapota „OptOut” lesz beállítva a felmérés résztvevői listáján.

Barebone URL

Az URL-helyőrzőknek megvan a megfelelő Barebone URL-je. Pl. @@SURVEYURL@@: használhatja a @@OPTOUTURL@@, @@OPTINURL@@

Cserefüggvény használata

Egyes kulcsszavak használhatók az e-mail sablonokban. Például bizonyos kulcsszavak használhatók a token URL-címének helyettesítésére.

Az alábbi példa egy egyszerű linket használ a felmérésre a hosszú URL helyett:

1) Először nyissa meg az e-mail sablonok panelt, és válassza a „Meghívó” lehetőséget.

2) Írja be a szöveget, amelyet hivatkozásként szeretne megjeleníteni a felmérés elindításához.

3) Ezután válassza ki a szöveget.

4) Adja hozzá a helyőrzőt a @@SURVEYURL@@ egyszerű hivatkozáshoz, és válasszon egy másikat a protokollválasztó mezőből.

Most, amikor elküldi meghívó e-mailjeit, rövidebb lesz a felmérés indítására szolgáló link.

E-mail mellékletek

Fájlműveletek

Ha a Fájl hozzáadása gombra kattint, a következő ablak jelenik meg, amelyben a fájl mappából válassza ki azt a dokumentumot, amelyet e-mailben el szeretne küldeni:A mellékleteket az e-mail sablonszerkesztő felület alján lehet hozzáadni. Felhívjuk figyelmét, hogy az e-mail mellékletek feltöltése felmérésenként történik.

A helyszínen is feltölthet egy fájlt az asztalról a LimeSurvey telepítésébe. Ehhez kattintson a feltöltés gombra, majd válassza ki a fájlt, amelyet csatolni szeretne a megfelelő e-mail sablonhoz.

Miután kiválasztotta, kattintson rá duplán, és a fájl azonnal megjelenik a Fájlok táblázatban, a Fájl hozzáadása gomb alatt:Ha véglegesen hozzá szeretné csatolni a megfelelő e-mail sablonhoz, ne felejtsen el kattintani az ablak jobb felső sarkában található Mentés gombra.

Annak meghatározásához, hogy egy mellékletet egyedileg kell-e elküldeni, minden melléklethez hozzáadhat egy relevanciaegyenletet.

Az ExpressionScript által támogatott összes funkció használható, valamint a token attribútumok, ha a felmérés tokeneket használ.

Értesítési vagy visszaigazoló sablonokkal lehetőség van a felmérésben használt kérdéskódok használatára is.

Ha törölni szeretne egy fájlt, kattintson a Művelet oszlop alatt található piros kuka gombra, és mentse a változtatásokat.

  Figyelem :
  • Ha egy fájl nem található a fájlrendszerben, az e-mailt melléklet nélkül küldjük el.
  • A felmérés exportálása/importálása nem exportálja/importálja a csatolt feltöltött fájlokat . A mellékletek beállításai, valamint a relevanciaegyenletek azonban megmaradnak.


Képmelléklet

Ha HTML e-mailt küld, csatolhat képet/képeket. Ehhez frissítenie kell a kép URL-forrását a LimeSurvey-példány nyilvános könyvtárához vezető útvonal beállításával.  A forrásnak relatívnak kell lennie a kiszolgálón lévő nyilvános könyvtárához. Ha a LimeSurvey példány egy alkönyvtárba van telepítve, a kép nem jelenik meg a HTML-szerkesztőben.