Actions

Vraag toevoegen

From LimeSurvey Manual

(Redirected from Adding a question/nl)
This page is a translated version of the page Questions - introduction and the translation is 100% complete.

Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎français • ‎italiano • ‎日本語 • ‎Nederlands • ‎русский • ‎slovenščina

Introductie

Nadat je een vraaggroep hebt aangemaakt, kun je vragen toevoegen. Maak een vraag aan door op het icoon toevoegen Add.png te klikken aan de rechterkant van de groep toolbar.

Je moet om een vraag toe te voegen, een "Code", de "Vraag", een "Help" en een "Vraagtype" invullen. De nieuwe vraag wordt standaard toegevoegd aan de groep waar je nu mee bezig bent, maar je kunt hier een andere vraaggroep kiezen.

Veld beschrijvingen

 • Code: Je ID, of nummer of code voor de vraag. Dit is alleen maar een korte identificatie voor een vraag bij het exporteren of bij een evaluatie. Probeer een consequente codering te bedenken voor je hele enquête. Het veld wordt niet aan de deelnemers getoond.
NB: De code moet binnen de enquête uniek zijn, moet beginnen met een letter. Het mag alleen letters en cijfers bevatten. De code moet uniek zijn omdat je de gegevens mogelijk ooit naar SPSS of R wilt gaan exporteren. LimeSurvey zal voorlopig oudere codes blijven ondersteunen, maar in de functie toon logica enquête wordt hierover wel een melding gemaakt.
 • Vraag: De vraag zoals die gesteld wordt aan de deelnemers. Als je een uitleg bij de vraag wilt geven, doe dat dan niet in de vraag zelf, maar gebruik het "Help" veld. Je kunt HTML-code gebruiken om bijvoorbeeld plaatjes toe te voegen:
  <img src="http://www.yourdomain.com/yourpics/pic.jpg"> De HTML WYSIWYG-editor geeft meestal ondersteuning bij de belangrijkste taken, zoals toevoegen afbeeldingen.
 • Help: Als je een toelichting bij een vraag wilt geven, dan kun je dat hier doen. De deelnemer ziet dan een "?" met de helptekst bij de vraag.
 • Vraagtype: Dit veld bepaald welke respons, dus wat kan de deelnemer invullen, mogelijk is. Lees Vraagtype voor een beschrijving van alle beschikbare types.
 • Validatie: Dit invoerveld is er bij alle vragen van een vraagtype met vrije tekst of numerieke invoer. Je kunt de standaard reguliere expressies in dit veld gebruiken om het antwoord van de gebruiker op de vraag te controleren. Als het valideren mislukt, dan krijgt de deelnemer een melding en moet de fout hersteld worden voordat verder wordt gegaan.
 • Andere: Dit invoerveld is optioneel en afhankelijk van het vraagtype. Je kunt aangeven dat een optie "andere" moet worden getoond in enkele van de vraagtypes met een lijst.
 • Verplicht: Moet de vraag worden ingevuld voordat de deelnemer naar de volgende vraag kan gaan. Bij een rangschik vraag betekent die dat alle items gerangschikt moeten worden.
 • Relevantie vergelijking:  Dit geeft de condities voor deze vraag aan.  Als het resultaat WAAR is, dan wordt de vraag getoond. Anders wordt de vraag niet getoond en wordt er NULL in de database voor dit antwoord opgeslagen. Lees Expressie Beheer voor meer informatie.
 • Toon speciale vraag-instellingen: Deze instellingen verschillen per vraagtype, meer informatie

Importeren van een vraag

Onderaan het scherm voor het toevoegen van een vraag staat een een optie om een vraag importeren. Je kunt diverse bestandstypes (*.lsq of *.csv (oud formaat)) importeren. Dit is dan een vraag die je uit een andere enquête hebt geëxporteerd. Je kunt dus andere enquêtes hergebruiken.

Belangrijk: Dit importeren betekent dat er een nieuwe vraag wordt aangemaakt. De originele vraag blijft ongewijzigd. Als je een vraag uit dezelfde enquête wilt kopiëren, dan is het eenvoudiger om die vraag te selecteren en de optie "Kopieer huidige vraag" te gebruiken.

Informatie van tokens tabel

Je kunt informatie/tekst toevoegen vanuit het token zodat je bijbehorende informatie kunt tonen. Dit kan alleen als de enquête niet anoniem is en toegangscodes gebruikt.

De beschikbare velden:

{TOKEN:FIRSTNAME} de voornaam van de deelnemer
{TOKEN:LASTNAME} de achternaam van de deelnemer
{TOKEN:EMAIL} het e-mailadres van de deelnemer
{TOKEN:ATTRIBUTE_1} de waarde van attribuut_1
{TOKEN:ATTRIBUTE_2} de waarde van attribuut_2

Om dit te gebruiken moet je de tekst precies als hierboven staat in je vraag gebruiken.
Voorbeeld:

Hallo {TOKEN:FIRSTNAME}. We sturen je een e-mail. Klopt het dat {TOKEN:EMAIL} je e-mailadres is?

Een andere voorbeeld met het gebruik van attribuut_1 en met gebruik van JavaScript (Lees Optionele instellingen. Om JavaScript te gebruiken moet je het XSS filter uitzetten):

Hallo {TOKEN:FIRSTNAME}. We sturen je een e-mail. Klopt het dat {TOKEN:EMAIL} je e-mailadres is?
Wat denk je als {TOKEN:ATTRIBUTE_1} van je 
<script type="text/javascript" language="Javascript">;
   var job='{TOKEN:ATTRIBUTE_1}';
   if (job=='werknemer') {
      document.write ('baas')
   } else {
      document.write('personeel')
   }
</script>
?


Vanaf versie 1.92 kun je Expressie Beheer gebruiken om maatwerk te maken, zonder JavaScript te gebruiken. De code wordt dan:


Wat denk je als {TOKEN:ATTRIBUTE_1} van je {if(TOKEN:ATTRIBUTE_1=='werknemer','baas','personeel')}?

Informatie van vorige antwoorden

Je kunt tegenwoordig ook de antwoorden op voorafgaande vragen gebruiken in de tekst van een antwoord, dit met de volgende beperkingen:

 • Je kunt antwoorden op dezelfde pagina gebruiken, je kunt dit ook laten wijzigen als antwoorden worden gewijzigd
 • Je kunt de vraagcode gebruiken. Lees: Expressie beheer

Er is een hulpmiddel toegevoegd aan de Wysiwyg HTML editor (FCKeditor), je kunt nu eenvoudig de vraag/antwoordcodes van voorgaande antwoorden toevoegen: deze plugin heet LimeReplacementFields. Om dit in de FCKeditor te gebruiken, moet je klikken op het icoon "replacement field properties", en een vraag selecteren. Alleen antwoorden van voorafgaande pagina's worden getoond.

LimeReplacementFields : als je een {naam} wilt verwijderen, selecteer dan alle tekens inclusief de haken in een keer en druk op de toets delete. Verwijder de tekens dus niet een voor een!

Opmaak vragen

Je kunt de opmaak / lay-out van een vraag natuurlijk doen met gebruik van CSS in Sjabloonbeheer.