Actions

How to join the LimeSurvey project team/nl

From LimeSurvey Manual

We hebben je hulp nodig!

Je vindt LimeSurvey een prachtig product en je wilt meewerken aan de verdere ontwikkeling?

Dan hoef je niet per se te kunnen programmeren! Je kunt ook helpen met het testen, het vertalen of het ondersteunen. Doe mee! Ook als je de code bekeken hebt en zelf een nuttige uitbreiding hebt gemaakt, dan horen we het graag.

Aanmelden

Vereisten

  • Probeer een teamplayer te zijn, rustig en beleefd.
  • Praat of communiceer met de andere teamleden. Er zijn bijeenkomsten en we hebben een IRC kanaal ([1]), hier zie je waar we mee bezig zijn.
  • Praat met je medeleden over welke ideeën je hebt over de ontwikkelingen of de koers van LimeSurvey.
  • Het leven gaat voor - maar als je toezeggingen hebt gedaan die je tijdelijk niet kunt nakomen, laat het weten, geen probleem.
  • Teamleden komen en gaan, dat is normaal in een open source project. Maar als je met een taak bezig was, probeer die dan goed over te dragen. Hoe ver was je, wat moet er nog gebeuren, heb je al code gemaakt. Dan kan iemand anders het gemakkelijker overnemen.
  • Het overleg is elke dinsdag 14:30 op kanaal #limesurvey-team op irc.freenode.org (vraag Carsten Schmitz om het wachtwoord - zie hieronder)

Eerste stappen

Als je instemt met de vereisten en je wilt aanmelden:

  1. Als je nog geen account hebt, maak dan een account aan op de limesurvey.org website: [2]
  2. Maak ook een account aan op gitHub als je wilt gaan programmeren (als je nog geen account hebt): [3]
  3. Meld je aan voor de limesurvey-developer mailing lijst: [4]. Als je ook ingelicht wilt worden over alle source wijzigingen, dan kun je je ook aanmelden voor de limesurvey-git lijst.
  4. Als je Windows gebruikt en wilt gaan programmeren, dan heb je de Git client SmartGit nodig (we bevelen dit product aan) om de programmatuur te benaderen op gitHub. Download: [5]
  5. Stel je zelf voor op de limesurvey-developer mailing met de volgende informatie:
    1. Een korte beschrijving van je achtergrond
    2. Wat zou je willen doen in LimeSurvey (ondersteunen, programmeren, testen, vertalen, ...)
  6. Carsten Schmitz zal contact met je opnemen. Hij vindt zichzelf erg aardig en gelukkig vinden ook andere mensen dat. Hij zal je laten kennismaken en aangeven wat het vervolg is.
  7. Bezoek het LimeSurvey IRC Channel en zeg HELLO!
    ([6])

Aanvulling voor programmeurs / ontwikkelaars

LimeSurvey bevat ook wel oude en soms slordige code, we proberen dit natuurlijk te verhelpen en te voorkomen door meer aandacht te geven aan richtlijnen voor het programmeren.

Coding Guidelines en Generic Code Implementation zullen je ondersteunen bij het programmeren. Ook wordt de code beter leesbaar, meer modulair en beter overdraagbaar, dus beter onderhoudbaar door anderen dan alleen de maker.

We helpen nieuwe ontwikkelaars door hun eerste producten te bekijken.

  1. In eerste instantie krijg je in overleg een kleine taak.
  2. Een meer ervaren programmeur bekijkt eerst je product.
  3. Deze mentor zal als je code voldoet je code vrijgeven (in de repository zetten).
  4. Als de mentor het idee heeft dat je blijvend goed werk aflevert dan kun je zelf je wijzigingen in de repository zetten.

Aanvulling voor supporters

Als je ondersteuning geeft dan krijg je met veel mensen te maken. Aardig, niet echt aardig, secuur, slordig, kalm of onrustig.

Daarom willen we graag mensen die ondersteuning willen bieden op het IRC kanaal of het forum, aanraden:

  • Maak je niet te druk als ondersteuning niet lukt..  Het is onmogelijk om elke technische vraag 100% goed te beantwoorden. Het probleem is mogelijk niet technisch maar vaak ook een misverstand in de communicatie. Je weet ook niet hoe vertrouwd de vragensteller is met LimeSurvey waardoor je mogelijk te moeilijke of juist te gemakkelijke antwoorden geeft. Probeer gewoon de vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Als de vraag vaag is, dan kun je ook geen duidelijk antwoord geven.
    Als je het idee hebt dat een vraag onredelijk is, dan is is dat niet jouw probleem, maar dat van de vragensteller.
    Zorg er voor dat je antwoord vriendelijk en zo mogelijk compleet is. Het is niet nodig om bij elke vraag direct hele uitgebreide reacties te geven met talloze verwijzingen.
    Ook kun je een vraag soms gewoon niet beantwoorden, als je je best gedaan hebt de vraag te beantwoorden, dan is het genoeg. Een goede aanwijzing kan ervoor zorgen dat de vragensteller verder kan zoeken in zijn omgeving. En dat is de omgeving waar het probleem optreedt. Je eigen omgeving is natuurlijk altijd anders. Ook kunnen anderen dan aanvullend advies geven.